You are currently viewing Влияят ли хранителните източици върху отслабването? Ще свалите ли повече, ако се храните по-здравословно, но със същите калории?

Влияят ли хранителните източици върху отслабването? Ще свалите ли повече, ако се храните по-здравословно, но със същите калории?

В настоящата статия няма да преповтаряме ползите от здравословното хранене. Разбира се, че е по-добре да се храним (относително) здравословно. В името на истината ще търсим само и единствено отговор на въпроса: отслабва ли се повече със здравословно меню при еднакъв енергиен баланс?

ЗАЩО ТЪРСИМ ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОС?

В съвременните разбирания за храненето е общоприета тезата, че при еднакъв енергиен (калориен) дефицит и протеинов прием, няма да има разлика в сваленото тегло, независимо какви са източниците на калориите. Причината да бъде приета тази теза е, че тя се базира на т. нар. закон за енергийния баланс. Ако губите тегло, то трябва да бъдете в енергиен дефицит, a сваленото тегло ще бъде правопропорционално на величината на този дефицит. Това е достатъчно добре проучено доказано, но дали вида (качеството) на храната би повлияла по някакъв начин на отслабването?

КАКВО КАЗВА НАУКАТА?

Не бях попадал на изследване, което да сравнява две диети с еднакъв енергиен дефицит, но различно качество на храната, докато не видях публикуваното през тази година и озаглавено: „Diverging metabolic effects of 2 energy-restricted diets differing in nutrient quality: a 12-week randomized controlled trial in subjects with abdominal obesity“ [1]. От заглавието става ясно, че това е проучване с високо качество – рандомизираните контролирани проучвания са неофициално наречени „златният“ стандарт в науката. Целта му е да се изследва дали качеството на храната носи някакви допълнителни ефекти отвъд енергийната рестрикция. Без да навлизам в ненужни технически подробности, ще споделя основните детайли и резултати…

Участниците са на възраст между 40 и 70 години със затлъстяване в коремната област. Разделят се на 3 групи: 1) група с 25% енергийна рестрикция и диета с високо качество; 2) група с 25% енергийна рестрикция и диета с ниско качество; 3) група, която следва обичайната си диета (habitual diet), която служи като контролна.

Въпреки, че диетата на едната група е наречена с „ниско качество“, менютата и при двете тестови групи са хранително адектватни т.е. не може да кажем, че едните се тъпчат само с „боклуци“. Просто менюто с „високо качество“ е по-богато на фибри, мононенасителни мастни киселини и омега-3. Цялото меню и на двете групи ще изложа по-надолу.

Диета с ниско качество VS диета с високо качество

РЕЗУЛТАТИТЕ

За 12 седмици групата с „диета с високо качество“ губи средно 2.1 кг повече тегло – 8.4 спрямо 6.3 кг за групата с „диета с ниско качество“. Допълнителен анализ показва и доста по-голяма разлика (3.9 кг), когато става въпрос само за участниците с добра инсулинова чувствителност (HOMA-IR ≤ 2.5).

Освен това групата с по-качествената диета подобряват и липидния си профил (общ холестерол и триглицериди). Но не може да се твърди, че това е само заради диетата или (и) заради повечето свалено тегло, тъй като само по себе си загубата на излишни телесни мазнини е фактор водещ до подобряване на редица здравословни маркери.

Какви може да са възможните причини за тези резултати? Грешки в дизайна на проучването? „Пробойна“ в закона за калорийния баланс?

ВЕРОЯТНИ ПРИЧИНИ

Първо, да, според мен има лека неточност в дизайна на проучването. Групата с „диета с високо качество“ консумира повече протеин – 21% от калорийния прием спрямо 16% за другата група. Тези 5% са около 20 г протеин и могат да повлияят малко на резултатите, тъй като протеинът има по-висок термичен ефект спрямо другите макронутриенти. Но това не може да бъде причина за загубата на цели 2.1 кг повече (и 3.9 при участниците с добра инсулинова чувствителност).

Друга вероятна причина е по-големият термичен ефект на по-здравословното меню, поради това, че е по-богато на фибри и омега-3 мастни киселини. Но това също, дори в комбинация с малко повечето протеин, не може да обясни напълно разликата. Свалянето на 2.1 кг повече за 12 седмици изисква около 200 ккал по-голям енергиен дефицит на ден.

Въпреки че няма как да го твърдя със сигурност, според мен основното обяснение е друго и не противоречи на закона за енергийния баланс. Много е вероятно групата с по-качествената диета да се е чувствала физически малко по-добре и поради това да е увеличила неосъзнато ежедневната си физическа активност. Т.е. имала е по-висок NEAT и е изразходвала повече калории, поради което е създала по-голям енергиен дефицит. Това в комбинация с горните два фактора напълно може да обясни дори по-голяма разлика в сваленото тегло. Ако вие имате някакви други предположения, моля да ги споделите в коментарите 🙂

ИЗВОД

Едно проучване нищо не доказва и за в бъдеще ще ми е интересно да има други подобни. Но в крайна сметка хубаво е да имате още една мотивираща причина да се храните по-здравословно, когато отслабвате – това да постигнете по-добри резултати. А не да се превръщате само в едни „броячи на калории“ 🙂

This Post Has One Comment

  1. Димитър

    Благодаря за интересната статия отново

Вашият коментар