You are currently viewing Затлъстяването НИКОГА не е само козметичен проблем!

Затлъстяването НИКОГА не е само козметичен проблем!

Една нова… не знам как да я нарека точно… може би „мантра“ или „идеология“ навлезе сравнително наскоро в модните и „инфлуенсърските“ среди. А именно, че не е нужно да робувате на килограмите и външния си вид. Наслаждавайте се на живота и обичайте тялото си каквото е, тъй като може да бъдете здрави във всеки размер…

„HEALTHY AT ANY SIZE“?!

На пръв прочит звучи страхотно и изглежда се противопоставя на една друга крайност – това да се опитваме да приличаме на манекени, фитнес модели и състезатели… Мания, която е довела не малко хора към хранителни разстройства и/ или ги е тласнала към употребата на забранени медикаменти. Не всеки има подходящата генетика да заприлича на фитнес модел без да е за сметка на физическото и/ или психическото му здраве. А не е и нужно, за да бъде в прилична спортна форма и здравословен процент телесни мазнини (нито твърде висок, нито твърде нисък).

Всеки знае, че затлъстяването е висок рисков фактор за развитие за много здравословни проблеми и заболявания. Но „Healthy at any size“ мантрата пропагандира, че човек може да бъде с наднормени килца, но въпреки това да е в добро здраве… А дали е така?

Проучване върху близо 400 000 участници за период от малко над 11 години [1], публикувано през тази година, не се съгласява с новата мантра. Изследователите се фокусират върху хора с така нареченото „метаболитно здравословно затлъстяване“ („metabolically healthy obesity“ – МНО). Това е термин, с който се определят хора с наднормени килограми, но нормален метаболитен профил (кръвна картина, липиден профил, чернодробни ензими и други).

Общоприето е схващането, че ако изследванията ви са в норма, то наднормените килца не би трябвало да ви тревожат по отношение на здравословното ви състояние. Проучването установява обаче, че хората с т. нар. МНО са изложени на значително по-висок риск от развитието на различни здравословни проблеми, като диабет тип 2, сърдечно-съдови и респираторни заболявания (други проучвания са установявали същото). Заключението е, че достигането и поддържането на нормално тегло трябва да бъде препоръчвано на всички хора със затлъстяване, независимо от техните изследвания. А терминът „МНО“ (равнозначно на „Healthy at any size“) да бъде избягван, тъй като е подвеждащ и може да доведе до неглижиране на риска от здравословни проблеми.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Наднормените килограми не са нещо срамно, но тази пропаганда в стил „обичай тялото си такова, каквото е“ трябва да спре. Когато утре някой получи инфаркт, тъй като е приел идеологията „Healthy at any size“, без да е бил наясно с рисковете, едва ли някой ще понесе каквато и да е отговорност. Въпреки че това да пропагандираш затлъстяване и свързаните с него заболявания трябва да е направо подсъдно!

This Post Has One Comment

  1. Ангел

    Много добра статия.

Вашият коментар