You are currently viewing Наднорменото тегло ни състарява!

Наднорменото тегло ни състарява!

Както вече стана ясно, затлъстяването НИКОГА не е само козметичен проблем. Не трябва да се говори за „метаболитно здравословно затлъстяване“, тъй като това създава погрешна представа у хората и неглижиране на проблема, което понякога може да се окаже фатално. Според проучване, наднормените килограми също така ни състаряват…


Проучването [1] е анализирало резултатите от около 200 други изследвания по темата. Открито е, че затлъстяването води до проблеми, които приличат на тези при застаряване. Негативно се повлияват автофагията и апоптозата (програмираната клетъчна смърт), което води до по-трудно премахване на увредени клетки. Възможно е да настъпят промени в генома, които могат да доведат до отслабена имунна система, намалени когнитивни способности, завишен риск от развитие на различни заболявания (Алцхаймер, сърдечно-съдови, злокачествени образувания).

Затлъстяването намалява и качеството, и продължителността на живота – средно с 5.8 години при мъжете и 7.1 години при жените след четиридесет годишна възраст.

Тъй като е възможно проблемите да стигнат генетично ниво, след определен момент някои от тях може да бъдат необратими, дори при сваляне на наднормените килограми. Затова вземете се в ръце докато сте все още сравнително млади и се справете със затлъстяването докато е време. Не позволявайте също децата ви да тръгват по този „път“!

Вашият коментар