You are currently viewing Трябва ли възрастните хора да тренират с тежести?

Трябва ли възрастните хора да тренират с тежести?

Вече научихме, че въпреки общоприетото схващане силовата тренировка е по-ефективна от кардиото при отслабване. Друго общоприето схващане е, че възрастните хора не трябва да се „напъват“ да вдигат тежести, а само да се разхождат и да се радват на внуците си…

Да, разходките и радостта от потомството на децата ти са страхотни неща и е хубаво да са налице. Има различни проучвания, които  стигат до заключението, че възрастни хора, които са с по-висока физическа активност имат по-малък риск от сърдечно-съдови проблеми, диабет и някои други заболявания, респективно и по-ниска смъртност. Но какво може да каже науката конкретно за силовите тренировки при тази най-мъдра част от населението?

Най-мащабното проучване по темата  е публикувано през 2016 година [1]. Учените изследва данни от периода 1997-2001 година за над 30 000 мъже и жени на възраст над 65 години и проследява смъртните случаи до 2011 година. При тези, които са тренирали силово поне 2 пъти седмично се установява 46% по-малък риск от смъртност поради каквато и да е причина, в сравнение с нетрениращите. Освен това се отчита и по-малък риск от наднормено тегло (което е свързано и с диабет тип 2), сърдечни проблеми и рак.

Освен, че според науката силовите тренировки могат да предпазят възрастните хора от някои заболявания и да увеличат продължителността на живота, те им носят много повече ползи, спрямо това само да са само физически активни (като например да се разхождат и да си гледат внуците).

Всеки знае какво е остеопороза. Не всеки знае, че силовите тренировки водят до повишаване на костната плътност, с което се намалява риска от счупвания при падане (счупванията може и да са фатални, тъй като водят до залежаване, което често е пагубно за възрастния човек). А малко хора знаят какво е саркопения.

Саркопенията е аналогът на остеопорозата, отнесен към скелетната мускулатура. Или с други думи казано – както с напредване на възрастта нормално се губи костна плътност, така се губи и мускулна маса. И преди някой да е казал „ама за какво са им мускули на пенсионерите„, отново според науката [2] индексът за мускулна маса е възможно да определя продължителността на живот при възрастните хора. Дори да оставим това настрана, загубата на мускули под нормалното количество води до намалена сила, издръжливост и работоспособност т.е. по-големи физически и функционални ограничения. Силовите тренировки възпрепятстват/ забавят този процес като по този начин възрастните хора ще имат повече живот в годините си, а не само години в живота си т.е. ще се подобри качеството на живота на им.

Въпреки че нямат научна стойност, за да не цитирам само „суха“ наука, ще допълня с малко мои спомени, наблюдения и размишления за силовите тренировки при по-възрастните.

Първият ми „сблъсък“ с трениращ силово възрастен човек беше дядо ми, който почти всяка сутрин правеше упражнения с пружини. Не мога да кажа дали благодарение на това, но до късна възраст (над 80 години) беше доста жизнен и работоспособен. Често ходехме по планини с него и той беше много добър пример по отношение на физическите упражнения.

Като тийнейджър започнах да ходя на фитнес. Тогава (1996-та година) фитнесите не бяха много и пътувах всеки път до друг квартал. В залата ми направи впечатление по-възрастен човек, който тренираше редовно и беше в добра форма. Въпреки видимо състарената кожа имаше добре развита и релефна мускулатура. Мислех че е около шейсетте. Оказа се на 78…

По-късно като студент в Национална Спортна Академия се запознах с работата на професор Павел Добрев (сектор „Тежка атлетика“). Той е тренирал силово хора в напреднала старческа възраст (дори до 95! години), като всички (според неговите думи) подобряват издръжливостта и работоспособността си. През годините е провел четири двугодишни експеримента за изследване влиянието на силовите упражнения върху всички органи и системи. Изводите, които прави са, че силовите упражнения имат силно положителен ефект върху организма във всяка възраст, като при това е видимо влиянието дори върху жизненоважно органи като сърцето и мозъка, а старите хора биват видимо подмладени.

Сравнително наскоро разговарях с един мой клиент, който се премести да живее в Канада. Каза че във фитнесите там има доста по-възрастни хора, които тренират там силово по лекарска препоръка. А тук доста наши медици не препоръчват тежести дори на младите, защото било опасно…

This Post Has One Comment

  1. Ангел

    Много интересна статия!

Вашият коментар