Меню на страниците
Facebook
Меню на категориите

Публикувана от на 01.10.2021 в Здраве/ функционалност | един коментар

Трябва ли възрастните хора да тренират с тежести?

Трябва ли възрастните хора да тренират с тежести?

Вече научихме, че въпреки общоприетото схващане силовата тренировка е по-ефективна от кардиото при отслабване. Друго общоприето схващане е, че възрастните хора не трябва да се „напъват“ да вдигат тежести, а само да се разхождат и да се радват на внуците си…

Да, разходките и радостта от потомството на децата ти са страхотни неща и е хубаво да са налице. Има различни проучвания, които  стигат до заключението, че възрастни хора, които са с по-висока физическа активност имат по-малък риск от сърдечно-съдови проблеми, диабет и някои други заболявания, респективно и по-ниска смъртност. Но какво може да каже науката конкретно за силовите тренировки при тази най-мъдра част от населението?

Най-мащабното проучване по темата  е публикувано през 2016 година [1]. Учените изследва данни от периода 1997-2001 година за над 30 000 мъже и жени на възраст над 65 години и проследява смъртните случаи до 2011 година. При тези, които са тренирали силово поне 2 пъти седмично се установява 46% по-малък риск от смъртност поради каквато и да е причина, в сравнение с нетрениращите. Освен това се отчита и по-малък риск от наднормено тегло (което е свързано и с диабет тип 2), сърдечни проблеми и рак.

Освен, че според науката силовите тренировки могат да предпазят възрастните хора от някои заболявания и да увеличат продължителността на живота, те им носят много повече ползи, спрямо това само да са само физически активни (като например да се разхождат и да си гледат внуците).

Всеки знае какво е остеопороза. Не всеки знае, че силовите тренировки водят до повишаване на костната плътност, с което се намалява риска от счупвания при падане (счупванията може и да са фатални, тъй като водят до залежаване, което често е пагубно за възрастния човек). А малко хора знаят какво е саркопения.

Саркопенията е аналогът на остеопорозата, отнесен към скелетната мускулатура. Или с други думи казано – както с напредване на възрастта нормално се губи костна плътност, така се губи и мускулна маса. И преди някой да е казал „ама за какво са им мускули на пенсионерите„, отново според науката [2] индексът за мускулна маса е възможно да определя продължителността на живот при възрастните хора. Дори да оставим това настрана, загубата на мускули под нормалното количество води до намалена сила, издръжливост и работоспособност т.е. по-големи физически и функционални ограничения. Силовите тренировки възпрепятстват/ забавят този процес като по този начин възрастните хора ще имат повече живот в годините си, а не само години в живота си т.е. ще се подобри качеството на живота на им.

Въпреки че нямат научна стойност, за да не цитирам само „суха“ наука, ще допълня с малко мои спомени, наблюдения и размишления за силовите тренировки при по-възрастните.

Първият ми „сблъсък“ с трениращ силово възрастен човек беше дядо ми, който почти всяка сутрин правеше упражнения с пружини. Не мога да кажа дали благодарение на това, но до късна възраст (над 80 години) беше доста жизнен и работоспособен. Често ходехме по планини с него и той беше много добър пример по отношение на физическите упражнения.

Като тийнейджър започнах да ходя на фитнес. Тогава (1996-та година) фитнесите не бяха много и пътувах всеки път до друг квартал. В залата ми направи впечатление по-възрастен човек, който тренираше редовно и беше в добра форма. Въпреки видимо състарената кожа имаше добре развита и релефна мускулатура. Мислех че е около шейсетте. Оказа се на 78…

По-късно като студент в Национална Спортна Академия се запознах с работата на професор Павел Добрев (сектор „Тежка атлетика“). Той е тренирал силово хора в напреднала старческа възраст (дори до 95! години), като всички (според неговите думи) подобряват издръжливостта и работоспособността си. През годините е провел четири двугодишни експеримента за изследване влиянието на силовите упражнения върху всички органи и системи. Изводите, които прави са, че силовите упражнения имат силно положителен ефект върху организма във всяка възраст, като при това е видимо влиянието дори върху жизненоважно органи като сърцето и мозъка, а старите хора биват видимо подмладени.

Сравнително наскоро разговарях с един мой клиент, който се премести да живее в Канада. Каза че във фитнесите там има доста по-възрастни хора, които тренират там силово по лекарска препоръка. А тук доста наши медици не препоръчват тежести дори на младите, защото било опасно…

един коментар

  1. Много интересна статия!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: :lol: :ninja: :pinch: :pouty: :sad: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :smile: :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: :wink: :wub: