You are currently viewing Аминокиселините – обща представа

Аминокиселините – обща представа

Белтъчините (протеините) са изградени от 20 вида аминокиселини, свързани помежду си с пептидни връзки. Т.е. представете си белтъчините като стена, а аминокиселините са тухлите, които изграждат тази стена…

Аминокиселините са карбоксилни киселини, които притежават и аминогрупа, въглероден и водороден атом. Тези 20 аминокиселини се подразделят на 2 групи : заменими аминокиселини (12 вида) и незаменими аминокиселини (8 вида). Заменимите могат да се синтезират в организма от други аминокиселини или да бъдат заменени с други, докато незаменимите не могат. Те трябва да влизат в състава на ежедневната храна, тъй като недостигът им води до смущения в обмяната на веществата и развитието на организма.

Приетите чрез храната белтъчини се разграждат до аминокиселини и чрез кръвта се разнасят до всички тъкани и органи където изпълняват своите функции. Заедно те участват в изграждането на тъканите и органите, хормоните, ензимите и много други. Поотделно всяка аминокиселина изпълнява различни функции.

ВИДОВЕ АМИНОКИСЕЛИНИ И ФУНКЦИЯ В ОРГАНИЗМА

Незаменими аминокиселини.

Метионин. Метионинът е една от двете аминокиселини, в чиято структура се съдържа сяра. Производното на метионина – S-аденозил метионин, се явява междинен елемент при бионсинтеза на цистеин, карнитин, таурин, лецитин и фосфолипиди. Установена е тясна връзка на метионина с обмена на фолиевата киселина и витамините В6 и В12. Има също важна роля за формирането на ДНК и РНК.

Метионинът участва в предпазването от увреждания на черния дроб, има антисклеротично действие, тъй като намалява нивото на холестерола. Също е и силен антиоксидант – неутрализира свободните радикали.

Храни с най-високо съдържание на метионин са рибата, ядките, месото и млечните продукти. В повечето плодове и зеленчуци съдържанието му е минимално. Тези, които са с по-високо съдържание са спанак, грах и царевица.

Треонин. Треонинът участва в изграждането на много протеини, някои от които са: емайла на зъбите, еластина, колагена. Участва в синтеза на аминокиселините глицин и серин. Има и липотропно действие, като контролира мастното отлагане в черния дроб. Недостигът на треонин пречи на нормалното формиране на стотици протеинови структури в тялото.

Присъства в повечето храни богати на белтъчини.

Триптофан. Триптофанът е прекусор на невромедиатора серотонин и неврохормона мелатонин, които ви помагат да заспите. Спомага в борбата с депресията, безсънието и стабилизиране на настроението. Участва в контрола на телесното тегло като намалява апетита.

Интересно е, че повечето белтъчни източници не съдържат толкова от него, колкото има във въглехидратните храни – банани, овес, и шоколад съдържат най-много триптофан. От другите храни повече има в сиренето, млякото, пуешкото месо, рибата и фъстъците.

Като хранителна добавка се предлага чист Л-триптофан, както и неговият естествен метаболит 5-хидрокси-триптофан (5-НТР). Пътят в тялото на триптофана е следният: триптофан -> 5-хидрокси-триптофан -? серотонин (5-хидрокси-триптамин) -> N-ацетил-серотонин -> мелатонин (естествено не всичкия приет триптофан се проработва по този начин).

5-HTP се метаболизира към серотонин в по-голяма степен и по-лесно преминава кръвно-мозъчната бариера (до 70% от приетия 5-HTP се превръща в серотонин, сравнено с 5% за триптофана). Триптофанът може да се приема в големи количества без особени опасности (до 15g дневно), тъй като голяма част от него се ползва за строежа на белтъци или се разгражда в черния дроб. 5-хидрокси-триптофанът, който се метаболизира по-слабо в черния дроб и по-добре навлиза в мозъка, обикновено се приема по 50mg – 100mg еднократно, но никога повече от 300mg за 24 часа; иначе нараства опасността от поява на серотонинов синдром (главоболие, замаяност, прегряване, потене, високо кръвно, учестен пулс, гадене, треперене, спазми и други).

Препоръчва се приемането да става отделно от храненето, тъй като другите аминокиселини в храната ще неутрализират действието на триптофана/ 5-HTP.

Левцин. Левцинът е една от трите аминокиселини с разклонена верига, обозначавани със съкращението BCAA (branched-chain amino acids). Около 30-35% от мускулната тъкан се състои от тези аминокиселини (другите две са изолевцин и валин). Левцинът съдейства за укрепването на костите, кожата и мускулната тъкан и стимулира синтеза на аминокиселината глутамин. Левцинът превъзхожда другите аминокиселини в предизвикването на инсулинова реакция. Той създава условия за продължително отделяне на инсулин (инсулиново плато), което пък от своя страна създава по-висок инсулинов анаболен ефект върху тялото. Използва се от мускулите при физически упражнения като източник на енергия, забавяйки разпада на белтъчините.

В по-големи концентрации левцина се среща в месото и млечните продукти (особено в суроватъчния протеин) и в по-малка степен в житните кълнове, кафявия ориз, соята, бадемите, кашуто, граха, лещата и царевицата.

Изолевцин. Друга от аминокиселините с разклонена верига. Играе ключова роля в синтеза на хемоглобина, дава енергия на мускулите и намаляват симптомите на умора. Стабилизира нивата на кръвната захар, недостигът му може да предизвика симптоми подобни на тези при хипогликемия. Присъства в повечето високобелтъчни храни от животински произход.

Лизин. Лизинът е важен градивен елемент на скелетната мускулатура и съединителната тъкан, взима участие в строежа на редица ензими, антитела и хормони, подпомага и усвояването на калция. Необходим е и за синтеза на карнитин, който е жизненоважен за нормалния метаболизъм.

Недостигът на лизин е често срещан, тъй като лесно се разрушава при температурната обработка на храната. Негативните последствия са отслабена имунна система и забавяне на растежа.

Фенилаланин. Фенилаланинът е нужен за синтезата на инсулин, храносмилателния ензим папаин и меланин и помага за отстраняването на токсини чрез бъбреците.

Фенилаланинът може ефективно да се превръща в 2 невромедиатора – допамин и норадреналин. Норадреналинът подобрява мозъчната дейност и паметта, намалява апетита и нуждата от сън.

Недостигът на фенилаланин може да предизвика тежки състояния на депресия, поради понижаване нивата на норадреналин.

Валин. Валинът е третата от аминокиселините с разклонена верига. Има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса, възстановяването на тъканите. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект. Дефицитът му може да увреди миелиновата обвивка на нервите.

Заменими аминокиселини.

Аланин. Аланинът много лесно се превръща в пируват – важен метаболит на глюкозата. По този начин участва в регулацията на кръвната захар и доставянето на енергия. В организма може да се синтезира от верижноразклонените аминокиселини (левцин, изолевцин, валин) и това става винаги, когато кръвната захар е ниска, а в приетата храна липсват въглехидрати. Тогава за синтезата на аланин се използва и разгражда мускулна тъкан.

Суроватъчният протеин съдържа високо количество аланин и употребата му преди тренировка може значително да повиши издръжливостта.

Аргинин. Аргининът е една доста интересна аминокиселина. Въпреки че е класифицирана в групата на заменимите аминокиселини, за новородени и малки деца тя спада към незаменимите. При стресови състояния, травми и възпаления аргининът също става незаменима аминокиселина за възрастния организъм.

Аргининът участва в изграждането на мускулната тъкан, но има и ред други функции. Необходим е за нормалното фунциониране на хипофизната и задстомашната жлеза, като стимулира освобождаването на техните хормони (растежен хормон от хипофизата и инсулин и глюкагон от панкреаса). Намалява времето за заздравяването на рани и е особено важен след фрактури. Неутрализира амоняка, който се образува при дезаминирането на аминокиселините чрез образуване на урея. Подсилва имунната система и намалява натрупването на излишни мазнини и холестерол, като предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Прекусор е за образуването на азотен окис и креатин. Действа съдоразширяващо и намалява диастоличното налягане. Подобрява продукцията и жизнеността на сперматозоидите.

Основен източник на аргинин са растителните и животинските белтъчини. Растителните са по-богати на аргинин, най-вече соята и соевите продукти (в това число и белтъчни концентрати от соев изолат). По-голямо количество има и в ядките и семената (най-вече фъстъци и бадеми).

Под формата на суплемент аргининът се приема в дози от 3 до 15 грама дневно. От такъв прием най-голяма полза биха имали спортистите, хора с наднормено тегло и възстановяващи се от травматични увреди. Хора със сърдечни проблеми трябва да се консултират с лекар преди прием на аргинин. Предозирането му също далеч не е безопасно – възможни са отпадналост, гадене, диария. Тъй като ефективната дневна доза е индивидуална и варира в широки граници е най-добре да се започне с минималната, като всяка седмица се увеличава и се следят както положителните, така и отрицателните ефекти.

Аспарагинова киселина (аспарагин). Аспарагиновата киселина, позната още като аспартат, в организма лесно се превръща в оксалацетат и α-кетоглутарат – двете дикарбонови киселини, важни участници в цикъла на Кребс. Също така спомага за обезвреждането на амоняка, участва в изграждането на имунната система, в синтеза на ДНК и РНК, както и в преобразуването на въглехидратите в енергия.

Глутаминова киселина. Глутаминовата киселина също в организма може да се превръща в оксалацетат и α-кетоглутарат. Освен това е градивен елемент в синтеза на белтъци и други аминокиселини (глутамин, пролин, аргинин). Важна за функционирането на мозъка като стимулиращ невромедиатор.

Орнитин. Орнитинът има важна роля при обезвреждането на амоняка. Също така се използва за синтеза на аминокиселините аргинин и пролин. Силен имуномодулатор.

Като хранителна добавка се използва в комбинация с аргинин за стимулация на секрецията на растежен хормон, но това действие е по-скоро теория, отколкото доказана практика.

Глутамин. Въпреки че не е незаминима аминокиселина глутаминът е най-разпространената и една от най-важните за организма. Съдържа се в най-голямо количество в скелетната мускулатура. Заедно с глутаминовата киселина стимулира мозъчната дейност. Силен имуностимулант, той е и съставна част на глутатиона – мощен антиоксидант.

Глутаминът най-лесно от всички аминокиселини се превръща в глюкоза и намалява нивото на инсулина и глюкозата в кръвта. Освен това участва в изхвърлянето на метаболитните отпадни продукти и обезвреждането на амоняка. Спомага за хидратирането на мускулните клетки и създаването на анаболна среда в мускула – важни предпоставки за мускулния растеж. Участва и в други важни клетъчни функции – предшественик е на ДНК, има значение за производството на нуклеиновите киселини и други.

Глутаминът се съдържа най-много в богатите на белтъчини продукти – месо, риба, яйца, мляко от животинските източници и в бобовите храни – от растителните.

Цистеин. Цистеинът е другата сяросъдържаща аминокиселина. Той е важен структурен елемент на много протеини и ензими.

Цистинът е стабилната форма на цистеина и е изграден от две негови молекули. Той действа като антиоксидант и също може да се свързва с тежки метали. Завишени дози цистин ускоряват възстановителния процес след рани и операции.

Глицин. Глицинът е най-малката аминокиселина, но с важна роля в обмяната. Той е съставна част на креатина, също и на пуриновото ядро, като оттук взима участие в синтезата на нуклеиновите киселини, АТФ и други. Доставя азот за синтеза на други аминокиселини, участва в активирането на гликогена и има роля при производството на имуноглобулини. Като хранителна добавка има успокояващ и слаб антидепресивен ефект.

Пролин. Пролинът участва в изграждането на всички белтъчни структури в тялото, но основно на колагена и съединителната тъкан. Поради това той е от особено значение за ставите и сухожилията.

Тирозин. Тирозинът се счита за заменима аминокиселина, но при определени обстоятелства може да стане и незаменима. Тъй като в организма се преобразува от фенилаланин, при заболяването фенилкетонурия, което се изразява в невъзможността за усвояването на тази аминокиселина, тирозинът става незаменима съставка и трябва задължително да присъства в състава на ежедневната храна или да се приема под формата на хранителна добавка.

Тирозинът участва в изграждането на повечето белтъчини в организма. Той е и предшественик на важни групи хормони: тиронините и катехоламините (част от тях са и медиатори). Тиронините са хормоните на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) и тетрайодтиронин (тироксин или Т4). Катехоламините са група хормони които включват допамин, норадреналин и адреналин.

Тъй като тирозинът се среща в достатъчни количества в повечето храни, не е необходим допълнителният му прием от здрави хора. Въпреки това се твърди, че приемът му под формата на хранителна добавка ще понижи нивото на стрес и депресивни състояния.

Хистидин. Хистидинът, подобно на аргинина, се счита за незаменима аминокиселина само спрямо новородените и децата. Важен е за растежа и участва в образуването на белите и червените кръвни телца, изгражда миелиновите обвивки на нервните влакна. Препоръчва се при анемии, алергии, ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания.

Серин. Серинът има важна роля в активните центрове на редица ензими. Участва и биосинтеза на пуринови и пиримидинови бази. Предшественик е на аминокиселините глицин и цистеин, а също така участва като градивен елемент на невромедиатора ацетилхолин.

This Post Has 65 Comments

 1. Йода

  Серотонина не беше ли хормон (който всъщност влияе положително на настроението). За дозирането е много подходяща фразата е че „всичко е отрова зависи от дозата“.
  Относно аргинина, освен орнитин има и други неща, които помагат за усвояването му ако не се лъжа, какаото или канелата (така и не запомних 🙂 беше едно от тях, л-цитрулин и др.

 2. Йода

  и забравих да питам, как една заменима аминокиселина при стрес може да стане незаменима, изчерпва се мн бързо или не може да се синтезира?

 3. Любомир Иванов

  Серотонина е невромедиатор. Цитрулина спомага превръщането на аргинина в азотен окис. Между другото частта от динята към кората е много богата на л-цитрулин, малко известен факт 🙂
  При стрес (физически и психически) някои аминокиселини се изчерпват по-бързо, отколкото организма може да синтезира. Отделно тяхната синтеза ще наруши баланса на другите аминокиселини, от които се синтезира. Типичен пример е глутамина, който при тежки тренировки рядко е достатъчно.

 4. ohmygod

  обмислям да си закупя L-arginin , как би ме посъветвал , Любо ?

 5. Преди тренировка за стимулация на азотния окис и преди лягане – за соматотропина.

 6. Борислав

  Благодаря за съвета, а ако го комбинирам с триптофан дали ще помогне да изчистя като комбинирам естествено и със кардио ?
  п.п: нз как се беше запаметил този nick ohmygod , но не видях и така се пост-на горния коментар .

 7. За чистене бих ти препоръчал да комбинираш л-карнитин с някой хубав фет-бърнър и да добавиш BCAA за запазване на мускулите. Естествено, диетата и тренировките трябва да са на ниво.

 8. Влад

  Здравейте, г-н Иванов. Прочетох статията Ви и смятам,че е доста поучителна. Наскоро си купих едни аминокиселини на много известна американска фирма, която е от дълги години на пазара. Тъй като винаги си ги хапвам(аминокиселините), реших и с тези така да направя. Само, че веднага щом ги вкусих,се появи много силна и остра миризма на амоняк, а четох че амоняка е силно токсичен. Пил съм над 10 вида аминокиселини и досега с такъв вкус не бях пил. Та въпроса ми към Вас е, дали са вредни за черния дроб тези аминокиселини, при положение, че има силно изразено присъствие на амоняк в тях и да продължавам ли да ги пия? Благодаря предварително!
  Поздрави!

 9. Не е възможно аминокиселини да съдържат амоняк, тъй като той е силна клетъчна отрова. Вече при дезаминирането на аминокиселините в клетката, от тях се образува амоняк, но това е нещо нормално и се случва постоянно при прием на храни съдържащи белтъчини, а организма има бързи и ефективни механизми за обезвреждането му.

  Така че помисли наистина ли аминокиселините, които си взел имат миризма именно на амоняк, защото по принцип е нормално аминокиселини да имат ужасен мирис и вкус, когато сдъвчеш таблетката. Последното не те съветвам да го правиш по принцип, защото самата таблетка има защита, която да издържи на стомашната киселина, докато достигне тънките черва, където аминокиселините се усвояват. Затова се приемат и преди храна, иначе наличието на храна в стомаха може да увеличи престоя им там и да бъдат унищожени.

 10. Влад

  Благодаря за отговора! Ще се вслушам в съвета ти и вече ще ги пия без да ги здъвквам. А относно миризмата, няма как да я сбъркам, позната ми е още от часовете по химия.
  Поздрави!

 11. Здравейте, поръчах си аминокиселини от Румъния, по точно там са произведени, марката е Американска. Прочетех горното мнение и при мен е така – силна миризма на амоняк – кажете какво да правя, да занеса ли продуктите на изследване или да си ги хапвам?

 12. Тъй като не съм всезнаещ, не мога да дам отговор защо аминокиселините миришат на амоняк. Пак казвам, че в организма при дезаминирането им се получава амоняк и това е нормално, но не и самите аминокиселини на таблетки да съдържат. Или бъркате по принцип острата и неприятна миризма на аминокиселините с тази на амоняка или те са по някакъв начин разградени (развалени). Но това са само логически разсъждения. Ако имате тази възможност занесете ги на изследване.

 13. Влад

  По принцип на моята опаковка пише 01/13, което ще рече че са годни до Януари 2013г. Но това в никакъв случай не е гаранция и не се знае това, което е вътре дали отговаря на опаковката. А иначе попаднах на ето този пост: http://www.houseofsport.bg/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5
  В него пише следното:“Качествените аминокиселини се познават по неприятния вкус на амоняк в устата, след като се сдъвчат – един верен тест, който и сами може да направите.“

 14. Отново ще търся логика, тъй като не мога да знам всичко 🙂 Предполагам, че част от аминокиселините се разграждат в устната кухина при сдъвкване, откъдето да се получава мирис и вкус на амоняк. Може и аз да не съм свързвал неприятният им мирис с миризмата на амоняк, което ще проверя 🙂

 15. Влад

  Окей, ще се радвам, ако научиш нещо ново да го споделиш с нас 🙂

 16. Радо Ангелов

  Според теб Любо,ще имам ли ефект ако преди състезание приема Аргинин (Sargenor) с цел да бъда „по-венозен“,като умишлено през цялата ми подготовка не съм вземал Аргинин като суплимент с цел да го намаля в организма и когато го приема(в деня на състезанието 21.05) да „избухна“ ?

 17. Радо, аз пия около 5 грама аргинин преди излизане на сцена. Е, не е чак точно „избухване“, но определено дава по-добро помпане 🙂

 18. Радо Ангелов

  ами защото ми се е случвало от студа в нашите зали да ми се скриват вените,и сега мисля да опитам с Sargenor,знам че няма да стана огромен от него,но поне вените трябва да не се скриват(а аз имам доста) и за това те попитах ,плюс това в него има и захароза,така че ще очаквам напомване 🙂

 19. abc

  абе тоя сарженор точно за какво смисъл аз съм на 15 момиче съм и имам състезание по плуване скоро и искам малко енергя а не да се напомпам :tongue:
  а и да питам шоколад и мед помагат ли преди старт ако знаете :angel:

 20. Миро

  Здравей, Любо!
  Преди близо три месеца „навих“ мой познат над 40г, водещ интензивен начин на живот, да пие по 5 грама BCAA сутрин преди тренировка (предимно тичане, футбол или тенис). Ефектът е видим – повече енергия и по-изразен релеф на мускулите. Човекът се радва на резултата, но се притеснява от продължителния прием на таблетките. Аз си мисля, че не е проблем, но ми се иска и по-компетентно мнение. Има ли препоръчителен период за прием, след който се налага почивка? Предварително благодаря!

 21. Няма необходимост от почивка при прием на BCAA. Могат да се приемат и целогодишно при желание и възможност.

 22. Иванов

  Здравейте искам да питам знаещите:
  Мъж съм на 32 год. от скоро ходя на фитнес искам да сваля малко килограми (голям корем).
  Спазвам диета взех си и л-карнитин и от скоро аминокиселини iss 2200 power.
  Въпроса ми може ли от аминокиселините да имам главоболие и замаяност или не, защото ми направи впечатление преди наколко дни, когато ги взех за първи път 3 хапа преди и 3 след тренировка и на сутринта се събудих с главоболие. Дали е от аминките или не. От тогава не съм взимал и не знам какво да правя да ги продължавам ли или не.
  Благодаря.

 23. stefan

  Здрасти Любо!Можеш ли да ми кажеш л-аргинин,колко време може да се приема? В смисъл постоянно,или няколко месеца се взима и се прави почивка. :wassat:

 24. Около 8 седмици са достатъчни да се увеличат нивата на азотен окис, след това може да се направи 4 седмици почивка.

 25. Виктория

  Лизинът, фениланинът и валинът в какви храни се съдържат, има ли ги в някои растения, защото не се посочва в статията? По-подробна информация за незаменимите аминокиселини в растителните храни също ще е полезна 🙂 А също, четох, че в копривата се съдържат всички незаменими аминокиселини.

 26. Всички храни богати на белтъчни ги съдържат, растителните храни в по-малки количества.

 27. к.

  Защо на всички предлагани варианти на 5HTP (които намерих) пише, че не бива да се вземат от бременни? Препоръчва се вземането му като поддържаща терапия за предотвратяване на силни пристъпи при мигрена. Има ли състоянието на бременност някаква особеност по отношение секрецията на серотонин / усвояването на 5HTP, или предупреждението е профилактично – неизследвано, за избягване на отговорност и т.н.?

 28. к.

  PP
  Същият въпрос – по отношение на деца до 12?

 29. Денислав

  Здравей 🙂
  Има ли добавка която да съдържа всичките аминокиселини в едно.
  Щом протеина се разгражда на аминокиселини тогава не е ли по добре да си купуваме направо аминокиселини вместо протеин?

 30. Има – комплексни аминокиселини на таблетки, прах или течни. Ако заместим протеина изцяло с аминокиселини ще излезне много скъпо и е безсмислено (с някои изключения).

 31. Ема

  Здравейте,имам няколко въпроса към Вас.Поради честа проява на определен вирус ми препоръчаха да приемам Лизин и да сведа до минимум храни съдържащи аргин,което е почти невъзможно,защото процентното съотношение на аргин>лизин в храната е винаги в полза на аргина.
  Определила съм си дневна доза от 3гр.и мисля да увелича за зимния сезон до5гр. Въпросът ми е колко грама дневно е добре да се приемат и на какъв прием? И по възможност да ми препоръчате фирма която предлага по-големи от 500мг.в 1-на таблетка(тък като ми се налага да пия по 10бр.на ден).Взимам и цинк и витамин Е(от 400мг)и витамин B-комплекс всеки ден! Трябва доста четене за са се ограмоти човек,кое с кое е по-добре да се приема за да се усвои правилно,но и аз самата се обърквам.И още един въпрос,има ли витамин C който не дразни стомашната лигавица,защото това е проблем за хора с гастрит.
  Благодаря!

 32. Деян

  Здравей,
  Удачен ли е този прием на аргинин. В тренировъчен ден преди тренировка 2 грама и преди лягане 2 грама, а в почивен ден 2 грама преди лягане.

 33. В най-общия случай е удачен. 2 грама, ако е аргинин алфа-кетоглутарат, ако е аргинин в свободна форма – 4-5 грама.

 34. djakero

  здравейте имам един въпрос,значи аз имам малко високо кръвно питам се дали аргининът ще ми помогне да го понижа,или нещо по сериозно ако приемам като ААКГ ще ми съсдава проблеми.Поздрави

 35. Христо Ж.

  Здравейте,
  тренирам спринт, но съм на 40 год. Моля за съвет за примерна комбинация от аминокиселини и други добавки за добро възстановяване след интензивна бегова тренировка.
  Благодаря!

 36. Simov

  Въпрос:
  Серин и Изосерин могат ли да се заменят по отношение на болиогичната им активност. Благодаря.

 37. Алекс

  Здр. Г-н Иванов искам да ви попитам дали е вредно да се приемат 8-те незаменими аминокиселини. Аз съм на 14 момче тренирам по 1-2 пъти на седмица баскетбол 1-2 пъти карате и отделно във вкъщи си правя тренировки за тяло същевременно и уча здраво. Та понеже прочетох и видях че като цяло всички незаменими ще са от голяма полза. Ако не са вредни на мен то има ли в магазина и колко струва. Благодаря все пак за отделеното време.

 38. Всеки път като ядеш храна от животински произход приемаш големи количества от незаменимите аминокиселини. Добавянето им в свободна форма няма да ти навреди, но не мисля и че ще ти помогне на този етап. Наблегни на качествената храна засега.

 39. Алекс

  Благодаря за информацията Г-н Иванов. 🙂

 40. Миро

  Има ли значение това дали аминокиселини в прахообразна форма се приемат разтворени във вода или директно се ядат(без вода).Има ли разлика в скоростта на преминаване в кръвния поток? Има ли роля слюмката и храносмилателни ензими в устата за по-бързото усвояване? Благодаря!

 41. Няма как директно да се ядат, тъй като ще полепнат по устната кухина и небцето т.е. може да се поставят директно в устата и да се преглътнат с течност (вода). Спрямо това да се разтворят – няма разлика.

  Доколкото съм запознат в слюнката има ензими само за разграждане на въглехидрати, първо. И второ, ензимите разграждат белтъчини, мазнини и въглехидрати на по-прости съединения. Аминокиселините са вече разграден от ензимите белтък, така че те няма какво повече да им разграждат. Аминокиселините се ползват директно от организма като аминокиселини по предназначение.

 42. Иван

  Здравейте,Любомир искам да попитам относно аргинина сарженор на ампули от аптеката понеже пише да се приема само 15 дни може ли да се приема по-дълго примерно по 1 ампула преди тренировка само.Благодаря предварително

 43. Не съм срещал противопоказание аргининът да не се ползва повече от 15 дни.

 44. Павел

  Здравейте г-н Иванов! Казвам се Павел и сьм на 28г. Имам вьпрос кьм вас и се надявам да ми помогнете. Тренирам много усилено. Сьчетавам спорта кик бокс с фитнес периодично. Отделно сьм много активен с тичане и разходки. Наложи ми се да замина преди 3 месеца в чужбина и напьлно да си преобьрна хранителните навици. Вьв вкьщи всичко е домашно и вкусно от градината а сега ми се налага да се тьпча с боклуци. Започнах много тежка физическа работа с един почивен ден в седмицата и се чувствам адски изтощен физически и психически. Как да презареждам с добра храна на какво да се доверя на пазара? Моля помогнете! Спрях се на един продукт на фирма Olimp Anabolic Amino 9000 дали щемипомогне? Благодаря предварително и бих се радвал много ако ми дадете сьвет не само за този продукт!

 45. Павел, не съм съгласен с „налага ми се да се тъпча с боклуци“. Човек винаги има избор по отношение на храненето (дори да не е домашно, поне да не са „боклуци“). Докато не оправиш храненето, добавките няма да те оправят. Но преди всичко приемай допълнително витамини и минерали. Мнение за марка и конкретен продукт, не бих дал, тъй като си е безплатна реклама, но от аминокиселините са ти по-важни ВСАА и глутамин.

 46. Ivan Draganov

  Любомир здравей искам да попитам за NAC-a подходящ имуностимулатор ли е и има ли нещо по специфично в приема му например, ако се взима успоредно с някой от „забранените“ вещества(тест и прочие)? Благодаря и поздрави

 47. Димитър

  Здравейте,

  Аз съм на 30г. с доста наднормено тегло и съответно затлъстяване на черния дроб. От три месеца ходя 3 пъти седмично на фитнес и 1-2 пъти на плуване.Старая се да се храня правилно. Закуска кисело мляко с чия, обяд сурови ядки или пакетче солети. вечеря месо и зеленчуци. Ефекта е 8 кг надолу. Чувствам се чудесно. Не взимам абсолютно нищо(освен някаква билкова добавка за черния дроб). Та въпросът ми е какво мога, какво трябва и не трябва да взимам като добавки, аминокиселини и т.н. като целта ми е да подобрявам състоянието на черния дроб. Отслабване и мускули ще си дойдат с тренировки и старание. Благодаря предварително

 48. Иван

  До колкото разбирам приема на аминокиселини като суплементи е нужен самопри хора занимаващи се интензивно със спорт.

 49. Както и на хора, които по една или друга причина не мога да си ги набавят от храната. Също така определени аминокиселини взети самостоятелно имат различни ефекти, които може да са от ползва и при не спортуващи (например L-аргининът действа като вазодилататор и е подходящ при високо кръвно).

 50. Цецо

  Защо липсва цитрулин в списъка?

 51. Защото не е аминокиселина със структурни/ ензимни или рецепторни функции.

 52. Стефан

  Възможно ли е да се комбинират на един прием преди и след тренировка BCAA и глутамин и не би ли това довело до тяхното по-трудно усвояване от организма?
  Разбирам, че това са едни от най-важните суплементи
  За хора с физически натоварвания и търся компетентен отговор относно тяхното комбиниране.

 53. Когато си ги набавяме от храна, тялото така или иначе ги получава заедно. Аз поне не знам причина едновременният им прием да затруднява усвояването на едното или другото.

 54. Дима

  Може ли да се приемат ВСАА при мускулни болки, вследствие на възпаление и болки в гърба и кръста без структурни промени в гръбнака от нетрениращи хора? Имат ли странични ефекти и биха ли подобрили състоянието при болка?

 55. Julliano

  Здравей, Любо!
  Възможно ли е прием на BCAA да има странични негативни ефекти?
  Приятелката ми е 63кг/172см, тренира 3-4/7. Освен мултивитамин и омега, други хр. добавки не приема, храната е предимно здравословна. Почнах да й давам на прах Ацетил Л карнитин или BCAA. И от двете усеща към средата на тренировката по нейни думи, че й прилошава. Което не става като не ги приема. И двете според мен са качествени, на известна марка, аз и приятели ги ползваме и няма проблеми. BCAA са 2:1:1, овкусени със сукралоза и ацесулфам-К и брилиянт блю. Чудя се нещо от тях ли да е.. или да пробваме с капсули?

 56. Това е доста странно, не би трябвало да има подобен проблем. Аз нямам логично обяснение, някаква минимална вероятност да има непоносимост към помощните съставки. Според мен, просто да не ги пие, така или иначе основата е храната и тренировките, добавките дават много малък процент.

 57. Иво

  Здравей Любо,имам проблем с Bcaa и незнам защо се получава така но ще се радвам на мнението ти и съвет.След прием на каквито и да е BCAA -таблетки,разтворими,в протеин резултата е остра смрад от потта след две три седмици.Никакъв ариел и омекотител не помагат докато не се изчистя.На какво се дължи това,проблем с усвояването ли е.Последно пих на power pack мултивитамини и след 2седмици ги спрях,вече беше нетърпимо при потене.с протеин на bio tech iso whey zero изолат в който не бях обърнал внимание че има и bcaa ефекта пак се появи.Моля за твоя съвет.

 58. Единствената възможна причина, за която се сещам е: при прием на твърде много протеин и/ или аминокиселини потта започва да мирише на амоняк. Но това не би трябвало да се случва при нормални количества. Може би белтъчините за деня са ти много и с аминокиселините „прекрачваш“ границата (знам ли…само разсъждавам, но друго не се сещам). Просто не ги приемай, ако консумираш достатъчно белтъчини от храната, нямаш нужда.

 59. Иво

  Като цяло храната ми е поне в момента кисело мляко от 2 до 4% с овесени ядки,стафиди,чиа, банан.Салата домати краставици,извара,прясно мляко,месо предимно пилешко но не е всеки ден.Леща,грах,яйца,ориз.Хляб много рядко,спагети и макарони също.Дюнери,пици и разни такива отдавна са изхвърлени,безалкохолно рядко.

 60. Биляна

  Здравейте. Първо искам да ви поздравя за подробното описание за ползата от белтъчините. Имам въпрос,който е свързан относно аминокиселините за деца. Предполагам,че както за нас,така и за тях е важен приема на аминокиселини. Най-вероятно в по-малки количества. Имам две деца,но направо ми е голям зор да ги накарам да ядат месо и яйца и като цяло са много злояди. Единствено кисело мляко обичат. Та въпросът ми е дали има някакъв вариант освен чрез храната и при тях да се взимат под формата на добавки. Благодаря

 61. Децата следва преди всичко да набавят нужните белтъчини (аминокиселини) от храната. При деца, които поради различни причини се хранят недостатъчно с белтъчни храни може да се дава суроватъчен/ млечен протеин.

 62. Атанас Чомуклиев

  Здравей Любо имам въпрос отностно Л-Орнитина!!!! Днес си закупих Л-Орнитин на прах но мириса и вкуса му са ужасни!!! Нормално ли е или са ми пробутали менте??? Благодаря предварително

 63. По принцип с малки изключения (напр. глутамина), аминокиселините в свободна форма имат гаден мирис и вкус (ако са на прах и са неовкусени) 🙂

Вашият коментар