Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 06.06.2009 в Хормони | 64 коментара

Основни хормони, от които зависи здравето и визията ви – обща информация и начин за регулация

Хормоните

Почти всички процеси в нашия организъм се регулират от хормони. Метаболизма, физическото ни развитие, дори емоциите ни се управляват от хормоните. Това да не знаем нищо за тях, а да се интересуваме от фитнес, е все едно да не знаем коя е управляващата партия и да твърдим, че се интересуваме от политика. Хормоните управляват нас, но как да управляваме хормоните? Отговор на този и на други въпроси ще предложа чрез следващия материал.

ОБЩА ПРЕДСТАВА

Хормоните са силно биологично активни вещества. По-голямата част от тях се синтезират от специални органи – жлезите с вътрешна секреция и въздействат върху целия организъм. Други се изработват от различни тъканни клетки и се наричат тъканни хормони. Те действат само на близки разстояния.

Веднъж синтезирани, хормоните попадат в кръвообращението и се разнасят по тялото. Определени хормони въздействат само върху клетките на строго определени тъкани или органи, които разполагат с рецептори за тези хормони. Рецепторите са белтъчни молекули, които по своята големина, форма и химични свойства съответстват на молекулата на хормона. Представете си го като ключ и ключалка. Само определен ключ (хормон) може да отключи дадена ключалка (рецептор).

Най-общо физиологичните функции на хормоните се свеждат до следното:

 • Заедно с нервната система осигуряват адекватни реакции на органите и системите при промяна на условията на средата, т.е. осигуряват процесите на адаптация на организма.
 • Осигуряват цялостното израстване, развитие и репродукция на организма.
 • Осигуряват равновесието на вътрешната среда на организма.

 

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ

Съществено за хормоните е, че нищожни количества от тях могат да предизвикат огромни физиологични ефекти. Те влияят върху функциите на белтъците и в частност на ензимите. Ако една молекула на хормона активира една ензимна молекула, то последната е в състояние да активира хиляди нови ензимни молекули, които активират още и още – получава се т.нар каскаден ефект на хормоните. По този начин хормоните могат много бързо да променят хода на биохимичните процеси.

Някои хормони проникват в клетъчното ядро , свързват се с хромозомите и активират точно определени гени, като усилват синтезата на определени белтъци. Други не могат да проникнат през мембраната на клетката, но осъществяват ефекта си чрез молекули посредници.

 

РЕГУЛАЦИЯ НА ХОРМОНИТЕ

След като упражняват такъв голям физиологичен ефект, някой трябва да регулира хормоните. Това става от една страна от централната нервна система, а от друга пак от хормони, отделяни от други жлези. Вид хормони, наречени гландотропни, регулират синтеза и секрецията на хормоните, осъществяващи физиологичните ефекти, наречени ефекторни. Гландотропните хормони също търпят регулация от хормони, наречени либерини и статини. Либерините активират, а статините задържат синтеза и секрецията на гландотропните хормони. Те се синтезират в нервните клетки на хипоталамуса и осъществяват сложната взаимовръзка между нервната и ендокринната система.

Важна роля за регулиране на нивата на хормоните в кръвта има принципът на отрицателната обратната връзка. Когато даден хормон е осъществил физиологичната си функция, към произвеждащата го жлеза достига информация за намаляване на секрецията. И обратно – когато концентрацията на хормона в кръвта е ниска, отрицателната обратна информация към жлезата намалява, което е сигнал за увеличаване на активността й.

 

ВИДОВЕ ХОРМОНИ

Без да се спирам на излишни класификации, ще разгледам поотделно някои хормони с по-изразен ефект върху обмяната на веществата, както и механизмите за тяхната регулация. Основно от следващите хормони зависи вашата визия и фитнес просперитет.

 

СОМАТОТРОПЕН ХОРМОН (Хормон на растежа – ХР)

Това е пептиден хормон (изграден от 191 аминокиселини), който се излъчва от аденохипофизата и регулира растежа на тялото. В периода на растеж стимулира преди всичко удължаването на костите, а след пубертета тяхното удебеляване, както и на други тъкани. При неговата хиперсекреция в млада възраст се стига до силно увеличаване на ръста (до 240-250 см) – т.нар. гигантизъм. В зряла възраст хиперсекрецията му води до удебеляване на костите и меките тъкани предимно на лицето, стъпалата и дланите – заболяване известно като акромегалия. При намалени нива в периода на израстване, растежът на индивида се забавя – т.нар. хипофизарни джуджета. Тези състояния разбира се, се дължат на различни заболявания и нива на соматотропния хормон далеч от физиологичните. Когато нещата са в норма трябва да направите всичко, за да държите нивата на този хормон максимално високи, защото:

 • Соматотропният хормон има преди всичко анаболен ефект – засилва синтезата на белтъци в мускулите и увеличава чистата мускулна маса.
 • Соматотропния хормон влияе силно върху мастната обмяна, като мобилизира мазнините от мастните депа и усилва окислението на мастните киселини.
 • Укрепва съединителната тъкан, сухожилията, костите и хрущялите.

Независимо, че растежен хормон се отделя през целия живот на човек, неговите най-високи нива са до 25 годишна възраст, след което започват да намаляват. Това е нещо, което не можем да предотвратим, но е научно доказано, че други фактори, които са под наш контрол, могат да окажат значително влияние върху нивата на соматотропния хормон.

Тренировка. На първо място това е силовата тренировка. Но не всеки вид тренировка дава максимални резултати. Най-подходящи са средно интензивни занимания. Доказано е, че по-обемна тренировка с повторения около 10 отделя повече хормон на растежа, отколкото силовата тренировка с 5 повторения. Млечната киселина, която се отделя повече при този тип тренировка, също се стимул за отделяне на соматотропен хормон.

Кардио тренировката също спомага. Но обикновеното продължително и ниско интензивно кардио няма да окаже особен ефект. Много по-подходящо е краткотрайната 20-25 минутна интервална кардио тренировка.

Хранене. Богатата на белтъчини храна и умерените нива на хипогликемия (ниска кръвна захар) също съдействат за увеличена секреция. Изключително е важно кога, какво и колко се яде. Трябва да се подбират въглехидрати с предимно с нисък гликемичен индекс през деня и да се избягват преди тренировка и сън, тъй като покачването на кръвната захар и инсулина потискат отделянето на соматотропния хормон.

Сън. Тъй като засилена секреция на хормона на растежа се наблюдава и по време на сън е необходимо да си осигурим и достатъчно количество от него – минимум 7-8 часа. Стига да имате тази възможност, позволявайте си и един час следобеден сън. Няма да повярвате каква разлика във възстановяването ще имате с този допълнителен час.

От значение обаче, е не само продължителността, но и качеството на съня, тъй като от значение е фазата на дълбокия сън.

В заключение: Научно е доказано, че физиологично повишените нива на растежен хормон нямат връзка с увеличаването на мускулната маса, но ще спомогнат за по-добро изгаряне на телесните мазнини и за възстановяването.

 

ТЕСТОСТЕРОН

Тестостеронът е стероиден хормон, произвеждан на базата на холестерола. Секретира се от тестисите на мъжа и яйчниците на жената. Малки количества се отделят и от надбъбречната жлеза. Процесът е следният: хипоталамусът отделя гонадотропен хормон , който стимулира отделянето на лутенизиращ хормон (ЛХ). Чрез кръвта ЛХ стига до тестисите или яйчниците, където активира ензими, преработващи холестерола в тестостерон.

Тестостеронът е наречен още „мъжки” полов хормон, тъй като мъжете произвеждат средно 30-40 пъти повече от жените, въпреки че последните са по-чувствителни към него. Заедно с анаболния ефект обаче, тестостеронът има и андрогенни ефекти. Те са свързани с функцията на мъжките полови органи и вторичните мъжки полови белези. Въпреки това естественото увеличаване на нивата на тестостерон в нормални физиологични граници трябва да вълнува и двата пола.

Ето някои от най-важните физиологични ефекти на тестостерона:

 • Тестостеронът има силен анаболен ефект – засилва синтезата на белтъците, което води до ускорено натрупване на мускулна маса.
 • Повишава метаболизма и отделянето на мазнини от мастните клетки и намалява отлагането им.
 • Увеличава плътността и здравината на костите, което е сигурна защита срещу остеопороза.
 • Повишава либидито и при двата пола.
 • Стимулира задръжката на желязо и кръвообразуването.
 • Подобрява паметта, настроението и самочувствието.

Както и соматотропния хормон, нивата на тестостерон постепенно намаляват след 25 годишна възраст. На 50 години мъжът разполага с половината количество тестостерон, което е имал на младини. Много фактори могат да повлияят на нивата на тестостерон, както положително, така и негативно. Силният стрес, депресията, наднорменото тегло, алкохолът и тютюнопушенето са основните фактори, които пречат на нормалната секреция на тестостерон.

Но не е важно само колко тестостерон произвеждате, а какво количество от него е използваемо от организма. Това зависи от ензим, наречен тестостерон-свързващ глобулин (ТСГ). Той се свързва с по-голямата част от тестостерона в тялото ви и го прави неизползваем. Само около 10% от произведения тестостерон не е свързан с ТСГ. Той се нарича свободен тестостерон е в състояние да ви донесе плюсовете, за които стана дума по-нагоре. С напредването на възрастта се увеличава и количеството на ТСГ.

Част от тестостеронът се губи и по друг начин – чрез процес наречен ароматизация. Това е превръщането на „мъжкия” хормон в „женски” – естроген, с помощта на ензима ароматаза. Това е нормално, защото естрогенът изпълнява важни биологични функции не само в женския, но и в мъжкия организъм. Обикновено организма се стреми да запазва определено съотношение между двата хормона, затова увеличеното производство на тестостерон ще усили процеса на ароматизация. Но увеличеното количество естроген има негативен ефект, както върху това как изглеждате, така и върху нивото на тестостерона.

Следователно не е нужно само да се увеличи секрецията на тестостерона, но и да се намали количеството на ТСГ и естрогена.

А ето и естествените начини за това…

Тренировка. Високо интензивната тренировка е мощен стимул за увеличаване на производството на тестостерон. Особено удачни са базовите упражнения и серии до отказ в диапазона 5-8 повторения.

Хранене. Храненето може да окаже положително или отрицателно въздействие върху нивото на свободния тестостерон. Ще се спрем разбира се на първото. Това става по няколко начина.

Преди всичко трябва да се приемат достатъчно калории, защото намаления калориен прием намалява отделянето на гонадотропен хормон, следователно на тестостерон. Това не означава да се преяжда, защото така качвате излишни мазнини и увеличавате естрогена.

Осигурете си достатъчно пълноценен протеин и увеличете приема на мононенаситени (омега-9)  мазнини (маслини, зехтин, авокадо са богати на тези мазнини).

Следваща стъпка е да си осигурите суровия материал за производството на тестостерон – холестеролът. Той се съдържа в наситените мазнини, затова е добре да консумирате червено месо и цели яйца, които освен холестерол ще ви осигурят и високо качествени белтъчини, и ценни микроелементи.

Повечето вегетарианци имат много по-ниски нива на свободен тестостерон. Това не се дължи само на липсата на наситени мазнини, а на богатата на влакна диета. „Ама, чакай малко нали влакната са полезни?!“ Ако нещо е полезно не означава, че като вземем двойна порция от него ще е два пъти по-полезно. Това важи в пълна сила за влакната. Ако от хранене с 30% калории от мазнини и 30 грама влакна дневно, преминете на такова с 15% мазнини и 60 грама влакна, нивото на общия и на свободния тестостерон ще спадне. Причината е, че прекомерния прием на влакна увеличава нивото на ТСГ, което намалява нивото на свободния тестостерон. Не че има нещо лошо или нездравословно да се с по-малко тестостерон, стига да сте в нормите, но няма да е оптимално за прогреса ви в залата и покачването на мускулна маса. Но не изхвърляйте влакната от диетата – те са важни за здравето, просто не прекалявайте с тях.

За финал остана намаляването на естрогена. Както споменах по-горе, първо не трябва да допускате качването излишни мазнини. Приемът на кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, които съдържат индол, намаляват производството на естроген или пречат той да се обвърже и усвои от тъканите.

В заключение: Краткосрочно увеличените нива на тестостерон няма да окажат ефект върху покачването на мускулна маса. Необходимо е увеличение поне за няколко седмичен период преди да се очаква повишение на силата и мускулната маса.

 

ИНСУЛИН

Инсулинът е пептиден хормон, произвеждан от задстомашната жлеза, под влиянието на повишената концентрация на глюкоза и аминокиселини в кръвта – състояния които се наблюдават след хранене. Основните функции на инсулина са следните:

 • Усилва многократно усвояването на кръвната глюкоза от мускулите, черния дроб и мастната тъкан, като по този начин регулира концентрацията в кръвта. Навлязлата в мускулите и черния дроб глюкоза се превръща в гликоген, а тази в мастните клетки се превръща и складира като мазнини;
 • Намалява разграждането на мазнините и увеличава тяхната синтеза в мастната тъкан и черния дроб;
 • Усилва усвояването на аминокиселините от кръвта и използването им за синтез на различни белтъци, особено в мускулите. 

Следователно инсулинът е един много противоречив хормон – нито потискането му, нито увеличената му секреция ще ви донесат някаква полза. Без инсулин аминокиселините няма да се усвоят пълноценно и ще изгарят за енергия. Инсулинът също оказва влияние върху повечето хормони в тялото. Когато нивото му се повиши, нивото на катаболните хормони (глюкагон и кортизол) спада. Освен това инсулинът стимулира производството на друг анаболен хормон – инсулиноподобния фактор на растежа-1 (ИФР-1).

От друга страна инсулинът намалява използването на мазнините като източник на енергия и увеличава синтезата им! Затова според някои инсулина ще ви направи по-мускулести, а според други – по-дебели. Къде е истината тогава?

Разбира се, истината е винаги някъде по средата и ключовата дума тук е контрол върху инсулина и това да насочите действието му върху мускулите, а не върху мастната тъкан.

Това става като държите нивото му ниско през повечето време и да увеличавате секрецията му непосредствено след тренировка. Тогава мускулите ви имат най-добра инсулинова чувствителност и инсулинът ще въздейства върху тях. Как да стане това?

Хранене. Инсулинът е най-пряко свързан с храненето от всеки друг хормон. Количеството и видът на приеманата храна определят количеството на отделения инсулин. Колкото повече въглехидрати приемете и колкото по-висок е гликемичният им индекс, толкова повече инсулин ще секретира панкреаса. Това, което повишава инсулина най-много обаче е комбинацията бързи въглехидрати + лесно усвоим протеин, повече отколкото само въглехидрати. И тъй като високите инсулинови нива са ви нужни само след тренировка, използвайте тази комбинация основно тогава. Това ще попълни изчерпания гликоген и ще вкара максимално количество аминокиселини в мускулите, ще потисне катаболните хормони и ще стимулира производството на ИРФ-1. Всичко това ще ускори възстановяването. През останалото време от деня обаче в зависимост от целите си подбирайте въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс.

Допълнителна информация за инсулина прочетете => ТУК.

 

КОРТИЗОЛ

Друг стероиден хормон, произвеждан на базата на холестерола.

Секретира се от кората на надбъбречната жлеза при редица въздействия, които наричаме общо стресови фактори. Най-общо биохимичното му въздействие е осигуряването на организма с излишък от енергия, с оглед да се преодолее критичната ситуация, като за това се окисляват глюкоза, аминокиселини и мастни киселини. Освен това кортизолът потиска възпаленията, увеличава кръвотока при травми и ускорява зарастването на тъканите.

Нормалните нива на кортизол спомагат за поддържане на жизненоважни функции и горенето на мазнините, но прекалено високото му отделяне (трайно повишени нива) гори много мускулна тъкан, забавя метаболизма, намалява нивото на тестостерона, забавя функцията на щитовидната жлеза и стимулира натрупването на подкожна мазнина. Следователно ключовата дума тук отново е контрол. Ето как да стане това.

Стрес. След като кортизолът се отделя най-много по време на стрес, трябва да направите всичко възможно да го намалите. Естествено, тренировката също е вид стрес, но това е стресът от който не бива да се лишавате. Става въпрос да намалите до минимум всички други видове стрес за организма, а те са много: токсини, инфекции, екстремни диети, гняв, депресия, недостатъчно сън, прекаляване с кафе, алкохол, цигари, градска среда и т.н. Естествено не можете да блокирате всичкия стрес, но поне да ограничите въздействието на някои от факторите, като спите и почивате повече, ограничите кафето и другите стимуланти и др.

Тренировка. Продължителността и интензивността на тренировката е правопропорционална на отделения кортизол, но това не трябва да ви притеснява. Краткотрайното повишаване на кортизола вследствие на тренировката не е проблем.

Хранене. Храненето може да има както позитивен, така и негативен ефект върху нивото на кортизол. Ще започна с негативния.

Натрупването на телесни мазнини и увеличения холестерол в кръвта покачват кортизола. Това прави също гладуването, нередовното и непълноценно хранене. Три чаши кафе го покачват за около 18 часа. Това не означава да се окажете от него, просто ограничете приема до чашка-две на ден.

За да ограничите негативния ефект от кортизола яжте 4-5 малки хранения дневно само с качествени източници на белтъчини, мазнини и въглехидрати. И тъй като стана въпрос, че тренировката е стресът, от който не можете да се откажете, ето ви още една причина да „заредите” след тренировка с бързи въглехидрати и протеин – приливът на инсулин, който ще последва намалява нивото на кортизола.

Допълнителна информация за кортизола прочетете => ТУК.

 

ТИРОНИНИ

Това са хормоните на щитовидната жлеза – трийодтиронин (Т3)  и тетрайодтиронин или тироксин (Т4). Образуват се от остатъка на аминокиселината тирозин и йодни атоми. Метаболитните ефекти на тиронините се изразяват в следното:

 • Осигуряват условия за синтеза на белтъци и растеж на организма. Без тиронини тестостеронът и хормонът на растежа не могат да изпълнят голяма част от функциите си.
 • Контролират разграждането на мазнините.
 • Контролират работата на дихателната верига на биологичното окисление: при ниска концентрация на тиронините се понижава кислородната консумация от тъканите със склонност към затлъстяване; при твърде висока концентрация на тиронините се стига до мускулна слабост и измършавяване;

Естествено е важно тиронините да се поддържат във физиологични граници. Но нивата им при диети намаляват драстично. Това, което трябва да се направи е на всяка цена да се избегне спадът на тиронините. Как? Най-вече чрез хранене.

Хранене. Гладуването и нередовното хранене причиняват бърз спад в нивата на тиронините. Но това правят и повечето диети, особено с доста ограничение в калориите, които ви обещават бързо редуциране на теглото. Решението е просто да не бързате в отслабването и да го правите плавно и разумно с достатъчно храна. Също така, тъй като тиронините съдържат йод в структурата си, храни богати на този микроелемент, могат да бъдат от полза, за да се засили производството им. Това са основно: морски храни, орехи, зеле, спанак, чеснов лук, яйца и други.

Това, разбира се, далеч не са всички хормони, с които борави тялото, но са може би по-важните и основни, с които е добре да се запознаете, поне за обща култура.

64 коментара

 1. Поздравления, много полезна статия поне за мен.Научих нещо ново.
  А може ли да напишеш нещо и за т. нар. спортен психотренинг и за това как се научим да усещаме упражнението, което правим, за да бъде ефективно и да получим желания резултат.

 2. Това, което имаш предвид го подготвям и се нарича връзка между мускулите и съзнанието или muscle mind conection :)

 3. strahotna statiq!nau4ih dosta polezni ne6ta!

 4. статията е супер. Най новото, което чух тези дни, е че в америка са правили тест между л-карнитин и лизин за съвместна комбинация и сега това е е новият хит там. Ако си чул нещо, може да споделиш. Това не е по темата, но всичко си написал пределно ясно.

 5. Владо, тази комбинация си признавам, че не съм я чувал. Единствената връзка, която мога да направя е, че лизинът е необходим за синтезата на л-карнитин в организма. Иначе се радвам, че статията ти е допаднала :)

 6. Публикацията е малко стара,но мисля че тук е мястото да попитам.Мисля,че имам завишено ниво на естрогена от което и идват проблемите с повечкото ми подкожни мазнини и особено мазнините по гърдите в областа на зърната.:(въпросът ми е как натурално да занижа нивото на естрогена и въобще има ли начин?;]

 7. Omuse, погледни частта от статията за тестостерона, там пише и как да намалим натурално естрогена.

 8. Благодаря.Не го бях видял.

 9. Здравейте, впечатлена съм от изнесения материал и съответно ви задавам следното питане: на 53 години съм. Откриха ми болест на Хашимото и започнах да дебелея яко-15кг за година. Оставям настрана другите проблеми-косопад и т.н. Наясно съм, че проблемът може да е свързан с критическата възраст, но при мен тя настъпи преди две години, а проблемите започнаха след активирането на заболяването/може би преди година/.Пия редовно предписаните ми хормони, физически активна съм, но проблема се задълбочава МНОГО.Моля за съвет, поздрави: Валентина

 10. Валентина, мога единствено да ви посъветвам да говорите с ендокринолог за хормоните, които са ви предписани – както за качеството на конкретния продукт, така и дали е правилно изчислена дозировката. Другото е да спазвате хранителен режим, тъй като има голям спад в обмяната ви и без да се следят калорите няма как да стане. Ако мислите, че мога да ви помогна с последното, съм на разположение чрез формата за контакт.

 11. Благодаря за съвета, наясно съм, че няма лечение, да не говорим за дозировка/боже мой, хормоните в организма варират ежечасно, а контролните изследвания са „СЕЗОННИ“.Всъщност, знам ли, може да има и добри ендокркринолози, ако се сещаш за такъв- пиши! Иначе си качвам килограмите поголовно и…….не ми се мисли.Отново благодаря и- късмет!!

 12. Надявам се не ставам нахален,но наистина имам нужда от съвет от човек навътре в нещата.
  Не знам дали си запознат с това какво е „гинекомастия“,но все пак ще попитам.Като дете бях доста пълен,и от тогава съм забелязал този проблем.А именно,че зърната ми не са като обикновените а са леко изпъкнали напред все едно има нещо под тях.С трениране не се оправят,поне не засега.Отслабнах доста тренирах сериозно от около 3-4 месеца и свалих доста мазнини,корема ми се поизчисти,гърба ми е релефен мускулите на гърдите започнаха да се оформят но това на зърната си остана макар и в много по-малка степен от преди.Започнах да търся информация в интернет и разбрах,че може би е гинекомастия но в много лека степен.Та това състояние се получавало при някои билдери които взимет стероиди и разни химии,но се срещало и при млади момчета в пубертета.Получава се от завишени нива на естроген.Под самото зърно се образува нещо като тъкан което го прави да изпъква така напред.Въпреки многото информация по проблема няма нищо за решението му.Повечето фитнес гурута казват или,че трябва да се свалят мазнините и ще се махнат или,че трябва да се правят само горна част гърди за да се прикрие донякъде дефекта.Но щом това се причинява от естрогена то ако той се спре или намали,възможно ли е да се оправи проблема.Щом няма естроген значи няма защо да седи тази тъкан направена от естрогена и ще се махне?Това са само догадки естествено.|Има ли начин да се справя с проблема единствено чрез хранене и тренировка?Какво би ме посъветвал да направя.

 13. Да, наясно съм какво е гинекомастия, имах и аз лека степен в пубертета, която бързо изчезна. Доколкото съм запознат ако се уравновеси съотношението тестостерон/ естроген гинекомастията изчезва само ако е в начален стадий. От написаното разбрах, че твоята е от доста време, която се отстранява с хирургична намеса (лека козметична операция по отстраняване на ненужната тъкан). Незнам твоята в каква степен е и дали би изчезнала ако намалиш нивата на естрогена, но това което мога да те посъветвам е да споделиш с личния ти лекар и той да те насочи вече към компетентен специалист.

 14. Ами в много лека степен е.Съвсем малко по-изпъкнало стоят зърната.Ще пробвам още няколко месеца с тренировки повишаващи тестостерона и ще ям по много зеле и карфиол за да намаля естрогена(това би трябвало да помогне да го намаля?) и времето ще покаже.Имам един въпрос обаче,по колко карфиол примерно и зеле да ям дневно за да има ефект или това няма значение?

 15. Значи броколи на корем.Благодаря за отговора.Мисля,че при мен ще има ефект защото е в много малка степен ,но ще видим.

 16. Поздравления.Така добре написан ,изчерпателен и структуриран материал рядко се среща.Ставам редовен читател.

 17. Zdrasti Lübo ,az samo iskam da popitam za korema mi koito e dosta maznichak i rezshiren ot dosta vreme, hranq se normalno ,no vaprosa mi dali ima ne6to koeto da vzema za po burzoto stopqvane na tazi „podkojna mizerq“ ,za sega si vzimam ne mnogo redovno po 1 ili 2 hap4eta „FatBurner. Blagodarq/

 18. На първо място е стриктния хранителен режим и тренировките, без тях нищо не става. Иначе могат да се вземат много неща, които да подпомогнат процеса, но всичко е много индивидуално, затова ако искаш пиши чрез формата за контакт, тъй като темата тук е друга.

 19. Здравейте. Много полезна статия, но за съжаление.. не разбрах много относно тестостерона. Както и да е.
  Искам да попитам тестостерона ли „контролира“ растежа на косата и космите по тялото ? Защото напоследък много на моята възраст, а, забравих да кажа, че съм на 13, малък, да, но на 13, така, много на моята възраст имат проблем с растежа на космите по тялото.. включително и при мен е така. Чудно ми е дали намаляването на тестостерона ще намали и растежа на космите и дали има отрицателни страни. Ако може някакъв съвет против растежа или поне намаляване (поне малко..) растежа, ще е добре. Лазерни епилации, епилатори не са ми присъщи… аз съм на тема диета.. (ако има такава)

  Благодаря !

 20. Христо, няма проблем да имаш малко повече окосмяване от връстниците си, това е нещо индивидуално и зависи от тестостерона, но не само. Ако наистина се притеснаваш, ще е добре да се направи една консултация с ендокринолог, но се съмнявам да са чак толкова много тези косми :)

 21. Здрасти Любо! Статията ми хареса.Всичките ти статии са доста изчерпателни.Не можах да разбера само как да се намери ето тази добавка mucuna pruriens.По принцип вече не се занимавам с фитнес.Имало е моменти ,когато съм супер доволен от резултатите на фитнеса ,но повечето пъти съм бил скептично настроен.Сега ме влече плуването.Само на него наблягам.Също така съм склонен да експериментирам.За това те питам за тази добавка и за трибестана.Никога не съм ги взимал, а и по принцип не съм взимал нещо повече от протеин.Въпроса ми е дали ще получа повече издръжливост и сила?

 22. Гено, относно Mucuna Pruriens, обикновено е част от комплексни добавки, които може да включват още йохимбин, Avena Sativa, Eurycoma Longifolia и други, но я има и в чист вид. Ще я намериш, като я напишеш в някоя търсачка. Да, би трябвало да получиш повече издръжливост и сила.

 23. Здравей Любо. Научих доста неща от статията, които надявам се ще ми бъдат полезни. Искам да попитам след като се спре приема на трибулус, какво се случва с тестостерона? Връща се на старите нива или…? Интересно ми е също какво мислиш конкретно за този продукт http://www.iherb.com/Now-Foods-Tribulus-1-000-mg-180-Tablets/15273?at=0 Спрях се на него поради по-големия грамаж на капсулата и по-големия процент сапонини(каквото и да значи това). Там пише препоръчителен прием до 2 капсули дневно, но ако трябва да се приема на 8 часа стават 3 такива. Ако можеш да дадеш мнение как е най-добре да се приема и за какъв период от време ще съм ти адски благодарен :)

 24. Резонно е тестостеронът да се върне към нормалните си стойности, след като се прекрати приемът на трибестан. Посочения продукт, не съм ползвал, доверявам се единствено на българския трибестан (Софарма), от който съм изключително доволен, но това не значи, че няма и други добри. Колкото до приемът – за мен е оптимално дневната доза, която е индивидуална (от 750 мг до 3 гр.) да се раздели на три равни части и да се приема през 8 часа.

 25. Здравей, Любомир! Благодарности за полезната информация, която споделяш чрез сайта!
  Два въпроса по темата:
  1. Инсулин, адреналин и кортизол – кой кого потиска?!
  Интересът ми идва от това колко време след тренировка трябва да се поеме бързият въглехидрат, за да се получи инсулинов шок (който да послужи за по-добро усвояване на суроватъчния протеин).
  Четох, че адреналинът потиска секрецията на инсулин, затова трябва да се изчакат 15 минути след тренировката (за да спадне адреналинът). Но ти казваш:
  „Когато нивото му (на инсулина) се повиши, нивото на катоболните хормони (глюкагон и кортизол) спада.“
  Оставам с впечатлението, че зависимостта е обратна (т.е. инсулинът потиска катаболните), което пък означава, че бързият въглехидрат е по-добре да се приеме непосредствено след тренировка. Така ли е?

  2. „Това, което повишава инсулина най-много обаче е комбинацията бързи въглехидрати + лесноусвояем протеин, повече отколкото само въглехидрати.“
  Това значи ли, че след тренировка е по-добре бързият въглехидрат (напр. глюкоза) и суроватъчният протеин да се приемат заедно (вместо първо глюкозата, а суроватката – след 20ина минути, когато е постигнат инсулиновият пик)?

 26. Темата за взаимовръзката на хормоните е доста по-сложна от това кой-кого подтиска. Умерени нива на адреналина може да подтиснат секрецията на инсулин, по-голяма секреция на стресови хормони обаче може да я увеличи – нарича се адреналинова хипергликемия, тъй като адреналинът освобождава много от складираната енергия (мазнини и въглехидрати), което покачва рязко кръвната захар. А за да бъде последната нормализирана се секретира инсулин. В случаи на гладуване и хипогликемия адреналинът обаче подтиска инсулина, защото в противен случай ще се стигне до хипогликемична кома. Механизмите за всичко това са много сложни и не е нужно да се задълбава в тях. Приемай бързият въглехидрат заедно с протеина колкото се може след тренировка и всичко ще е оптимално. Останалото е излишно изпадане в ненужни подробности :)

 27. Много полезна статия. Оценям труда, който си положил за да я напишеш. Всичко е подбрано така, че да ни разкрие най-важното от сложния свят на хормоните.

 28. Просто уникална статия! Браво

 29. Отново много полезна статия.За последните 2 години благодарение на твоя блог и програмата която ми направи свалих 10 кг като съм качил и осезателно мускулна маса.Благодаря ти!
  Искам да те попитам, аз съм на 39г. и тренирам по 4-5 пъти седмично, но резултатите вече се постигат много по-трудно и остана малко коремче което почти не мърда надолу.Мислиш ли че трябва да започна да взимам стимулатори на тестостерона и ако да препоръчай ми нещо.

 30. „Опитай предимно с броколи поне 2 пъти дневно.“

  Колко грама броколи дневно трябва да приема един 80 кг. човек ?

 31. Не ми стана ясно само, защо е неправилно да се ядат бързи въгл. и преди тренировка, освен след нея, като от сладкото с покачването на инсулиновите нива имаме повече сила за предстоящия тренинг
  Поздрави!

 32. 1. Инсулина не дава повече сила – само смъква кръвната захар, което ни оставя без енергия;

  2. Подтиска се секрецията на растежен хормон, който се синтезира особено силно по време на тренировка;

  3. Високата кръвна захар и инсулин ще доведат до ленивост по време на тренировка;

  4. Нервната система не функционира оптимално.

  Все добри причини да не се ядат бързи въглехидрати преди тренировка!

 33. Благодаря за отговора!

 34. Страхотна статия! Доста ерудирано написана. Примерите са чудесни. Благодаря за просвещението! Какво богатство!

 35. Любо,наистина е богатство, че имаш на сърце да споделяш и обясняваш знанията си !
  На 42г. съм, с няколко заболявания + хормонален дисбаланс – можеш ли да ми препоръчаш лекар/ медицинско лице/, който разбира от спортни натоварвания и познава ползите на хранителните добавки? Не ми се иска да ползвам химия. /примерно, ако имаш клиент, който е прегърнал идеята и има познанието…/ Личния ми лекар и ендокринолога, които ползвам съдействаха за „кашата“ , в която съм…
  Имаш ли др. публикации и за останалите хормони? – тази статия е всичко, което търсех – още веднъж – благодаря и поздравления !

 36. Това, беше най-добрия отговор, който можех да получа – Благодаря ти, Любо, ще се свържа с теб :smile:

 37. На 17 години съм и 170см, какво би ми препоръчал да взимам за да порастна с поне още 10сантиметра?

 38. Ще пораснеш колкото ти е заложено генетично, но всеки спорт и правилно хранене могат да допринесат да достигнеш максимума на генетичния си потенциал.

 39. Здравейте! Бих желал да попитам дали освен чрез увеличаването на хормона на растежа с правилно хранене и тренировки, може ли да се направи нещо повече за височината като на пример някакви специфични упражнения? Аз съм момче на 18 години 180 сантиметра и евентуално би било страхотно ако мога да порасна с около 5-6 сантиметра още и се надявам да има упражнения с който мога да допринеса за пълния потенциал на генетиката ми. Благодаря предварително!

 40. Здравейте! Статията е страхотна, отговорих си на доста въпроси,но искам да попитам нещо.Цял живот тренирам(не във фитнеса,танцувам),но от скоро ми се случи нещо ново..Около 40 минути след тренировка усетих студени тръпки по тялото си,последва треперене и нещо, като светкавици пред лявото око,веднага хапнах сладко и около 20тата минута се подобрих…,но за съжаление нещата след време се повториха..Започнах да следя какво ям преди тренировка,но след такава не мога да хапна нищо,освен ябълка и лъжица мед(от страх ,след хипогликимичните кризи,започнах ),за сега нямам проблем,но от страх съм с вързани ръце,не мога да тренирам пълноценно..ако използвам фет бърн. ,дали ще ми гарантират, че всичко ще е наред? Благодаря.

 41. Жулия, звучи като хипогликемична криза. Не разбрах много въпроса и защо намесвате фет-бърнерите. Ако нямате здравословен проблем (свързан най-вече с инсулина), то причината трябва да се търси в начина на хранене – твърде малко или неподходяща храна преди тренировката.

 42. Любо, поздравления за чудесната статия.
  Синът ми е на 14 г и му се появи образувание под зърното на едната гърда. Четох за гинекомастията и това, че трябва да се намали естрогена. Слаб е няма мазнини, но ти препоръчваш броколи и карфиол, които той не яде. Моля посочи други храни с които да се намали естрогена.
  Благодаря.

 43. Нормално при доста тийнейджъри в пубертета се получава т.нар. ювенилна гинекомастия, заради това че се получава рязък пик в хормоните. Обикновено отшумява, но ако нещо ви притеснява – консултирайте се с ендокринолог.

 44. Здравейте и адмирации за чудесния материал. Написан е толкова ясно и на достъпен език. Всеки трябва да знае за себе си какво се случва в нашето тяло след като решим да не се съобразяваме с него. Благодаря .

 45. Диагонално прочетох статията, като намеря време ще я чета по-подробно, но ми се мерна накрая, че зелето подпомагало дейността на щитовидната жлеза. А само преди малко в два медицински сайта четох, че съдържало струмигени които пречели на усвояването на йода от жлезата и не е препоръчително.

 46. То и калцият пречи на усвояването на цинка…нещата не са толкова едностранчиви.

 47. Здравейте , имам въпрос към Любомир и той е, дали изваждането на третата ми сливица, може да повлияе за това да пълнея повече, защото преди да ми я махнат си бях в добра физическа форма тя е преди 10 години операцията, сега съм на 19 години и много напълнявам от както ме оперираха насам, опитвала съм да свалям килограми, с режим, свалят се немного, и после като го спра този режим (поради финансова пречка, понеже ми даваха хранителни добавки, а те са скъпи ;д), станаха още повече килограми? Има ли нещо общо третата сливица? Консултирам се и с ендокринолог, ще поискам две мнения, на 2 ендокринолога ще отида.
  Какво мога да направя, като се има на предвид че са ми правили и на коленете операции, общо 3 , 2 на лявото и 1 на дясното , като в периода на първите две, ми вливаха банки глюкоза.. и бях обездвижена за месец + , и докато се възстановя и взема мерки за теглото си и пак същото ми се наложи и така и трети път.. обездвижване и до 2 месеца пълно възстановяване..

 48. Аз лично не мога да отговоря дали махането на третата сливица има директно негативно въздействие върху физическата форма.

 49. Здравей,Любо!
  Колко време да се приема D-аспартатната киселина?
  Толкова ли едобра за увеличаване на тостестерона,защото се говори и за възможни увреждания,от приема и?

 50. Колко точно е добра D-аспартатната киселина няма как да се каже, ако не се провери с изследване на тестостерона преди и след приема. Но чисто субективно (като сила, тонус, леко покачване на мускулна маса и т.н. присъщи ефекти на по-високия тестостерон) аз и редица клиенти сме доволни. Разбира се, има и такива, които не усещат нищо по знайни и незнайни причини :) Това, което аз съм чел за риск при употреба е при хора с (или наследствени предразположени към) нервно-дегенеративни заболявания.

 51. Здравей!
  А на първия въпрос:Колко време да се приема и почива от нея,за да не привикне организма,според теб?

 52. Средно 2 до 3 месеца прием с поне 1 може и повече месеци почивка. Може да се пробва и 3 седмици прием 1 почивка за малко по-дълъг период.

 53. Здравей, разбрах, че хормоните Тестостерон и Естроген, оказват влияние на либидото.. На 28 съм, а нямам никакво желание за полов контакт.. Дали и коя добавка би била най-подходяща при моя проблем? Друго, което забелязвам е, че много се изпотявам по цялото тяло, дали и това има връзка с хормоните? Благодаря ти.. :)

 54. При цялото ми уважение: Проблемът си е за консултация със сексолог и/ или ендокринолог, а не търсене на добавки по сайтове на база на никаква информация.

 55. Здравейте,
  скоро имах проблем със самолета и си направих кръвни изследвания, включително и тестостерон. Та на 34г. съм и нивото на тестостерон ми е 437 ng/dl . Потърсих някакви референтни сотойности но така и не намерих смислен отговор. Нормално ли е това ниво за възрастта ми или е занижено. Транирам всеки ден кардио/фитнес + йога, мисля че се чувствам добре но може и да прекалявам с тренировките. Напоследък не мога да спя повече от 6 часа на вечер, следва тренировка и през останалата част от деня съм малко ленив.

 56. Здравейте. Имам Въпрос някой ако може да даде, отговор. Имам заболяване по рождение Синдром на Клайнфелтер, пряко засяга производството на тестостерон и следователно има всички последици спрямо намаленото ниво, (това което е описано в статията но в отрицателен смисъл). Намериха ми го преди 12 години, от тогава до сега съм на инжекции омнандрен 250 един път месечно за поддържане на някакво ниво. Тренирам от около 5 години фитнес, но бавно свалям (чистя) и бавно качвам мускулна маса, ако спра за месец два, бързо ми оказва ефект. От година пия и трибиус с идеята че и той да помага по някакъв начин да произвежда организма колкото е възможно. Миналата година ходих и си правих изследване за нивото на тестостерона (след като съм приел месечната инжекция и пия хапчетата ) резултата от изследването е 17.08 nmol/l (референтни граници 6.8-39.00). Въпроса ми е нормално ли е това количество, ясно ми е че нататък (с напредване на годините) ще става все по зле . Според лекарите е препоръчително да се тренират подобни спортове фитнес колоездене плуване, за да укрепват мускулите и костите с превенция за остеропороза, която също се появява в резултата на ниския тестостерон. За сега уж и плътността на костите ми е добре с изключение на някой области, за който казват че било нормално .

 57. При хормон заместителна терапия, според мен трибулус и други добавки за ненужни и безсмислени.
  След като нивата са в референтни стойности, значи количеството е нормално.
  По-силово ориентираните спортове се справят по-добре с укрепването на мускулите и май и с поддържане/ подобряването на костната плътност: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528362/

 58. Здравейте,
  130кг/180см-имам инсулинова резистентност.Тренирам от 7-8 месеца,стегнат съм но има какво да се желае.Ако взема Т3 хормон как би се отразил на здравето ми.Трябва ми да сваля 20кг.-правил съм го преди 4-5г. с бягане,сега нямам достатъно време.На 40г. съм.
  Благодаря Ви за вниманието!

 59. Външният прием на хормони, особено Т3, може да има сериозни (понякога дълготрайни и необратими) странични ефекти!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: