You are currently viewing Какво е кинезитерапия?

Какво е кинезитерапия?

Кинезитерапията (наричана и физиотерапия) е научна дисциплина с медицинска насоченост, в основата на всяка рехабилитация. В болничната йерархия кинезитерапевтът преценява каква да бъде след-операционната рехабилитация. Това е голяма отговорност, предвид факта че и най-брилянтната операция може да бъде опорочена от неправилно проведено възстановяване.

Много хора не са много наясно какво точно представлява кинезитерапията, затова като дипломиран кинезитерапевт ще споделя моето виждане.

СЪЩНОСТ НА КИНЕЗИТЕРАПИЯТА

В директен превод означава лечение чрез движение, но всъщност е много повече. Ако просто трябва да цитирам учебника, то: „Кинезитерапията е научно-приложна дейност, в която се съчетават познания от медицината, педагогиката, анатомията, физиологията, биохимията и т.н. с цел подобряване и поддържане на здравното състояние на болния, профилактика на рецидивите и осигуряване на психо-физически комфорт на личността”. С други думи кинезитерапията прилага целенасочено и методологически правилно физическите упражнения и други средства с цел подобряване на здравословното състояние. В този ред на мисли кинезитерапевтът е много по-близо до професионалния фитнес треньор, отколкото до масажиста например, въпреки че масажите са важна, но не основна част от физиотерапията. За разлика от повечето фитнес треньори обаче, благодарение на кинезитерапията, аз работя не само със здрави хора, а и с такива с различни здравословни проблеми, които имат волята и желанието да спортуват, но не знаят начина. За щастие при липса на сериозни противопоказания и с правилна тренировъчна методика, те хора могат значително да подобрят здравословното си състояние.

ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Идеята са лечение чрез движение се заражда още около 3000 години преди новата ера в районите на Месопотамия, Индия и Китай. По-късно тя преминава в близкоизточните страни и накрая в Европа.

В България се развива от 1947 г., когато във ВИФ „Георги Димитров”, се разкрива първата катедра по лечебна физкултура. От 1991 г. лечебната физкултура се преименува на кинезитерапия (днес се нарича още и физиотерапия).

НАУЧНА ОБОСНОВКА

Кинезитерапията има сериозна и задълбочена теоретична обосновка – основава се на клинични и масови проучвания, невро-физиологични, функционални и др. изследвания, своя методика и методи за отчитане на въздействието.

Това е единствения активен метод на лечение, при който болният участва пълноценно в оздравителния процес. Това до голяма степен го мотивира, вдъхва му вяра в собствените сили и в това че има контрол над болестта, ускорява възстановяването.

Основното терапевтично средство, което кинезитерапията използва е движението и в частност физическото упражнение.

МОЖЕ ЛИ ДВИЖЕНИЕТО ДА НИ ИЗЛЕКУВА?

А може ли липсата на движение да ни разболее? Два риторични въпроса с еднозначен отговор – ДА!

Замислете се колко много заболявания са провокирани от обездвижването – пандемията на технологичната ера. От вкъщи – в колата – в офиса – в колата – вкъщи пред компютъра, завърти ли ви този порочен кръг и болестите вече чукат на вратата – затлъстяване, сърдечни проблеми, проблеми с опорно-двигателния апарат, болки в гърба, разширени вени, нервни разстройства и много други. Кой друг бозайник освен човекът е загърбил естествената си потребност от движение? Никой, разбира се, защото в животинския свят липсата на движение е равнозначно на болест и смърт.

Движението е мощен дразнител за възстановителните процеси в организма.

Всяко движение се детерминира от централната нервна система, която изпраща „заповеди”, под формата на нервни импулси към всички органи и системи. Разбира се, не всяко движение въздейства по един и същи начин, както и всяко упражнение трябва да се дозира строго индивидуално. Всичко това се определя от терапевта, чиято задача е да изготви методика, съобразена с конкретните нужди.

ЛЕЧЕНИЕ ИЛИ ПРОФИЛАКТИКА

След като стана ясно до къде води обездвижването, нужно ли е да чакаме да се случи лошото, за да предприемем нещо по въпроса. Естествено, че не! Аз съм на мнение, че силата на кинезитерапията се крие именно в превенцията, без да омаловажавам ролята й в комплексното лечението на различни заболявания. Но дори вече да се случило, винаги можем да променим начина си на живот и да се предпазим от по нататъшни усложнения – 5 минути пеша днес, качване по стълбите утре и прекрачване прага на спортната зала вдругиден. Дали ще бъде фитнес или друг любим спорт, не е толкова важно, стига да е дозирано правилно и съобразено с индивидуалните възможности.

This Post Has 93 Comments

 1. Димитър

  И аз съм на мнение че движението е здраве. Продължавай в същия дух, ще следя с интерес!

 2. Любомир Иванов

  Благодаря 🙂

 3. Ива

  Аз съм кинезитерапевт,но не работя това заради ниското заплащане в България и се радвам ,че има някой който използва знанията за да помага на хората.Виждам че доста разбираш и с интерес ще следя какво пишеш.

 4. Physio

  Колега, пиши! Ще ми е много интересно да обменим опит!!!!

 5. Любомир Иванов

  Колега, опит ще обменим като коментраш статиите, които са ти интересни, за да се получи дискусия 😉

 6. Emilia

  Какво мислите за кинезитерапията при деца с дислексия и хиперактивност?

 7. Любомир Иванов

  Това, което би могло да бъде от полза е подходяща дихателна гимнастика, която да регулира възбудните и задръжните процеси на нервната система. Но трябва да бъде поднесена като вид игра, за да не отказва детето да я изпълнява. Друго, за което се сещам е хипотерапията (конната езда).

 8. Георги Калаиджиев

  здравейте,
  Темата която засягате е супер актуална
  и вярна .Да ви кажа под секрет топлата вода е открита много преди
  нас.Всичко написано е истина остава само за
  всеки от нас да го приложи на практика и тези които имаме такива познания да ги
  използваме в интерес на хората! Има много невежество по отношение на човешкото здраве, абе
  направо казано превърнали са ни в някакви опитни мишки! ЕЕЕЕ не всичко е БИЗНЕС а може би ДА!!!
  САМО ТАКА ДА ЖИВЕЕ ИСТИНАТА !

  ОБИЧАМ ВИ!

 9. вили

  Здравейте, радвам се,че специалността КТ навлиза все по вече в БГ.Но защо някак си не мойе да се оцени??? Аз съм Кинезитерапевт от 4 г работя в Кувейт по специалността и съм мн доволен. Специалист съм по ДЦП . Опита който се събира тук е огромен , при наличието на големия брой деца с СР(CEREBRAL PALSY).На много места срещам обяви “мажи, дцп , и др“. Наистина човек трябва да поработи наколко години миниум и то не в една държава само специализирайки се само в една област ‘СПОРТНА КТ, МАСАЖИ, ДЦП. ФИТНЕС и.т н“
  Кога най сетне ще се реши нашия статут като специалисти в тази област. Предлагам идята на този сайт и с подкрепата на Любомир Иванов да направи рубрика или форум , не знам как да се оформи“КАК ДА РАБОТЯ като КТ в БГ““ .мн насхи колеги се сблъскват с “зоната на здрача“куде,как докоменти разресхителни РЦЗ. ЗДРАВНА КАСА и прочие. Мисля ,ч е всеки може да дае инфо с трудностите които е имал и как ги е преодолял
  Ще се радвам да си пиша с колеги от БГ

 10. Tanya Raykowa

  За полозата от кинезитерапията знам, тъй като и аз съм завършила НСА-треньорски факултет. Имам един конкретен въпрос свързан със след оперативна терапия. Кога и с какви средства мога да започна терапия след операция на киста на яйчника?
  треньор съм по художествена гимнастика, познавам добре възможностите…. едизнствено се безпокоя да не избързам или да не се претоваря:))))

 11. Таня, кинезитерапията след подобни гинекологични операции се разделя на няколко периода с използването на различни средства и методически указания. Ако желаете, пишете ми през формата за контакт с по-подробна информация, за да мога да ви отговоря конкретно.

 12. wiggy

  Здравейте,
  В момента съм студентка по Мед.рехабилитация и ерготерапия в МУ-София.Професията си я бива,не случайно това уча.В този сайт намирам много интересни статии,които ми помагат не само в университета,но и на мен самата (имаше една статия за метаболизма..много интересна).Продълйаваите във съшия дух!!! 🙂

 13. емил

  Здравейте, искам да попитам за някой специалист кинезитерапевт, който да ми изготви индивидуална програма след реконструкция на предна кръстна връзка и минискус на дясното коляно.Моля пишете ми, защото не ми се мисли колко ще ми е атрофирал мускула след като сваля обездвижващата шина.

 14. Алекс

  Здравейте, имам намерение да кандидатствам медицинска рехабилитация и ерготерапия. Знаете ли дали след като завърша тази специалност мога изкарам курсове по акупунктура и да се занимавам с акупунктура? Също така, по какво точно кинезитерапията се различава от рехабилитацията?
  Предварително благодаря!:)

 15. Алекс, от акупуктура не съм се интересувал, така че за възможността да я практикуваш след време трябва да попиташ там, където ще кандидатстваш.
  Какво се различава кинезитерапията от рехабилитацията ли? Ако двамата работим в един кинезитерапевтичен кабинет към дадена болница, аз съм кинезитерапевт, а ти рехабилитатор, то аз ще назначавам и определям кинезитерапевтични процедури, а ти ще ги изпълняваш т.е. ще ти бъда шеф 🙂 Разбира се, в България нещата винаги са размити и такава йерархия не се спазва.
  Между другото в повечето развити страни се прави разлика и между фитнес инструктор и персонален треньор. Инструкторът има право само да показва правилното изпълнение на упражненията, но не и да провежда персонални тренировки и да определя методики. Тук, разбира се, всеки е специалист по всичко 😉

 16. wiggy

  аз пък знам,че когато завършиш мед.рехабилитация и ерготерапия си шеф на кинезитерапевтите.Та нали кинезитерапията е част от рехабилитацията?!?

 17. Кинезитерапията като дисциплина може да е част от цялостни мерки за функционално възстановяване наречени с общата дума „рехабилитация“. Но колкото до специалността „рехабилитатор“, преди се учеше 3 години и излизаш специалист, а кинезитерапевтите минимум 4 за бакалавър и 5 за магистър, така че незнам откъде го знаеш това нещо. В болниците където съм бил на стаж това е йерархията, независимо че не се спазва.
  Относно ерготерапията, появи се преди няколко години, ни рак ни риба, последно знам че нямаше акредитация специалността, защото повечето им преподаватели са хонорувани и курсът на обучение е под всякаква критика.

 18. Атанасова

  Здравейте. Имам един въпрос към вас. Сина ми, който е на година и 4 месеца все още не може да ходи самостоятелно. След преглед с невролог му беше изписана кинезитерапия. Започнахме да го водим миналата седмица. Детето реве по време на целия сеанс. Имам чуството, че го боли по време на упражненията. Терапевтката ми се струва, че го натиска доста силно и се чудя дали това е нормално? Имам ли вариант при който от терапията вместо да се постигне подобрение би могло да се увреди детето? Освен това му прилага едни упражнения с една голяма топка на която той виси надолу с главата и ми се виждат доста екстремни. Това обичайна практика ли е в кинезитерапията? Много ще съм ви благодарна ако коментирате.

 19. Здравейте, не съм специалист по кинезитерапия в педиатрията, за да коментирам.

 20. Алекс

  Здравей Любомир. Благодаря ти за бързия отговор. На някои места наистина продължителността на обучение за рехабилитатор е 3 години, на други 4 години. Знаеш ли случайно дали ако завърша рехабилитация мога да продължа обучението си като кинезитерапевт – например да има магистърски програми или нещо подобно. Предварително ти благодаря! 🙂
  Между другото сайтът ти е много хубав. Тук ти давам линкове за 2 сайта, в които има доста интересни неща в най – различни области – надявам се да са ти от полза: http://www.avaxhome.ws, http://www.gigapedia.org. От тях можеш да си сваляш всичко напълно безплатно, само трябва да се регистрираш в тях /за първия дори не е задължителна регистрация/. Също така разгледай сайта http://www.dragondoor.com – неговият автор – Павел Цацулин е бивш учител на спецчастите в Русия – има много интересни статии и др. 🙂

 21. Алекс, мисля че може да завършиш рехабилитация и след това да продължиш за кинезитерапевт, но защо направо не запишеш кинезитерапия. Курсът на обучение е страхотен, има и много клинична практика.
  Иначе благодаря за оценката и за линковете. Относно Павел Цацулин, чел съм не задълбочено всичките му книги.

 22. Вили

  Любо, здравей. Имам една идея. Може ли да направиш 3-4 секции, или папки, не знам как точно им викат , където различни колеги да качват свои матеряли и идеи, НАПРИМЕРНО: ДЦП, СПОРТНИ ТРАВМИ, ДАУН, т.н. Мисля, че ще е мн полезно хора с опит да споделят. Аз съм готов да помогна с ДЦП това ми е работата тук в Кувейт. от 5 г. Виждам ти си добър в спорта.Надявам се да не е голяма техническа трудност това за саита. Вярно саита е лично твой. Ако някой колега иска да ме потърси на bushido.kuwait . Blagodarq

 23. Вили, незнам от техническа гледна точка колко е трудно осъществяването на идеята, тъй като не съм толкова добър с компютрите. Но както си написал, това е личен блог и статиите са само авторски и изразяват личната ми позиция, затова се казва и lubomirivanov.com и смятам така да остане за в бъдеще. Според мен за целта трябва да се направи отделен сайт с форум към него, но това не ми е по-силите, тъй като освен че се занимавам с поддръжката на този блог, съм преди всичко персонален фитнес треньор и консултант, а това изисква доста време и отдаване на работата, ако искам да съм на професионално ниво.

 24. Вили

  благодаря за бурзия отговор,просто имах идеа. може би като си дойда отпуска в БГда помисля да направя саит за ЦП. Саита ти е мн интересен и го подкрепям. Успех

 25. раленски

  Здравейте! Преди 4 месеца претърпях операция на глезена.Двустранно счупване с внедрени плаки и винтове, които вече са премахнати с операция. Ортопеда ми каза,че ставата е развила тъй наречената“ДИСТРОФИЯ НА ЗУДЕК“.Може ли да помогнете със съвет как се лекува това?

 26. Иво Николов

  Здавейте колеги.И аз съм завършил НСА треньор ,учител.Но когато ти дойде проблема е трудно..Дъщеричката ми е на 2г. Диагноза ДЦП Атаксична.Основата на която разчитам е КИНЕЗИТЕРАПИЯТА.Пишете ми всичко,което мислите,че ще ми бъде от полза…Благодаря..

 27. Вели

  Физиологичен механизъм на въздействие при ДЦП

  Достигналият до увредената част на мозъка импулс от физическото упражнение, идващо от периферията, създава връзки с гранични на огнището неувредени клетъчни структури, които се преустройват. Стимулира се създаването на нови връзки между останалите здрави клетки. Повече изградени връзки между нервните клетки означава по-голяма работа на системата, което пък от своя страна означава достигне на по-високо функционално ниво. Изграждането на тези нови пътища и връзки в мозъка се осъществява чрез различни методики на нервно-развойната рехабилитация на Войта, концепция на Бобат, Кабат, хиппотерапия, плувна терпия, сензомоторна стимулация, монтесори-терапия и много други двигателни методики.
  Медикаментозната терапия, методите на физикалната терапия, хипербарната оксигенация имат само симптоматичен характер и затова са само допълнителни средства към КТ.
  Едно дете с мозъчно увреждане, както и едно нормално дете, се учи чрез активни сензомоторни преживявания. Този тип лечение днес се нарича „нервно-развойно лечение”. Ранното лечение започва преди АДС да са напълно установени, т.е. преди първата година от живота.

  I. Диагностика на двигателната активност при неврологично увредени деца.
  3 месеца

  Нормално развитие Проблеми в рзвитието

  – повдига се на ръце – не може да се повдигне на ръце и
  – държи главата да задържи главата – стегнати
  изправена крака
  – натиска назад с главата
  – ръката постоянно е в юмрук, а
  едноименният крак е стегнат
  – трудно променя тази поза

  6 месеца

  – седи в опора – не може да повдигне глава
  – държи главата – кръгъл гръб
  повдигната – стегнати ръце
  – изправен гръб – държи ръцете назад
  – стегнати, кръстосани крака

  8 месеца

  – седи без опора – кръгъл гръб
  – свободно посяга и – лошо използва ръцете си за игра
  хваща с ръце – стегнати крака, изпънати пръсти
  – лош контрол на главата
  – трудно протяга ръце напред
  – извит назад гръб – стегнати крака
  – не може да повдигне глава и да
  изпъне гърба
  – няма опора на краката

  12 месеца

  – изправя се самостоятелно – трудно се изправя до стоеж
  до стоеж – стегнати крака, изпънати пръсти
  – не може да пълзи на колене и
  длани
  – използва само едната страна на
  тялото, за да се придвижва

  15 месеца

  – самостоятелно – ходи на пръсти на едната страна
  стои прав и ходи на тялото
  – държи ръцете свити и стегнати
  – стъпва само на пръсти при ходене
  – седи, прехвърля тежестта само на
  едната страна
  – играе предимно с едната ръка
  – единият крак може да бъде
  стегнат

  II. Скала за оценка на спастичността.

  0 – няма увеличение на тонуса
  1 – леко повишен тонус при флексия или екстензия на крайниците
  1+ – леко повишаване на мускулния тонус последвано от минимално съпротивление оставащо при повече от половината от обема на движение
  2 – по-голямо повишаване на тонуса, но крайниците лесни се сгъват
  3 – значително повишаване на мускулния тонус, ПД са затруднени
  4 – ригидни крайници при флексия и екстензия

  III. Постурални реакции от схемата на кинезиологичната диагностика на В. Войта.

  1. Тракционна реакция – от тилен лег детето се хваща за ръцете и се изправя до седеж.
  Отговор:
  – до 3 месеца – главата на детето увисва, краката са свити
  – след 3 месец – пасивно изправя главата и изпъва краката
  – до 9 – 10 месец – главата, тялото и краката се свивата активно
  – след 10 месец – седежът е изправен

  2. Войта рефлекс – изследващия хваща детето под мишница, с гръб към себе си, и го накланя рязко встрани
  Отговор:
  – до 4 месец – извършва безразборни движения
  – 4 – 5 месец – активни флексионни движения на крайниците
  – 7 – 12 месец – екстензия на крайниците

  3. Pieper and Isbert’s reaction – от тилен лег детето се хваща за бедрата над коленните стави и внезапно се обръща с главата надолу във вертикално положение
  Отговор:
  – до 4 месец – вратът е изпънат, лека фллексия на краката
  – 4 – 7 месец – горните крайници се екстензират встрани
  – 7 – 12 месец – горните крайници са екстензирани, има симетрична екстензия на врата и гърба до лумбо – сакралната област. От 9 месец детето се опитва да се хване за нещо и да се изтегли нагоре.

  4. Colli’s vertical suspention reaction – от тилен лег детето се хваща за едното бедро над колянна става и се повдига с главата надолу
  Отговор:
  – до 7 месец – свободния долен крайник е свит в ТБС и КС
  – след 7 месец – флексия в ТБС и екстензия в КС

  5. Colli’s horizontal suspention reaction – от тилен лег детето се хваща за мишницата на едната ръка и бедрото на ендоименния долен крйник и внезапно се повдига от кушетката като сезва хоризонталното му положение
  Отговор:
  – до 4 месец – крайниците са флексирани
  – 4 – 7 месец – висящият долен крайник е свит, детето прави опит да се подпира със свободната ръка
  – 7 – 12 месец – детето се подпира със свободното ходило и ръка

  6. Landau – от лег детето се държи в хоризонтална суспенсия
  Отговор:
  – нормално детето прибира главата на вътре и флектира гръбнака, горните и долните крайници

  7. Аксиларен рефлекс – детето се хваща под мишниците и се вдига във вертикално положение с гръб към изследващия
  Отговор:
  – до 7 месец – долните крайници се сгъват
  – след 7 месец – долните крайници се екстензират

  IV. Изследване на спонтанна моторика – 22 двигателни теста – оценка от 0 до 6 – Тест на Холт

  Централно координационно смущение ( ЦКС ) – диагноза, която се поставя през първата година преди със сигурност да се определи диагнозата ДЦП. Развитието на ДЦП зависи от тежестта на ЦКС. В зависимост от прояввените реакции ЦКС може да бъде:

  – леко ЦКС – 3 или по-малко от 3 патологични реакции
  – умерено ЦКС – 4-5 патологични реакции
  – тежко ЦКС – 6-7 патологични реакции

 28. Виктор

  Здравейте,12 клас съм и мисля да кандидатсвам кинезитерапия в Русе и НСА .Кажете къде е по-добре ?

 29. Викторе, не съм запознат с качеството на обучение в Русе, но лично аз ако можех да избирам, бих предпочел НСА.

 30. Виктор

  Благодаря ти за бързия отговор .И аз натам се насочвам ,сякаш.Въпросът е ,че съм от Добрич и София ми е много непозната даже някак плашеща…

 31. Иво Николов

  Здравейте отново.Интересува ме мнението ви,използам тежести за крака 500г. при лазене.При ходене т.е. когато я водя самите тежести ограничават разхвърлянето на краката.

 32. anelia

  вярно ли е, че кинезитерапията в нса не е акредитирана и след това не ти признават дипломата 🙁

 33. рени

  Здравейте. Заболяването ми е епикондилит на двете лакетни стави. Изкарах два курса физиотерапия, локално костикостероиди- инжекции на болните места- ефект никакъв. Дали би могъл някакъв курс на лечение да ми помогне.

 34. Петя Нанчева

  Здравей ,Любо! Аз съм на 53 г. и работя като рехабилитатор. Безкрайно обичам и работя професията си вече 30 години. Живея в малък град и накарах много жени да обърнат внимание на здравето си чрез движение и добро хранене. Имам три групи за гимнастика.Комплексите ги изработих сама и са с много добър ефект, вече ги ползвам 3 години. Всичко което съм чела от теб ми харесва.Когата ме затрудняват някои въпроси мога ли да се обръщам към теб?

 35. Разбира се, стига да е в компетенцията ми да ти отговоря 🙂

 36. ани

  Здравейте! Към Атанасова-нормално е детето Ви да плаче по време на провежданата рехабилитация.Първо,защото отскоро е започнала и е необходимо време за адаптация,второ,защото е дете и се страхува от всичко и трето ,има похвати,които са по болезнени като например стречинг на долни крайници,но са крайно необходими.Проявете малко търпение,окуражавайте детето си,стимулирайте го и нещата ще си дойдат на мястото.Всички деца плачат,уверявам Ви.С времето повечето свикват и им доставя удоволствие процедурата.Упражненията на топка,които ви притесняват,са много полезни за координация и равновесие и по късно ще станат любими за детето.Желая скоро да отпадне проблема с детето Ви.

 37. Виктор Кирилов

  Интересна статия ,благодаря.Тази година ще съм първокусник в НСА,именно с кинезитерапия.Ще следя с интерес Вашият труд 😉

 38. Роза

  Здравейте,
  От три седмици имам някакъв неврологичен проблем – схванати са ми кутрето и безименния пръст на лявата ръка (възпаление на улнарен нерв). Изпих една кофа хапчета – ефект никакъв. Направиха ми ЕМГ – нерва е ок. Направиха ми снимка, където се виждат 3 изгладени прешляна, но няма шипове. Предполагат, че е защипан нерва някъде на врата или се притиска там, но ефект за сега няма. Кинезитерапията може ли да помогне в този случай и към кого мога да се обърна, че вече не се издържа :cwy:

 39. Ирена Милева

  Здравейте,
  На 19.10. тази година родих. На 48 час от раждането детето влошава състоянието си – получава гърч, спира дишането си. Диагнозата от бургаската болница, където родих е „Церебрална депресия у новороденото. Хипоксична-исхемична енцефалопатия“. Диагнозата поставена след преглед по документи от Майчин дом – София е „вродена маичино-фетална инфекция с последващо шоково състояние на 48 час от раждането и развитие на ХЕЕП“. Не съм с лекарско образование и не разбирам разликата или приликата между двете. Притеснявам се за по-нататъшното развитие на детето, тъй като съществува опасност с тази диагноза от развитие на детска церебрална парализа, епилепсия, двигателни и мускулни смущения. Поради факта че детето е едва на 16 дни е много рано да се каже какви точно ще са пораженията. Нас ни крепи факта, че детския мозък е по-бързо възстановим от мозъка на възрастния. От София ни препоръчаха кинезитерапия всеки ден и рехабилитация по Войта и Бобат. От Бургас казват, че рехабилитацията започва едва на 2 месец. Въпросът ми е, не трябва ли да започнем кинезитерапията веднага? Да не се изпускат дни? За да може възможно най-бързо да се преодолее проблема и да има най-малко отражения в последствие? Бихте ли ми препоръчали някаква литература? Какво ще ме посъветвате като професионалист в ситуацията?
  Разчитам много на вашия отговор и благодаря предварително!

 40. Ирена, ще ви посъветвам да започнете с рехабилитацията веднага, тъй като колкото по-рано се започне, толкова по-голяма е способността и възможността на здравите неврони да поемат функцията на увредените.

 41. Тихомир Димчев

  Здравейте!!!
  Имам медианна дискова херния на С4-5, остеохондроза С5-6 и маргинални остеофити пак там. В момента съм на кинезитерапия – упражнения. Повлиява ми добре. Мога ли да направя шийна екстензия с яка.

 42. doverimise

  Моля за контакт с Вели :cwy:

 43. vili

  Ако някои иска да се свърже с мен Скайп: bushido.kuwait ,и успешна 2011 за всички. :heart: :biggrin:

 44. Pavkata

  Здравейте,казвам се Павел от град Пловдив сам и имам огромно желание да уча като рехабилитатор.Тази година ще кандидаствам,като след това смятам да запиша магистратура в НСА-Кинезетерапия.Влагам изключително много усилия,лишения и старания за да ме приемат в Мед.колеж.Въпросът ми може да прозвучи малко странно.Свързан е с това дали след като завърша ще мога да си намеря работа по специалността си и,тъй като сестра ми е мед.сестра и заплащането и е под всякакво ниво,а разбрах,че рехабилитаторът работи 6 часа в болница като взима по-малко от мед.сестра?Също знам че екипа от рехабилитатори в една болница е много малък на брой и неми се вярва ако карам стаж в някоя болница ще ме назначат на работа,защото немога да си обясня някой опитен специалист да отстъпи мястото си.Малко ми е не ясно,ако може някой който е компетентен по това да ми обясни,защото за тази специалност като цяло сам чувал добри отзиви но:рех.-кинезетерп..Също искам да попитам дали има търсеност в Чужбина.Благодаря предварително!!! 🙂 Ще ми е нужна малко доза увереност 🙂

 45. нели

  Здравейте!
  Дъщеря ми на /11 год е/ си „извади“ капачката на коляното. Всъщност тя е излезнала и пак се е прибрала… След консултации със двама лекари /които бяха на едно мнение/ обездвижихме крака с ортеза за 20 дни. След това направихме консултации с лекаря и той ни каза, че всичко е наред и може да свалим ортезата. Той самият ни обясни, че мускулът на болния крак е станал по- отпуснат и мек /нещо, което е видимо дори и за мен/ и заради това трябва да се върне постепенно към нормалният си начин на живот. В момента носи специална наколенка, когато излиза от къщи или е на училище. Нейната задача е да фиксира капачката и да предпази от повтаряне на травмата. За съжаление детето се оплаква от болка /не постоянно, но на моменти, когато понатовари крака- ходене около 30 минути или други незначителни неща/ и не знам дали да не я накарам да прави някакви упражнения или вече е късно /свалихме ортезата на 4 април/, а от друга страна ме е страх да не натовари коляното… Бихте ли ме посъветвали нещо?!?
  Става въпрос за мускула на бедрото!
  Поздрави! Нели!

 46. Ramzie

  Здравейте, аз съм завършила рехабилитация в МК-София през 2010г.Сега работя в център за деца с интелектуални заболявания.Искам да запиша магистратура , но се колебая м/у кинезитерапия в НСА и ерготерапия в МУ.Има ли някаква разлика м/у двете специалностти.Не съм много запозната с ерготерапията и ще съм благодарна ако някой ми даде съвет и информация относно специалностите и обучението като цяло.Благодаря предварително…

 47. Йордан Славейков

  Здравейте,някой знае ли нещо за магистърска програма в чужбина -Кинезитерапия? Благодаря Ви предварително!

 48. София

  Синът ми-на6години, е с болест на Пертес.Назначена му е терапия с техника(не съм професионалист и все оше не мога да цитирам каква) и лечебна физкултура, включваща обучение за щадящо движение с патерици и гимнастика на краката с една макара с въжета(съвсем лаишки описано),kоято продължи 10ина минути.Дали не трябва да потърся допълнителни услуги от кинезитерапевт или на този етап това е достатъчно.

 49. Ваня

  Здравейте, брат ми е болен от множествена склероза от 16 години, придвижва се много трудно, пове4ето време изкарва в леглото, тъй като казва, че има слабост в краката и кръста.Може ли да му се помогне и подобри състоянието с кинезитерапия или при това заболяване не се отчита резултат.Предварително Ви благодаря за отделеното време за отговор.

 50. С.М.

  Здравейте:) Прочетох статията ви и много ми хареса .Тази година ми е последна в училище и се подготвям за кандидатстудентските изпити в НСА специалност кинезитерапия.Много ми стана неприятно от факта ,че някои хора си мислят ,че да си кинезитерапевт означава ,да си масажист -невежеството на някой българи .Мислите ли ,че тази специалност има бъдеще в България и до колко е възможна реализацията в чужбина ? 🙂

 51. Vili

  Здравей С.М . нашата специалност е мн добра и има уважение в чюжбина.На някои места те приемат по добре от д-р физ.тер.Има мн добра възможност да работиш и държашно и частно.В някои държави може да отворищ сам кабинет по КТ, докато в БГ трябва да си или СПА или масажен кабинет,или договор с д-р по физ.мед.Аз самия работя над 6 г в kuwait, и имам мн добри възможности за работа в държавния и частния сектор.Тази специалност и мн добра и има бъдеще в БГ. 🙂

 52. С.М.

  Благодаря,за отговора ! (sun)Упорито се подготвям и надявам да ме приемат !!!

 53. Kristina

  Здравейте ! Искам да попитам как точно се подготвя за физическия изпит?мислите ли че не е добро училище ?

 54. Kristina

  мислите ли че НСА е добро училище ?

 55. За физическия изпит трябва да посещавате специализираните тренировки в НСА, обадете се там за повече подробности.

  Да, мисля че Спортната Академия е едно много добро място за придобиване на знания, стига човек да има желание за това.

 56. Kristina

  не съм от софия и точно затова питам:) разбрах за тези специализирани тренировки ,но няма как да ги посещавам.Много харесвам специалността, но това малко ме спира.Мерси все пак.

 57. Здравейте г-н Иванов,
  завършила съм Кинезитерапия в Русенски Университет и съм магистър кинезитерапевт. Работила съм над 10 години с деца с ДЦП. В по-горен пост видях запитване къде да се насочат да учат кинезитерапия: НСА или Русенски Университет…Нека не даваме приоритет на учебно заведение! Имах колеги завършили НСА, за които ме е срам да си помисля, че са кинезитерапевти.Знанията и практиката ни правят специалисти… 🙂

 58. Ваня Иванова

  Здравейте! Имам диагноза-интрасубстанциална лезия на задния рог на медиалния менискус-установена е с ЯМР.Диагнозата е от 1 година.Не е лекувано до сега. Бихте ли ми препоръчали кинезитерапевт в Благоевград или в София! Благодаря предварително!

 59. К.К

  Здравейте!
  Искам да попитам за нивото на обучение по Кинезитерапия в ЮЗУ -Благоевград.Признават ли се дипломираните кинезитерапевти от този ВУЗ в Европа и света. Предварително благодаря!

 60. Ренита

  Здравейте , разбрах че я има тази специалност и в Софийски университет и мисля да кандидатствам там. Някой знае ли дали обучението там е добро, колко години се учи тази специалност за магистър , след това има ли добра реализация и какво е заплащането.Благодаря предварително

 61. Ivan

  Здравейте,уча за кинезитерапия в Русе въпроса ми е дали мога да практикувам масаж след като завърша като рехабилитаторите?

 62. Лидия

  Питаш дали можеш да работиш като масажист след като си завършил КТ?
  Защо не ?

 63. Георги

  Здравайте,тази година съм приет във Варна като рехабилитатор,дали направих добре като отидох там или по-добрия вариянт беше в Русе като кинезитерапевт,поразпитах каква е разликата между рехабилитация и кинезитерапия но точно никой не може да ми отговори,нуждая се от помоща ви,благодаря:)

 64. Georgi

  Имам един приятел наскоро получи RLT ,бихте ли ми обяснили какво е лечението

 65. tanja

  Здравейте .много хубави бъпроси ,отговори Радвам се че хората тук общуват и разговаряийки си помагат Аз имам различен въпрос да поставя- защо КИНЕЗИТЕРАПИЯ- :wub: Би следвало да казваме КИНИСИО ΘEРАПИА На гръцки киниси-е движение , а кинеЗи -значи китаици Да допуснем че не произнасяме Θ κατο английско th , не виждам защо , но нека е терапия По нормално изглежда КИНИСИОТЕРАПИА .Още по добре е да не е всяка бтора дума чужда , но поне да не ставаме за смях
  Надявам се , че някой от нас ще промени тези зле измислени “ преводи“ :biggrin: :biggrin:

 66. Не виждам, смисъл, tanja, да се занимавате с такива подробности. Още повече, че поста Ви е пълен с правописни грешки, да не говорим, че не сте прав/ а (пола не се разбира от името, ще ме извинявате). От гръцки: κίνησις (кинезис) е „движение“. И между другото от една година вече кинезитерапията е преименувана на физиотерапия, както е в целия Европейски съюз (Кинезитерапия беше само във Франция).

 67. ЗОРНИЦА САВОВА

  Здравеите четох за вас и имам нужда от съвет от вас като терапевт,аз съм на 26 години почти и съм с медианна дискова херния обезболяващи,санаториуми,помагат за известно време след това пак отначало болки бих се радвала да ми помогнете със съвет.Мога ли да спортувам в това положение?Благодаря ви предварително.

 68. Жас

  Добър вечер,
  искам да попитам,дали някой има идея в кои страни е валидна дипломата за КТ ,тъй като ми предстои скоро завършване,а от учителски отдел те пращат в 9та глуха…..? Къде извън страната може да се продължи с магистратура?

 69. Жас

  P.S: Кт в НСА

 70. Мария Валериева

  Здравейте, поздравления за блога, има доста добри статии и много полезна информация! В момента съм ученичка в 11 клас и също съм се насочила към кинезитерапията в НСА. Надявам се да започнат да се ценят повече такива специалисти като кинезитерапевтите и като цяло да имат повече реализация докато го завърша, живот и здраве, ако е писано. Ще се радвам и ако Виктор Кирилов следи още сайта да сподели как върви в НСА, защото доста се интересувам по темата. Поздрави 🙂

 71. георгиев

  здр.имам детенце със синдром на даун,препоръчаите ми кинезитерапевт в пловдив.

 72. Тодор

  Здравейте на всички 🙂 Тази година ще кандидатствам в НСА-Кинезетерапия и искам да попитам какво мислите като цяло за тази специалност? Има ли реализация и изобщо бъдеще б България? Мога ли да практикувам специалността извън страната? Много ви благодаря!Лек ден 😉

 73. вероника

  Здравейте,случайно попаднах на страницата ви.Интересува ме дали може да ми препоръчате добър кинезитерапевт,който да има опит при работа с деца с двигателен проблем и подход към детето.

 74. Daniela

  Zdravei Lybo, pozdravleniq za bloga , mnogo e interesen .Az jiveq ot mnogo godini vav Spain,iskam da zapisha kyrsa po Kineziterapiq zashtoto mi se stryva strashno interesen. No nemoga da razbera KAKVA E RAZLIKATA MEJDY FIZIOTERAPEVT I KINEZITERAPIA??????Molqte obqsni mi go.Tyk vav Spain nqma spezialnost Kineziaterapia, ili pone ne e validna vse oshte vav universitetite, ima samo kyrsove ot po 1 godina s koito posle nishto nemoga da pravq sas tazi diploma.Chydq se tyk li da zapisha eventyalno fizioterapia ili vav NSA vav Sofia KINEZI…..No kakva e razlikata.Molqvi obqsnete mi go po obshirno.Predvaritelno blagodarq.

 75. Разлика няма, думите Кинезитерапия и Физиотерапия са синоними. Допреди няколко години в България се използваше Кинезитерапия, към момента се преименува на Физиотерапия, а Физиотерапията на Физикална медицина.

 76. Dimitrov

  Здравейте, коя е най-добрата физиотерапия в България – най добре оборудване, с най новите методи и специалисти, според вас? къде да се отиде е най добре /за проблеми с гръбнака… /

 77. Ани

  Искам да попитам ,заслужава ли си да запиша ,Кинезетерапия ?

 78. Какво означава „заслужава ли си“? По същия начин може да попитаме „заслужава ли си… икономика, журналистика…и т.н.“. Ако това е сферата, която ви влече и в която искате да се развивате си заслужава. Иначе – не.

 79. Ива

  Здравейте Любомир, днес открих вашия блог/страница. Радвам се, че сте избрал и завършил с отличие кинезитерапия, една много хубава специалност и трудна за завършване в НСА.
  Има много интересна информация, която ми се иска да прочета. Повода за да открия този сайт е, че търсих данни за това колко калории реално са ни необходими на ден. Разбира се, много зависи от това, колко е активен човек, години и други показатели.
  Тук открих доста отговори на вълнуващи ме въпроси и смятам още да прочета от това, което сте написал.
  Благодаря.

 80. Мария

  Здравейте, интересувам се дали ако си завършил кинезитерапия и не практикуваш професията си могат да ти отнемат правата след време?

 81. Преди имаше нещо такова, мисля че беше 5 години срока. В момента не знам, но е нормално да има такъв срок за всяка професия. Аз не бих отишъл при какъвто и да е специалист, който не е практикувал няколко години.

 82. Мария

  Здравейте, пиставиха на сина ми диагноза късо ахилесово сухожилие на 6 год.е.Насочиха ни към кинезитерапевт. Ще има ли подобрение в нашия случай. Подходяща ли изобщо в нашия случай. Благодаря!

 83. Ангелова

  Здравейте, кинезитерапията би ли помогнала при паник атаки?

 84. Ива

  Според мен, не. Паник атаките са на нервна основа, а кинезитерапията по-скоро помага за раздвижване на травмирани крайници или при болести свързани с обездвижване на двигателната система.

 85. Ангелова

  Ива много благодаря 🙂

 86. Нора

  Здравейте, 12 клас съм и съм се насочила към кинезитерапията(ииили нещо в тази област). Несигурността ми идва от това, че имам сколиоза 4 степен( ако е от значение). Прекарала съм последните 3-4 години по кабинети и кинезитеряпевти, рехабилитатори… Точно от там идва интереса ми. Знам, че е доста натоварваща професия. Въпросът ми е към опитните в тази сфера, дали диагнозата ми ще е препядствие за работата като КТ? (Знам, че каквото и да избера, ще е трудно. Но трябва да се съобразя и със състоянието ми.)

 87. Нора, кинезитерапията има различни свои направления и в този смисъл дали е подходяща професия за теб, зависи точно в кое направление ще я практикуваш. Например, ако ще включва повече физически труд (например да раздвижваш и изправяш лежащо и трудно-подвижни болни), то едва ли ще е подходящо предвид сколиозата ти.

 88. Здравейте?искам да попитам,каква е заплатата на един кинезитерапевт ?

 89. Светла колева

  Искам да попитам при изкълчен глезен може ли да се посети кинезитерапевт

 90. По-правилно е да се посети първо ортопед-травматолог. След това, ако има нужда от рехабилитация, може кинезитерапевт.

 91. Дани

  Любомире, здравейте. Искам да споделя с Вас своите наблюдения и да Ви помоля за Вашето лекарско мнение. В махлата, която живея, юношите (всички на възраст 14-18) са се втурнали по фитнеси и целят да заякнат и да имат мускули. Дори и тези, които не знаеха какво е зала, искат сега да отидат „на фитнес“. Имахме сериозни разговори и спорове между тях и нас, възрастните, които сме израсли по игрища, дървета и полета. Играли сме буквално до припадане на всякакви игри и сме висели по всякакви клони и „лостове“. Аз помня, че съм участвал във всички състезания по всички спортове в средното образование; бидейки пълни любители, спечелихме заедно с брат ми златния медал по тенис на маса за София. След това той победи всички от неговата възраст в Левски, с изключение на едно момче, но му отказаха място в клуба, защото „местата били пълни“. Та тезата на нас възрастните е проста: плувайте, тичайте, играйте – особено отборни игри, правете лицеви, коремни, набирани. Накратко, свиквайте със собственото си тяло и упражнявайте мускулите си с него (а не с външни тежести). Ако искате мускули, работете върху тяхното качество – пъргавина, еластичност, издържливост, а не върху маса. Дори заявяваме направо : никакво трупане на маса и „щанги“ преди 16 год. Нито костите, нито ставите, нито хрущялите, нито съединителната тъкан, нито „смазката“ по ставите ви са изградени и готови за това, което искате. Рано ви е. Всъщност, ние не познаваме както аз, така и приятелите ми (45-50 годишни мъже) дете, което да не е патило от този си стремеж и вторачване, и почти всички са с сериозни травми, някои от които за цял живот. За разлика от това, не сме видели дете, пострадало, „недоразвило се“ и „неяко“ от любителско, но все пак сериозно плуване. Допълнително стои въпросът, че фитнесът е вече индустрия, а и мода. Като кинезитерапевт какво мислите по този „фитнес“ въпрос и укрепването на костно-ставно-опорната система на юношите. Благодаря Ви предварително за вниманието и отделеното време. Един баща на 3 деца и чичо на 5 племенника.

 92. Привет! Според мен изначало е грешно да делим спортовете на „добри“ и „лоши“. Спорта преди всичко трябва да бъде удоволствие, не всеки го привличат всякакви или конкретни спортове (като плуване например). Всеки спорт развива и физически, и психически качества, и учи на дисциплина. Разбира се, при един подрастващ, особено когато няма да се състезава в дадения спорт, той не трябва да се развива в мания. Но както някои може да мислят само за фитнес и за нищо друго, така други може да се вманиачат по футбол например.

  Колкото до притесненията Ви, че силовите тренировки и фитнесът в по-ранна възраст са вредни или опасни – стига да се прави натурално (без прием на забранени медикаменти), притесненията са неоснователни. Има достатъчно проучвания, според които, ако се тренира правилно, силовите тренировки са абсолютно безопасни за подрастващи. А фитнесът не отрича и не отхвърля нито упражненията със собствено тегло, нито поддържането на достатъчно мобилност и издръжливост даже напротив. Според мен правите подобни грешни заключения, като базирате мнението си на професионалния бодибилдинг, който няма абсолютно нищо общо с натуралния и любителски такъв – два съвсем различни спорта са. Като човек, който се занимава с натурален бодибилдинг вече почти 30 години (от 14 годишен) и нямам никакви травми и оплаквания, смея да твърдя, че това е една от най-прекрасните и общодостъпни форми на спортуване, който може да се практикува дори до преклонна възраст.

  Поздрави!

Вашият коментар