You are currently viewing Скъпа ли е здравословната храна?

Скъпа ли е здравословната храна?

Едно от най-често срещаните оправдания от хора, които не се хранят здравословно е, че е прекалено скъпо. Иначе имат огромното желание да се грижат по-добре за здравето и фигурата си и биха го правили на драго сърце, ако финансовото им състояние го позволява. На практика всички тези хора нямат ни най-малка представа какво точно е здравословно хранене, какви храни трябва да включва и колко точно скъпо ще бъде…

ГРЕШНАТА ПРЕДСТАВА ЗА ЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА

Мнението, че здравословната храна е скъпа е толкова разпространено, поради масовата грешна представа кое точно е здравословна храна.

Но преди да разберем кои храни са здравословни трябва да изясним нещо много важно. Въпреки че и аз използвам тези „етикети“, на практика няма нито „здравословни“, нито „вредни“ храни в истинския смисъл на думата. Т.е. няма храна, която като я изядете и магически да бъдете в по-добро здраве, както и такава, която директно да ви вреди. Ако сте чели Основи на здравословното хранене част I ще знаете, че храненето е здравословно, когато преди всичко набавя нужните за тялото и в достатъчни количества хранителни вещества (аминокиселини, витамини, минерали, незаменими мастни киселини, фибри). Естествено, за да си ги набавите, трябва да консумирате храни, които ги съдържат. А това ще бъде по-лесно, в достатъчни количества и без да прекалявате с калориите, като приемате повече храни, богати на тях. Т.е. „здравословни“ може да наречем храни, които са богати на хранителни вещества, а „вредни“ – бедните на нутриенти и особено, ако са висококалорични. Въпреки че нещата пак ще бъдат много условни и повърхностни…

Човек може да консумира само „здравословни“ храни, но пак да не се храни оптимално, ако храненето му не покрива всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества; и/или прекалява с калориите и пълнее, което само по себе си не здравословно. Както и да има „вредни“ храни в менюто си, но цялостно да се храни здравословно.

След като изясних какво представляват „здравословните“ храни, да се върнем на въпроса…

СКЪПИ ЛИ СА „ЗДРАВОСЛОВНИТЕ“ ХРАНИ?

И да, и не. Какво имам предвид?

Има „здравословни“ храни, които са по-скъпи (някои доста), както и такива на достъпни цени. Първите обаче не са задължителни. Не е нужно да консумирате нито „био“ храни, нито екзотични продукти или смутита по няколко пъти на ден, за да се храните здравословно. Нито дори сьомга, телешко бон филе, киноа, авокадо и други подобни (не че има нещо лошо в тях).

Може да набавяте всички необходими за тялото ви хранителни вещества в достатъчни количества с „обикновени“ храни на „нормални“ цени. Кои са те?

Много и различни. Например: пилешко месо, не тлъсто свинско месо, черен дроб, скумрия (и други достъпни риби), яйца (не е нужно да са от „свободни кокошки“), извара и други млечни продукти, протеин на прах, бобови култури, царевица, овесени ядки, пълнозърнест хляб, картофи, сезонни плодове и зеленчуци (моркови, цвекло, спанак, айсберг, маруля, тиквички, чушки лук и други), замразени плодове и зеленчуци (хранителните вещества не се губят при замразяване), ленено и тиквено семе, сусам (тахан) и други. За повече информация може да прочетете статията Балансирано хранене с ограничен бюджет.

Хранейки се с тези и подобни храни на практика може да се окаже, че това да се храните здравословно излиза дори по-изгодно (особено, ако само приготвяте храната си, следите и пазарувате при намаления). Да не говорим, че това е и най-добрата инвестиция в здравето си, която може да направите!

This Post Has One Comment

  1. Ангел

    Страхотна статия!

Вашият коментар