Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 18.12.2021 в Основна информация | няма коментари

Три фалшиви показателя за добра тренировка

Три фалшиви показателя за добра тренировка

Голяма част от трениращите съдят за ефективността на тренировките си основно по три показателя:

  • колко са се напомпали по време на тренировката;
  • колко са се изморили;
  • колко силна е мускулната треска на другия ден;

Иронията е, че нито едно от трите не е реално мерило за качествена тренировка.


Възможно е да напомпвате мускулите си всеки път до пръсване, но ефектът да е никакъв, тъй като напомпването само по себе си не прави нищо за мускулната хипертрофия при натурално трениращи.

Възможно е да се изморите много и от шопинг в мола, но това няма да направи много за физиката ви. Да, може и да се изморите много и в залата, но това може да е заради претоварване и/ или неефективни тренировки. Например голям тренировъчен обем (серии), с относително висок брой повторения ще ви измори много, но отново няма да направи нищо за мускулния растеж, ако сериите не са близо до мускулен отказ.

Болките в мускулите (мускулната треска) на следващия/ следващите дни след тренировката се дължат на възпалителния процес в тях, следствие на т. нар. „мускулни повреди“ (muscle damage). По-високото ниво на muscle damage (съответно силна и продължителна мускулна треска) не съдейства за мускулния растеж, а по-скоро пречи, тъй като увеличава времето за възстановяване и отлага момента за следваща тренировка за същата мускулна група. И е по-скоро показател, че се претоварвате. Прочетете повече за мускулните повреди и защо растат мускулите ТУК.

Тогава по какво да съдим за качеството на тренировките си?

Преди всичко трябва да сте сигурни, че тренирате по горе-долу адекватна тренировъчна програма, базирана на Основите на силовите тренировки.

След това основният аршин за това дали тренирате качествено трябва да бъде това, че успявате да отбелязвате силов прогрес. Ако това не се случва, то преразгледайте тренировъчната методика (най-вече интензивност, обем и честота), както и храненето и възстановяването си.

А ако желаете да ви помогна с това, може да се свържете с мен от ТУК.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: