You are currently viewing БИО ХРАНИТЕ – ИНВЕСТИЦИЯ В ЗДРАВЕТО ИЛИ ПАРИ НА ВЯТЪРА?

БИО ХРАНИТЕ – ИНВЕСТИЦИЯ В ЗДРАВЕТО ИЛИ ПАРИ НА ВЯТЪРА?

(Прочети като статия или изгледай като видео в края)

„Био“ храните стават все по-разпространени и голяма част от хранителните продукти може да се намерят в своя „био“ вариант. Разбира се, в повечето случаи за няколко пъти по-висока цена. Но носят ли реални ползи за потребителя тези доста по-скъпи продукти или това са просто пари на вятъра?

КАКВО ТОЧНО Е „БИО“ ХРАНА?

Не може да стигнем до мнение заслужава ли си доста по-високата цена на „био“ храните, ако преди всичко не изясним какво точно представляват те – нещо, с което много хора не са наясно.

Интересно ми е какви точно отговори на въпроса „Какво са био храните?“ ще получим, ако излезем на улицата и попитаме 100 човека. Предполагам, че голяма част от отговорите ще се въртят около тезата, че в тях няма/ има по-малко вредни вещества и/ или има много повече полезни такива (витамини, минерали и други), както и че не се използват вредни химикали при производството им (пестициди) Но дали е така…?

Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) посочва 5 качества на „био“ храните, с които би трябвало да са по-добри от „конвенционалните“ такива. Друг е въпросът дали изобщо се спазват нужните за целта изисквания? Но тъй като нямам доказателства за това, няма да засягам тази тема.

И така, цитирам:

„Био храни:

  1. При тях не се използват синтетични химически вещества.
  2. При тях не се използват генни технологии под каквато и да е форма.
  3. Съдържат повече хранителни вещества и имат по-добри вкусови качества, защото са обработени по целесъобразен начин.
  4. Свързани са с правила за хуманно отношение към животните и грижа за околната среда.
  5. Отговарят на високи стандарти и нямат скрити разходи.“

Ще разгледам всяка точка поотделно.

Точка 1. Основно изискване към „био“ храните, за да могат да получат такъв сертификат, е при отглеждането им да не се използват синтетични химически вещества. Това са пестициди, хербициди, антибиотици, растежни хормони и други подобни. По принцип те се ползват в количества и по начин така, че да влияят по негативен начин на здравето ни. Въпреки това има доста хора, които настръхват само като ги чуят и само заради това биха плащали в пъти по-високата цена за „био“ храни. За тях ще кажа следните неща:

– забранените синтетични химически вещества може да се използват за култури, които се отглеждат в съседство на „био“ храните и проучвания показват, че част от тях се случва да попадат и върху „био“ земеделието. Т.е. нямате гаранция, че синтетични пестициди и подобни не са попаднали върху „био“ продукта, който купувате, макар и непряко. Да, те ще са в много по-малки количества. Но това че при „конвенционалните“ са в по-големи не прави последните по-вредни, стига остатъците в храните да са под максималните допустими стойности, както би трябвало да бъде, за което си има регулаторни органи (…dietary intake of pesticides is not considered to pose a health risk to consumers as long as individual pesticide concentrations in foods are below the Maximum Residue Level … [1])

– употребата на изкуствени пестициди може и да е забранена за „био“ храните, но се използват органични такива, тъй като все пак културите трябва да бъдат защитени по някакъв начин от вредители. А това, че нещо е естествено, не го прави безвредно, ако не се използва в допустимите количества. Едни от най-силните отрови са естествени съединения. Токсичността зависи от концентрацията и честотата на прием, а не дали нещо е натурално или не.

– освен да пазят продукцията от вредители, целта на част от използваните химически вещества е и да ни предпазват от развитието и разпространението на митотоксини, в частност афлатоксин (за повече информация прочетете => ТУК).

– антибиотиците при животните не се дават превантивно, тъй като това би било много скъпо. А когато има болестни състояния е нормално да се ползват, което не е проблем, стига да се спазват карантинните срокове. Антибиотиците се изхвърлят от организма до 12 часа или вече са разградени от тялото до безвредни вещества. На практика може да е по-опасно да консумирате месо от животно, на което не само му давани антибиотици, когато е било болно (ако това е „био“, не мерси).

– по отношение на хормоните: използването на субстанции с хормонално действие за растеж на животни, от които се добиват храни е забранено на територията на целия Европейски съюз, независимо дали става въпрос за „био“ продукция или не.

Точка 2. Казано с прости думи – „био“ храните не са ГМО… Това е една съвсем друга и дълга тема, но накратко: ГМО продуктите са доказано безопасни за нашето здраве. В подкрепа на това твърдение съществуват над 2000 научни изследвания, с което ГМО храните са едно от най-анализираните неща в науката. Въпреки това, постоянно се намира някоя жълта медия, която с цел по-голяма аудитория да изопачава проучвания и да бълва лъжи и измислици.

Така че по тази точка „био“ храните нямат никакво предимство над „конвенционалните“.

Точка 3. Вкусът първо е нещо субективно и второ – зависи и от други фактори, освен „био“ стандартите. Но да кажем, че ако наистина се отглеждат в по-подходящи условия е възможно някои „био“ храни да имат малко по-добър вкус. Ако вие намирате дадена „био“ храна за по-вкусна от конвенционалната и сте готови само заради това да платите доста по-скъпа цена… Окей, ваша воля, кеф цена няма, нали така беше 🙂

Колкото до повечето хранителни вещества… Колко нутриенти има дадена храна също не зависи само от това дали е „био“ или не. Но, да, според науката, „био“ храните трябва да са по-богати най-вече на витамин С, желязо, магнезий, фосфор и някои антиоксиданти (флавоноиди, каротеноиди и други). Обаче колко точно по-богати? Дали като платите 3, 4 или 5 пъти повече, получавате 3, 4 или 5 пъти повече хранителни вещества?

Потърсих в научната литература и трябва да кажа, че това далеч не е така. Разлики има, но са средно между 5 и 15% в полза на „био“ храните за различните нутриенти (виж => ТУК). За мен това не оправдава цената, но ако според вас си заслужава е въпрос на личен избор.

Точка 4. Аз лично не знам колко по-хуманно е отношението към животните и доколко „био“ производството се грижи повече за околната среда. Ако вие вярвате, че купувайки „био“ храни помагате по някакъв начин на животните и природата и това е нашият начин да го направите, то няма проблем. Според мен има много различни начини, чрез които да вредим по-малко на Земята.

Имайте предвид обаче, че „био“ продукцията изисква много по-големи производствени площи. И ако утре всички решим да консумираме само „био“ храни, то планетата най-вероятно няма да може да ни изхранва.

Точка 5. „Отговарят на високи стандарти“ звучи все едно не „био“ храните нямат никакви стандарти и контрол върху качеството, което не е така. А и както казах, малко се съмнявам доколко тези „високи стандарти“ се спазват в България. Освен това като потребител всеки може да установи на чий производител/ марка намира продукцията за по-вкусна и качествена.

А това със „скритите разходи“ дали има или няма, мисля че повече трябва да ги вълнува данъчните, а не крайния потребител 🙂 .

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ БИО ХРАНИТЕ (освен по по-високата цена)?

Ако някой държи да купува „био“ храни е важно да е наясно как да ги разпознава, тъй като може да купи нещо, което счете, че е „био“, а то да не е. Например много често хората бъркат думата „натурален“ с „био“. Надписът „натурален“ върху продукта няма никаква стойност и изисквания към него. Всеки производител може да го сложи върху етикета с цел маркетинг, без на практика да означава нещо.

Ще цитирам отново какво пише в БАБХ:

„При „био“ продуктите съществуват утвърдени правила за етикетиране и реклама. Етикетът „био” е популярен в цял свят и отговаря на строго регламентирани стандарти за производство и качество на храните. В България етикетите и рекламите на био продуктите трябва да съдържат:

– означение, отнасящо се до начина на земеделско производство;

-данни за производството или вноса от страна, спазваща международните изисквания за био производство;

-свидетелство за контрол от редовния контролен орган за производството или вноса на съответния продукт. Продукт, съдържащ натурални съставки и съставки, произведени по биологичен начин, може да се означи като продукт, „произведен с биологични съставки”.

Новият знак за био продукти в Европейския съюз (респективно и в България):

BIO-sign

За да се разбере съдържанието, най-добре е да се обърне внимание на етикета. Съставките се подреждат низходящо. Това ще рече, че тези, които се срещат в най-голяма степен в продукта, са първи, втори, т.н., а надолу следват съставките, във все по-малка концентрация.“

ИЗВОД

Целта на настоящата статия не е да заклейми „био“ храните, а да представи фактите по обективен начин така, че да направите информиран избор. Ако решите да плащате в пъти повече за „био“ храни, то да знаете точно какво получавате срещу парите си.

Трябва да сте наясно обаче, че засега науката не е установила някакви здравословни ползи от консумацията на „био“ храни. А и на практика те не са ви и нужни, за да бъдете в оптимално здраве. Всички необходими хранителни вещества могат да се набавят от „конвенционални“ храни, стига да имате един цялостно балансиран начин на хранене. А ако се храните нездравословно, това че вафлите и солетите, с които се тъпчете са с етикет „Био“ няма да помогне.

Референции:

[1] A Systematic Review of Organic Versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health? Nutrients, 2020

Вашият коментар