You are currently viewing Според ново проучване: Нисковъглехидратната диета и периодичното гладуване увеличават риска от склонност към преяждане

Според ново проучване: Нисковъглехидратната диета и периодичното гладуване увеличават риска от склонност към преяждане

Ново проучване [1], публикувано през август тази година, има за цел да установи дали нисковъглехидратната диета (НВД) се свързва с нарушения в храненето (като склонността към преяждане, т. нар. binge eating) и дали комбинирането й с периодично гладуване (ПГ или IF) увеличава тези симптоми.


В проучването са включени 682 души, студенти на средна възраст 22 години, със средна стойност за индекс на телесната маса (ИТМ или BMI) от 23.6 kg/m2 (18.5-24.9 е прието за нормално т.е. без наднормени килограми). Не са включени хора, които практикуват ПГ без НВД, както и такива, които са диагностицирани с хранителни разтройства. Двадесет и седем процента (188 души) от участвалите в проучването са заявили, че спазват нисковъглехидратна диета през последните 3 месеца. Тридесет и един процента от тях (58 души) комбинират НВД с периоди на ПГ. Останалите 436 души, участвали в проучването не спазват диета.

При следващите НВД се отчитат много по-високи нива на склонност към преяждане (особено с въглехидрати като хляб и паста), спрямо не спазващите диета. При хората комбиниращи НВД с ПГ асоциацията с нарушения в храненето е още по-голяма.

Всичко това не означава, че нисковъглехидратната диета и периодичното гладуване задължително са нещо лошо, което ще тласне всички хора към binge eating и евентуално към някакво хранително разстройство. Със сигурност има хора, които ползват НВД и/или ПГ без проблем, но подобен риск съществува за други.

Затова трябва да подхождате към храненето достатъчно образовано и осъзнато и ако установите, че НВД и/ или ПГ ви действат в подобен негативен аспект, просто да забравите за тях. В крайна сметка те нямат някакви реални предимства и по-висока ефективност над балансираното хранене с лека калорийна рестрикция, ако е необходима.

Прочетете още по-темата:

Общ поглед върху НВД

Нисковъглехидратно срещу нискомазнинно хранене (кое е по-ефективно за отслабване?)

Периодичното гладуване – ЧАСТ I: Отвъд митовете и легендите

Периодичното гладуване – ЧАСТ II: Възможни ползи и приложение

Периодичното гладуване – ЧАСТ III: Тренировки, странични ефекти, показания и противопоказания

Ново изследване върху периодичното гладуване: Alternate day fasting – по-малка загуба на мазнини?!

Кой е най-добрият начин на хранене?

This Post Has One Comment

  1. Венелин

    Прочетох няколко пъти статията и не схванах, как спазваики НВД преяждат с хляб и паста? Да преяждат със пържоли съм съгласен, имам личен опит, но да преяждат с това което по принцип са обявили че не ядат или го ядат в минимални количества …

Вашият коментар