You are currently viewing Бърза и лесна протеинова-омега-3 салата

Бърза и лесна протеинова-омега-3 салата

Човек не винаги има време да сготви балансирана и засищаща вечеря, затова много хора прибягват до поръчване на пица, китайско и подобни. В един момент това им се превръща в навик и го правят, дори и да имат повече свободно време в кухнята.

За моментите, когато трябва да се приготви „нещо набързо“, аз имам своите „спасителни“ варианти. Зелена салата с пушено филе от херинга, риба тон и сладка царевица е един от любимите ми.

Количества като за мен (всеки може да напасне според нуждите си):

– зелена салата „на око“ – гледам да е повече 🙂 (не мисля, че е нужно някой да мери зелено-листните)

– 112 г (отцедено тегло) филе риба тон от консерва в собствен сос (1 консерва)

– 90 г мариновано розово филе от пушена атлантическа херинга, измито от мазнината и подсушено 🙂 (1/2 от опаковката, която виждате на снимката по-долу)

– 100 г сладка царевица от консерва

– 30 г extra virgin зехтин

– сол и оцет на вкус

Хоп, салатка :)

Освен, че е много вкусна, салатата доставя достатъчно количество качествен протеин и омега-3 мазнини. Херингата е доста богата на последните, също така на витамин B12 и селен, както и на витамин D (около 1600 IU за 100 г), който по статистика при повечето българи е в дефицит.

Хранителни стойности:

Протеин: около 45 г

Мазнини: около 40 г, от които около 1.6 г омега-3 мастни киселини

Въглехидрати: около 20 г

Фибри: достатъчно 🙂

Калории: около 600

Ако желаете да намалите мазнините, респективно калориите, просто намалете количеството зехтин. Ако го махнете изцяло ще сведете мазнините до 10 г (само от херингата и рибата тон) и калориите до почти 300 (така може да добавяте и други неща към салата и храненето). Казвам го и с цел да напомня колко всъщност калорични са растителните масла (в частност зехтина), защото много хора ги слагат „на око“ или вкус като подправка, а това на практика е най-калоричната храна в менюто им.

Без проблем може да добавяте други различни зеленчуци.

И за да съм верен на максимата, че разликата между отровата и лекарството е дозировката, съм длъжен да предупредя, че не е здравословно тази салата да се консумира твърде често (например ежедневно). Причината е от една страна рибата тон, която съдържа малко повече тежки метали, а от друга – това че херингата е пушена (опушени храни не е здравословно да се консумират често). Но е страхотен здравословен „спасителен“ вариант за веднъж седмично 🙂 .

This Post Has 3 Comments

  1. Иван Митев

    Благодаря за идеята. Страхотно!

  2. Ivaylo

    Здравей Любо,
    Защо не е препоръчително да консумираме пушена храна често? Какво е обяснението? Аз често хапвам пушена риба.

  3. Ivaylo, заради съдържанието на полициклични ароматни въглеводороди, които увеличават риска от рак. Тези съединения възникват също, когато готвим на грил/ скара и храната леко се овъглява, независимо дали е месо, риба или филия хляб.

Вашият коментар