You are currently viewing Бял ориз или кафяв ориз – има ли значение?

Бял ориз или кафяв ориз – има ли значение?

Оризът е една от най-консумираните храни, богати на въглехидрати, както е и силно застъпен в храненето при бодибилдинг и режими за отслабване. Затова е редно да си зададем въпроса – има ли значение дали консумираме бял или кафяв ориз?

БЯЛ СРЕЩУ КАФЯВ ОРИЗ – КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Някои хора не знаят, но кафявият ориз не е просто различен сорт ориз. Това е ориз в пълнозърнестия му вариант, при който не е отстранен слоят, в който се намират триците, както и зародиша. Поради това той съдържа доста повече фибри – 3.5 срещу 1.3 процента за белия ориз (източник: https://nutritiondata.self.com) и оттам – по-нисък гликемичен индекс. Определено количество фибри е част от здравословният начин на хранене, освен това малко повече фибри спомагат за засищането и контролът върху апетита и теглото.

Въпреки това има мнения, че няма никакво значение дали консумираме бял или кафяв (пълнозърнест) ориз, тъй като разликата в гликемичния им индекс е малка, а повечето фибрите лесно се компенсират с някой друг зеленчук. Да, това е така, още повече че гликемичният индекс не е от особено значение по принцип и е едно от последните неща, които трябва да се гледат. Но това, което не е за пренебрегване е микроелементният състав на храните.

Кафявият ориз е цялостно по-богат на витамини и минерали:

Бял ориз срещу кафяв ориз - витамини и минерали

Както виждате, кафявият ориз е сравнително по-богат на повечето витамини и минерали, тъй като при него не е отстранен зародишния слой. Но това, с което „блести“ е най-вече съдържанието си на магнезий – 100 г съдържат около 36% от препоръчителния дневен прием (6 пъти повече от белия ориз).

Магнезият е минерал, който много често е в дефицит. Други богати на магнезий храни са основно ядките, които особено в режими за отслабване се ограничават поради високата им калоричност.

Това не означава, че е задължително да консумирате кафяв вместо бял ориз, стига да се храните цялостно осъзнато и балансирано. Но вече ще знаете, че има смисъл и ще си заслужава, ако го правите. Със настоящата статия целя и да ви подтикна да не гледате само „макросите“ на дадена храна, както е популярно напоследък, а да обръщате внимание и на хранителното съдържание. Храната не е само макроси и калории!

This Post Has 2 Comments

  1. Боряна

    Благодаря за полезната информация 🙂
    Единствено ми убягна дали е препоръчително да се включва ориз в диетични режими (независимо бял или кафяв) или ако е възможно е по-удачно да не се включва в менюто.

  2. Боряна, единственото задължително условие в режим за редуциране на теглото, е да ви поставя в енергиен дефицит. Много други неща може да са по желание (в това число да се консумира или не ориз, бял или кафяв), стига цялостното меню да е балансирано от гледна точка на хранителни вещества (това не опира само до една храна) и да ви засища.

Вашият коментар