You are currently viewing Черен дроб – суперхрана, с която трябва да се внимава!

Черен дроб – суперхрана, с която трябва да се внимава!

„Суперхрана“ е толкова маркетинг „изтъркана“ думичка, че чак вече е лишена от смисъл. Идеята за суперхраната е тя да ни осигурява много голямо количество важни за тялото хранителни вещества – витамини, минерали, незаменими амино и мастни киселини и други. Но повечето рекламирани като „суперхрани“ продукти не отговарят на това условие. Не че има нещо лошо в тях и не че нямат разни там витамини и прочее… Но в никакъв случай те не са повече от техни „по-обикновени“ аналози. А са доста по-скъпички.

Днес ще стане въпрос за една наистина суперхрана, която е толкова супер, че трябва да внимаваме с нея…

ЧЕРЕН ДРОБ – ТОЛКОВА ПОЛЕЗЕН, ЧЕ МОЖЕ ДА ВИ НАВРЕДИ?!

Преди да стигнем до отговора защо е така, нека разберем причината да наричам черния дроб „суперхрана“…

Черен дроб – хранителен състав.

Както всички други меса, черният дроб е добър източник на пълноценни протеини. Но за разлика от тях съдържа много по-големи количества витамини и минерали. Причината е, че една от функциите му е да бъде „склад“ на тялото за тях.

Черният дроб е „складира“ огромни количества витамин А в неговата най-усвояема от нас форма, както и вит В12. Съдържа много добри количества желязо, отново във формата, която се усвоява най-добре (с което е доста подходяща храна при желязодефицитна анемия). Доста добри количества витамини от цялата В група, също и от минералите цинк, мед и селен. Разбира се, има и други витамини и минерали, но тези са преобладаващите.

Казаното се отнася за всички видове черен дроб, като хранителния състав и разликите за по-популярните съм изразил в следващата таблица.

Видове черен дроб - хранителен състав

Как консумацията на черен дроб може да ни навреди?!

Когато се стигне до този въпрос, един от преобладаващите отговори е, че „черният дроб е филтъра на организма и е пълен с всякакви токсини“…

Да, действително една от функциите на черния дроб е да обезврежда вредни за тялото ни вещества. Но това не се случва чрез „филтрирането“ и натрупването им в него подобно на филтър на автомобил. А чрез химични процеси, при които „токсинът“ бива разграден до безвредни съединения и изведен от тялото. Наистина е възможно с времето при тези процеси черният дроб да бъде увреден. Но първо, това отнема много време (години), а като цяло животните за храна се колят относително млади. И второ – увреденият черен дроб е неприятен за гледане и ако е така – със сигурност ще разберете веднага като го видите.

Истинската причина черният дроб да е храна, която не трябва да се консумира много често е същата, поради което е полезно да се консумира – големите количества витамини и минерали и в частност най-вече витамин А…

Със сигурност знаете приказката „дозата прави лекарството или отровата“. Нещо може да е полезно в определени количества и вредно в по-големи. Тъй като витамин А е мастноразтворим, той доста по-лесно се акумулира в тялото и при по-завишен прием може да се стигнат токсични нива с нарушаване функциите на тялото и увреждане на някои органи. Видно от таблицата, количествата витамин А в различните видове черен дроб варира от 2.2 пъти (за пилешки) до 8 пъти (за патешки) спрямо препоръчителния дневен прием (3.4 и 4.4 пъти за телешки и свински). И това е само за 100 грама. Ако хапнете 200-250 грама (сурово тегло) свински черен дроб ще си набавите около 9-11 пъти по-голямо спрямо препоръчителното дневно количество.

Тялото може да толерира малко по-висок от препоръчителния дневен прием, но не и няколко пъти по-големи количества, консумирани често.

КОЛКО ЧЕСТО И ПО КОЛКО?

Колко често и в какви количества може да консумираме черен дроб, така че да бъде полезно и безопасно?

Средно не по-често от 1 път седмично за повечето видове черен дроб в количества 100-150 г за жени и деца и 200-250 г за мъже. Тъй като пилешките дробчета съдържат по-малко витамин А, за тях може и до два пъти седмично (ако ги обичате, разбира се). А бидейки с най-много, патешкият и гъшият дроб – не по-често от два пъти месечно или в наполовина по-малки количества.

Внимание! Бременните жени и опитващите да забременеят е добре да се консултират с лекаря си, дали е подходящо да консумират черен дроб.

НАЧИНИ НА ПРИГОТВЯНЕ

Някои харесват вкуса на черния дроб, други не, а трети още не са открили правилната рецепта. Имайте предвид, че различните видове имат различен вкус и текстура, както и различни подходящи начини за приготвяне.

Аз лично предпочитам свинския или телешкия и харесвам натуралния им вкус, дори без подправки. Затова ги приготвям по абсолютно елементарен начин – нарязани на парчета и печени в тава на фурна с малко лук.

А ако вие обичате черен дроб и имате някаква любима рецепта, моля споделете я в полето за коментар 🙂 .

This Post Has One Comment

  1. Ангел

    Страхотна статия!

Вашият коментар