You are currently viewing Загуба на пари ли е ВСАА?

Загуба на пари ли е ВСАА?

По повод последната ми публикация (https://lubomirivanov.com/13415),  получих запитване от много „стар“ мой клиент, защо вече не приемам ВСАА (Branched-Chain Amino Acids – Аминокиселини с разклонена верига), както преди съм го правил и съм го препоръчвал като хранителна добавка.

Допреди около десетина години и аз бях от тези, които приемаха и препоръчваха прием на ВСАА след тренировка за хора, които искат да покачат мускулна маса. В основата на тези препоръка стояха проучвания (основно на име в сферата като Layne Norton), според които ВСАА стимулират мускулния протеинов синтез. Дори в сайта ми имаше статия за ползите от ВСАА, базирана на тях, която отдавна изтрих.

В последствие се оказа, че при въпросните проучвания се сравнява приемът на ВСАА спрямо плацебо т.е. с нищо. Но когато се сравни спрямо протеин на прах, полза от ВСАА няма. Същото е валидно и когато вече консумирате достатъчно качествен протеин (богат на незаменими и в частност ВСАА) за деня. Поне това показват редица по съвременни проучвания. А меме-то по-надолу доста нагледно илюстрира ситуацията…

На практика, всички описани положителни ефекти от ВСАА са верни, но с уловката че без проблем може да си ги набавите достатъчно чрез протеина от храната (и протеинови шейкове). Някои тук може да кажат: „Да, ама, то предимството е, че след тренировка ще ги усвоим веднага, а храна/ протеин – не“.

Първо, „таймингът“ (т.е. нещо да се усвои веднага след тренировка) не е от особено значение, иначе проучванията по темата щяха да са я установили, а това не е така. Второ, ако вие се храните средно 3-4 пъти на ден и всяко от вашите хранения съдържа достатъчно протеин, то е нормално дори след като приключите тренировката, в храносмилателната ви система все още да има белтъчини от последното хранене, а в кръвообращението – аминокиселини от същото.

Евентуална полза да добавят ВСАА биха имали хора, които или не консумират достатъчно протеин (въпреки че тогава е по-удачно да си вземат протеин на прах и/ или есенциални аминокиселини – ЕАА), или най-вече протеинът, които консумират е с по-ниско качество (основно вегетарианци и вегани).

Тъй като ВСАА е сравнително скъпа хранителна добавка, ако вече си набавяте достатъчно качествен протеин за деня (вижте моите препоръки за количество тук: https://lubomirivanov.com/4510), съветът ми е – спестете си парите и ги инвестирайте в нещо по-разумно.

Вашият коментар