You are currently viewing Белтъчините (протеини) – обща представа

Белтъчините (протеини) – обща представа

Белтъчините или белтъците се наричат още протеини. Думата „протеин” произлиза от гръцката „протос” и означава „първичен” или „от първостепенна важност”. И това наистина е така, навсякъде където срещаме някаква форма на живот, от вирусите до човека, тя е свързана с белтъчните съединения. Затова всеки, който се интересува поне малко от фитнес и хранене трябва да научи повече за тях…

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЕЛТЪЧНИТЕ?

Белтъчините са органични съединения, изградени от въглерод, водород, кислород и азот. Присъствието на азотът в протеините основно ги разграничава от мазнините и въглехидратите.

Белтъчините са основният градивен материал на човешкия организъм. Мускулната тъкан, вътрешните органи, костите, кожата и косата – всичко е изградено благодарение на белтъчините. Те изграждат ензимите, хормоните, антителата, като по този начин играят важна роля върху обмяната на веществата и имунната защита на организма. Белтъчините също могат да бъдат източник на енергия – всеки грам протеин може да достави 4 ккал. (колкото въглехидратите) , но не е правилно да се използват като такива, тъй като няма да са в наличност да изпълняват по-важните си функции.

В сравнение с мазнините и въглехидратите, белтъчините са на съвсем друг пиедестал като хранителни вещества. Организмът може да ги превръща във въглехидрати или мазнини, но от последните не могат да се синтезират белтъчини, тъй като липсва необходимия за белтъчната синтеза азот. Единствения начин за доставка е чрез храни, които ги съдържат или под формата на хранителни добавки.

За разлика от мазнините и въглехидратите, тялото не трупа запас от белтъчини. Веднъж попаднали в организма те се използват по предназначение или като източник на енергия. Затова е препоръчително присъствието им в почти всяко хранене, особено при активно спортуващи. В противен случай започва разграждане на собствени белтъци (скелетната мускулатура) за осигуряване на ежедневните нужди.

Белтъчините са изградени от 20 вида аминокиселини, свързани помежду си с пептидни връзки. Аминокиселините са карбоксилни киселини, които притежават и аминогрупа, въглероден и водороден атом. Тези 20 аминокиселини се подразделят на 2 групи : заменими аминокиселини (12 вида) и незаменими аминокиселини (8 вида). Заменимите могат да се синтезират в организма от други аминокиселини или да бъдат заменени с други, докато незаменимите не могат. Те трябва да влизат в състава на ежедневната храна, тъй като недостигът им води до смущения в обмяната на веществата и развитието на организма.

Приетите чрез храната белтъчини се разграждат до аминокиселини и чрез кръвта се разнасят до всички тъкани и органи където изпълняват своите функции. Заедно те участват в изграждането на тъканите и органите, хормоните, ензимите и много други. Поотделно всяка аминокиселина изпълнява различни функции.

БИОЛОГИЧНИ ФУНКЦИИ НА БЕЛТЪЧИНИТЕ

Въпреки че засегнах една или друга тяхна функция в общата представа за тях, по-надолу е представена систематизирана информация за какво се използват белтъчините в тялото:

 • Структурна функция. Всички белтъци независимо каква друга функция изпълняват, са едновременно и структурни елементи за всяка клетка в организма (не само за мускулите).
 • Пластична функция. Белтъците могат да се превръщат в други вещества, също вземащи участие в строежа на клетката.
 • Енергетична функция. Окисляването на белтъците отделя енергия 4 ккал за 1 грам. Въпреки това, както споменах, не трябва да е тяхна главна функция.
 • Каталитична функция. Всички ензими в организма имат белтъчна структура, следователно белтъчините действат като катализатори на многобройните химични реакции.
 • Съкратителна функция. Мускулното съкращение зависи от съгласуваната работа на белтъците актин, миозин, тропомиозин, тропонин и други.
 • Транспортна функция. Различават се 2 вида транспортна функция. Към първия вид спадат белтъци, които се свързват с различни вещества и ги пренасят чрез кръвообращението (например белтъка хемоглобин пренася кислорода). Към втория вид транспортна функция спадат белтъците, вградени в клетъчните мембрани, образуващи канали за специфичен пренос.
 • Осмотична функция. Водата, която е основната съставка на кръвната плазма (91-92%), се стреми да излезе през стените на капилярите към тъканните течности. Това ще доведе до намаление на обема на кръвта, голямо спадане на кръвното налягане, което е несъвместимо с живота. Плазмените белтъци (средно 7%) задържат водата в кръвоносните съдове.
 • Буферна функция. В организма се натрупват киселини (млечна, въглена и др.), които дисоциирайки увеличават концентрацията на протоните, което понижава pH в клетките и в кръвта. Определени белтъци се свързват с част от тези протони, като предотвратяват прекаленото подкиселяване на организма.
 • Регулаторна функция. Повечето хормони, медиатори и клетъчни рецептори имат белтъчен строеж.
 • Защитна функция. В организма има редица защитни системи, които имат механизми от белтъчен характер – кръвосъсирващата, имунната и др.
 • Участие в съхранение, пренасяне и реализиране на генетичната информация. Естествено основната роля тук се пада на нуклеиновите киселини. Но ДНК не е в състояние да функционира без сложни белтъчни комплекси.

За да не бъде нарушена една или повече от тези функции на тялото са му необходими достатъчно белтъчини ежедневно. В противен случай необходимите аминокиселини ще се набавят от скелетната мускулатура, което е нежелано от всяка гледна точка. Затова е важно да си набавяме достатъчно протеин от храната всеки ден.

ВИДОВЕ БЕЛТЪЧНИ ИЗТОЧНИЦИ

Голяма част от хранителните продукти съдържат повече или по-малко белтъчини. В някои от тях съдържанието е толкова нищожно, че не би следвало да се взима под внимание. В други – то е процентно преобладаващо. Всеки белтъчен източник също е уникален по своя аминокиселинен профил и скорост на усвояване, но основно се разделят на две групи: пълноценни и непълноценни белтъчини.

Пълноценни. Пълноценни се наричат тези белтъчини, които съдържат всички незаменими аминокиселини в достатъчни количества. По правило това са всички храни от животински произход – месо, риба, яйца, млечни продукти. Изключение прави соята (и соевите продукти), която спокойно може да съперничи с аминокиселинния си профил срещу най-добрите животински източници.

Непълноценни. Погрешно е схващането, че при непълноценните източници на белтъчини липсват определени незаменими аминокиселини. С много малки изключения всяка една храна съдържа всички незаменими аминокиселини, но при така наречените непълноценни някои от тях са в много малки (недостатъчни) количества. Затова е добре да се комбинират с пълноценен източник или да се съчетаят помежду си така, че да доставят осемте незаменими аминокиселини в нормални количества. Например, в бобовите храни почти не се съдържа аминокиселината метионин, а в житните храни – лизин. Комбинирането им прави аминокиселинния профил на храненето по-завършен. Повечето растителни източници на протеин са непълноценни. Добри растителни източници на белтъчини са бобови, ядки, семена и някои други варива (овесени ядки, елда, киноа и други).

ХРАНОСМИЛАНЕ И УСВОЯВАНЕ НА БЕЛТЪЧИНИТЕ

Обща представа

Смилането на белтъците (протеолиза) е хидролитен процес – пептидните връзки се разкъсват чрез присъединяване на молекула вода. Ензимите, които извършват протеолизата се наричат протеази. Те се синтезират в неактивна форма и се активират след като се появят в смилателните кухини. Това е самосъхраняващ целостта на клетката ход: какво ще стане ако току-що синтезираният ензим започне да смила самата клетка…

Протеолизата започва в стомаха под действието на солната киселина, заради която стомашният сок е силно кисел – рН по време на смилането е около 1.5, около 1 милион пъти по-кисел от кръвта. Това става с помощта на протонни помпи, които ползват енергия от интензивната обмяна на веществата в клетките на стомашната лигавица. При гастрит тези процеси се разстройват и се нарушава смилането на белтъците. Това е така, защото ензимът пепсин, който в неактивна форма се нарича пепсиноген, се активира от солната киселина само ако концентрацията й е достатъчно висока. Пепсинът разкъсва частично белтъците от храната, чийто молекули са предварително денатурирани от солната киселина.

Смилането продължава в дуоденума (дванадесетопръстника), където рН е леко алкално: 7.5-7.9. Панкреасът отделя два главни ензима: трипсиноген и химотрипсиноген. Те се активират в ензимите трипсин и химотрипсин от друг ензим, който се отделя от клетките на лигавицата на дуоденума и разграждат белтъчните отломки, идващи от стомаха на нисши пептиди, съставени от по няколко аминокиселини.

В тънкото черво получените нисши пептиди се разграждат до свободни аминокиселини, които се прехвърлят в кръвта, която ги разнася до черния дроб, мускулите и останалите органи. Както вече споменах, в организма не се натрупват белтъчни резерви, което е съществено различие между тях и другите макронутриенти – въглехидрати и мазнини. От това следва, че чрез храната трябва да се приемат точно толкова белтъчини, колкото е необходимо, за да се заместят тези, които непрекъснато се разрушават в процеса на обновяване на клетките.

Ефективност на храносмилането.

Не цялото количество от консумираните белтъчини биват усвоени, винаги има някакъв процент „загуби“ в храносмилателната система (протеин, който отива директно в тоалетната). Според изследвания, като цяло животинските протеини се усвояват по-добре от растителните – над 93-4%. Докато средната усвояемост на повечето белтъчини от растителен произход е около 80% (става въпрос за твърда храна, а не протеинови шейкове, където процента е по-висок). Т.е. ако консумирате 30 грама белтъчини от месо, тялото ви ще получи около 28 грама от тях. Но ако става въпрос за същото количество от соя или боб – количеството ще бъде около 23 грама.

Обичайните въпроси, свързани с протеина, който получаваме от растителна храна, са дали да го смятаме изобщо и ако да – как?

Да, трябва да се смятат тези, които съдържат поне 5-6% белтъчини, но предвидете и загубите. Например, ако изчислите че са ви нужни 180 грама белтъчини за деня и си съставите меню, при което 40-45 грама от тях са от растителен произход, то увеличете количеството за деня с 10-15 грама.

В случай, че се храните веган (без животински продукти, съответно протеин), ще е необходимо да приемате около 20% повече белтъчини за деня спрямо нуждите, за да компенсирате загубите. Не забравяйте и да комбинирате и разнообразявате храните, така че да получавате всички незаменими аминокиселини в адекватни количества.

КОЛКО И КАК ДА ГИ ПРИЕМАМЕ?

След като белтъчините са жизненоважни за нашия организъм е важно да се знае от колко точно имаме нужда. Не може да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като това най-вече зависи от индивидуални фактори, като това дали човек спортува (както и какво, колко често и колко интензивно), какво е активното му тегло (мускулната маса) и какво цели (покачване на мускулна маса или просто да се храни здравословно).

Според най-известната американска организация за регулация на дозировките на храни и медикаменти – FDA (Food and Drug Administration) препоръчителното дневно количество белтъчини е от 0,8 до 1 грам на килограм телесно тегло дневно. Достатъчно ли е това, колко е оптималното количество за нас и вредно ли е да приемаме повече протеин – научете => ТУК.

Определеното дневно количество е добре да се разпредели на относително равни части във всяко основно хранене за деня, тъй като организма не трупа запаси от белтъчини (виж тук => „Колко белтъчини можем да усвоим наведнъж?“ )

This Post Has 82 Comments

 1. Мария

  Направиха ми диета която е само протеини без никакви въглехидрати.В началото ми беше добре,но започна да ми става лошо,нямах никакви сили и аз я спрях след няколко седмици.Това на какво се дължи?Защото знам ,че доста правят такива диети.

 2. Любомир Иванов

  Кетонната диета или диетата на Дюкан, при която не се приемат никакви въглехидрати придоби широка популярност в последно време. Причината за това са бързите начални резултати и простите принципи, които трябва да се спазват. За съжаление малко хора осъзнават здравословните проблеми, до които такава диета може да доведе, още повече че могат да се прояват след дълъг период от време. На първо време, започвате да чуствате слабост и обща отпадалост, което се дължи на намалените количества глюкоза, която достига до мозъка, тъй като това е основният му източник на енергия. Наред с това се получават хормонални нарушения, като спад в производството на тироидните хормони, което води до спад в метаболизма. Излишно се натоварват бъбреците и черния дроб, което също може да доведе до проблеми в едно по далечно бъдеще. Да, можете да бъдете без въглехидрати определени дни, но не бива да ги спирате за постоянно. Свържете с с мен ако желаете и ще уговорим час за консултация, за да ви обясня подробно.

 3. Caspera

  Тази статия е много добра и подробна ти ли си я правил или ?

 4. Любомир Иванов

  Разбира се, неща от рода copy/paste не са ми присъщи 😉

 5. Caspera

  ахам поздравления 🙂

 6. Любомир Иванов

  Благодаря 🙂

 7. Yokosan

  e sega veche mi stana absoliutno qsno za beltychinite 😉

 8. Статията е изключително ясна и перфектно поднесена. 🙂

 9. Velika Rangelova

  bravo!Perfektna statia

 10. стела

  повечето фитнес треньори са категорично против вегетарианството и изобщо не го коментират.
  Гледам обаче, че не си го оплюл съвсем. Аз съвсем от скоро реших, че спирам месото (само месо, млечните продукти остават в менюто) и още не съм съвсем убедена дали е правилно или не. Знам, че има много спортисти, които са вегетарианци. Любопитно ми е дали и ти си категорично против вегетарианстото?

 11. Най-лесно е да отречеш нещо, с което не си достатъчно запознат.
  Против съм хората да бъдат вегетарианци без да са достатъчно информирани за този начин на хранене, а да го направят защото са решили, че така ще отслабнат или защото мислят че е здравословно или защото приятелката им е вегетарианка например.
  Вегетарианският начин на хранене не означава просто да се отстрани месото или какъвто и да е продукт от животински произход. Много е трудно да се набавят достатъчно количества пълноценни белтъчини без животински протеини. Трябва да се комбинират различни храни от растителен произход, за да се получи пълния профил от незаменими аминокиселини. Наистина има доста спортисти на високо ниво, които са вегетарианци, но повечето от тях не ядат само месо, но консумират риба, яйца и млечни продукти. Отделно от това приемат доста хранителни добавки. Много по -рудно е ако са отсранени всички от изброените храни.
  За да отговоря на въпроса ще кажа, че нито съм „за“, нито категорично „против“ вегетарианството. Уважавам го като философия, себеусещане и виждане за света. Но човек не трябва да става вегетарианец поради изброените най-горе причини. Лично за мен човек ще бъде много по-здрав и в по-добра форма ако се храни баласирано, а не ако залита по крайности – да яде само месо или да не яде никакви животински продукти. Все пак да не забравяме също, че нашите прадеди са консумирали месо много преди да започнат да се отглеждат земеделски култури. Гените ни не са се променили много от тогава, тъй като това е само миг в очите на еволюцията и храносмилателната ни система, както и целият ни организъм са устроени да усвояват и да имат нужда от тази най-първична храна.

 12. стела

  благодаря за отговора
  много полезни статии намерих тук 🙂

 13. Ива

  Здравейте!Много ми е интересно това,което прочетох тук!Имам следния въпрос.Преди 6 месеца спрях да ям месо от всякакъв вид.Всички останали животински продукти,риба и ядки приемам нормално.От извество време обаче чувствам мускулна слабост и смятам,че може да е свързано с начина ми на хранене.Интересува ме дали е възможно да си помогна с протеини,каквито има в изобилие,какви по-точно и каго се приемат,защото признавам темата ми е много непозната!Благодаря предварително!

 14. Ива, с протеини може да си помогнете дотолкова, че да допълните необходимия дневен порцион от белтъчини, което може и да стане с хранителни продукти (риба, извара, яйца, мляко). Протените за мен лично, не са хранителни добавки, а храна на прах и се приемат, когато не си набавяте белтъчините за конкретното хранене от друг източник.

 15. Tomy

  Аз по принцип спазвам само при въглехидратите определена цикличност на приеманите количества,защото ако приемам еднакво количество винаги,след време или започвам да се чувствам гладен или преял.След като прочетох тази статия ще почна да прилагам същото и при белтъците,но се чудя как е по добре да се прави.Дали да препокривам занижения прием на белтъци с този на въглехидрати(когато намаля за известно време въглехидратите,в същото време да намаля и белтъците) или да ги редувам(когато намаля за известно време въглехидратите в този период да завиша белтъците).При въглехидратите съм забелязал,че разлика от 60гр.(100гр. овесени ядки) е достатъчна.Ям повече въглехидрати докато усетя,че се чувствам леко преял в края на деня,след това ги намалявам с 60гр. като махна 100гр. от овесените ядки и се храня така докато започна да се чувствам леко гладен в края на деня.Не съм засичал колко време трае всеки период,но ми е интересно дали и белтъците трябва да ги намаля долу горе със същото количество,с което и въглехидратите и дали количеството от 60гр. е удачно.При мен то върши работа,но мога да го завиша като това ще доведе разбира се до скъсяването на двата периода(по-бързо ще започна да се чувствам гладен или преял).За ориентир количеството въглехидрати,което приемам в периода с завишен прием е 455гр. , а количеството белтъчини е 225гр.

 16. Не мога да кажа количества и продължителност на цикличността на приема, които са индивидуални, но по принцип белтъчините трябва да се завишат, когато се намалят въглехидратите и обратно, като не трябва да се пада под едно базисно ниво – около 25-30% от калориите за деня трябва да са от белтъчини.

 17. Tomy

  Благодаря много за наистина бързия отговор.И аз така мислех но исках да съм по-сигурен.За напред в периода на занижен прием на въглехидратите ще покачвам белтъчините и обратното,като въглехидратите ще варират с +/- 60гр. както до сега,а белтъците с 20гр или иначе казано +/- 100гр овесени ядки и +/- 100гр месо.

  Между другото Любо,преди няколко дни те видях близо до нас да пресичаш бул.България(беше се насочил към един фитнес май) , но за жалост вях в трамвая иначе щях да спра и да те поздравя за блога ти.Аз по принцип си набавям информация от 3 чужди некомерсиални сайта на трима любители занимаващи се само с натурален културизъм,защото аз самия тренирам такъв и повечето информация по масовите сайтове и списания не ми е от полза тъй като е много комерсиално написана и като цяло не е подходяща за хора трениращи натурално.Твоя блог в единственото място поне,за което аз знам в българското интернет пространство,в което може да се прочете толкова правдоподобна,некомерсиално насочена и изчерпателна информация за натуралния културизъм.От както съм го открил,статиите ти са ми помогнали да си затвърдя много от вече насъбраната информация,да се убедя,че съм на прав път и дори да науча някои нови неща,които не са били достатъчно подробно застъпени в другите сайтове.Не си ли се замислял по някакъв начин да обособиш блога си,така че да става ясно,че е за натурален културизъм.Според мен натуралния културизъм и това,което в момента масово са разбира като се чуе дъмата културизъм са два сходни и в същото време доста различни спорта и некомерсиалната и реална информация в наши дни за първия е доста оскъдна,което я прави много ценна.

  За изминалата една година си успял да покриеш голяма част от информацията за тренировките и храненето,но ще следя и за следващите ти статии с голям интерес.

  Успех и занапред

 18. Бивола

  Здравейте искам да питам по колко белтъчини след тренировка трябва да се приемат за мускулен растеж.
  Благодаря 🙂

 19. Между 20 и 50 грама в зависимост от теглото. Но има други доста по-важни неща, като това да са от лесноусвояем източник, комбинирането им с определено количество въглехидрати и т.н.

 20. иви

  Здравейте на всички, забелязах, че сте обсъждали неща, които ме интересуват, вярно доста късно пиша коментар….. Аз също съм любител на фитнеса и бих искал да задам един въпрос относно белтъчините. Чел съм в книги на Майкъл Търмънд, че 125 г. животински протеин се съдържа в 3 яйчени белтъка, а в някои фитнес списания четох, че 30 г протеин има в 9 яйчени белтъка. Объркан съм, може ли да ми помогнеш да разгадая мистерията?

 21. Или Майкъл Търмънт консумира яйца от щраус или има някаква грешка 🙂 Шегата на страна, в три яйчни белтъка има средно 10 грама протеин.

 22. иви

  благодаря!Явно е второто предположение…извинявай за късните коментари и въпроси междъ другото….лека вечер!

 23. димитър

  Здравейте искам да питам дали соевия изолат които се продава в диети4ните магазини . е подходя6т изто4ник на протеин 🙄

 24. димитър

  този е 5.50 /500 гр / 😆 / благодаря за отговора

 25. димитър

  ако може и за изварата да си сподели6 мнението .обезмаслената

 26. Делян

  удачно ли е да се приема яйчно-млечен протеин сутрин при положение, че е бавно усвоим?

 27. Делян

  с овесените ядки

 28. Vlado Stankov

  искам да споделя с вас една рецепта за 6ейк с извара.Одобрявате ли я?
  300гр.извара+200мл.прясно мляко+2с.л.мед,разбивам с миксер и изпивам.
  Пия по 3 такива 6ейика.Бихте ли ми казали това какво коли4ество протеин е?

 29. Като белтъчини, около 60 грама на шейк. В зависимост от целите и индивидуалните данни, прясното мляко може да се замени с кисело, може да се добави протеин (най-малкото за вкус), фъстъчено масло, плодове и т.н., но пак казвам, че всичко е индивидуално.

 30. иван

  Любо здравеи…прекрасна статия…от 15.02. 2010 съм вегетарианец по неволя…имах подагра и трябваше да се откажа от алкохола и месото.Сега се занимавам с йога ,но винаги е стоял въпроса на преден план за белтъчините.Чувствам се чудесно с изключение на леко изтръпване на показалеца на лявата ръка.Като казвам чудесно значи наистина е така….Възможно ли е обаче да се дължи това на ниският ми прием на белтъци.Това е от около 1 месец.Без болка а само изтръпване.Само ще загатна че човек по природа е ВЕГЕТАРИАНЕЦ и всякакви мнения по темата че човек не може без ,,месо,,са ….. 🙂 79 кг съм значи .трябва дневният ми прием да е около 80грама растителен белтък….нали така?….ще се радвам на компетентен отговор

 31. Първо, изтръпването на показалеца едва ли се дължи на по-ниския прием на белтъчини. Най-вероятно идва от нервната система и причините могат да бъдат локални – от претоварване (например продължителна и честа работа с мишка) или симтом на друг проблем по хода на съответния нерв, като плексит.

  Това от колко белтъчини се нуждае човек е индивидуално. Зависи дали тренира, какви са целите, каква е физическата натовареност, колко е чистата мускулна маса и т.н. Приемът може да варира от 1 гр. на кг тегло, което според мен е абсолютният минимум, до 3 и повече грама. Но имай предвид, че повечето растителни белтъци имат по-ниска биологична стойност от животинските, което означава че трябва да приемаш повече. Както и че нямат всички незаменими аминокиселини (с изключение на соя, киноа, спирулина и някои други) и трябва да комбинираш различни растителни храни, за да получиш завършен аминокиселинен профил.

  Не загатвай, че човек е вегетарианец по природа, защото това според фактите не е така, а говори с научни доказателства, ако разполагаш с такива. Спорът за вегетарианството се водеше в полето за коментар на една друга статия, но нито тя, нито настоящата имат за цел да разискват тази тематика, затова подобни коменари не по темата, ще бъдат приемани за спам и изтривани без предупреждение. Благодаря за разбирането 🙂

 32. иван

  🙂 …и аз благодаря

 33. Венци

  Привет,

  Можете ли да посочите някъде по-изчерталена информация, за правилното комбиниране на храните съдържащи непълноценни белтъци?

  ..така че, ако реша да си набавям белтъчини от такива храни, да знам, че трябва да комбинирам това и това, и по този начин ще си набавя необходимото количество.

 34. В сайта не съм писал подробно по темата, така че по-нататък може да има и такъв материал 🙂

 35. Петър

  Вярно ли е че когато в едно хранене се комбинират различни видове протеин не се усвояват,например месо със сирене?

 36. Георги Христов

  „Вече при дезаминирането на аминокиселините в клетката, от тях се образува амоняк, но това е нещо нормално и се случва постоянно при прием на храни съдържащи белтъчини, а организма има бързи и ефективни механизми за обезвреждането му“

  На НВД съм от 50 дни и от последните 2 седмици започнах да усещам миризма на амоняк в потта си при трениране(тренирам двуразово:кардио и с тежести).Правя 5дни на 0 въглехидрати и 6-7 ден зареждам с 200 и 400гр.След всичко прочетено от мен в блога ти,разбрах че 0-лите са абсолютно вредни.Но това,което точно немога да разбера е,тази миризма идва от разграждането на белтачините за енергия или от прекомерния прием,който не мисля.че е много (300гр белтачини при 80кг тегло)
  Извода до който стигнах е да прибавя по 50 грама въгл. след кардио и 50 след трен.с цел тялото да си набавя част от енергията от тях и да се справя с разпада на белтъците и неприятната миризма.Прав ли съм? Би ли ме коригирал?

 37. Георги, първо ти не си на НВД, а на кетонна диета – има огромна разлика. При НВД се приемат определено количество въглехидрати дневно, а при кетонната диета клонят към нула. Второ, определи точно на какво мирише потта – на амоняк или на ацетон?

  Ако е на амоняк, то причината е че в организма ти има усилено разграждане на белтъчини. Това може да е заради високият им прием (при 300 гр. на 80 кг по-скоро не) или заради допълнително разграждане на собствени белтъци (мускули).

  Ако е на ацетон – при кетонна диета, мазнините горят предимно като кетонни тела, едно от които е ацетоацетат, част който се метаболизира до ацетон, отделящ се с потта, урината и дъха. Тази миризма е характерна и за болните от диабет, тъй като клетките им трудно използват глюкозата и тялото произвежда много кетонни тела, като алтернативен енергиен източник.

  Съветът ми е да зарежеш нулите и да приемаш повече вода – около 5-6 литра дневно при 300 грама белтъчини.

 38. Георги Христов

  Благодаря за съвета,ще добавя въглехидрати в умерени количества и ще пия повече вода,за да мога да изхвърлям токсини главно през урината а не толкова чрез потта.Тази миризма започна да проявява на скоро , така че ако е поради разпад на белтъчините и не усвояването им,най-вероятно щеше да съм я усетил отдавна.По-скоро е второто,от изгарянето на мазнините,тъй като я усещам и при уриниране.Ще следвам съвета ти и ще се наблюдавам.
  Но при липса на въглехидрати е логично да има усилено изгаряна на белтъчини за енергия,както и да има изгаряна на мазнини и отделяне на ацетон.Така,че малко съм объркан,но решението е въглехидрати и мн вода.Ще пиша скоро пак.Благодаря за изчерпателния и задоволителен отговор.

 39. Vegetarianec

  Любомир, каква е разликата между биологичната стояност и присъствието на незаменимите аминокиселини в храната – не се ли припокриват напълно двете понятия ?

 40. Не разбрах много въпроса. Биологичната стойност е показател, който показва ефективността, с която организма усвоява приетите белтъчини. Тази ефективност зависи от това до каква степен се задържат тези белтъчини в организма (азотен баланс) и съотношението между незаменимите аминокиселини. Няма абсолютен стандарт за биологична стойност, за такъв е приет яйчният белтък.

  А във всяка храна с белтъчно съдържание присъстват незаменими аминокиселини (всичките или по-малко). Когато дадена храна не съдържа всички незаменими аминокиселини има по-ниска биологична стойност.

 41. Valentin

  Здравей Любо,незнам дали тук е мястото за този въпрос но е свързан с протеина и дневния му прием и затова ще питам тук.Та възможно ли е натурално спортуващ,без стероиди,да успява да усвои по голямо количество белтъчини,тоест 70,80 грама протеин на хранене,като се има в предвид , че не е 150 килограма мускули например , а е с нормално телосложение 75,80 килограма.Говоря за един прием от по 5,5 или 6 грама протеин на килограм телесна маса…?Благодаря предварително.

 42. @Valentin, по темата „Колко белтъчини може да се усвоят на едно хранене“ вече съм писал тук: http://lubomirivanov.com/3213/ Но 70-80 грама протеин при твоето телосложение малко ме съмнява да бъдат оползотворени, въпреки че не е невъзможно – например ако е „бавен“ протеин (400 гр. телешко месо) след тренировка, когато тялото ти има по-голяма нужда от белтъчини.

  П.П. Да приемаш 6 кг протеин на кг телесна маса за деня за мен е ненужно, абсурдно и вредно.

 43. petq

  Здравей, препоръчаха ми твоя сайт и наистина статиите ти са супер.Днес няколко часа чета от тях.Скоро ще си запазя час.
  1).Исках дотогава да знам с какво може да се замести маргарина, защото четох за транс мазнините.
  2)Знаеш ли защо на жените няколко дни преди цикъла много им се яде сладко.
  3)Мъжа ми има разширен стомах, можеш ли да му помогнеш.
  Благодаря!

 44. 1. Маргарина по-добре да бъде заменен с масло.

  2. Сладкото повишава нивата на серотонин (хормона на щастието) в мозъка, като по този начин жените преодоляват по-лесно предменструалния синдром.

  3. Да, мога.

  Моля 🙂

 45. Радо

  Либо има ли вариант при някои хора и протеина да се превръща в мазнини

 46. При всеки протеина в излишни количества се превръща в захар, от която ако няма нужда се превръща в мазнини.

 47. Здравко

  Здравей, Любомир! Прочетох статията и ми беше много интересна,но имам един въпрос. Сестра ми (тя е вегетарианка) казва, че белтъците от пилешкото месо, както и калция не могат да се усвоят от организма, тъй като попадайки в организма месото отделя киселина, която кара костите да отделя „нещо“ (не помнила името), което съдържа калций и фосфор. Фосфорът служил за неутрализиране на киселината, а калция отивал в пикочния мехур. И накрая ми каза, че заради това, че хората ядат много месо и приемат млечни продукти, след 20-30-40 години ще почнат да ги болят костите и ще почнат да пият хапчета за здрави кости. Вярно ли е това? Тя казва, че месото може да има протеини, но дали ние ги усвояваме – това е друг въпрос. Ще бъда много благодарен, ако получа някакъв аргументиран отговор!

  Предварително благодаря! 🙂

 48. Интересно е защо трябва да се дава аргуметиран отговор на крайно неаргументиран въпрос 🙂

  Това за калция са стари изследвания. По-нови и продължителни изследвания (върху хора, а не върху плъхове 🙂 ) показват, че белтъчините от източници като месо и риба (които са със запазени фосфати) не предизвикват извличане на калций от костите.

  По отношение на усвояването на белтъчините от месото – месото е храната, която е най-рано навлязла в еволюционното развитие на човека (за разлика от зърнените култури) и организмът ни е най-приспособен да усвоява белтъчините от него (за разлика от белтъчините в растителните храни, които са с много по-ниска биологична стойност). Има много изследвания в това отношение, не ми се издирват в момента, а и не виждам смисъл предвид това, че въпросното твърдение е без всякаква научна обоснованост.

 49. добромир

  много нелогичен въпрос на Здравко
  „Тя казва, че месото може да има протеини, но дали ние ги усвояваме – това е друг въпрос.“
  Все едно да питаме:В двигателя на колата има бензин,но дали го изгаряме-това е друг въпрос.

 50. Йордан

  Напълно съм съгласен с отговора на Любо. Според мен каквато и храна да приема човек, „след 20-30-40 години“ най-вероятно ще се появят някакви болки :whistle:

 51. mery

  А протеина на прах в прекомерни дози,също ли се превръща в захар или просто се изхвърля от организма

 52. В природата нищо не се губи, само се преобразува…надявам се това отговаря достатъчно ясно на въпроса 🙂

 53. Борис

  Трябва ли да намаля нормално изчисленото за мен количество белтъчини при прием на креатин?

 54. мира

  Здравейте!Защо не издадете книга-най-смислените обяснения на процесите в тялото при хранене написани разбираемо и кратко.Браво!
  Има ли хран. режим за стопяваме на външни и вътрешни мазнини, но без физическо натоварване или мн. леко -това е условието за сега? Храненията са 5 – 6 дневно: 168/85 трябва да се стопят поне 10-15 кг., но и да се задържът.
  Препоръчаните продукти да са с естествен произход, ще се стараем и да са от село.
  Благодарим за отговора и очакваме литературата-може като въпроси и отговори или тематично, по видиве храни…

 55. Pako

  Здравей!Поздрави за страхотния блог!Ще спестя похвалите си,понеже доста хора преди мене са изчерпали думите ми.
  Имам един въпрос само.Случва ми се по два-три месеца в годината да немога да отделям средства за достатъчно храна и протеина ми се връзва на около 1,5 гр. на килограм телесно тегло.Въпреки това тренирам 4-5 пъти седмично с умерени тежести с по 10-тина повторения,като правя по общо 10-тина серии за мускул.Ендоморфен тип съм,от години внимавам как се храня ,за да поддържам възможно най-изчистена фигура.Въпреки малкото протеин,който разделям на няколко равни порции изглеждам доста добре.Мисълта ми е ,дали е проблем малкото количество протеин?Може ли това да ми навреди по някакъв начин?И какво би посъветвал човек с по-скромни финансови възможности,а желание да изглежда мускулест?173 висок съм и 80 кг тежа,тренирам от 14 години.

 56. Pako, по принцип е възможно да се постигат добри резултати и с по-малко белтъчини, ако режимът е „подплатен“ с достатъчно (не прекалено) калории и микронутриенти. Важно е белтъчините да са равномерно разпределени във всяко хранене и да са от пълноценни източници.

 57. Pako

  Много ти благодаря!Точно това се стремя да правя 😀

 58. Силвия

  Здравейте! Много интересни и задълбочени статии!
  Искам да попитам: все още не съм вегетарианка, но не мога да ям месо/риба по-често от веднъж седмично. Някъде по-горе изброихте растителни продукти, които съдържат незаменимите аминокиселини. Споменахте соя, киноа, спирулина и някои други. Можете ли да споделите кои са тези други, тъй като подозирам, че съм слабичка, защото губя мускулна маса, поради недостатъчен белтъчен прием. Конопеният протеин ли е най-добрият според Вас, тъй като чета доста похвали за него? Благодаря!

 59. Други растителни храни, богати на белтъчини – боб, леща, ядки и семена, елда, амарант, чиа, сайтан (житно месо)…поне това се сещам на първо „четене“. От не растителните – яйца, сирене, кашкавал, извара. Конопеният протеин е около 50% белтъчно съдържание. Няма такова нещо като „най-добър“ – може да се смесят 2 вида примерно. Други растителни протеини, които заслужават внимание (освен конопен и соев): оризов, грахов, пшеничен (стига да няма глутенова непоносимост).

 60. Жанет

  Здравейте,

  Кои протеини се смятат за ‘лесноусвоими’?

  Благодаря!

 61. Тези, които съдържат малко мазнини – пилешко месо, бяла риба, белтъци, обезмаслена извара, суроватъчен протеин.

 62. иван

  Какви хранинелни добавки с белтъци ще ми препоръчате вместо извара и белтъци от яйца при чернодробна цироза?

 63. Денис

  Здр Любо.Как бихме тълкували липсата на миризма на урината при консумиране на месо от супермаркета.Когато си зареда от село,нещата са други.Урината приема по-тъмен цвят и миризмата на амоняк се връща.

 64. Не мога да коментирам, може и да е съвпадение. По принцип урината не трябва да е с тъмен цвят – пий повече вода.

 65. Галя

  Здравейте,Любо!
  Имам следния въпрос и надеждата ми е във Вашия отговор:
  Синът ми е на 22 и от няколко години активно се занимава с фитнес.Дотук добре,но напоследък сериозно ме притеснява това,че цялото му лице,гърдите и половината гръб са в големи пъпки – точно като в пубертета.И това е от няколко месеца.От доста време/може би 1-2 год./пие разни неща/протеини и др./,които или не усвоява добре,или не знам какво се случва с организма му,но нещата не ми харесват.Уж спазва и хранителен режим,но не съм убедена,че е правилният.Тези пъпки за мен са сигнал,че нещо не е както трябва!Моля Ви,насочете ме какво да му кажа,че да вземе мерки.Ще направя всичко възможно да го накарам да се свърже с Вас,но понеже инатът му е доволно голям,дано успея по-скоро,преди да си е увредил я бъбреци,я друг орган.
  Благодаря Ви предварително и приятна почивка!

 66. Галя, проблемът може да е от непоносимост или алергия към дадена храна/ храни. Може да са пробва по метода на изключването или да се консултирате с алерголог, за да се направят тестове.

 67. Iva Radeva

  Здравейте, много интересна и полезна статия. Попаднах на нея като пуснах търсачка за усвояването на белтъчините от животински произход. Това ме интересува, защото се опитват да ме убедят, че усвояването на животински белтъчини било 30% (според учените, ама кои учени?!?…), а на растителните много по-вискоко. Причината е чисто комерсиална – да ме убедят, че трябва да приемам шейковете на Хербалайф, за да си набавя необходимите белтъчини(които са от растителен произход), които знаете ли по друг начин нямало как да си набавя и съответно да сваля тегло – това е целта на занятието. Знам, че това едва ли почива на научни доказателства, но ще ми е интересно да чуя и вашето мнение за приемането на подобни шейкове. Основните параметри на порция(което е 2 мерителни лъжици – 26 гр.) са 224 калории, 22 г въглехидрати, 18 г белтъчини, наситени мазнини 2,7 гр., фибри – 4,1 гр., витамини и минерали 23 гр. Всъщност като го преписах това се зачудих възможно ли е да се съдържа всичко това в 26гр. прах, разтворен във вода???

 68. Животинските белтъчини имат много по-добро оползотворяване от тялото по всички възможни скали за оценка – това е доказано с наука и не подлежи на коментар. Другото са глупости с рекламна цел.

  В 26 грама прах може да има и повече от 18 грама белтъчини.

 69. Петя

  Искам да те поздравя! Статиите ти са страхотни, всичко е написано разбираемо за човек като мен, който до този момент не се е интересувал от здравословно хранене. Не само научих полезна за себе си и децата си информация, а и благодарение на твоите статии изкарах 6 на много важен за мен изпит, така че БЛАГОДАРЯ!

 70. Милена

  Статията е страхотна!Не бях срещала професионализъм от такова ниво. Бих искала да се свържа с вас. Имам нужда от правеленн хранителен режим. Опитвам се да посещавам фитнес три пъти седмично и да достигна някакво ниво. Но за сега е пълен провал.Нямам енергия нито сили. Консултация та с фитнес треньори не ми помогна много.

 71. Цвета

  Здравейте, Любо. Бих искала да ви попитам откъде и какви марки месо е най-добре да се купуват, тъй като доста от месото бива тъпкано с хормони? Благодаря предварително.

 72. Алберт

  Здравей, Любо! На 16 съм, 67 кг. Тренирам по 4-5 пъти в седмицата. Проблем ли ще е, ако приемам по 150 гр. протеин дневно(20 гр. от суроватка на MyProtein)? Благодаря ти предварително!

 73. 150 гр. белтъчини за 16-годишен (подрастващ), трениращ 4-5 пъти седмично не са много, така че няма проблем.

 74. Иван

  Много полезна статия

 75. Niki

  Здравей Любо,

  Как мога да разбера какво ми е чистото телесно тегло?
  Аз съм 172см, 58 кг.

  Благодаря предварително!

 76. Сметни си процента мазнини по някаква формула (всяка е ориентировъчна, ако искаш ползвай калкулатора в сайдбара). Умножи получения процент х теглото си и извади получената цифра от теглото. Това е „чистото“ тегло 🙂

 77. Ани

  Здравейте!
  Моя въпрос е следния:
  От около един месец дясната ръка ми е постоянно изтръпнала, като през нощта изтръпването преминава в болка. Според последния невролог, при който бях се дължи на недостиг на белтъчини ( бременна съм в седми месец с близнаци). Според вас възможно ли е това и ако да как възможно най-бързо да запълня този дефицит?

 78. Ани, нито съм компетентен да отговоря възможно ли е, а дори да съм – това не се прави на база на никаква информация и изследвания за дадения човек. Мога само да кажа, че ако наистина имате недостиг на протеин, най-лесният начин да си го набавяте в по-големи количества е чрез редовна консумация на храни, които са богати на протеин: месо, риба, яйца, сирене, кашкавал, извара, котидж сирене, скир, боб, леща, нахут, ядки/ семена, протеинови шейкове.

Вашият коментар