Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 17.07.2021 в Отслабване/ релеф | един коментар

Затлъстяването НИКОГА не е само козметичен проблем!

Затлъстяването НИКОГА не е само козметичен проблем!

Една нова… не знам как да я нарека точно… може би „мантра“ или „идеология“ навлезе сравнително наскоро в модните и „инфлуенсърските“ среди. А именно, че не е нужно да робувате на килограмите и външния си вид. Наслаждавайте се на живота и обичайте тялото си каквото е, тъй като може да бъдете здрави във всеки размер…

„HEALTHY AT ANY SIZE“?!

На пръв прочит звучи страхотно и изглежда се противопоставя на една друга крайност – това да се опитваме да приличаме на манекени, фитнес модели и състезатели… Мания, която е довела не малко хора към хранителни разстройства и/ или ги е тласнала към употребата на забранени медикаменти. Не всеки има подходящата генетика да заприлича на фитнес модел без да е за сметка на физическото и/ или психическото му здраве. А не е и нужно, за да бъде в прилична спортна форма и здравословен процент телесни мазнини (нито твърде висок, нито твърде нисък).

Всеки знае, че затлъстяването е висок рисков фактор за развитие за много здравословни проблеми и заболявания. Но „Healthy at any size“ мантрата пропагандира, че човек може да бъде с наднормени килца, но въпреки това да е в добро здраве… А дали е така?

Проучване върху близо 400 000 участници за период от малко над 11 години [1], публикувано през тази година, не се съгласява с новата мантра. Изследователите се фокусират върху хора с така нареченото „метаболитно здравословно затлъстяване“ („metabolically healthy obesity“ – МНО). Това е термин, с който се определят хора с наднормени килограми, но нормален метаболитен профил (кръвна картина, липиден профил, чернодробни ензими и други).

Общоприето е схващането, че ако изследванията ви са в норма, то наднормените килца не би трябвало да ви тревожат по отношение на здравословното ви състояние. Проучването установява обаче, че хората с т. нар. МНО са изложени на значително по-висок риск от развитието на различни здравословни проблеми, като диабет тип 2, сърдечно-съдови и респираторни заболявания (други проучвания са установявали същото). Заключението е, че достигането и поддържането на нормално тегло трябва да бъде препоръчвано на всички хора със затлъстяване, независимо от техните изследвания. А терминът „МНО“ (равнозначно на „Healthy at any size“) да бъде избягван, тъй като е подвеждащ и може да доведе до неглижиране на риска от здравословни проблеми.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Наднормените килограми не са нещо срамно, но тази пропаганда в стил „обичай тялото си такова, каквото е“ трябва да спре. Когато утре някой получи инфаркт, тъй като е приел идеологията „Healthy at any size“, без да е бил наясно с рисковете, едва ли някой ще понесе каквато и да е отговорност. Въпреки че това да пропагандираш затлъстяване и свързаните с него заболявания трябва да е направо подсъдно!

един коментар

  1. Много добра статия.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: