You are currently viewing Три фалшиви показателя за добра тренировка

Три фалшиви показателя за добра тренировка

Голяма част от трениращите съдят за ефективността на тренировките си основно по три показателя:

  • колко са се напомпали по време на тренировката;
  • колко са се изморили;
  • колко силна е мускулната треска на другия ден;

Иронията е, че нито едно от трите не е реално мерило за качествена тренировка.


Възможно е да напомпвате мускулите си всеки път до пръсване, но ефектът да е никакъв, тъй като напомпването само по себе си не прави нищо за мускулната хипертрофия при натурално трениращи.

Възможно е да се изморите много и от шопинг в мола, но това няма да направи много за физиката ви. Да, може и да се изморите много и в залата, но това може да е заради претоварване и/ или неефективни тренировки. Например голям тренировъчен обем (серии), с относително висок брой повторения ще ви измори много, но отново няма да направи нищо за мускулния растеж, ако сериите не са близо до мускулен отказ.

Болките в мускулите (мускулната треска) на следващия/ следващите дни след тренировката се дължат на възпалителния процес в тях, следствие на т. нар. „мускулни повреди“ (muscle damage). По-високото ниво на muscle damage (съответно силна и продължителна мускулна треска) не съдейства за мускулния растеж, а по-скоро пречи, тъй като увеличава времето за възстановяване и отлага момента за следваща тренировка за същата мускулна група. И е по-скоро показател, че се претоварвате. Прочетете повече за мускулните повреди и защо растат мускулите ТУК.

Тогава по какво да съдим за качеството на тренировките си?

Преди всичко трябва да сте сигурни, че тренирате по горе-долу адекватна тренировъчна програма, базирана на Основите на силовите тренировки.

След това основният аршин за това дали тренирате качествено трябва да бъде това, че успявате да отбелязвате силов прогрес. Ако това не се случва, то преразгледайте тренировъчната методика (най-вече интензивност, обем и честота), както и храненето и възстановяването си.

А ако желаете да ви помогна с това, може да се свържете с мен от ТУК.

Вашият коментар