You are currently viewing Световният шампион по натурален бодибилдинг Атила Сакалов: „Не очаквайте другите да повярват във вас,  ако  вие не си вярвате!“

Световният шампион по натурален бодибилдинг Атила Сакалов: „Не очаквайте другите да повярват във вас, ако вие не си вярвате!“

Сравнително рядко имам удоволствието да работя с толкова дисциплиниран младеж, какъвто е Атила. И тази дисциплина се отблагодари подобаващо. При състезателния си дебют той завоюва няколко купи и призови места, включително и титлата „Световен шампион по натурален бодибилдинг за младежи“ в категория „Men’s physique“.

– Представи се на читателите преди всичко.

– Здравейте, казвам се Атила Сакалов, на 22 години от град Сливен. Студент съм в Инженерно-педагогическия факултет Сливен, а от скоро и състезател по натурален културизъм.

Атила Сакалов– Упоритият труд от съвместните ни усилия се отблагодариха подобаващо. Първо участие за теб в състезателния бодибилдинг и много медали, купи и титлата Световен шампион по натурален бодибилдинг в категория мъжка физика. Как се почувства от всичко, което ти се случи толкова бързо?

– Първо искам да ти благодаря за професионализма и добре свършената работа. Изпитах много приятни чувства покрай тези състезания, изпитах и страхотното чувство да вдигна българското знаме пред международна публика.

– Разкажи за следващите ни цели (кога и къде)?

– Планираме да се подготвим за европейското състезание по натурален културизъм а след това и „Натурална Олимпия“ в Лас Вегас. Като европейското ще ни е за да влезем в ритъм 🙂

– Да те върна по назад. Кога започна да тренираш и кое те накара да влезеш в залата?

– Занимавам се с бодибилдинг от 8 години (от 2011г). Бях много слабо момче, помня, че обиколката на ръката ми беше 28см и всички ми даваха съвет да започна да ходя на фитнес с надеждата, че ще покача килограми. В началото мотивацията ми беше да се харесам на срещуположния пол а след това просто ми стана начин на живот.

Атила Сакалов

– Занимавал ли си се със друг спорт?

– От малък съм си спортна натура. Тренирал съм лека атлетика, тя изгради у мен спортни навици и се научих да фокусирам ината си върху спорта. Тренирал съм и най-различни бойни спортове но не със състезателна цел, а само любителски.

Атила Сакалов– От позицията на опита, които натрупа досега, работейки с мен, какви най-основни грешки си допускал при тренировките и храненето?

– Прекалено дълго време тренирах по една тренировъчна програма и почти не разнообразявах тренировките си. Основните ми грешки в храненето са били, че не приемах почти никакви мазнини и зеленчуци.

– Да, мазнините са много важни за хормоналната система, а също са удачен начин да си набавяш повече калории, когато си с „бърз“ метаболизъм. А“зеленчуци, който не яде“ … Кои са любимите ти/ силни мускулни групи?

– Силните ми мускулни групи са гърдите и гърбът. С изключение на краката всички мускулни групи са ми любими, може би точно затова краката винаги са ми били изоставаща мускулна група.

– Какво те амбицира да се подготвиш за състезание?

– Аз го обмислях доста дълго време, преди една година започнах да проучвам състезанията по натурален културизъм, а след това и конкуренцията. Прецених, че с генетиката и дисциплината, която имам ще мога да съм конкурентоспособен на тогавашните състезатели. Не обичам да оставям нещата недовършени, а усещах че това най-вероятно ще е последния влак и ако го мисля още малко мечтата ми щеше да ми се изплъзне от ръцете. Оставаше ми малко да завърша висшето си образование и след това знаех, че като започна да работя няма да мога да отделям толкова време за тренировки и пълноценно хранене. Оставаше само да намеря треньор, който да има опит с подготвянето на натурални атлети. Един наш общ познат (Иван Чуков), който също е бил твой клиент ми те препоръча, за което му благодаря до ден днешен 🙂

Атила Сакалов

– Подготовката за състезание по културизъм няма нищо общо с тренировките и храненето при любителите. Кое ти беше най-трудно през подготовката?

– В предвид факта, че голяма част от културистите се оплакват от пред-състезателната подготовка, аз очаквах да е къде-къде по-трудно. Но може би последната седмица с т.нар „нули“ ме затрудни най-много.

– Така е, има и по-малко труден начин да се подготвиш, ако знаеш как… Ти си на възраст която предполага развлечения, несъвместими със състезателния режим. Смяташ ли, че тези лишения си струваха и какво ти „даде” и какво ти „отне” подготовката за състезанията?

– С дисциплината си мисля, че се отличавам от младежите на моята възраст, за 7 месеца подготовка аз само веднъж (на Нова година) си позволих да наруша хранителния си режим, за което предварително получих разрешение от теб. 🙂 Бях толкова фокусиран върху крайната цел, че ограничих всякакви срещи с приятели и използвах това време за възстановяване и релакс.
Като погледна всички отличия, които получих, разбирам че всички лишения са си стрували и със сигурност повече ми „даде“ отколкото ми „отне“ подготовката за състезанията.

С всички купи и медали– Спорт като бодибилдинга е постоянно обвиняван за злоупотребата с допинг. С моя помощ ти се подготви за състезанията без употребата на забранени медикаменти. Какво ще кажеш на масата хора, които смятат, че „без химия нищо не ста’а“?

– През последните 30 години, след т.нар. „златна епоха на бодибилдинга“ този спорт претърпя много промени, формите на състезателите придобиха неестествен вид, което от своя страна накара всички състезатели да злоупотребяват със стероиди за да „стъпят“ на голямата сцена. Точно това накара създаването на две нови категории : „men’s physique“ и „classic physique“ , с които се цели на сцената да се върнат по-естетичните и по-приемливи за обществото мъжки форми.
Аз се състезавам в категория „men’s physique“ където не се толерират прекалено мускулестите форми а се държи на естетиката, Х-образната форма и сценичното поведение. Тази категория е достижима и без употребата на забранени медикаменти, за което аз мисля, че съм добър пример 🙂

– Определено си много добър пример за това 🙂 Състезателният бодибилдинг е скъп спорт. Смятал ли си средно колко ти излиза на месец подготовката (храна, добавки), тъй като много хора, които имат желание да се занимават по-сериозно, но нямат средства.

– Състезателния бодибилдинг наистина е скъп. Аз не правя компромис с качеството на продуктите затова са ми нужни средно около 600лв на месец само за храна и добавки.

– Пожелай нещо на читателите за финал.

Не очаквайте другите да повярват във вас, ако вие не си вярвате!

Вашият коментар