You are currently viewing Тодор: „От вас дисциплината, от Любо – знанията“

Тодор: „От вас дисциплината, от Любо – знанията“

„The first wealth is health.“
Ralph Waldo Emerson

Здравейте!

Реших да споделя своите впечатления и резултати от работата си до момента с Любомир Иванов, за да помогна на други желаещи да постигнат промяна относно формата и самочувствието си. Всичко споделено е на база поредицата от опити и грешки, които наричам опит. Стоя зад всяка своя дума и не ангажирам никого с мнението си.

Моята предистория: при срещата ми с Любо през юни 2020г, вече бях на навършени 44 години, семеен, с две деца, стандартна работа, заради пандемията изцяло от дома. Т.е. аз имах пълен контрол върху режима си, времето за хранене, вида и количеството храна – и нека това е първият много важен извод.

август 2014гПравя силови тренировки откакто съм навлязъл в пубертета, през годините винаги съм се старал да съм активен, практикувах и бягане, и планински туризъм. Имам физическа култура, чета, интересувам се, гледам, общувам с приятели, които са в завидна форма. Но никога не съм тренирал по програма и което е по-лошото – не обръщах нужното внимание на това колко важно е храненето. Въпреки че знам немалко по темата, познанията ми бяха неструктурирани и не се и замислях за съотношение на макросите, например. Никога не съм бил на „джънк“, просто се хранех без спазване на прости, наглед, правила. И това като цяло е вторият важен за мен извод – храненето е по-важно от тренировките. Можете да оптимизирате храненето и да сте здрави, да изглеждате добре, дори и да не се скъсвате от тренировки. Но без правилно хранене – дори и да се скъсате от тренировки, няма гаранция че ще постигнете добра форма и което е по-важното, че ще я задържите във времето.

март 2017гПрез годините бях стигал лично тегло над 100кг (снимка от август 2014г); в периода 2016г – 2019г успях да сваля около 15кг (снимка от март 2017), но основно вода, с колебания и без видимо намаляване на талията, както и без промяна на цялостната форма, т.е. процентът мазнини се запази. След началото на извънредното положение в България, обявено на 13 март 2020, домашният уют и вкусни, но калорични блюда, закономерно доведоха до покачване на теглото – до почти 90кг. Реших, че повече не трябва така и се свързах с Любо.

Преди срещата ни в края на юни 2020г прочетох всичко в сайта му, включително и коментарите под статиите, като особено внимавах относно мненията на неговите клиенти. Аз търсех специалист, които работи и с обикновени хора, които не са в първа младост и без да се прибягва до екзотични решения с неясен краен резултат. Получих от Любо точно това, от което имах нужда и на което много държа по принцип: професионализъм, съчетан с индивидуален подход, умения за изслушване и гъвкавост. Първоначално той ми изготви хранителен режим, който отговаря на най-важното изискване – да може да се спазва продължително време, без да е налице усещане за лишение; който е реалистичен, изпълним и съвсем немаловажно – разумен откъм бюджет. Нека това да е третият важен извод.

Резултатите след три месеца оптимизирано хранене надминаха очакванията ми – при положение че продължавах да тренирам както аз си знам и мога. Успях да стопя мазнини, свалих от обиколката на талията, минах поне един размер дрехи надолу. Което признавам си е nice problem to have. Закономерно реших да продължа да работя с Любо, като вече избрах Комплексна услуга, т.е. за пръв път имах и структуриран подход към тренировките. Както и с хранителния режим, Любо я изготви според моите изисквания за упражнения и натоварване. Знам, че звучи като ерес, но е напълно възможно да се тренира цяло тяло, без да се налага да правите клек, тяга или лег. И нека това да бъде четвъртият важен извод – за да тренирате качествено се налага да излезете малко или много от зоната си на личен комфорт, но съвсем не е наложително да робувате на клишета и да правите движения, които просто не са вашите. Защото всички сме създадени малко или много различни, за щастие.

Заради затварянето на залите се наложи Любо да прекрои тренировъчната програма и да я пригоди за упражнения у дома. И с това се справи, така че у дома тренирах прилично пълноценно и не загубих форма. През цялото време от септември 2020 до момента тренирам редовно, без контузии, болки, пукане на стави. Чувствам се страхотно, имам сили, сънят е наред, няма излишна нервност, апетитът е под контрол, формата ми е много добра – а всичко това се отразява положително на самочувствието. Снимка от август 2021г, 78,6кг.

август 2021г

Ще завърша като подчертая още веднъж колко съм доволен от съвместната ни работа с Любо. Професионално отношение, индивидуален подход, гъвкавост, човешка гледна точка, прагматизъм и много знания. Всичко това ще получите от него. За да има резултат обаче, от вас се иска мотивация и дисциплина, както и да знаете както искате. И нека това да бъде последният извод.

This Post Has One Comment

  1. Борислав Цоков

    Чудесно постижение! Браво на вас!

Вашият коментар