You are currently viewing Как кантарът може да ви провали да отслабнете?!

Как кантарът може да ви провали да отслабнете?!

Пътят към стройната фигура е осеян с множество „подводни камъни“, които могат да ви препънат по пътя към целта. Един от тях е начинът, по който много хора си мислят, че се случва свалянето на теглото…

ОТСЛАБВАНЕТО НЕ Е ПРАВОЛИНЕЙНО

Много хора смята, че като започнат да отслабват, с теглото им ще се случва това:

Как хората смятат, че се сваля теглоВидно от таблицата, очакванията са за едно постоянно намаляване на теглото. Донякъде е логично – след като сте на режим за отслабване (в калориен дефицит), то би трябвало да е така, нали? Но на практика в почти всички случаи свалянето на тегло представлява нещо подобно:

Как се случва свалянето на тегло

Както виждате, намаляването на теглото не е праволинейно. Има периоди на по-рязко сваляне, такива на задържане и дори на повишаване на килограмите. Но в крайна сметка сваляте, колкото е очаквано да свалите спрямо величината на калорийния дефицит.

Нека първо да изясним защо се получава така, а след това ще обясня как това може да провали много хора да се разделят успешно с наднормените килограми и как да подходите.

НАШЕТО ТЕГЛО ВАРИРА ПОСТОЯННО

Дори при човек, който не качва и не сваля нито грам мазнини и/или мускулна маса, теглото постоянно се променя. Нормално е за денонощие да варира плюс-минус около 1% (и повече) спрямо телесното тегло. Основните причини са в различното количество изхвърлени и задържани течности (все пак сме над 60% вода) и остатъчна храна в храносмилателната система.

Когато говорим за отслабване имаме предвид намаляване мастната тъкан т.е. на мазнините. Но тъй като този процес е нормално да се случва с относително бавни темпове (от около 60 до около 130 грама на ден в зависимост колко имаме за сваляне), то когато се съчетае с ежедневните колебания в теглото, се получава нещо подобно на втората графика. Дни, през които теглото намалява повече, дни на задържане и дори такива с увеличаване на теглото. Това обаче не означава, че вие не губите относително еднакво количество мазнини всеки ден. Просто това може да е „замаскирано“ от нормалните ежедневни колебания на теглото.

КАК КАНТАРЪТ МОЖЕ ДА НИ ПРОВАЛИ?

Ако човек започне с режим за отслабване и очаква цифрите на кантара  всеки ден да показват по-ниска стойност, а това не се случва, то очакванията му не се покриват с реалността. В такава ситуация се ядосва или изпада в паника, следствие на което  зарязва режима или предприема някакви мерки, най-често драстични – голямо орязване на калориите и/или прекаляване с тренировките. Разбира се и двете не са разумни решения, още повече че се предприемат без реална нужда от промяна.

Твърде голямото намаляване на храната в краткосрочен план ще ускори отслабването, но в дългосрочен е доста вероятно да доведе до невъзможност за запазване на постигнатото и до йо-йо ефект. А прекаляването с тренировките – до претрениране и срив на имунната система.

КАКЪВ Е ПРАВИЛНИЯТ ПОДХОД?

Не казвам, че не трябва да следите теглото си, това все пак е начин за следене на прогреса. Но преди всичко трябва да сте наясно с нормалният механизъм при отслабването и да не изпадате в паника при краткосрочен застой или дори повишаване на килограмите. Това не е задължително да означава, че не отслабвате, но наистина е възможно и да е така. За да разберете истина трябва да се измервате чрез по-обективен подход…

По отношение на измерването на теглото някои препоръчват да се измервате веднъж седмично (естествено при равни условия, например сутрин на гладно след тоалетна), тъй като това е достатъчно дълъг период, за да отчетете загубата на мазнини. Представете си обаче ситуация, при която сте свалили 400-500 г мазнини за седмицата, но в деня преди измерването сте консумирали повече сол и се пили повече вода. На другия ден сте задържали 400-500 г течности и кантарът ви подвежда, че не сте свалили нищо. За да избегнете подобни моменти и като цяло ежедневните колебания на теглото на не са такъв фактор, може да се измервате всеки ден (но не като вманиачените дето се теглят през час) и накрая да вземете средно аритметичната стойност за седмицата.

Освен това, неведнъж съм казвал, че теглото не трябва да е единственото ви мерило за следене на прогреса. Измервайте и с шивашки метър основните обиколки на местата, където са най-много мастните натрупвания – талия, ханш, бедра, гръдна и други. Ако сантиметрите намаляват, няма начин да не отслабвате, дори кантарът да „твърди“ обратното.

Имайте предвид, че ако тренирате силово е още по-важно да измервате и обиколките, тъй като паралелно със свалянето на мазнини може да качвате мускулна маса. Нещо, което кантарът не може да отчете, но може да разберете благодарение на сантиметъра. Например за един месец сте свалили 2 кг мазнини и сте качили 1 кг мускулна маса. Кантарът ще отчете само -1 кг. Но чрез обиколките може да изчислите колко мазнини сте свалили (например чрез калкулатора в сайдбара).

Не е за подценяване и начинът за сравняване на резултатите чрез снимки, които правите периодично при еднакви условия.

Вашият коментар