You are currently viewing Инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност

КАКВО Е ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ?

Инсулиновата резистентност (ИР) често се нарича и преддиабетно състояние, защото обикновено предхожда развитието на диабет тип ІІ (ДТ2) доста преди появата му. Проблемът при инсулиновата резистентност обаче не е свързан с недостига на инсулин, както е при диабета, а напротив. Инсулин има в изобилие или поне докато бета клетките на панкреаса не се изтощят да го произвеждат в достатъчни количества и не се стигне до ДТ2, за което обичайно са необходими няколко години инсулинова резистентност.

При инсулиновата резистентност рецепторите на клетките стават по-малко чувствителни към действието на инсулина и той е затруднен да изпълнява основната си функция – да  спомага за транспортира глюкозата в тях. Представете си инсулина като ключ, който се свързва със специфичен рецептор (ключалка), намиращ се на повърхността на клетъчната мембрана. Инсулинът „отключва“ „ключалката“, за да може „вратата” на мембраната да бъде отворена за глюкозата. А сега си представете, че в един момент ключалката (рецептора) започва все по-трудно да разпознава ключа (инсулина) и „вратата” все по-трудно се отваря – именно това (образно казано) е инсулиновата резистентност.

В резултат при ИР се наблюдава трайно повишение в нивата на кръвната захар, което дава сигнал на панкреаса да произвежда още повече инсулин, за да се справи с проблема. Това помага, но само в началото, защото в един момент клетките не смогват да произвеждат толкова инсулин. Тогава вече говорим за диабет тип ІІ. Но какво причинява инсулиновата резистентност и как да се предпазим?

ПРИЧИНИ И ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ ФАКТОРИ

Все още причините за появата на инсулиновата резистентност не са напълно изяснени. Несъмнено роля може да имат различни наследствени фактори, заболявания и генетични дефекти. Но епидемиологичния характер на инсулинова резистентност в световен мащаб не може да бъде обяснен само с тях.

Най-често инсулиновата резистентност не се регистрира като самостоятелен проблем, а в комбинация с други здравословни рискове, обединени в общото наименование метаболитен синдром. Метаболитният синдром освен ИР включва още: затлъстяване, високи нива на „лошия” холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, ниски нива на „добрия” холестерол (HDL), атеросклероза, артериална хипертония и други сърдечно-съдови проблеми, лептинова резистентност и разбира се, накрая диабет тип ІІ. Между всичките съществува сложна взаимовръзка – едното води до друго, то до трето и т.н. по подобие на ефекта на доминото.

Затлъстяването и най-вече натрупването на висцерална мазнина в поясната област е основен предразполагащ фактор за развитието на инсулинова резистентност. Рисковата стойност е над 94 см обиколка на талията при мъже и над 80 см при жени. Трупането на мазнини в тази област се получава при продължителен и/или голям калориен излишък. От друга страна при инсулиновата резистентност се натрупват повече мазнини, защото мастните клетки при затлъстяване стават по-чувствителни към инсулина от мускулните. Затова голяма част от кръвната глюкоза ще бъде пренасочена там и складирана като мазнини. И порочният кръг е създаден – излишните килограми водят до инсулинова резистентност, която води до още излишни килограми.

Мастната тъкан в коремната област активно освобождава свободни мастни киселини в кръвта, които достигат до мускулите и намаляват чувствителността към инсулина. Освен това телесните мазнини не са просто склад за резервна енергия, а секреторен орган, който произвежда множество хормони. Високите нива на три от тях – тумор некротичен фактор-алфа (TNF-a), лептин и резистин се свързват с развитието на инсулинова резистентност. А колкото повече са натрупани в тялото мастни запаси, толкова по-високо е нивото на тези хормони в кръвта.

Постоянно високото ниво на стрес и обездвижването също са сред основните предразполагащи фактори.

СИМПТОМИ И НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДСТВИЯ

Основното негативно последствие на инсулиновата резистентност е развитието на диабет тип ІІ, който е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Сами по себе си симптомите на ИР представляват и голяма част от негативните ефекти, които ще изпитате. Ето ги и тях:

 • Висока кръвна захар.
 • Високи инсулинови нива.
 • Намалена физическа и умствена дееспособност – дължи се на факта, че в клетките не постъпва достатъчно глюкоза.
 • Сънливост и депресия.
 • Натрупване на мазнини основно в поясна област – обиколка на талията над 94 см за мъже и над 80 см за жени.
 • Трудно редуциране на мазнините.
 • Високи триглицериди и LDL в кръвта.
 • Високо кръвно налягане.
 • Атеросклеротични промени в кръвоносните съдове (натрупване на холестеролови плаки).

Задълбочаването на инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип ІІ може да доведе и до тежки заболявания, като сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност и други. Половината от пациентите, при които се установява ДТ2 вече имат органни увреди. А докато диагностицирането на диабет е сравнително лесно, то симптомите на инсулиновата резистентност са трудни за разграничаване и могат да се сбъркат с друго заболяване. Затова ако имате подобни съмнения, най-добре ги проверете с лабораторни методи, чрез които се изследват нивата на инсулин и нивата и регулацията на кръвната захар (като глюкозо-толерантен тест например).

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

Големите мастни натрупвания са една от основните причини за развитието на инсулиновата резистентност. Колкото повече наднормени килограми трупате, толкова повече ще се влошава чувствителността на клетъчните рецептори към инсулина. Затова основната мярка срещу инсулиновата резистентност е редукцията и поддържането на телесните мазнини в оптимални граници – под 22% за жените и под 18% за мъжете. Тук вече не става въпрос за визия и добро самочувствие, става въпрос за здравето ви. Когато редуцирате дори част от излишното тегло, чувствителността на клетките ви към инсулина се повишава незабавно.

Инсулиновата резистентност и диабет тип ІІ са обратими състояния, но за да се справите с тях ви е необходим комплексен подход, който включва основно подходящ хранителен режим и физически упражнения (евентуално и прием на хранителни добавки).

Редица проучвания показват сходно подобряване на кръвните маркери, свързани с инсулиновата резистентност при редуциране на приблизително едни и същи излишни килограми (което зависи от величината на енергийния дефицит), независимо от приложения начин на хранене. Какво на практика означава това? Че най-важно е свалянето на излишно тегло т.е. да сте в калориен дефицит. Това е единственото задължително условие, което разбира се не означава, че е единствено от значение. Но тази информация дава повече свобода при избора на хранителен режим, така че да бъде достатъчно устойчив… В смисъл – на човека да му допада и да може да го следва дългосрочно. А не на общ принцип да се „предписват“ режими без въглехидрати, които пък не понасят на много хора и няма как да са стриктни и постоянни с тях.

Разбира се, добре е  да се избягват/ ограничават повечето рафинирани въглехидрати и такива с висок гликемичен индекс. Особено опасни са течните калории под формата на безалкохолни напитки и натурални сокове (фрешовете не правят изключение), защото са лесен и бърз начин да консумирате много захар (почти) без да се заситите.

В повечето хранения е желателно да присъстват зеленчуци, чиито фибри да забавят усвояването на храната и намалят повишаването на кръвната захар.

В зависимост от степента на инсулиновата резистентност може да се наложи и ограничаване на нишестените въглехидрати (вкл. „добри“ въглехидрати, като овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа, сладък картоф и др.) за някакъв период, но това е индивидуално и зависи кой как се чувства и понася тези храни. Но ако се направи, за да не се премине към високо-белтъчно хранене или гладуване (и двете не са правилен избор), трябва да се добавят допълнително мазнини – наситени, омега-9 (зехтин, маслини, авокадо) и средно-верижни триглицериди (основно кокосово масло).

Задължително набавяйте и достатъчно омега-3 мазнини от риби като сьомга, скумрия, херинга и др. (или рибено масло на дражета), както малко количество „растителното“ омега-3 (лен, коноп, чиа и др.), за които има данни, че подобряват инсулиновата чувствителност на клетките. По-големи количества омега-6 мазнини е възможно да действат провъзпалително, затова ги намалете до минимално нужното на тялото (около 2 гр. дневно). Трансмазнините трябва да бъдат елиминирани напълно.

Физическите упражнения са много важна част в борбата с инсулиновата резистентност. Но не само защото горите калории докато се упражнявате и така спомагате за калорийния дефицит и  отслабването. Самите упражнения подобряват чувствителността на мускулните клетки към инсулина и усвояването на кръвната глюкоза от тях. С последното силовите тренировки се справят много по-добре от кардио тренировките, но ще имате полза да комбинирате и двата вида занимания.

Някои хранителни добавки и дори подправки като канела могат да се използват успешно в комплексното лечение. Има научни изследвания, че ванадият (като ванадил сулфат), хромът (като хром пиколинат) и алфа-липоевата киселина в подходящи дози подобряват чувствителността към инсулина. Затова те ненапразно са наречени и „добавки срещу сладкото”, защото когато глюкозата се усвоява по-добре от клетките, желанието за сладко намалява. Но като цяло добавките са „черешката на тортата“… Могат да бъдат от някаква полза, след като вече спазвате режим и тренирате, но не и да ги заместят и да разчитате само на тях да ви решат проблема.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Инсулиновата резистентност не е просто състоянието, поради което трупате мазнини около талията и не можете да свалите килограми. То е сериозен здравословен проблем, който може да доведе до увреди на органи и диабет тип ІІ. За да се предпазите или излекувате от него не е достатъчно просто да проведете някакъв курс на лечение, а трябва изцяло да промените в положителна посока вредните си хранителни навици и заседналия начин на живот.

This Post Has 104 Comments

 1. Либра

  Развивам инсулинова резистентност и тази статия ми беше много полезна! Благодаря! При мен резистентността идва от СПКЯ. Поне според лекарите…

  Любо, чета всяка твоя статия с голям интерес. Продължавай все така да ни радваш! Поздрави!

 2. Мария Попова

  Благодаря ти за статията Любо! Знам точно на кой да я пратя:)

 3. didatzeni

  Здравейте и поздрави за поучителната статия.Диабетик-втори тип съм от 2006год.Бях 98кг.По спешност отслабнах 36кг.за 4 месеца и станах 62кг. Разбира се веднага ми падна кръвната захар до нормални граници.И така вече повече от 4 год.съм същите кг.(62 ,както и нормална кр.захар.И трябваше да получа диабета,за да се науча на акъл.Още веднъж благодарности за точната статия.

 4. emiliq tosheva

  blagodarq vi mnogo za informaciqta.imam registrirana insulinova rezictentnost i tova mi be6e mnogo polezno da go pro4eta.

 5. Маринела

  Привет, Любо 😉 Състоянието на депресия, предизвикано от развитие на инсулинова резистентност може ли да се излекува само чрез подходяща хранителна стратегия, тренировъчна програма и хранителни добавки?

 6. Лечението на депресия не е в моята компетенция, но доколкото ми е известно има много малко случаи на депресия сред спортуващите т.е. спорта е отлично средство за борба с депресията. Чел съм и за лечение чрез подходяща диета и високи дози ниацин (вит. B3).

 7. Красимира

  Случайно попаднах на статията, търсейки отговор дали мога да нормализирам гликемичния хемоглобин. Бях 96 кг 160 см височина и след като смъкнах 10 кг / за 1 месец/ ми се нормализира кръвната захар, но гликемичният хемоглобин е два пъти над нормата. От статията разбрах, че мога да го нормализирам и него с подходящи храни и двигателен режим. Моля да ми дадете повече информация за това кои са храните с нисък гликемичен индекс, т.е. тези, които най-бързо ще могат да доведет до нормални стойности на гликемичния хемоглобин, какви подправки освен канела и хранителни добъвки да приемам и какъв да бъде дневният ми двигателен режим / работата ми е сварзана с компютър /.
  Благодаря предварително!

 8. Надя

  Имам инсулинова резистентност и от два месеца тренирам- беше ми добре допреди миналата седмица, когато след тренировка започна да ми прилошава- имам всички принаци на хипогликемия- сърцебиене, изтръпване на крайниците, понякога петна пред очите- последния път се наложи да изям една вафла, защото хляба не помогна. Не съм променила режима си на хранене (вкл. лека закуска към 16.00), но въпреки това ми пилошава и не мога да мина без ядене. Нормално ли е това, което ми се случва, или трябва да отида да се изследвам? Въможно ли е да се отделят мазнини в кръвта след тренировка и от това да ми прилошава- да правя по-силна резистентност?

 9. Много са факторите, които може да са довели до хипогликемията и най-вече същността на храненето преди тренировка. Трябва да се преразгледа комплексно начинът на тренировка и цялостния хранителен режим, за да може да се даде точен отговор.

 10. Лора

  Здравейте,

  Преди година и половина ходих на еднокринолог и се оказа, че имам 15.77 uU/ml инсулин при глюкоза 5.17 mmol/l(което е в нормата).
  Тогава бях в етап от поредното качване на килограми и нито една диета нито спорт помагаха (158см/67кг, според формулата имам 28,9% мазнини). Само да отбележа, че винаги съм имала 6-7 кг отгоре, но винаги съм спортувала( т.е мога да издържа 2 часа тренировки по ски пистата нагоре-надолу без да имам никаква мускулна треска след това)
  През последните 5-6 години спортувам по 2-3 пъти в седмицата йога, тичане сутрин като е хубаво времето или фитнес през зимата и пак няма задовилителни или трайни резултати.
  Изписаха ми Метфогама 500 и един ваш колега от Варна ми направи програма. За около 2 месеца свалих 6кг с тренировки и хранене. После продължих още близо 2 месеца, но като закотвя на 60кг няма мърдане. В един момент ти писва и се поотчайваш, продължих да се придържам към тренировките (главно защото ми харесват, особено йогата, която успешно премахва стреса от работа), даже повиших натоварването, а към храненето си позволявах 1-2 дни в седмицата волности и за месец отново върнах килограмите.
  Спрях метфогамата преди около 3 месеца, в момента без определена диета, просто като си ям здравословно+ някой изкушения от време на време за около 2 месеца станах отново 61 кг.
  Та от дългото предисловие искам да попитам – има ли въобще шанс да смъкна повече и да поддържам нормални килограми при такава обремененост?

 11. Лора

  Грешка 🙂 индексът ми в момента го сметнах на 28,9%

 12. @Лора, за да поддържате нормални килограми, първо трябва да се преборите с инсулиновата резистентност, а за това освен правилен подход е необходимо време и достатъчно постоянство в начинанието.

 13. Ели

  Здравейте,

  От 2-3 месеца ми се появиха лесна уморяемост , задъхване , замайване. Не можех да определя от какво точно се провокирета тези състояния. Междувременно ми се появиха ,буквално за 1-2 седмици кожни образования/малки брадавички/ в областта на шията.
  Направих си кръвни изследвания – резултатът е висок холестерол , високи нива на триглецириди , горна граница на кръвна захар на гладно. Кръвно налягане нормално /дори малко ниско/.Вече съм с наднормено тегло – 70 кг при ръст 162, като срещам затруднения с редукцията на теглото. Натрупванията ми са в областта на корема.В семейството има диабетици -майка ми.
  След като прочетох Вашите статии ми се струва , че всички тези симпотми /с изключение на кръвното налягане/ говорят за инсулинова резистентност.
  Има ли лекарствена профилактика , освен хранителната диета и борбата с килограмите?
  Личният ми лекар ми предписа само лекарство за намаляване нивата на холестерола, но не е споменал че има предвид инсулинова резистентност.
  Благодаря предварително

 14. Здравейте Ели, всичко което сте написали говори за метаболитен синдром, а инсулиновата резистентност е част от него. Лекарствата само третират симптомите и са временно решение, но не решават проблема. В основата на борбата с метаболитния синдром за спорта и правилното хранене, както и редуцирането на излишните килограми.

 15. катерина

  Здравейте Любо на дъщеря ми откриха инсулинова резистентност и аз много съм притеснена.Моля за вашия съвет тя е на 19 години.Да приема ли лекарствени средства или само да бъде на диета и спорт.Тя е 72кг. при ръст 163.

 16. венева

  Привет!
  Моля ,да ми обясните ,какви упражнения да правя ,за да изразходвам енергия ,тъй като трябва да отслабна ,поради факта ,че иммам инсулинова резистентност,но същевременно имам и гонартроза ,което ми пречи да тичам –
  Благодаря

 17. Конкретни упражнения и тяхната дозировка мога да препоръчам само ако се запозная детайлно със цялостното Ви физическо състояние и изготвя индивидуална програма. За целта, може да се свържете с мен чрез формата за контакт.

 18. Илиана Кобарелова

  Здравейте, попаднах на тази статия и много ми хареса! Преди малко се абонирах да получавам редовно информация тук! Аз имам метаболитен синдром с инсулинова резистентност. Смятам, че статията е много обширно полезно информационна за хора, страдащи от инсулинова резистентност като мен!

 19. Владимир

  Развивам нарушен глюкозен толеранс, може ли да ми помогнете при положение че имам навършени 60 години?
  С уважение, Владо

 20. Да, Владимир, мога да Ви помогна. Свържете се с мен чрез формата за контакт на сайта.

 21. Златко Златанов

  Здравей, Любо. Прочетох няколко от твоите статии и имам няколко въпроса. На 27 години съм, 1.70, 82кг.
  Миналата есен почувствах болка в областта на черния дроб и веднага отидох на лекар, където се установи умерено омасняване на черния дроб – т.нар. стеатоза. Гастроентеорологът ми изписа Легалон, който пиех в продължениет на 4 месеца, диета, която почти спазвах с малки изключения /шоколад/ и доста увеличих движението. По принцип работата ми е относително динамична и бях свикнал навсякъде да се движа с кола, но от тогава се старая 50% от работата да я върша пеш и всеки ден имам около 4км. ходене пеш. Лятото карах колело, което пак мисля, че е добре.
  Преди около 3 седмица, цялата история се повтори и аз пак на лекар :biggrin: Изследванията показаха висок АЛАТ /само АЛАТ, АСАТ в норма 30/, високо ГГТ около 62 и общ билитубин 30, пак малко над нормата. Всичко друго е добре. След втора ехография, същият лекар установи същото – стеатозата не е мръднала особено и си е пак така.
  От вчера ми изписа Метфогама от 500мг и Урзофалк и двете 3*1 по време на хранене. Личната ми лекарка ме увери, че Метфогамата е много добро лечение и лекарството извлича мазнините от черния дроб и до 6 месеца ще е чист напълно и да не обръщам внимание, че се изписва на диабетици. Другото лекарство е за отделяне на билирубина, превантивно. Аз, обаче, си нямах друга работа и се разрових в интернет да чета за Метфогамата. Прочетох за случаи, в които след спиране не Метфогамата, пациентитеи получават усложнения като ниска кръвна захар и др. В тази връзка ти какво би ме посъветвал за Метфогамата? Да го приемам ли или да търся второ мнение от друг гастроентеоролог? Благодаря предварително и си запзвам правото, ако може, да те питам за хранителен режим и тренировки, за които колкото и да нямам време, ще трябва да вместя, защото съм на 27 и не мисля, че е добре от сега да имам проблеми със здравето.

 22. Златко, нямам правото да коментирам дали да взимаш или не лекарства, предписани ти от лекар, а и не е професионално. Лекарят носи отговорност за предписаното лечение, а участниците във форуми – не. Затова съветът ми е да слушаш лекарите, а ако нещо те съмнява в тяхната компетентност – да потърсиш второ мнение от специалист. А личният ми съвет е да обърнеш повече внимание на правилното хранене и двигателната активност – те и без лекарства дават много добри резултати при подобни проблеми, а и нямат странични ефекти.

 23. Златко Златанов

  Благодаря, Любо! Вчера по търсих второ мнение и лекарят потвърди лечението на колегата си и каза, че наистина ще има ефект. За двигателната активност и правилното хранене съм напълно съгласен и ще го направя, не ми е проблем – упорит съм!

 24. Sash

  Благодаря много за полезната статия. Случайно попаднах на нея и като се увлякох да чета и другите свързани материали намерих отговори на много въпроси, които не притесняват и на които лекар не ми беше отговарял.

  Случайно при едно изключване на причини за определени оплаквания личният ми лекар установи завишена кръвна захар. Прати ме на ендокринолог, който също само след проверка на кръвната захар ми предписа веднага лекарства.

  От форумите и от коментарите на патили хора, без да имам медицински познания научих за производството на инсулин и за евентуалната резистентност при увеличено производство. Затова потърсих алтернативно мнение от човек, който разбира от лечение, без да е дипломиран медик. Той ме посъветва да си изследвам нивата на производство на инсулин. Оказа се, че са доста високи.

  Във вашите материали също откривам достоверни, компетентни и достъпно обяснени съвети. Моят извод е, че май все повече трябва да се доверяваме на хора, на които медицината е призвание, а не заглавие в дипломата.

  След като се отрекох от захарта и белия хляб, сега научавам, че с тази фруктоза, която приемам вместо нея май си навличам повече беди. Зная, че така както променям начина си на хранене трябва да увелича и двигателната активност, но за това ще потърся личен контакт с вас, защото сама нищо няма да направя – твърде мързелива и скарана със спорта съм :blush:

  Още веднъж благодаря!

 25. иван

  Привет Любо,моля за съвет.
  На 44г.съм 165/65-отскоро/40дни/ с диагноза инсулинова резистентност
  0мин.-8 инс. 0мин.-4,6захар
  ,на 120мин..-87инсулин. 120мин.-10,8
  Забравих за захарта , белия хляб и мазнините.
  Правилно ли е да се приемат мюсли + кисело мляко че то май ми стана основно ядене ? Моля за накаква хранителна диета.

 26. Жасмина

  Здравейте!!! Преди месец ми откриха, че имам висока кръвна захар(на границата за диабет съм). Предписаха ми глюкофаж 500, но от него се чувствах ужасно-повръщане, силно разтроиство, вода да пиех-тичах в тоалетната!!! Та спрях лекарството, защото не мога нормално да отида на работа!!! личната лекарка ми изписа Метфогама 500-страхувам се да започна да го пия, защото се опасявам, че страничните ефекти отново ще се появят и отново няма да мога да върша ежедневните си задължения по-нормален начин!!! Ще ми навреди ли това, че не пия тези ЛЕКАРСТВА и ще доведе ли до усложнения!!! благодаря предварително…..

 27. маргото

  @ Жасмина- нека да ти споделя моето мнение. Глюкофаж и метфогама са 2 различни търговски марки на едно и също лекарство – метформин. Знам, че метфогамата е по-меко като действие, но при всички случаи тези странични ефекти ще се проявят в една или друга степен.
  Аз имам инсулинова ресизтентност и започнах да взимам глюкофаж в доза 2500 мг дневно (това е почти максималната). Първото нещо, наред с описаните горе странични ефекти, което усетих е, че не съм толкова гладна колкото бях преди. Съответно намалих количеството храна. Вярвай ми, за 2-3 седмици, до 1 месец организмът успява да се пригоди към това лекарство и гаденето изчезва. За разстройството ти сама ще видиш при какви случаи се получава – според мен са 2 – ако ядеш твърде малко или ако ядеш твърде много и различни неща. Аз сутрин ям една супена лъжица овесени ядки с половин или малко по-малко кисело мляко, след което взимам 1000 мг метформин (аз взимам Сиофор, което е същото) и НЕ получавам никакво разстройство или гадене. На обяд ям салата и взимам половин хапче (500мг) и вечер гледам да ям или риба или пилешко…изобщо някакво месо с 1000 мг метформин. За 7 месеца свалих 10 килограма, без да спазвам някаква определена диета – внимавам, но ям каквото ми се яде (е, разбира се без баници, пържени храни и бързо хранене тип макдоналдс). Винаги преди края на храненето – буквално преди последната хапка взимам хапчето и така избягвам стомашните проблеми. Ако твоя режим е друг – ще нагодиш дозите – когато ядеш по-малко, взимаш и по-малка доза. Много по-важно е да започнеш да се лекуваш сега, отколкото да чакаш, защото ако не промениш начина си на живот, това състояние ще доведе до диабет, което е една от най-ужасните болести. Бавно и сигурно те убива.
  Статията на г-н Иванов е много точна. Прочети и други неща за диабета и помисли кое е по-важно. Ако се овладее инсулиновата резистентост и успееш да водиш по-добър начин на живот няма да ти се наложи нито да пиеш метформин след време нито да се притесняваваш от диабет.

 28. Вили

  Искам да попитам инсулиновата резистентност лечимо заболяване ли е, т.е. може ли да се овладее със спорт и подходящ хранителен режим, понеже на мен лекарите ми казват, че въпреки промяната на начина на живот трябва постоянно да се приема метформин и изобщо да не се спира никога, а аз някак не искам да приема това.
  Какво е вашето мнение?

 29. Да, инсулиновата резистентност е обратимо състояние, чрез спорт и хранителен режим.

 30. Пламена

  Здравейте, как може да се тълкуват добри резултати при глюкоза на 0ва, 60та и 120та минута, а в същото това време инсулин при 0ва минута е в норми, при 60та е 65,60 mIU/ml/явно над ГГ/, а при 120та спада на 30,60 mIU/ml. Преди 6 месеца си правих тези изследвания и тогава всичко бе в норма, но сега явно има проблем…Благодаря, Ви!

 31. При кръвна захар в норми, но висок инсулин все още нямаме диабет, но има хиперинсулинемия. Важно е съотношението м/у инсулин на гладно и на 60-та мин. Ако увеличението е 5 или повече пъти, говорим за инсулинова резистентност.

 32. Краси

  Здравей, Любо! Статията ти ми беше много полезна и интересна, понеже наскоро ми откриха инсулинова резистентност. Аз обаче категорично отказах да приемам лекарства, защото на нулева минута инсулина ми е в норми, а след обременяването е малко над горната граница. Кръвната захар е в норми. Реших, че ще се справя само с диета и спорт. От тази диета обаче съвсем се свърших. Само за месец от 62 станах 57 килограма, а съм висока 175 см. и все пак продължавам. Все още се уча какво да ям и да не ям. Например вчера разбрах, че моркова е с висок гликемичен индекс и е препоръчително да го ям варен,а канелата е полезна за хора в моето състояние.
  Въпросът ми е след колко време да си направя ново обременяване и ако успея да вкарам инсулина в норми, след това цял живот ли ще спазвам подобен режим на хранене?

 33. Краси, за да не сваляш кг (ако не искаш), трябва да приемаш достатъчно калории. Може да включиш повече мазнини. Нов тест може да направиш след 3 месеца. След като имаш предпоставка за висок инсулин ще трябва да спазваш определени правила в храненето постоянно (то не че е лошо). И ако не тренираш с тежести те съветвам да започнеш 🙂

 34. Yvelina

  Здравей Любо!На 33 съм и през 2008г претърпях операция на щитовидното жлеза.Махнаха я почти цялата. От тогава съм на заместващо лечение с еутирокс.Но килограмите ми започнаха да се покачват доста още преди операцията,а след нея са ужас.Аз съм висока 171 и с тегло 122кг.Преди 3 седмици ходих на ендокринолог и ми предписа Метфогама 500 по схема за да отслабна???? Като чета тук за страничните ефекти от него се чудя дали да продължавам да го вземам.Какво е твоето мнение за него? и въобще за моя случай като цяло?

 35. Ralica

  Здравеите.Аз са бременна в петия месец и имам висок инсулин,захарта засега ми е в норма,но се чувствам много зле.Много ми прилошава от глад,неиздаржам и два часа,а ям по много имам чувството че ще припадна,вазможно ли е да е от високия инсулин.Меря си захарта като ми е лошо и не е ниска.

 36. Yvelina, мнения за лекарства не изказвам – не съм фармацевт или лекар, който ги изписва. За справяне с наднормени килограми в основата винаги ще бъдат двигателната активност и правилното хранене. Това са нещата, от които си мисля, че разбирам.

  Ralica, тези неща трябва да ги коментирате с лекаря, който следи бременността, ако е нужно да назначи други изследвания.

 37. Milena

  Ralica, и аз съм бременна и постоянно ми става лошо, ако не съм яла по- стабилно или даже по- скоро ако не съм яла нещо сладко. Искам да те питам ти отпреди бременността ли го имаш този проблем?

 38. Ралица

  Да от преди това,но не беше така силно изразено,щом ти се яде сладко сигурно ти пада захарта,а при мен като ми стане лошо си я меря и е добре.

 39. веселина

  аз съм болна от инсулинова резистентост вече 2 години и пия сиофор 1000мг на ден вашата статия ми помогна значително много

 40. zoya

  Здравейте, аз също имам ИР, но моят лекар не ми направи програма за хранене, може ли да ми кажете с какво трябва да се храня по точно ?

 41. Борис Няголов

  Здравейтем
  Ходих при един китайски лечител. Той ме посъветва да си прегледам инсулина и да направя глюкозотолерантен тест. Глюкозата и на гладно и на 60 и на 120 минута са ок, спрямо изискванията на СЗО за дефиниране на диабет тип 2. Инсулина на гладно ми беше обаче 37 при максимална стойност на лабораторията 25.Не го измерих на 60 и 120 минути.
  Подкарах здраво някакви китайски билки на хапове за регулиране на кръвната захар, спирулина и минах на палео диета. Закуска пилешко една шепа. Малко сирене. Един слайс хляб 68 процента ръж, цели зърна. Много салати. Взех си и разни протеинови изолати, за да са ми нещо като бързи храни ако не мога да сваря да си сготвя месо за обяд. Вкарвам и ябълки и грейпфрут от време на време. Малко ядко да засищам глада и пилешкото и белтъците от яйцата ги къпя здраво със зехтин. За близо един месец съм свалил 13 кг. от 113 на 100.
  Малко се притеснявам от такава скорост на сваляне на килограмите. Още на първата седмица и половина от диетата инсулина ми падна на 16 а добрия холестерол се покачи леко.
  Има ли нещо, което да ме притеснява при такова рязко сваляне на килограми или да си щракам с пръсти?
  Поздрави
  Борис

 42. Ефекта като цяло е от диетата, не от китайските билки, но както и да е… 🙂

  По принцип бързото сваляне на килограми не е препоръчително по много причини – забавяне на метаболизма, черният дроб трябва да се справя с голямо количество мазнини, които постъпват и др. Приемливо е да се свали повече при голямо наднормено тегло най-вече в началото, тъй като голяма част от теглото е вода. Но след това не повече от 1 кг седмично.

 43. Михаела Тотева

  Здравейте,
  известно време се занимавах професионално с фитнес. След това спрях с интензивните тренировки и тогава ми откриха инсулинова резистетност, което беше огромна изненада за мен. Предполам, че стреса е отключил това явление. Отидох при един ендокринолог, който ме накара да направя изследвания на инсулина след закуска. Беше ужасно висок – 40. Въпросният лекар ми предписа да пия 3 месеца metfogama 500. Реших да потърся и второ мнение при друг лекар. Направих и инсулина на гладно, беше в граници и въпреки това вторият лекар потвърди да пия metfogama. Все още не съм 100 % сигурна, че съм на верния път. Продължавам да тренирам абсолютно всеки ден и направих още по строг режим на хранене. Имаше период на отпускане след последното състезание, но сега за мазнини около талията не може да става и дума 🙂 Въпреки всичко изпитвам определени затруднения със свалянето на кг. Моля дайте съвет. Тези прогнози за Д тип 2 определено ме плашат.

 44. Трябва да се направи глюкозо-толерантен тест за инсулин. Изолирано взети стойности след закуска или само на гладно не са показателни за състоянието. Трябва да се сравни стойността на гладно с тази след приема на глюкоза. А съветите са дадени в статията.

 45. Veni

  Привет, Любо! Страхотна статия! Имам въпросче: на 30г съм, не съм диабетик. От мързел и нерви станах 108кг. 3апочнах 90 дневната диета. Сега съм на 40 ден от диетата и съм свалила общо 8кг. От 2-3 дни обаче ми се яде много сладко и малко ми пада явно захарта, защото получавам замайване, леко треперене и желание за сладко. Питането ми е, това нормално ли е да се случва при бързо свалени 8кг и ако да, на какво се дължи, каква е причината и какво се случва в организма? Как да се справя с този проблем, тъй като ми се иска да продължа диетата… Чувствам се супер с нея. Благодаря сърдечно за отговора ти. Поздрави!

 46. Причината са малкото калории. Увеличи приема на мазнини и забави темпото на сваляне.

 47. Veni

  Съвсем скоро ще ти се обадя, за да се запиша за консултация. Иска ми се като приключа 90 дневната диета да продължа с фитнес и друг хранителен режим и отново да вляза във форма. 🙂 Преди да напълнея бях между 75 и 80 кг, висока съм 176 см.

 48. ivan

  Здравейте,на 44 години съм с наднормено тегло при 170см -102кг.Насочиха ме за изследвания заради виталиго.При изследванията на кръвта резултатите са:креатинин88,5/холестерол-7,24/HDL холестерол-1,3/триглицериди-1,26/гликиран хемоглобин-5,5%/пикочна киселина414,7/АСАТ-24/АЛАТ-40/ТSН-1,66/Anti TPO-9/TAT в норма
  натоварване с глюкоза ОГТТ 0,120 – 20,4 ; 207,0
  До колкото успях да разбера от всичко до тук проблема е в резултата ми от ОГТТ.
  изписаха ми прием на СИОФОР1000мг по схема за 6 месеца и омега 3 МК1000мг за три месеца.
  Разбрах че съм пред диабетно сътояние.
  Направиха ми преглед и на щитовидната железа и е мекоеласт.,неболезнена при палпация.Или както разбрах при щитовидната железа нещата са ок.
  Въпроса ми е болен ли съм или просто трябва да направя строга диета за да намаля кг.и да се надявам ОГТТ да се оправи при контролата след 6 мес.
  Моля,за отговор и напътствия.
  Благодаря

 49. Имате метаболитен синдром, който може да преодолеете и без прием на медикаменти (със спорт и хранителен режим).

 50. Enjell

  Здравейте г-н Иванов !За съжаление вашата статия я прочетох едва днес ,когато вече нещата при мен са извън контрол ! Установено ми е вече инсулиновата резистентност и то свръх дори нормалните нива ,констатирана ми е и обструктивна сънна апнея .Спазвам от близо месец наложеният ми хранителен и прием на медикаменти изписани от лекуващият ми ендокринолог . За съжаление обаче при мен каквито и да е физически натоварвания са мисия невъзможна .Преди 15-20 год претърпях операция на кракът и имам имплантирани изкуствени тъкани .В следствие на натрупаните килограми или от факта че работата ми е 8-10 часа на бюро получих и разширени вени и напукани капиляри, безобразни болки в кръста и гръбнака. Моля помогнете ми с някакъв съвет ,как и с какво да си помогна ,като добавям че движение повече от 5-10 мин ме довежда до непреодолими болки.
  Ще съм Ви безкрайно благодарна за съвета!

 51. mimi

  Здравейте! Аз съм на 33г., висока съм 160см. и до преди 2 месеца тежах 82 кг. След получено сърцебиене, замаяност и безсилие отидох на преглед при кардиолог. След прегледа лекаря установи, че сърцето е здраво и ме изпрати за консултация с невролог и ендокринолог. Ендокринолога ми назначи изслесвания и се оказа, че инсулина на гладно ми е доста висок. Предписа ми метфогамма 850 3 пъти х1. Апетита наистина драстично намаля, сега ям 1/3 от това, което изяждах на едно хранене. Избягвам белия хляб, картофи, ориз, сладко не вкусвам и т.н. Междувременно невролога ме лекува от вегетативна дистония. И така замаяността отшумя, но въпросното сърцебиене още си го имам и това ме тревожи, защото ендокринолога ми каза, че този симптом не е присъщ за ИР. Сега мисля да се запиша на йога. А междувремевно запачнах да ходя и пеша на работа, тъй като работя на компютър. Моля, дайте насоки за спорт и към кого да се обърна за проблема със сърцебиенето? Възможно ли е да изпадам в хипогликемия?

 52. mimi

  Забравих да кажа, че сега (след 2 месеца ) тежа 72 кг. и не мога да преценя дали е нормално или твърде бързо? Не, че няма какво още да се желае!

 53. mimi, насоки за спорт няма как да дам, натоварването трябва да се дозира индивидуално според моментното физическо състояние. Във всяка една нормална фитнес зала ще намерите фитнес инструктор, който да направи това.

  Възможно е от метфогамата (в съчетание с ниско калорийно/ въглехидратно хранене) да получавате хипогликемия.

 54. Георги

  Здравей Любо,

  Много хубава статия! Аз случайно си направих изследвания на инсулина и кръвната захар – обременяване с глюкоза, и макар че нивата на захарта ми са в норма – ми казаха че вероятно имам инсулинова резистентност, защото на първия час инсулина ми беше доста висок. За съжаление никъде не съм намерил в интернет (нито пък лекаря ми каза) точно колко трябва да ми е нивото на инсулина след първия час. Единственото нещо което намерих по въпроса е в твой коментар по-горе, че инсулина на 0-вия час умножен по 5, не трябва да е повече от инсулина на 1-вия час. За съжаление моя показател е доста над този, което говори за това че лекаря е прав. Но все пак можеш ли да споделиш малко повече информация по въпроса?

  Иначе, на мен ми изписаха глюкофаж, по 1 хапче на ядене, аз реално съм пил по 1-2 на ден 1-2 месеца. Приемах по 1500 ккал на ден. Свалих 11-12 килограма за 1-2 месеца, и сега съм 182 см – 89 кг. Сега приемам по 2000 ккал на ден, и въпреки че от 1-2 седмици не са ми паднали килограмите, нямам намерение да приемам по-малко калорий, мисля че е прекалено. Тренирам си всеки ден в домашни условия като набиране/лицеви/кофични + 25-30 минути кардио (плуване или кростренажор). На 4-5 дни си правя един почивен.

  Поздрави,
  Георги

 55. Георги, правилно са ти казали – при увеличение на стойностите на инсулина 5 и повече пъти на първия час след обременяването с глюкоза, се води инсулинова резистентност.

 56. Меги

  Здравейте, много ми хареса статията Ви. Направих си глюкозо-толерантен тест и резултатите ми са странни. Нормални с-ти на захар и инсулин на 0, а падат и двете стойности на 60 мин., а на 120 растат.

 57. Ива Миланова

  Здравейте. Много ми допадна статията и затова искам да задам въпрос.

  Имам направени изследвания Глюкозо-толерантен тест. Стойностите на захарта са 0 мин 6,16, 60 мин -5,08 и на 120 мин – 4,66. Стойностите на инсулина са 0 мин – 4,96, на 60 мин – 22,13 и на 120 мин – 2,87. Въпросът ми е нормално ли е всичко според Вас? Допълвам, че съм слаба, дори много. Поднормено тегло., около 40 кг при ръст 165 см. Губя тегло, мускулна маса и най вече умствено изпитвам затруднения при леки ежедневни задачи. Пълна биохимия е в норма. Имам направени подробни изследвания, като всичко е в норма. Единствено Холестерола върви на горе. Декември беше 5,1, сега вече е над 6, като лошия е 4,1. Друго нищо няма отклонение. Тестовете за захарта и инсулина бяха последен вариант, но и те май са в норма. Оплакванияга обаче си остават, дори се засилват. Какво е Вашето мнение? Благодаря предварително. Поздрави.

 58. Ива Миланова

  Здравейте отново. Реших да допълня предишния си пост и да обясня какво ме наведе на мисълта за ИР. На първо място са симптомите- прималяване ( особено привечер), сърцебиене, проблеми с очите и зъбите, чувство на силен глад 20 минути след нахранване, от известно време болка в областта на слънчевия сплит, загуба на тегло ( храня се около 4 пъти дневно), през няколко дни правя задръжка на течности, след което следват дни с повишено уриниране. Отхвърлих възможен панкреатит с изследвания на Липаза и Амилаза, в норма. Имам подробна ехография на коремни органи, която заключава Висцероптоза, но няма изменения по органите. Имам направена консултация и изследвания при Ендокринолог, които показват нормална функция на щитовидната жлеза, но има и голям дефицит на витамин Д, заради което съм на терапия с Вигантол от преди 3 месеца. Общото ми състояние не се променя. Чувствам се отпаднала, изтощена, на моменти объркана. Алкохол не пия, никога, пържено и газирано не приемам. Храня се разнообразно, включително месо, риба, млечни и тестени продукти, но единственото, което се покачва е не теглото ми, а холестерола. Жена на 33 години, майка на 3 годишно момиченце. Цял живот съм била дейна и спортна натура, но сега не мога да се измъкна от това състояние.Имам и направен скенер на коремни органи по подозрителни окръглени аехогенни форми по бъбреците. Камъни няма, но има един много рядък синдром- Nutcracker Syndrome, което представлява притискане на лявата бъбречна вена между Аортата и Мезентериалната Артерия Супериор. От това имам туптяща болка в левия бъбрек, постоянна микрохематория, но нормални показатели за функцията на бъбрека. Учудващо дори Хемоглобина ми е идеален – 131.

  Дано не съм Ви отегчила. Много ще се радвам ако коментирате постовете ми.

  Поздрави, успешна работа и по-малко пациенти!

 59. За инсулинова резистентност е прието да има 5 пъти (или повече) увеличение на инсулина след приема на глюкокозата. Като гледам стойностите – горе-долу толкова е.

 60. Ива Миланова

  Здравейте, Любо. Искате да кажете, че наистина става дума за ИР? Правилно ли тълкувам отговора Ви?
  Поздрави.

 61. Ана

  Здравейте Любо. Искам да попитам една инсулинова резистентност би ли дала отражение на изследване за Гликиран хемоглобин?

 62. Гергана

  Здравейте,имам доста завишен инсулин,а кръвната захар ми е в норма.
  Приемам хапчета Глюкофаж,може ли да приемам и Omega 3 и дали биха ми помогнали иии с какво трябва да се храня че да не завишавам още повече инсулина ?
  Мноооогоо благодаря.. 🙂

 63. Кръвната захар е в норма поради високия инсулин.

  Може да приемате Omega-3, по-голям процент шанс е да има някакъв положителен ефект от приемът им.

  При доста завишен инсулин – в повечето случай с минимум въглехидрати (най-добре идващите от зеленчуци, донякъде ядки и малко плод), повече мазнини и умерено белтъчини.

 64. Гергана

  Много благодаря 🙂

 65. Галя

  Здравейте!Статята ви е доста полезна. Имам няколко въпроса кам вас. От 2 години имам инсулинова резистентност. Бях 90 кг на раст 1.65 в момента сам 66. Бременна сам в деветата седмица според вас има ли опасност да вдигна захарта ? Благодаря предварително!

 66. Йоана

  Здравейте!

  Преди 1 седмица си направих глюкозотолерантен тест, при което се оказа, че инсулина сутринта на гладно е 7.9, а след 120 мин. е 39.06. глюкоза(1) 5.18, глюкоза(3) 4.81. Лекарката ми обясни, че нямам диабет все още и 6 месеца трябва да пия глюкофаж 850мг (като схемата е 1-7ден 1/2 хапче, 8-15 ден 1 хапче, като така стигна до 2 хапчета на ден- сутрин и вечер.) Въпросът, който имам е: трябва ли през тези 6 месеца да следя нивото на инсулин в кръвта, както при диабетиците, за да не стигне момент, в който може да се стигне до Хипогликемия. За първи път се сблъсквам с този проблем и наистина се чувствам объркана. също така не знам дали е нормално, но постоянно ми се спи, изнервена и нищо не ми се прави, а аз никога не съм била така.

  Много Ви благодаря предварително!

 67. Йоана, диабетиците на инсулин си следят кръвната захар (а не инсулина), за да знаят колко инсулин да инжектират. Не е задължително да следите захарта, но и не е лошо като идея. Начинът, по който се чувствате е нормален предвид състоянието.

 68. Anelia

  Здравейте
  Това са резултатите от изследването,което направих днес.Какво ще кажете?
  Глюкоза – на Гладно 4.60 mmol/l 3.0 – 6.0
  Глюкоза – след 60 мин. 5.70 mmol/l преценка от лекар
  Глюкоза – след 120 мин. 5.33 mmol/l преценка от лекар
  Инсулин – на Гладно 2.27 µIU/ml 2,6 – 24,9
  Инсулин – след 60 мин. 37.43 µIU/ml над 40 /трикратно от с-та на гладно/
  Инсулин – след 120 мин. 37.11 µIU/ml под 2 пъти от с-та на 60 мин.

 69. Не е редно да търсите мнение за изследване в нета, още повече разгледано извън казуса на общото здравословно състояние. Потърсете компетентно медицинско мнение.

 70. Анелия

  Ами изследванията са обсъдени с ендокринолог и хомеопат, но исках и трето мнение. Благодаря Ви все пак. Ендокринолог -добре са изследванията, но ако желаете може да си продължите Метфогаммата, хомеопат -спрете Метфогаммата и започнете Туя окциденталис 9 ch.

 71. Анелия Георгиева

  Здравейте!
  Прочетох статията Ви!Много е компетентна и поучителна!
  Бих искала да Ви попитам , след като ми е установена инсулинова резистентност и пия по схема метфогама , може ли да приемам и Либрамед, който пиех ,преди да се установи проблемът ми.
  Благодаря предварително!
  Бъдете здрав!

 72. Прием на лекарства се предписва и обсъжда единствено с лекуващия лекар и най-малкото се допитваме в блогове и форуми.

 73. Виолета

  Здравейте!
  Добре,че Ви открих какво ли не изчетох в нета замаях се вече 🙂 Откриха ми ИР,естествено имах оплаквания година преди това,но все не ми обръщаха внимание,но както и да е не искам да оплювам лекарите.От седмица съм на диета и вече свалих 5 от излишните 30 кг,но кръвното ми дали ще се нормализира по някое време!? Как мислите 🙂

 74. Дали кръвното ще се нормализира, зависи каква е причината то да е високо. Ако е наднормените кг и ги свалите – по-вероятно е да се случи.

 75. Милена

  Здравейте :)Статията е чудесна. Преди година ми открига инсулинова резистентност, тъй като след 2 год спазването на хранителен режим и упражнения не успявах да сваля и кг, даже качвах. Правих обременяване с глюкоза, като на 120 мин границите стигата близо 200. Имах увеличен TSh и пиех еутирокс в продължение на няколко месеца, поради съмнение за Хашимото. За мое щастие TSh в момента е около 2,70 и след направените изследвания нямам Хашимото. Първоначално пиех по схема Глюкофаж-ужасни болки в корема, гадене и често ми ставаше лошо. Ендокринолога ми каза да го намаля по схема и да го спра. Така и направих. Лятото отново си пшравих тест с глюкоза и се оказа по-зле от преди. От юли пия Сиофор по схема от друг ендокринолог. Чувствам се страхотно нямам никакви оплаквания и започнах едва сега да свалям кг. Висока съм 172 и тежах 80кг. Спортувам при всяка възможност и се старая да огранича храната. ИР ми е част от метаболитния синдром и борбата ще е голяма. Успех на всички борещи се с мен.

  И един въпрос към Любо: Да залагам на кардиото или да комбинирам с други упражнения? Имам home made фитнес с доста уреди. Благодаря

 76. Милена силовите тренировки подобряват инсулиновата чувствителност много повече от кардиото, така че задължително ги добавете.

 77. Десислав

  Здравейте имам оплаквания от 7-8години те са бърза уморяемост мускулите ми се натоварват от самото нищо постоянно чувствам глад, наяждам се в буквалният смисал като п*асе и след един два часа чувствсм адцкият глад почвам да треперя вие ми се свят нямам грам сила краката ми не държат и имам чувството че ще припадна ,постооянно се чувствам непалноценен,последните месеци това почна да ми се получава мн по често и по тешко,ходих на лекар и ми пусна доста изследвания захарта ми е в нормите но желязото ми е ниско а инсолина висок и утре сам на ендокринолог до сега не сам се сблъсквал сас такава болест или чувал аз съм на23год и всякаква информация би била мн полезна за мене също така имах преди 3год проблеми със сърцето излизаше ми извън ритъм и ми се наложи да ми правят два пъти аблация,днес разбрах че от високият инсолин ми са се получили тези проблеми със сърцето, 70кг съм 1.70висок през последните две години съм напалнял със 15 кг има ли лечение този проблем и може ли да се усложни,благодаря ви мн предварително

 78. Десислав, ако прочетете внимателно статията и коментарите след нея, ще получите не малко информация. Ако желаете индивидуални насоки/ план – свържете се с мен чрез формата за контакт.

 79. Виолета

  Здравейте,вече два месеца съм на някъкъв хранителен режим,без картофи,ориз,без мазни храни и захар.,пия и неоформин,без който едва ли щях да сваля повече от 4-5 кг.Нямам кой знае какви движения с две малки деца,но често карам велоалгометър по 40 мин.и увеличавам.До тук съм свалила 17 кг,но…остава едно съмнение в мен,че това което ям можеби не е здравословно кой знае колко,тоест салати без сосове,печена риба и пиле,ръжен хляб.ядки сурови но в малки количества.За кафето ползвам захарин,не мога да го пия горчиво.Имам и няколко дни ,,греховни,,както им казвам бял хляб,парче торта.Незнам дали вървя в правилната посока,четох много но така само се обърквам повече.През април ще правя отново изследване да видим до къде съм стигнала,страхувам се че резултата ще е подобен както първия път заради моите,,греховни дни,,
  Лекарката ми даде примерно меню за диабетици,но то е противоположно на това което ми каза да не ям.Може ли да ми дадете съвет,какво да ям и какво не,разбрах като цяло че не трябва да ям въглехидратни храни 🙁

 80. Виолета, при цялото ми уважение: ако прочетете по-внимателно статията с всички препратки и коментари, както и малко повече от архива на тема хранене, ще Ви стане ясно как да се храните.

 81. Stanislav

  Здравей Любо,

  Ако се приема два пъти на ден по 200 мкг.хром пиколинат(например сутрин на закуска и след тренировка,когато приема на въглехидрати е най-голям)колко време като продължителност може да се приема това количество?
  Ако се добави цинк към хрома ще има ли по-добър ефект?

  Благодаря предварително!

 82. Не съм попадал на изследване за това колко време без прекъсване може да се приема хром-а. Аз лично бих правил почивки на почти всичко, в случая – на 2-3 месеца за 3-4 седмици. Ако има дефицит на цинк (най-често има), ще има по-добър ефект.

 83. Stanislav

  Здравей Любо,
  Благодаря за отговора!
  Може ли заедно да се приема хром и омега-3 или трябва да са поотделно през деня?

 84. Stanislav

  Благодаря!

 85. Вероника

  Зравейте!
  Искам да попитам какви изследвания трябва да си направя,
  за да установя метаболен синдром или инсулинова резистенстност. До момента кръвната захар е в норми.От известно време много често ми прилошава, като симптомите са тези като на хипогликемия.Щитовидната жлеза също показва намалена функция.Слаба съм движа се умерено, но тази умора и хипогликемии много ме притесняват.Отделно страдам от астма и разни алергии.

 86. В повечето случаи при инсулинова резистентност захарта е в норми. Най-добре е да се направи глюкозо-толерантен тест, при който да се проследи реакцията на инсулина спрямо захарта (на 60-та и 120-та минута).

 87. Цветелина

  Здравейте, статията много ми хареса. Направих изследвания:
  Инсулин на гладно : 19.63;
  Глюкоза(1)- 5.19;
  Глюкоза(2)- 8.84;
  Глюкоза(3)- 8.03;
  Ендокринолог ми изписа Глюкофаж- 2х1 табл (500)
  Резултатите показват ли за инсулинова резистентност???

 88. Ани

  Здравейте, много полезна и изчерпателна статия! Искам да попитам според Вас, как могат да се тълкуват тези резултати, на лекар съм чак след две седмици и започнах да търся информация предварително.

  Инсулин (на гладно) 9.3 mU/l оптимални стойности <10.0
  Инсулин (2)на 60 минута 80.38 mU/l

  Глюкоза (1) 5.2 mmol/l
  Глюкоза (2) 6.1 mmol/l

 89. Моля, не търсете разчитане на резултати от изследвания и диагнози в интернет.

 90. Дани

  Здравете,
  Информацията от статията е много полезна и точна-според ендокреноложката при която ходих.Имам едно питане по предписание пих Siofor за 2 месеца, който стриктно си спазих. Сега кога мога да отида пак на кръвни изследвания да видя резултата(предполагам трябва време на организма да се изчисти от медикамента)?
  Благодаря предварително!

 91. Десислава

  Здравейте, с поликистозни яйчници съм и вече повече от десет години безуспешно се лутам по лекари.С нередовен цикъл съм и за това генеколозите ми изписваха различни хормонални препарати ,от които най-вече противозачатъчни.Пиех ги с огромно нежелание,но нямах избор,понеже без тях не ми идваше цикъла.Най-лошото е ,че докато ги пиех цикълът ми идваше навреме,но веднага след спирането им проблемите се възвръщаха.За това реших да променя начина си на живот ,като започнах да се храня здравословно,вече от четири години се храня изключително разумно и спортувам ,като наблягам предимно на кардиото.Въпреки усилията ми, не успях да намаля килограмите кой знае колко,каквото и да правех пак си оставах 68кг,при ръст 164см. Пооформих тялото си и го постегнах,но килограмите си оставаха кажи речи едни и същи.В последните месеци започнах да трупам мазнини в коремната област,също така корема ми е постоянно подут. Поради тази причина отидох на ендокринолог,който ми назначи изследвания на TSH,глюкозотолерантен тест-трикратен и инсулин след 60та минута на приема на глюкоза.Резултатите са ТSH – 1,96 ,глюкоза нулева – 4,96 ,глюкоза 60та минута – 5,61 , глюкоза 120та минута – 5,30 , инсулина след 60та минута -39,27 при референтни стойности на лабораторията от 3 – 17.Според лекарката инсулина след 60та минута ми е твърде завишен,което се дължало главно на поликистозата,а инсулин на гладно,както и такъв на 120та минута не ми беше изследван. А и тези референтни стойности на инсулина от 3 до 17,все си мисля ,че би трябвало да са за инсулина на гладно.В коментарите прочетох,че за да има инсулинова резистентност,инсулина след глюкозата ,трябва да е поне пъти по-висок от инсулина на гладно.Та така и не разбрах,дали моя инсулин в действителност е завипен или е нормален за обременен с глюкоза. Лекарката ми изписа препарат за диабетици от втори тип,който трябва да го пия поне шест месеца,което беше шок за мене,помеже мразя почти всякакви лекарства и съм стигнала до извода,че не лекуват,а понякога дори и допълнително усложняват проблемите. Отделно тези лекарства дразнят стомаха ,а моя и без това от доста години не е както трябва.Получам постоянно гадене от тях,болки в корема,отпадналост,замаяност,все неприятни работи,които ми пречат да си върша нормалните ежедневни неща. Според лекарката нямало друг начин да смъкна инсулина без тяхната употреба. Хранителният режим,спорта и хранителните добавки ,нямало как да ми решат проблема,а само можело малко да го подобрят.А това,което разбрах от вашата статия е точно противоположно на нейното мнение.Искренно се надявам нещата да не са такива,каквито ги представят лекарите и да има и друг начин да се справя с инсулиновата резистентност(ако имам такава).Дайте ми някакъв съвет какво да направя,понеже съм доста объркана.Според Вас резултатите ми в дейсвителност ли показват наличието на инсулинова резистентност или е нужно да се направят допълнителни изследвания,за да се установи наличие на такава. Благодаря Ви предварително!

 92. Трупането на мазнини в коремната област се случва при инсулинова резистентност, но не е задължително това да е причината. Само инсулин на 60-та минута без изходна стойност не е показателен, трябва да се знае и стойността на гладно.

 93. Албена

  Имам затлъстяване с 27 килограма наднормено тегло и мазнини в коремната област (нетипични за моята телесна структура).Откриха ми метаболитен синдром – непълна форма-обезитас група три инсулинова резистентност, нямам диабет според тестовете, но това което ме притеснява е ,че ме поставиха на въглехидратна диета ( картофи и ориз), а навсякъде чета че за това заболяване не трябва да се приемат, освен това ми казаха да намаля драстично белтъчините, защото заради прекомерна им консумация съм разстроила жлезата произвеждаща инсулин. Метфоргамата не ми понесе и решиха само с тази въглехидратна диета и с движение да се лекувам. Ако не ям на 2.5 до три часа захарта ми спада много и ми прилошава. Объркана съм!

 94. Албена, в статията съм изложил моят поглед върху това в общи линии как трябва да се храни човек с подобни проблеми. Ако имате нужда от консултация и/ или режим, потърсете ме чрез формата за контакт.

 95. Стефан

  Здравейте д-р Иванов. Скоро ми откриха сутрешна захар 7.7, след закуска взета в 12.00 часа 6.6 и след обяд взета в 16.00 часа 5.9. Диагностицираха диабет. Аз съм 180 см.висок и тежа 115кг. Въпроса ми е дали е възможно с диета и билки да сваля захарта без да приемам медикаменти ? Благодаря предварително !

 96. С правилен начин на хранене, повече движение и редуциране на голяма част от излишното тегло, е възможно.

 97. Стефан

  Здравейте д-р Иванов. Отново Ви пиша, за да Ви информирам какво става с мен след два месеца диета и повече движение. Отслабнах с 8 кг. и последните две замервания на захарта сутрин на гладно бяха 7.1 и 7.3. На обяд и след обяд са ми нормални.Все още не пия изписаното ми хапче. Четох, че такива стойности не могат да ми нанесат увреждания и не са опасни. Затова смятам да продължа да отслабвам и да се храня здравословно с цел сваляне захарта на гладно под 7. Смятате ли, че трябва да продължа с този режим?

Вашият коментар