You are currently viewing Колко страшна е дисковата херния?

Колко страшна е дисковата херния?

Една от първите публикации в сайта преди повече от 10 години беше за лумбалната дискова херния. Но тъй като диагнозата „дискова херния/ протрузия“ плаши както нетрениращи, така и спортуващи, а първото, което им минава през главата е „Край с нормалния начин на живот/ спорта!„, ще се опитам да намеря отговор на въпроса: Колко страшна е дисковата херния? Инвалидизира ли ни, пречи ли на нормалния начин на живот и означава ли край на тренировките? Нека преди всичко да разберем (припомним) малко повече за проблема….

КАКВО Е ДИСКОВА ХЕРНИЯ?

Между всеки два прешлена на гръбначния стълб има междупрешеленен диск, който създава нужното отстояние между тях, осигурява подвижност и служи като амортисьор.

Междупрешленните дискове имат бъбрековидна форма. Всеки диск се състои от фиброзен пръстен (anulus fibrosus), пихтиесто ядро (nucleus pulposus) и затварящи го двустранно (от горната и от долната страна) хрущялни плочки. Фиброзният пръстен се състои от концентрични кръгове от колагенни влакна, споени с хрущялно вещество. Дебелината на всяка пластинка е около 1мм. Краищата на фиброзният пръстен срастват с ръбовете на два съседни прешлена.

Пихтиестото ядро има овална форма и диаметър 1,5-2,5 см. Разположено е в задната част на диска. То е силно хигроскопично и след поглъщането на вода увеличава значително своя обем. Създава вътрешно напрежение в диска, поради което може да пружинира и амортизира сътресенията.

Под влияние на различни фактори (твъде голямо и/или неправилно натоварване, генетични и други), междупрешленния диск се дехидратира и дегенерира, в следствие на което ядрото може да промени своето местоположение и форма. Изместването му извън нормалното разположение е причината за възникване на дискова херния. Формирането на дисковата херния минава през следните фази:

Фази на дисковото херниране

Дисково раздуване (disc bulge/ bulging). Това е началната степен на миграция на пулпозното ядро и се явява предвестник на дисковите протрузии и хернии. Вътрешната част на anulus fibrosus е разкъсана и част от ядрото е „опряно“ във външната му част, поради което се получава леко издуване. Възможна е болка поради раздразване на синувертебралните нерви.

Дискова протрузия (disc protrusion). Това е влошаване на дисковото раздуване, при което се получава торбовидно издуване на пръстена. Последният не е още разкъсан или е разкъсан частично. Въпреки общоприетото схващане, че дисковата протрузия е за предпочитане пред дисковата херния, на практика една по-масирана протрузия може да даде в пъти по-тежка симптоматика.

Дисков пролапс (същинска дискова херния). Фиброзният пръстен е разкъсан и част от пулпозното ядро е извън пределите на междупрешленния диск.

Свободна дискова херния (дисково секвестиране/ sequestered disc). Части от пулпозното ядро нямат връзка с междупрешленния диск и се придвижват в краниално (нагоре) или каудално (надолу).

Предна дискова хернияТова изместване на ядрото, респективно дисковата протрузия/ херния, може да бъде във всички посоки. Хернирането на диска напред е сравнително рядко срещано и може да доведе до хронична висцерална болка.

Най-чести са латералните (странични) и парамедианни (назад и встрани) дискови хернии. По-редки са медианните (централно назад), като при тях симптоматиката може да е доста по-тежка, тъй като до ниво L2 може да се притисне обвивката на гръбначния мозък, а по-ниско – сплетението от нервни коренчета в края на гръбначния мозък – cauda equina (конска опашка).

КОЛКО ЧЕСТО СРЕЩАНА Е ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ?

Какъв процент от хората според вас имат дисково раздуване, херния или протрузия? Разбира се, разлики има съобразно възрастта, рисковите групи и други фактори. Но нека погледнем какво показват проучванията…

При изследване, публикувано през 2015-та година [1], 1211 здрави доброволци (от различни възрасти и с различни професии) се тестват с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се определи разпространението и разпределението на проблемите с цервикалния гръбнак (шийния дял на гръбначния стълб). Възрастта им е между 20 и 79 години, като има по около 100 мъже и жени за всяка възрастова група. Установява се, че средно 87.6% от изследваните имат значително дисково раздуване! Процента, както се очаква, нараства прогресивно с възрастта, но е около 75% още при 20-годишните! И преди да си помислим, че това е нещо нормално при изследване на хора с оплаквания – става въпрос за асимптоматични доброволци… Т.е. такива, които нямат оплаквания отнесени към подобен проблем. Или с други казано – не ги боли (!?).

Според систематичен преглед, публикуван също през 2015-та [2] и обхващащ 3110 асимптоматични индивида, 29 процента от 20-годишните имат дисково раздуване, а 30 процента – дискова протрузия (процента отново прогресивно нараства с възрастта). Т.е. отново голям процент хора, които нищо не ги боли, имат този проблем (?!).

При друго изследване [3] на 350 млади хора (18-22 години) без оплаквания, които кандидатстват за военновъздушните сили, се оказва че 49% имат поне едно дисково раздуване, 18% имат дискова протрузия, 8% имат дискова херния.

Има и други проучвания, които показват доста висок процент на дискови протрузии и хернии при хора без изразена симптоматика. Ако към тях прибавим и тези, които имат оплаквания, сигурно ще се окаже че почти всеки след 20-30 годишна възраст има дисково херниране в някаква фаза. Т.е. дисковата херния е може би по-скоро един нормален процес на дегенерация на междупрешленните дискове. Много е вероятно да имате дискова херния, но да не знаете (и дори никога да не разберете). Също така е вероятно да знаете, че имате дискова херния и да ви боли, обаче причината за болката да е съвсем друга… Но всичко това едва ли „топли“ хората с дискови хернии, които изпитват сериозен дискомфорт именно от тях. По-важният въпрос е…

ЛЕКУВАТ ЛИ СЕ ДИСКОВИТЕ ХЕРНИИ?

Всъщност, нашите тела са много добри в това да се самолекуват, в това число и при дискови хернии (?!).

Какво казва науката?

Проучване върху 37 пациенти с масивна дискова херния и ишиас показва пълно и трайно възстановяване при 83% от тях в рамките на две години [4]. Друго изследване отчита повече от 50% редукция на хернията при 37 от 42-ма пациенти (88%) в рамките на година [5]. Систематичен преглед и мета-анализ от 11 кохортни проучвания отчита спонтанна резорбция на херниралия диск при средно 67% от пациентите [6]. Т.е. според данните има огромен процент вероятност да забравите за проблема чрез консервативно лечение в рамките на една до две години.

Какво казва личният ми опит?

Стига да се подходи правилно, според мен процентът е и по-голям. Последното означава преди всичко да се овладее болката, а след това най-вече да се укрепи и балансира мускулатурата и да се коригира стойката. След това е вероятността да забравите, че сте имали дискова херния и да тренирате нормално (и разбира се – разумно), е огромна.

Разбира се, 100% успеваемост на консервативното лечение няма. Определен малък процент тежки и масирани хернии налагат операция, за което преди всичко трябва да се консултирате с поне няколко специалиста и да са изчерпани консервативните методи, а да няма подобрение т.е. само като крайна мярка.

Референции:

[1] Abnormal findings on magnetic resonance images of the cervical spines in 1211 asymptomatic subjects. Spine, 2015
[2] Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. American Society of Neuroradiology, 2015
[3] High Prevalence of Spinal Magnetic Resonance Imaging Findings in Asymptomatic Young Adults (18-22 Yrs) Candidate to Air Force Flight. Spine, 2018
[4] Conservatively treated massive prolapsed discs: a 7-year follow-up. Royal College of Surgeons of England, 2010
[5] Natural history of lumbar disc hernia with radicular leg pain: Spontaneous MRI changes of the herniated mass and correlation with clinical outcome. Western Pacific Orthopaedic Association, Asia Pacific Orthopaedic Association, 2001
[6] Incidence of Spontaneous Resorption of Lumbar Disc Herniation: A Meta-Analysis. Association of Pain Management Anesthesiologists, American Society of Interventional Pain Physicians, 2017

This Post Has 4 Comments

 1. Stefan

  Поредната страхотна статия!

  Йогистката поза „рало“ и висенето с главата или краката надолу по няколко минути на ден може ли да се счита за добра превантивна мярка срещу естествените процеси на дехидратиране на дисковете?

  Според някои източници по време на сън дисковете се хидратират на 350% => повече излежаване 😀

  …също така повече стоене за сметка на седене.

  Не на последно място – повече мъртва тяга с правилна техника и упражнения за здрав корсет. Както беше казал Любо в една статия, че който пази кръста най-много, страда най-много. Тогава ни даде пример със себе си и активно възстановяване посредством тяга и др упражнения след контузия.

  Поздрави!

 2. Алекс

  Бих искал да споделя личен опит с идеята, че някой ден може да се окаже полезен за някой, който ще прочете статията и коментарите.

  След силна болка в долната част на кръста, особено при клек и тяга, направих тест с ЯМР, където най-общо се потвърди протрузия в областта на L4 и L5. Тогава последвах стандартните лекарски съвети и с времето нещата отшумяха, но не това е най-важното, което искам да кажа.

  Най-пълно възстановяване и окончателно изчезване на болката получих след като в контекста на други здравословни проблеми открих, че имам нисък витамин Д и започнах да коригирам неговия недостиг. Един от честите симптоми на недостиг е болка в долната част на гърба, усвояването на калций зависи от него.

  Без да влизам в подробности, просто исках да споделя за връзката между витамин Д и различни ревматични заболявания. Както установих, това е нерядка причина, която си заслужава да се проучи, в случай че човек има подобни проблеми.

  Поздрави!

 3. Иванка Минчева

  Здравейте! Възможно ли е дисковата херния да бъде излекувана?

 4. В повечето случаи тялото се „самолекува“. Но ако не са отстранени причините довели до дискова херния (най-често са обездвижване, слаба и небалансирана мускулатура, лоша стойка), то има голяма вероятност периодично да се получават рецидиви.

Вашият коментар