You are currently viewing Любомир Иванов пред списание ROUGE

Любомир Иванов пред списание ROUGE

Към края на миналия месец от елитното дамско списание „Rouge“ се свързаха с мен, за да разсея някои заблуди и митове свързани с фитнеса и здравословното хранене, които са разпространени основно сред нежния пол. Статията, озаглавена „Максимален контрол” е отпечатана в майският брой на изданието и е тези дни на пазара. За читателите на блога ми представям съдържанието на интервюто.

Изхождайки от своите познания, разкажи ни как точно отслабват жените и как мъжете?

По-голямата част от жените свалят килограми предимно от горната част на тялото и по-трудно от ханша и бедрата. Това е генетично обусловено и е свързано с по-големия брой естрогенни рецептори в тези зони. То може да бъде преодоляно до известна степен чрез правилен начин на хранене и тренировки. Също така жените горят по-трудно мазнини поради високите нива на естроген и по-малкото количество тестостерон. Затова трябва да са много по-стриктни и внимателни при храненето в сравнение с мъжете. При силния пол проблемната зона е талията. Въпреки това те горят по-лесно мазнините заради много високите нива на тестостерон.

При кой спорт и от кои кардио упражнения се изгарят най-много калории?

Много е трудно да се посочи с точност. Организма се адаптира към всеки вид натоварване и всеки път гори по-малко калории. Затова е добре те да се сменят периодично. Но ако трябва да избера двете най-ефективни упражнения от всички, това ще бъдат степерът и изкачването на стълби.

Колко пъти седмично е добре да се ходи на фитнес и зависи ли хранителният режим от броя на посещенията?

Ако една дама иска да види резултати от заниманията си във фитнес залата, препоръчвам поне 3 тренировки седмично. Колкото до хранителния режим, аз избягвам да употребявам тази дума, както и диета, защото в тях влага друг смисъл. Трябва да се говори за промяна на хранителните навици и за културата на храненето въобще, която за съжаление у нас е много ниска. В този смисъл диетологът или персоналния фитнес треньор трябва да бъде и добър психолог, за да пречупи начина на мислене и отношение на клиента спрямо храненето.

Съществува ли пряка връзка между приема на калории, вида и честотата на тренировките?

Разбира се, че съществува. Но не разглеждайте калориите толкова общо. Има значение дали идват от белтъчини, мазнини или въглехидрати, както и от характерните особености на всяка храна. Калориите се оползотворяват от организма по различен начин в зависимост от източника им. Ако тренирате по-често или интензивно, например, със сигурност ще имате нужда от допълнителни калории най-вече от белтъчини, които да възстановяват мускулите ви.

Колко време най-малко ти е необходимо, за да вкараш една жена във форма?

Форма е относително понятие. Зависи какво е моментното й състояние и дали е спортувала изобщо. Като срок обаче, за видима промяна във визията й са достатъчни 4 календарни седмици. Ако за това време човек не види резултат за усилията си, той губи мотивация и доверие в треньора си.

Можеш ли да направиш програма (хранителен режим + тренировки) на човек, който никога не си виждал?

Мога и го правя. За целта използвам изключително подробна анкетна карта и изисквам снимка в цял ръст. Най-важните неща, които ме интересуват са пол, години, антропометрични показатели, цел, здравословен статус, предишен тренировъчен опит и др. В последствие поддържам обратна връзка с клиента ако е нужно нанасям корекции на програмата на базата на постигнатите резултати.

Кога жените започват да ходят на фитнес?

Повечето жени тръгват на фитнес, защото са чули че от него се отслабва. Отслабва се от съобразен начин на хранене, спрямо индивидуалните особености и конкретна тренировъчна методика. Въпреки това се забелязва промяна в начина на мислене в положителна посока.

Кои упражнения не са препоръчителни за жените?

Няма такова нещо като „мъжки” и „женски” упражнения. Има такива, които не са препоръчителни за начинаещи или са по-сложни от техническо естество. Но пък те са от най-ефективните. Когато не се изпълнява правилно, всяко упражнение е потенциално опасно, освен че няма ефект. Затова препоръчвам те да се изпълняват само след предварителното им заучаване под ръководството на треньор или инструктор.

Какво не знаят българките за фитнеса?

Не знаят, че това е спорт за всички възрасти. По-зрелите жени мислят, че фитнеса е за младите, но всъщност всеки има нужда от движение и дозирано физическо натоварване, за да се радва на добро здраве и работоспособност. Фитнесът е спорта, който позволява това да бъде възможно, тъй като тук най-прецизно може да се дозира натоварването, като се вземат под внимание всички индивидуални особености на организма.

Кои са най-големите заблуди сред дамите относно фитнеса?

Че ще станат груби и мускулести. Тази заблуда произлиза от фотосите на културистки, които всяка жена поне веднъж в живота си е виждала. Тези жени са отдали живота си на спорта и тренират години наред под стриктен режим. Да не говорим, че такава физика не се постига без забранени медикаменти…

Кои са най-често допусканите грешки от жените, решили да посещават фитнес залата?

Едната е, че тренират предимно на кардио уредите. Без тренировка с тежести кардиото е в пъти по-малко ефективно, а и няма да стегне мускулатурата ви. Друга основна грешка е, че тренират само долната част на тялото и корема.

Спомена кардио упражненията. Кога е добре да те да се правят – преди да се премине към уредите или след това?

Препоръчвам кардиото да се използва в началото за загрявка (не повече от 10 мин.) и след упражненията с по-голяма продължителност, която трябва да бъде индивидуално съобразена. Организмът гори винаги първо въглехидратите, което става по-ефективно с упражнения. Когато се стигне до кардио тренировката мазнините вече ще са мобилизирани за източник на енергия и количеството им започва да се редуцира.

Кога фитнесът е противопоказен?

Има общи и специални противопоказания за фитнес заниманията. При общите фитнесът е абсолютно противопоказен. Това са: тежко общо състояние на организма (инфекциозно или простудно заболяване), повишена телесна температура, болки от различно естество, кръвоизливи, злокачествени образувания, артериална хипертония над ІІ-ра степен, заразни кожни заболявания. При специалните противопоказания фитнесът може да бъде прилаган след консултация със специалист. Това са: различни сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания, нарушения на опорно-двигатения апарат, след операции и други.

Какъв е твоят съвет към нашите читателки?

Преди всичко да се информират постоянно за нещата, които ги интересуват и да не се доверяват на непрофесионалисти. Да търсят човек с опит и образование, независимо дали се отнася да фитнес инструктора или масажиста им. Бъдете здрави и се усмихвайте!

This Post Has 2 Comments

  1. Ели

    Казваш, че за да изготвиш режим има значение и кръвната група на човека – какво точно имаш предвид? Какво ти говори кръвната група за човека? Има ли някакви общовалидни правила за А+ например?

  2. Ако клиента желае да се храни според кръвната група, тогава се взима предвид (все пак това е теория, без истинска наука за нея). Информацията е достъпна най-вече в книгите на Питър Д’Адамо.

Вашият коментар