Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 27.11.2019 в Кинезитерапия, Нови | няма коментари

Гръбначните изкривявания – Част VIII: Тренировки при сколиоза

Гръбначните изкривявания - Част VIII: Тренировки при сколиоза

Много подрастващи или вече пораснали не са сигурни дали и как могат да практикуват фитнес и други спортове, ако страдат от сколиоза. Разбира се, консултацията със специалист в такъв случай е препоръчителна, но винаги е добре да знаете какво е и какво не е подходящо.

Продължете, след като сте прочели ЧАСТ I

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ТРЕНИРОВКИ, ФИТНЕС И БОДИБИЛДИНГ ПРИ СКОЛИОЗА

Предвид индивидуалността на всеки случай, мога да дам само по-общи препоръки…

Не препоръчвам спортуване, в което има бягане, подскачане, рязко усукване и предимно едностранно натоварване… То май не останаха много. Освен плуването, подходящо е катеренето по стена и по-леките гимнастически упражнения, както и упражнения за мобилност, която се губи (най-вече в торакалния дял на гръбначния стълб). Приложими са и стречинг упражнения, като се разтягат само скъсените мускули!

Съобразени с изкривяването фитнес тренировки също са добра възможност за спорт с цел подобряване/ поддържане на състоянието. Бодибилдингът при сколиоза също е възможен, стига подборът на упражненията, натоварванията и цялостната методика да са съобразени с изкривяването.

При фитнес тренировката се цели укрепване най-вече на гръбната, седалищната и коремната мускулатура. Но трябва да се вземе под внимание и факта, че сколиозите (почти) не съществуват изолирано без съпътстващо изкривяване в сагиталната равнина – увеличена торакална/ тотална кифоза и/ или увеличена поясна лордоза. Затова подборът на упражненията трябва да бъде съобразен освен с всичко друго (като възраст, двигателна култура, тренировъчен опит, други здравословни проблеми) и спрямо характерния мускулен дисбаланс, породен и от тези изкривявания.

Преди всичко съветвам да забравите за тежките базови упражнения (дори и с по-леки тежести), които поставят гръбначния стълб под по-големи натоварвания – клек, мъртва тяга, военна преса, гребания без опора и други подобни.

Тъй като има значима разлика в силата, механиката и мускулната активация на лявата и дясна половина на тялото, препоръчвам да се използват (почти) изцяло унилатерални упражнения т.е. натоварващи поотделно лява и дясна страна.

Например:

- изпълнявате гребания и пул-даун с поотделно с всяка ръка, вместо с двете заедно;

- Български клек вместо клякане с щанга;

- Румънска тяга на един крак или мъртва тяга „куфарче“ (suitcase deadlift) с по-лека тежест (например с пудовка) вместо класическа тяга.

- Преса (хоризонтанлна или вертикална) с една ръка с дъмбел, вместо с два дъмбела едновременно или с лост.

Изключение от „унилатералния принцип“ може да направят по-изолиращи упражнения за ръце и прасци например, ако има такива. Въпреки че това зависи от конкретното упражнение (дали не засяга индиректно мускулите на торса), както и дали няма разлика в силата и „усещането“.

Често задаван въпрос е дали мускулите от конвексната страна (които, припомням, са удължени и по-слаби) да се тренират повече; или мускулите от конкавната (скъсени) да не се тренират изобщо, а само да се разтягат (за някакъв период от време). Общовалиден отговор за това няма…

Важно е да уточня, че често се прави следната грешна асоциация: „След като мускулите от едната страна са удължени и слаби, то от другата са силни…„. Това, че мускулите от конкавната страна са скъсени, в никакъв случай не означава, че са силни. Те просто са по-силни спрямо тези от конвексната страна. Но това е все едно единият от двама „слабаци“ да е по-силен от другия и да го обявим за силен. Но да се върнем на въпроса…

Това дали и до колко мускулите от конвексната страна да се тренират повече/ от конкавната по-малко зависи най-вече от величината на изкривяването.

При по-леки сколиози (до около 20 градуса) може да се тренира с еднакъв тренировъчен обем (серии, упражнения), но с разлика в тренировъчна интензивност. Тренирайки унилатерално серията винаги се започва с по-слабата страна и за нея се дава нормална интензивност. След това с по-силната се изпълняват същите повторения със същата интензивност (тежест), без значение колко по-лесно е. Ако с времето разликата в силата не намалява, то може да се опита с малко повече обем за по-слабата половина.

При сколиози между 20 и 30 градуса препоръчвам по-слабата половина да получи малко по-голям тренировъчен обем. Освен това може да има модификация в начина на изпълнение на едно и също упражнение, когато се изпълнява за лявата и дясната половина, така че мускулите от конкавната страна да получат по-голямо разтягане. Ето два примера как може да получите по-голямо разтягане на мускулите на гърба при пул-даун и гребане с дъмбел:

При сколиози над 30 градуса удължените мускули се тренират, а скъсените само се разтягат когато се цели коригиране на изкривяването. А ако става въпрос за сколиози завършили своето развитие и тренирането е с цел поддържане на добро общо физическо състояние или бодибилдинг се тренират и двете страни по правилата по-горе, като разлика в тренировъчния обем може да има, ако има по-значима разлика в мускулната хипертрофия между лява и дясна половина.

Когато има и усукване на прешлените упражненията може да се съчетаят или да се дадат допълнително такива със завъртане обратно на посоката на усукването. Например, при дясно конвексна сколиоза в торакалния дял гребането на скрипец от седеж с лявата ръка може да се изпълни „стандартно“, а дясната ръка да се изпълни със завъртане:

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: