You are currently viewing Въглехидрати на вечеря…? Три основателни причини да опитате…

Въглехидрати на вечеря…? Три основателни причини да опитате…

В храненето има много митове, които едва ли ще си отидат скоро… Но в крайна сметка, за да не им „робуваме“ е необходимо четенето на адекватна информация и малко критично мислене (за първото от доста време се опитвам да помагам, но за второто всеки сам трябва да се погрижи).

Един от митовете, на който много хора продължават да „робуват“ (и за който съм писал доста отдавна=> тук) е, че не трябва да се консумират въглехидрати вечер…

Само ще припомня, че по отношение на качването/ свалянето на тегло (при еднакво количество въглехидрати за деня и равни други условия) няма значение дали ги приемате сутрин, вечер или по друго време от деня… Но по-богата на въглехидрати вечеря (за сметка на по-малко при останалите хранения) може да има допълнителни предимства.

#1 Консумирането на въглехидрати вечер може да действа успокояващо и да спомогне за по-добър сън

По-голямото освобождаване на инсулин след консумирането на въглехидрати, съдейства за по-лесното достигане на аминокиселината триптофан до мозъка, където се преобразува в серотонин („хормона на щастието“). Когато последният се повиши се чувстваме по-спокойни и щастливи, което вечерно време благоприятства по-лесното заспиване и по-добрия сън. Една от мерките, които взимам при клиенти с проблеми със съня (и от обратната връзка това често дава положителен ефект) е да включа въглехидрати на вечеря.

#2 Консумирането на въглехидрати вечер може да намали апетита (включително и за сладко)

Серотонинът е и естествен супресор на апетита т.е. когато бъде повишен се засищаме дори и с по-малко количество храна. Много хора с проблеми с теглото ми споделят, че вечерно време не могат да се заситят и често изпитват неистово желание за сладко. Но от друга страна „робуват“ на мита и не консумират въглехидрати. В повечето случаи, добавянето на въглехидрати на вечеря води до по-добро засищане и намалява желанието за десерт. Всъщност, една от основните физиологичните причини за повишения апетит за нещо сладичко (който се проявява най-вече вечерно време) е, че след консумацията им най-бързо се повишава именно серотонинът.

#3 Консумирането на въглехидрати на вечеря може да се окаже по-удобно и вкусно

Най-добрият режим е този, който се следва, нали така 🙂 А е по-лесно да сме постоянни в начин на хранене, който ни е по-удобен и ни доставя повече удоволствие. Повечето хора, с които работя, им допада да консумират въглехидрати на вечеря, вместо на обяд, поради две основни причини. Първо, така приготвят и носят една храна по-малко със себе си през деня. Но най-вече имат възможността вечерно време да се развихрят повече в кухнята и да консумират прясно приготвена и топла храна… Друго си е току що направено ризото, паста, печени картофи или кой каквото обича 🙂 А не студено, вчерашно и от кутия 🙁

С написаното тук не казвам, че задължително трябва да се консумират въглехидрати на вечеря или че всички ще имат полза от това. Идеята е да се доразбие един много упорит мит, а вече е въпрос на експериментиране кое ви допада и как влияе на енергията, настроението и апетита ви (които, разбира се, зависят и от много други фактори).

This Post Has One Comment

  1. Гити

    Предлагам ви да си купите една машинка за мерене на кръвна захар и след една богата на въглехидрати вечеря да си измерите кръвната захар след първия и втория час и да сравните със приетите за здравословни стойности. Защото вечер когато тялото се отпуска и проготвя за почивка, органите стават лениви, вкчючително и панкреаса, което при една много по-висока необходимост от инсулин влошава състоянието му. Неслучайно една от епидемиите на съвремието е диабетът тип 2 в напреднала възраст, а именно защото панкреасът след средна възраст е вече трайно увреден.

Вашият коментар