You are currently viewing Как да влезем във форма след празниците?

Как да влезем във форма след празниците?

През този период от годината най-често задаваният въпрос е: „Как да вляза във форма след празниците?“ Моята гледна точка обаче е малко по-различна…

На следпразничното влизане във форма не трябва да се гледа като на нещо много по-различно от влизането да форма, през което и да е време от годината. Да, факт че много хора прекаляват с храната по време на празниците и след това чувстват, че трябва да направят нещо по въпроса веднага и бързо. Затова във фитнес средите съществува шегата, че Януари е месецът, през който 2 милиона българи започват да ходят на фитнес, а Февруари е месецът, през който близо 2 милиона се отказват.

Който наистина иска да влезе и да остане във форма, не трябва да гледа върху процеса като на нещо, което има начало и край. Защото тогава много хора се склонни да прекаляват – твърде много тренировки и твърде големи ограничения в храненето, поради което бързо прегарят и се отказват. Трябва да се работи плавно и постепенно за изграждане на трайни навици в спортуването и храненето.

Откъде да се започне зависи какво е физическото ниво и каква е хранителната култура. Ако човек е много обездвижен, може първо да си постави за цел да ходи повече пеша, след това да опита по-леки упражнения у дома и чак след това да започне с малко по-сериозни тренировки.

Ако храненето му довчера е било предимно от големи количества преработени храни, тестено и сладко, то може да започне постепенно да ги намалява и заменя с пресни меса и риби, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и прочее. Да започне да се храни сравнително редовно, за да не прегладнява, защото когато сме много гладни, тогава обичайно вземаме лоши решения за храненето си.

Всяка следваща стъпка за влизане във форма изисква малко повече усилия от предходната. Затова не е нужно да хвърляте всичките си усилия още в началните стъпки. Изчакайте докато те се установят като трайни навици и след това продължете нататък, като междувременно започнете и да четете повече и да се образовате по темата.

Също така никога не си поставяйте крайни ограничения и забранени храни, тъй като това действа много зле на психиката. Ако човек наистина не е във форма, поради сладко, тестено или пържено, то е поради количествата или честотата на консумация т.е. приема твърде много калории от бедни на хранителни вещества и не много засищащи храни. Ако приемем, че се храните средно 3 пъти на ден, това са 90 хранения в месеца. Ако 10-20 от тях са добри, но останалите 70-80 не особено, то е вероятно да имате проблем. Но ако 80 са добри, а 10 не толкова – това най-вероятно няма да е проблем.

Важното е да сте постоянни в това, което правите, а не перфектни.

Постоянството винаги побеждава перфекционизма!

Вашият коментар