You are currently viewing 7 Неща, Които Бих Направил Различно, Ако Започвах Сега

7 Неща, Които Бих Направил Различно, Ако Започвах Сега

(Прочети като статия или изгледай като видео в края)

Сигурно много пъти не сте били доволни от някои свои действия в миналото, които ако можехте, бихте променили…

Какво аз бих направил различно на база на сегашните си познания в храненето и тренировките, ако сега започвах? Мисля че това са и съвети, които може да са от полза на много от начинаещите…

#1 Преди всичко щях да се образовам по темата

Да, преди около 25 години информацията на тема хранене и тренировки беше доста оскъдна и ако се върна с машина на времето ще ми е доста трудно да намеря всичката налична днес. Да не говорим, че много неща считани за правилни тогава, днес се намират в кошницата с митовете. Но ако можех, бих започнал от там.

Затова съветът ми към всеки, който сега започва да следва някакви програми и режими с цел да отслабне, покачи мускулна маса и подобри спортното си представяне е: преди всичко намерете качествени източници на информация, четете и се образовайте! Консултирайте се и със специалисти, стига да имате възможност. Това ще ви предпази от много грешки и глупости, а и ще ви спести доста време, дори пари.

#2 Щях да отделя повече време да зауча правилната техника на основните упражнения

Преди четвърт век не съществуваше такова „животно“ като „фитнес инструктор“ (днес всеки втори претендира, че може да бъде). Учех упражненията „в движение“ на база какво виждах да правят малко по-опитните в залата (не че повечето от тях са били добър критерий за техника). Въпреки това бързах да качвам тежестите и сигурно просто съм извадил късмет да не се контузя сериозно.

Ако започвах днес, то бих отделил колкото време е нужно само, за да зауча максимално добре правилната техника с по-леки тежести. Това съветвам и всички начинаещи. Инвестираното време ще се отплати многократно в бъдеще.

#3 Щях по-рано да започна да си водя тренировъчен и хранителен дневник

Изгубих около две години преди да започна да следя по стриктно храненето, тренировките и прогресът, който отбелязвам съобразно тях (тегло и обиколки). След като го направих, започнах да отбелязвам много по-добър напредък. Това е, защото:

– тренировките ми станаха много по-добре планирани и организирани, след като записвах стриктно работните тежести. Така можех да ги увеличавам когато е нужно и с правилните стъпки. Разбрах също кое работи повече за моето тяло.

– можех много по-добре да регулирам калорийния прием и макронутриентите си, съобразно целите, нуждите ми и резултатите. Тогава нямаше смартфони и приложения и го правех по старомодния начин – на ръка в тетрадки (които с умиление открих преди няколко години 🙂 ). Днес нещата в това отношение са в пъти по-лесни, но за съжаление (по мои наблюдения) малко от трениращите го правят.

#4 Щях да тренирам мускулна група по-често от веднъж седмично

В онези години кралят на бодибилдинга беше Дориан Йейтс (Dorian Yates), който беше известен със своя високо интензивен стил на трениране и натоварване на мускулна група само веднъж седмично. А когато нямаш достъп до достатъчно информация, логично е да копираш най-добрия.

Няколко години по-късно научих, че:

– това което работи при единици, често не работи при повечето;

– анаболните стероиди променят „правилата на играта“;

– при повечето трениращи, натоварването на мускулна група по-често от веднъж седмично води до по-добри резултати.

Разбира се, не казвам че с този начин на трениране не се постигат резултати. Но при мен и при много други хора те са по-добри и по-бързи при натоварване на всяка мускулна група по-често от веднъж седмично (със забележката, че винаги има изключения). За по-подробна информация може да прочетете и статията ми за тренировъчната честота.

#5 Щях да бъда достатъчно постоянен, когато не можех да съм стриктен

Известен период в началото бях с нагласата, че ако не правя нещата перфектно по отношение на храненето, то по-добре да не се занимавам… И в тези моменти цареше пълен хаос, с което не прогресирах или дори се връщах назад.

Никой не може да бъде постоянно на 100%, а не е и нужно да си перфектен, за да имаш резултати. Важното е в периодите, през които не можеш да си стриктен с храната, да се справиш колкото е възможно по адекватен начин със ситуацията. Човек винаги има избор и ако е обърнал внимание на точка #1, то ще има достатъчно познания да направи правилния такъв.

#6 Щях да слушам повече сигналите на тялото ми

Като всеки запален тийнейджър исках винаги да тренирам на максимум, без значение дали съм недоспал или преуморен. Продължавах да „натискам“ дадено упражнение, въпреки че усещах лека болка или дискомфорт. Това периодично водеше до контузии или спад в резултатите.

Днес основен съвет към всичките ми клиенти е да се вслушват в сигналите на тялото си. Понякога е по-добре да отпуснеш „педала на газта“, за да стигнеш невредим до целта.

#7 Нямаше да купувам редица безсмислени хранителни добавки

Още си спомням как на 14 годишна възраст спестявах пари много време, за да си купя първата хранителна добавка – Mega Mass 2000 на Weider (въглехидратно-протеинова смес т.е. „гейнер“). Не си спомням точно рекламното обещание, но си спомням колко развълнуван бях като си го купих, както и колко разочарован, след като не се случи нищо…

След това през годините съм пробвал почти всички добавки на пазара – повечето без осезаем ефект.

Днес вече знам, че на пръстите на едната ръка се броят добавките, от които има реален смисъл – протеин на прах (доколкото изобщо го броим за добавка, а не просто за храна на прах), креатин и според нуждите – омега-3 мастни киселини и някои витамини/ минерали. И на пръстите на другата – някои опционални, които биха били от ползва само при определени казуси (няма да ги изброявам, защото са „според зависи“).

Може да спестите доста пари, като не ги давате за безсмислени добавки или поне ги инвестирайте в нещо по-смислено като качествена храна или консултация със специалист 🙂 .

Вашият коментар