Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 26.06.2009 в Основна информация | 13 коментара

Тренирай умно!

Тренирай умно!

За който не е разбрал – времето на простото блъскане в залата отдавна отмина! Поговорката „No pain, no gain” вече не е актуална и може да бъде перифразирана на „No brain, no gain”. На мода е интелигентната тренировка, проведена след предварително анализиране, планиране и подбор на необходимите методи и средства спрямо поставените цели.

За съжаление все още често чувам съвети от рода: „’Дигай колкото можеш по тежко ‘секи път…”, които бих завършил със „…за да нямаш резултат и да се травматизираш!”. Човек не е машина, за да се претоварва всеки път, а и да беше пак щяха да му изгърмят платките. Най-жалкото е, че тези съвети не само се спазват, но и се израждат в нечовешки тренировки с имитация на упражнения и сумарно натоварване, от което и Джей Кътлър ще види зор. Начинаещи с по няколко месеца стаж огъват кльощавите си тела пред непосилни за тях тежести и използват интензивни тренировъчни техники, които аз почти не използвам, други почти припадат на кардио уредите от умора, а правилното изпълнение и точното дозиране на натоварването е тема табу. Дори да не се контузят (дано) крайният резултат от всичко това ще варира от претрениране до крайно изтощение. И вместо прогрес ще има регрес. Вярно, че младият организъм, подкрепен и от солидна доза нестихващ ентусиазъм ще забави темповете на този процес, но рано или късно резултатът е един и същ. Лошото е, че за всичко се обвинява спорта и се обявява, че „без анаболи нищо не ста’а”. Акъл трябва за тая работа, а на него му трябва информация, която да анализира и прилага в действие.

Затова започвам поредица от статии, в която ще ви запозная с основите на фитнеса, а именно – параметрите на тренировъчното натоварване, тренировъчните принципи, методи и техники и това кое, как и кога да прилагаме в тренировката. И стига сте гледали само картинките!

13 коментара

 1. А какво мислиш за тренировъчните методи, които използва Павел Цацулин.
  Ти имаш ли си някой любимец от известните спортисти, на който си подражавал.

 2. Имам диск с негова тренировка и съм чел две от книгите му, но лично на мен неговите методи не ми допадат. А на кои методи съм привърженик ще споделям със статии :)
  Харесвам Дориан Йейтс, не заради физиката или начина на тренировка, а заради желязната дисциплина и концентрацията. Иначе подражавах на Кевин Леврон и се радвам, че се взе в ръце и започна пак да тренира – http://levronereport.com/ Странно защо и двамата са от близкото минало, днес като че ли няма вече личности. Затова напоследък подражавам на себе си :D

 3. Мен ми харесва на4ина на тренировка на Ronnie coleman когато беше в най добрите си години

 4. Начина на трениране на Рони бих го определил по-скоро като балистичен и от него би имал полза единствено той. На 99% от останалите „простосмъртни“ не би дал резултати, по-скоро ще увеличи риска от контузии.

 5. Аз харесвам Lyen Wong, какво ще кажеш за нея и тренировъчните и методи.Хубаво е човек да изгледа, като нея.

 6. Честно не я бях чувал и набързо поразгледах сайта й. Естесвено, че ще ти харесва – тя е европейска шампионка по фитнес. Това означава много години тренировки, стриктен режим и не на последно място много средства – за храна, добавки и други по-малко забележими субстанции ;) И в този смисъл тя си е изградила методика на тренировки, която отговаря на нейнота структура, индивидуални особености и възстановяване. А и постигането на толкова нисък процент подкожни мазнини е опасен за женското здраве. Със сигурност не подлага клиентите си на нейната методика, а я подбира за всеки поотделно.

 7. Здравей, Любо по тази тема за умното трениране доста може да се дискутира. Имам наблюдения върху двама познати, които тренират по следния начин: Единият тренира 2 пъти седмично, като цялото тяло го натоварва в една тренировка. Храненето му е горе долу балансирано, като набляга на добавките.Теглото му е около 95 кг с около 12% подкожни мазнини. Другия познат също тренира 2 пъти седмично, но разделя мускулните групи: Ден 1 крака, гърди и трицепс .Ден 2 : Гръб, Рамо и бицепс. Храненето му е изключително пресметнато и постоянно е с невероятен релеф на около 78кг. Като добавка ползва само суроватъчен протеин. При разговор и двамата(които не се познават, защото са от различни зали и двамата са маниаци колоездачи като първия е бил професионалист преди години) казват, че когато правят тежки тренировки не могат да се възстановят за 1 – 2 дена и тренират през 2-3, никога в 2 последователни. И двамата не са чували за метода на Майк Менцер, защото ги попитах да не би да ползват Хеви Дюти. Отговорът по тази тема особено на 2рия познат, че прави по обемни тренировки за около 45-50 минути с по 4-5 серии на упражнение, просто времето му за възстановяване е повече, така си усеща тялото.
  От това си правя извод, че храненето е дори повече от 80-90% за крайния здравословен резултат на човека. Тренировката е само необходимият стимул за ускоряването на метаболизма. Става въпрос за атлети които не използват анаболни стероиди и нямат намерение да се явяват на състезание.

 8. Владо, напълно си прав. Това имам предвид, че днес всеки копира сляпо програмите на професионалистите, без изобщо да отговарят на целите, структурата и възстановяването им, като си мислят, че ще станат като тях. Начинаещи с по няколко месеца стаж прилагат петдневни сплитове например. ОГРОМНА ГРЕШКА! Аз не тренирам повече от 4 пъти седмично, понякога и 3 са ми достатъчно. Затова всичко е индивидуално! А тази статия е въвеждаща към няколко, в които ще разгледам параметрите на тренировъчното натоварване, принципи, методи и техники и начини за тяхното прилагане. Защото ми е омръзнало да наблюдавам нечовешки двучасови тренировки, с по 30 серии за мускулна група и всяка с форсирани повторения, чийтинг и разтоварване. Трябва да се тренира толкова, че после да можеш да се възстановиш от тази тренировка.
  А за мен няма еди колко си процента хранене и тренировки. Ако искаш да не си губиш времето, а да прогресираш, всичко трябва да е на 100% или да се опитваш да бъде.

 9. Zdraveite,az sega zapochnah da treniram predi okolo 1 mesec i hodq absolutno vseki den da vdigam,tova vredi li ili pomaga i ako moje da mi kajete kakvi dobavki e nai dobre da vzemam otnachaloi po kolko da treniram?

 10. Radostin, това не е мястото да зададете този въпрос, опитайте чрез формата за контакт. Тук нито мога да ви отговоря с няколко изречения, нито имам някаква информация за вас, за да го направя. Само ще вметна, че дори професионалистите не тренират всеки ден, тялото има нужда от почивка, иначе ще претренирате :!: И моля, пишете на кирилица.

 11. Любо, както си я подкарал имам чувството че ще си световен шампион един ден. Логиката ти е желязна, тренировката ти е желязна.. скоро сигурно ще те лови магнита :) радвам се че те има.

 12. Здравей Любо, искам да попитам дали е удачно тренирането до отказ?
  т.е когато доста се измъчиш, за да направиш последното повторения или да направиш 1-2 повторения отвъд тези, които можеш да направиш сам, разбира се с помощта на партньор

 13. „До отказ“ е техника за напреднали, която трябва да се използва разумно. Може да нямаш и нито една серия до отказ и пак да имаш прогрес, но не трябва и всички серии да са до отказ. Когато правиш повторения отвъд отказа с помощта на партньор това се наричат форсирани повторения. Всичко зависи от стажа, методиката (обемна или интензивна тренировка), цели, възстановяване и т.н.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: