You are currently viewing Кой е най-добрият начин на хранене? (разкривам „тайната“)

Кой е най-добрият начин на хранене? (разкривам „тайната“)

Вечният спор, който най-вероятно никога няма да излъчи победител – кой е най-добрият начин на хранене.

Има толкова много различни теории, концепции и режими, които претендират да са по-по-най: нисковъглехидратен (високо-мазнинен), високовъглехидратен (ниско-мазнинен), гъвкава диета, „чисто“ хранене, периодично гладуване, алкална диета, веганство и много-много други.

Всеки от тях си има лагер от привърженици, които вярват, че именно техният начин е „Светият граал“ на храненето… В подкрепа ползата на всеки от тях могат да се намерят (някакви) изследвания… Всеки от тях си има и „адвокати“ под формата на авторитети, които го „защитават“… къде с теория, къде с логика, къде с проучвания…

Е, дойде време и аз да ви „разкрия“ кой е най-добрият начин на хранене според мен… Готови ли сте да узнаете „тайната“…?

От научна гледна точка, няма хранителна стратегия, която да превъзхожда останалите при здрави хора (изключвам режими при специфични медицински проблеми) [1]. Затова този път няма да увъртам, а ще ти го кажа директно:

Best-diet-is

Най-важното условие, за да бъде един режим най-добър за теб е да си достатъчно постоянен с него, за да му дадеш време да проработи. А е най-лесно да си постоянен, когато начинът ти на хранене (най-просто казано) те кефи. Включва храни, които обичаш, относително лесен е за спазване (приложим), чувстваш се заситен и енергичен и т.н. И естествено не на последно място – постигаш целите си.

Логично следва въпросът: „Как да открия този режим?„. Най-вече чрез метода „проба-грешка“. Харесай си първоначално нещо, което ти допада и започни да го следваш (консултация със специалист е възможно да съкрати времето ти за търсене). Разбира се, трябва и да е разумно. Някой да не реши, че може да е на режим само с кИбапчета, хляб и руска салата, ако така го кефи… Става въпрос за някой относително здравословен и балансиран начин на хранене (може да прочетете двете части на публикациите ми „Основи на здравословното хранене“тук и тук). Да набавя нужните хранителни вещества и да съобразява, ако имаш някакви хранителни алергии/ непоносимости или заболявания.

Следвайки избрания режим определено време (седмици, месеци) бъди в обратна връзка с твоето тяло. Следи как се чувстваш, какво е нивото на енергията през деня, как се представяш в залата, разбира се и какви са резултатите. Ако е нужно си записвай.

Не се чувстваш добре – продължавай да търсиш. Нещо не те кефи – промени го. Бъди експериментатор. Но разумно и интелигентно. За целта чети и учи. Образовай се в храненето, но по адекватен начин чрез научно обоснована литература, а не доверявайки се на „маркетинг специалисти“ в храненето. Ако някой се опита да ти пробута „неговия“ начин на хранене, като най-добрия начин – бягай далеч от него…

Чувстваш се добре и имаш резултати – може да продължиш, но може и да продължиш да търсиш. Защото нашите възприятия за това какво е добре и зле са сравними само с предишния ни опит. И ако никога не сте се чувствали толкова добре, това не означава че не може и по-добре.

Също трябва да знаеш, че най-добрият режим на „хартия“ може да не е най-оптималният на практика. Ако с режима Х може би постигаш една идея по-добри резултати, но е обвързан с толкова много правила, че ти коства страшно много усилия, за да го следваш, то това не е оптималният режим. Оптималният режим е този, който е максимално лесно практически приложим. Т.е. отново стигаме до максимата: този, който можеш да следваш. А за да може да улесниш практическото приложение на режима си, разбери кои са най-важните (или изобщо важните) правила и следвай само/ основно тях в моментите, през които не може да изпълниш всичко. Имай предвид, че доста режими са „напудрени“ с безсмислени и ненужни правила, само и само да изглеждат по интересни и съдържателни. Да, те може и да работят и да се чувстваш перфектно, но това да бъде благодарение например на 10 от общо 30 правила. А останалите 20 просто те затормозяват излишно и правят режима по-труден за следване.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма начин на хранене, който да е най-добър за всички. Може да има десетки начини на хранене, които да са еднакво добри, както за здраве, така и за резултати. Може да има и такива, които изобщо да не са за определени хора. Намери това, което е достатъчно добро и максимално приложимо, за да можеш да го следваш дългосрочно с минимални усилия.

Тази статия не е обичайно дълга, както повечето в сайта. Но според мен казва важни неща. Сподели, ако ти е харесала.

Референции:

[1] Can we say what diet is best for health? Annual review of public health, 2014

This Post Has 2 Comments

  1. Dimitri

    Лично мнение. Много добра статия, самият аз винаги съм се придържал точно към това, което е написано. Прави ми впечатление, че авторът с последните си материали много балансирано описва проблематиката. А май преди години не беше така, такова чувство имам от коментарите тогава.

  2. Не може само да побеляваме, трябва и да помъдряваме 🙂

Вашият коментар