You are currently viewing Гръбначните изкривявания – Част VIII: Тренировки при сколиоза

Гръбначните изкривявания – Част VIII: Тренировки при сколиоза

Много подрастващи или вече пораснали не са сигурни дали и как могат да практикуват фитнес и други спортове, ако страдат от сколиоза. Разбира се, консултацията със специалист в такъв случай е препоръчителна, но винаги е добре да знаете какво е и какво не е подходящо.

Продължете, след като сте прочели ЧАСТ I

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ТРЕНИРОВКИ, ФИТНЕС И БОДИБИЛДИНГ ПРИ СКОЛИОЗА

Предвид индивидуалността на всеки случай, мога да дам само по-общи препоръки…

Не препоръчвам спортуване, в което има бягане, подскачане, рязко усукване и предимно едностранно натоварване… То май не останаха много. Освен плуването, подходящо е катеренето по стена и по-леките гимнастически упражнения, както и упражнения за мобилност, която се губи (най-вече в торакалния дял на гръбначния стълб). Приложими са и стречинг упражнения, като се разтягат само скъсените мускули!

Съобразени с изкривяването фитнес тренировки също са добра възможност за спорт с цел подобряване/ поддържане на състоянието. Бодибилдингът при сколиоза също е възможен, стига подборът на упражненията, натоварванията и цялостната методика да са съобразени с изкривяването.

При фитнес тренировката се цели укрепване най-вече на гръбната, седалищната и коремната мускулатура. Но трябва да се вземе под внимание и факта, че сколиозите (почти) не съществуват изолирано без съпътстващо изкривяване в сагиталната равнина – увеличена торакална/ тотална кифоза и/ или увеличена поясна лордоза. Затова подборът на упражненията трябва да бъде съобразен освен с всичко друго (като възраст, двигателна култура, тренировъчен опит, други здравословни проблеми) и спрямо характерния мускулен дисбаланс, породен и от тези изкривявания.

Преди всичко съветвам да забравите за тежките базови упражнения (дори и с по-леки тежести), които поставят гръбначния стълб под по-големи натоварвания – клек, мъртва тяга, военна преса, гребания без опора и други подобни.

Тъй като има значима разлика в силата, механиката и мускулната активация на лявата и дясна половина на тялото, препоръчвам да се използват (почти) изцяло унилатерални упражнения т.е. натоварващи поотделно лява и дясна страна.

Например:

– изпълнявате гребания и пул-даун с поотделно с всяка ръка, вместо с двете заедно;

Български клек вместо клякане с щанга;

– Румънска тяга на един крак или мъртва тяга „куфарче“ (suitcase deadlift) с по-лека тежест (например с пудовка) вместо класическа тяга.

– Преса (хоризонтанлна или вертикална) с една ръка с дъмбел, вместо с два дъмбела едновременно или с лост.

Изключение от „унилатералния принцип“ може да направят по-изолиращи упражнения за ръце и прасци например, ако има такива. Въпреки че това зависи от конкретното упражнение (дали не засяга индиректно мускулите на торса), както и дали няма разлика в силата и „усещането“.

Често задаван въпрос е дали мускулите от конвексната страна (които, припомням, са удължени и по-слаби) да се тренират повече; или мускулите от конкавната (скъсени) да не се тренират изобщо, а само да се разтягат (за някакъв период от време). Общовалиден отговор за това няма…

Важно е да уточня, че често се прави следната грешна асоциация: „След като мускулите от едната страна са удължени и слаби, то от другата са силни…„. Това, че мускулите от конкавната страна са скъсени, в никакъв случай не означава, че са силни. Те просто са по-силни спрямо тези от конвексната страна. Но това е все едно единият от двама „слабаци“ да е по-силен от другия и да го обявим за силен. Но да се върнем на въпроса…

Това дали и до колко мускулите от конвексната страна да се тренират повече/ от конкавната по-малко зависи най-вече от величината на изкривяването.

При по-леки сколиози (до около 20 градуса) може да се тренира с еднакъв тренировъчен обем (серии, упражнения), но с разлика в тренировъчна интензивност. Тренирайки унилатерално серията винаги се започва с по-слабата страна и за нея се дава нормална интензивност. След това с по-силната се изпълняват същите повторения със същата интензивност (тежест), без значение колко по-лесно е. Ако с времето разликата в силата не намалява, то може да се опита с малко повече обем за по-слабата половина.

При сколиози между 20 и 30 градуса препоръчвам по-слабата половина да получи малко по-голям тренировъчен обем. Освен това може да има модификация в начина на изпълнение на едно и също упражнение, когато се изпълнява за лявата и дясната половина, така че мускулите от конкавната страна да получат по-голямо разтягане. Ето два примера как може да получите по-голямо разтягане на мускулите на гърба при пул-даун и гребане с дъмбел:

При сколиози над 30 градуса удължените мускули се тренират, а скъсените само се разтягат когато се цели коригиране на изкривяването. А ако става въпрос за сколиози завършили своето развитие и тренирането е с цел поддържане на добро общо физическо състояние или бодибилдинг се тренират и двете страни по правилата по-горе, като разлика в тренировъчния обем може да има, ако има по-значима разлика в мускулната хипертрофия между лява и дясна половина.

Когато има и усукване на прешлените упражненията може да се съчетаят или да се дадат допълнително такива със завъртане обратно на посоката на усукването. Например, при дясно конвексна сколиоза в торакалния дял гребането на скрипец от седеж с лявата ръка може да се изпълни „стандартно“, а дясната ръка да се изпълни със завъртане:

This Post Has One Comment

 1. Йордан Йорданов

  Без да имам претенциите за познания, каквито притежава Любомир Иванов, бих искал да го допълня като споделя малко лични впечатления. Самият аз имам кифоза и сколиоза, макар и не толкова тежки, и както е писал автора, двете вървят обикновено заедно.
  От три години тренирам във фитнеса с треньор, за по около 5-6 месеца, и резултатите са повече от добри. Невъзможно е да се поправи гръначното изкривяване, защото съм над 30 г. и то вече е непоправимо. Възможно е обаче с упражнения гръбните мускули да се заздравят и те започнат да „дърпат“ лопатките назад, като по този начин самият гръб се изправя, а гърбначното изкривяване става по-незабележимо (личи си повече при навеждане).
  Най-силно впечатление ми направи, че много положително влияние върху стойката оказват коремните мускули и преди всичко т. нар. „ядро“ (core), наричан още корсет. От личен опит се убедих, че упражненията за заздравяване на ядрото са в основата изграждането на цялостната стойка и всъщност при хора с проблеми като моите, цялата мускулатура на корсета е много слаба. Аз лично в началото като започнах да тренирам не си усещах изобщо мускулите на гърба и преимуществено дърпах с ръцете и раменете. Тренирам и клек и тяга с тежести, близки до теглото ми, но както е писал Любомир е много индивидуално, като тези упражнения не съм правил в самото начало, а едва след като беше налице известно тонизиране на мускулите и с постепено увеличаване на килограмите.
  Другото важно, освен тренировките с тежести, са различните видове изометрични упражнения, а отделно от тях и стречинг упражнения, които в комбиначия с горното дават много добри резултати.
  В обобщение, от личния си опит мога да посъветвам всеки да обърне голямо внимание за стабилизирането на т.нар. ядро, защото повечето статии са насочени към упражнения за видимите и по-големи мускили, а както Любовир много точно го е казал тук http://lubomirivanov.com/553/ здравината на веригата се определя от най-слабото й звено, което за мен е именно корсета, поради неговото подценяване. При хора, с проблеми като моите, е много важно да сте постоянни и търпеливи – дайте си време от поне 1-2 години, защото понякога резултатите идва неусетно след известно натрупване и застой, които не трябва да ви отказват.
  Ще съм благодарен, ако Любомир в бъдеще напише статия като горепосочената в линка, в която да даде идеи за допълнителни упражнения за стабилизиране на корсета (аз поне не открих подобна такава в сайта).

Вашият коментар