You are currently viewing Общ поглед върху нисковъглехидратната диета (НВД)

Общ поглед върху нисковъглехидратната диета (НВД)

Нисковъглехидратната диета (НВД) е доста популярен режим за лесно отслабване.

Заслужена ли е славата на тази диета и кои са „подводните камъни“, които ни дебнат, ще се опитам да изясня със следващия материал.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНАТА ДИЕТА

Най-просто казано това е режим на хранене, при който един от основните макронутриенти – въглехидратите, e значително количествено ограничен (под 20-30% от дневния калориен прием). Заедно с мазнините те са двата основни източника на енергия за организма ни, а белтъчините изпълняват тази роля само в краен случай (при недостиг на енергия).

Когато намалите енергията от храната,  тялото започва да си набавя нужната му енергия като окислява собствените си мастни запаси (в най-добрия случай) и известно количество аминокиселини – от белтъчините от храната и от скелетната мускулатура. Второто е нежелателно, защото аминокиселините имат далеч по-важна роля от това да се превръщат в енергия и недостигът им може да разстрои функцията на много органи и системи, както и да доведе до загуба на мускулна маса. Това се преодолява до известна степен с увеличаване на приеманите белтъчини (а най-добре е да се провежда и някаква форма на силови тренировки). Всъщност, основният „коз“ на НВД диетите е именно по-големите количества протеини, които имат най-висок термичен ефект и създават усещане за ситост.

Добавянето на допълнително количество мазнини е пренебрегван момент при ниско въглехидратна диета, тъй като думата „мазнини” все още погрешно се асоциира с наднорменото тегло. От една страна те са необходими да покрият прекалено големия калориен дефицит, получен при орязването на въглехидратите. От друга страна, незаменимите мастни киселини участват в строежа на клетки и много биохимични реакции, както и служат като базови съставки за синтез на ейкозаноидите– специфични хормоноподобни сигнални молекули, регулиращи имунната система, възпалителните процеси и метаболизма. Т.е. по-правилната ниско-въглехидратна диета (особено ако ще се следва дългосрочно) е тази с повече мазнини или с други думи казано – високо-мазнина ниск0-въглехидратна диета – ВМ-НВД.

Няма обща формула, по която да спазвате НВД. Прието е да се приемат 2 до 3 гр белтъчини на кг телесно тегло и малко въглехидрати. Белтъчините можете да си набавите от източници с минимум въглехидрати:

 • месо и месни продукти;
 • риба и морски храни;
 • яйца;
 • сирене, кашкавал, извара;
 • протеинови шейкове.

Ограничените количества въглехидрати е препоръчително да идват от източници с нисък гликемичен индекс: кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, грах, леща и др., тъй като от тях ще получите по-добро засищане. Зеленчуците са задължителни в достатъчни количества. Добре е да се увеличи приема на вода.

НЕДОСТАТЪЦИ НА НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНАТА ДИЕТА

На първо място това е недостатъкът на всяко едно ограничение в храненето – лишава ви от неща, които може би обичате. Ако обичате повече ориз, картофи, спагети, хляб, варива, плодове и други въглехидрати, то чрез НВД ще сте крайно ограничени да ги консумирате. В крайна сметка най-успешният режим е този, които се следва дългосрочно. А се следва този, който ви допада, чувствате се добре от него, включва храни които обичате и като цяло по-лесно се придържате.

Доста хора се оплакват от замаяност и липса на енергия. Ако това се случва и за да се избегне може се използва въглехидратно зареждане на няколко дни от режима (по-големи количества въглехидрати веднъж на няколко дни). Такова увеличение на приеманите въглехидрати обаче може да доведе до временно задържане на течности и леко покачване на теглото. А това е възможно да създаде проблем психологически аспект, тъй като създава усещането че режимът е нарушен и всички усилия са били напразни. Но изключвайки това, зареждащите дни по време на НВД са един доста успешен метод за поддържане нивата на енергия и контрол върху апетита.

НВД (особено ако въглехидратите са крайно малко, а мазнините недостатъчно) може да се окаже неподходяща също за хора с усилена умствена или физическа работа, както и такива подложени на голям ежедневен стрес. Възможно е да изпитат значителен спад в нивото на енергия, възможността за концентрация, забавена мисловна дейност, леност и отпадналост.

Сериозно спортуващи също може да извлекат основно негативи, като спад в спортните постижения и загуба на мускулна маса.

ЗА КОГО Е ПОДХОДЯЩА НИСКОВЪГЛЕХИДРАТНАТА ДИЕТА

НВД се отразява добре на хора, които нямат напрегната работа, не спортуват или спортуват рядко и/или не интензивно. Важно условие също е да нямат бъбречни и чернодробни проблеми, тъй като високият белтъчен прием принуждава тези органи да работят по интензивно, за да обезвреждат и изхвърлят амоняка, които се получава при дезаминиране на аминокиселините. При всички положения обаче е редно да е провери дневния прием на калории. Защото по мои наблюдения повечето „слепи” привърженици на НВД приемат твърде малко калории. Това води до първоначално до рязко сваляне на килограми, но по-голямата част от тях не са мазнини, а вода и мускулна маса. Вследствие може да се стигне до нежелана адаптация на метаболизма, нарушаване на хормоналния баланс и срив в имунната система. Все неща несъвместими с постигането на привлекателна визия и добро здраве.

ИЗВОДИ

Най-вече трябва да знаете, че нисковъглехидратната диета не е някаква „магическа“ диета, включваща храни от които се „слабее“ и изключва такива, от които се „дебелее“. Ефектът (ако се получи) е поради една-единствена причина – просто като изключите калоричните неща от менюто си (още повече ако сте ги „нагъвали“ до вчера), създавате калориен дефицит (дори без да го съзнавате), който е единствената причина човек да губи тегло (изключвайки загубата на течности). Но ако не го направите правилно, съществува риск да консумирате твърде малко храна, както и да създадете хранителни дефицити.

НВД не трябва да се спазва, защото е модерно или защото съседката е мноого доволна от ефекта. Ако нямате достатъчно познания да прецените дали изобщо е подходяща за вас този начин на хранене, както и да се направи по адекватен начин и според личните ви нужди, то консултирайте се със специалист.

This Post Has 55 Comments

 1. Koko

  Евала и за тази хубава темичка!Я кажи обаче в зареждащия ден вместо 4 порции по 100 грама овесени ядки дали за същите хранителни стойности мога да си правя леща защото овеса като го ям без мляко е много гаден

 2. Любомир Иванов

  Лещата е много подходяща за диета, тъй като има гликемичен индекс около 30. Само трябва да си я сготвиш диетично 🙂

 3. Koko

  Варена?

 4. Любомир Иванов

  Примерно 😉

 5. Ivanski

  Че овеса се яде без мляко 😉

 6. Koko

  Бе лещата е май по добрия вариант гледам и доста фибри има.Любо може ли да ми кажеш в 100 грама леща колко въглехидрати има защото вчера зех 1 пакет то само белтъка пишеше

 7. Любомир Иванов

  65 гр на 100 гр сухо тегло.

 8. Има доста истина в този материал, особено по отношение на прекаляването с протеини. Но ниско-въглехидратното хранене може и е добре да се ползва цял живот, ако човек желае да избегне масовите, дегенеративни заболявания. Лично аз съм на високо-мазнниния му вариант от над 7 години. Точно този е и правилният вариант на НВД. За плочки и функционалност на тялото няма и да споменавам, за това си трябва и трениране 😉

 9. Милко за теб може и това да е правилния вариант, но на други може и да не се отрази добре. Иначе ВМ-НВД има доста привърженици, най-вече активно спортуващи. Аз лично залагам на ротационния принцип в приема на белтъчини, мазнини и въглехидрати и твърдя, че това елиминира доста от недостатъците на повечето режими. Затова скоро ще представя материал по темата 🙂

 10. Точно спортуващите са привържениците на обратното на ВМ-НВХ 😉 И е нормално, защото те имат резултати от доктринната система и вярват в нея. Аз ползвам ВМ-НВХ в работата си и затова знам какво говоря. Няма един път до целта, това е вярно. Важото е човек да действа съзнателно и адекватно. Желая ти успех, Любо!

 11. Юлиян

  Интересно ми е какво мислиш за НВД + зареждащ ден с много калории и положителен калориен баланс.
  Опитвал ли си по този начин ?
  И така примерно ако се спазват 4 дена НВД и 1 ден зареждащо и след това продължаваш по същия начин, дали ще се запази мускулната маса ? 🙂

 12. По-добре от НВД без зареждащ ден 😉 Ако трябва да съм сериозен, всичко е индивидуално и зависи от много фактори. При някои може да даде страхотен ефект, други да изгубят много мускули. Иначе не мога да кажа, че съм опитал всичко, но съм пробвал почти всичко. Бил съм релефен и с много въглехидрати и с малко и с умерено. Всичко опира и до калорийния баланс. А и имай предвид, че за мен малко въглехидрати означават поне 150-200 грама дневно, друг може да качва при това количество.

 13. Петър

  а да питам през зареждащия ден може ли да се яде 200-300 грама щоколад?

 14. В зареждащ ден се ядат отново правилните въглехидрати, но в по-големи количества, а шоколадът не е от тях, освен това има и доста мазнини. Може да бъде използван единствено като чийтинг хранене.

 15. Minionkata

  Здравей Любо, в една статия (естествено горещо препоръчваща НВД) попаднах на безумното според мен твърдение, че мазнините били предпочитаното гориво за организмът ни, като фактите, с които го бяха подкрепили е, че нямало незаменими въглехидрати и можем да ги синтезираме. Та в края сметка въглехидратите или мазнините са предпочитаното гориво, макар че наполовина май съм си отговорила на въпроса, след като организмът ни се запасява с мазнини, а не с въглехидрати, но все пак така ли е или аз съвсем съм се объркала…

 16. Делян

  Здравей. Не,че съм Любо, но тялото ни се запасява с въглехидрати под формата на гликоген в мускулите и черният дроб и той си остава предпочитаното гориво.

 17. Minionkata

  Е нищо, че не си Любо 🙂 мерси за отговора.

 18. Нека и аз да се включа малко по-подробно. Няма незаменими въглехидрати, има незаменими мазнини – факт. Тялото може да произвежда въглехидрати от белтъчини и мазнини – факт, но го прави, не защото предпочита, а за да оцелява при липса на въглехидрати от храната. Кое е предпочитаното гориво? Когато нивото на кръвната захар падне, организмът започва първо да черпи гликоген от черния дроб, а не започва да гори мазнини на поразия. Мазнините са резерва в случай че въглехидратите свършат и няма нова доставка 🙂

 19. Minionkata

  Е сега вече става съвсем ясно, мерси за изчерпателния отговор 🙂

 20. caelum

  Въглехидратите са предпочитан източник, защото масовият човек основно тях яде. При ВМ-НВД, като това ВМ идва предимно от наситени, има период на адаптация от няколко дена, докато тялото се научи да разчита на мазнините за енергия. Когато изпита недостиг на храна, няма да разгради мускул, ами мазнина. Няма нужда от зареждащи дни, освен ако примерно в началото не те мъчи вълчи глад за въглехидрати.

  Естествено има някои недостатъци, но не са болка за умиране – качва се малко по-бавно, защото няма инсулин и не се задържа вода в мускулите. Също така е леко рестриктивен – голяма част от храните в магазина съсдържат предимно въглехидрати, но веднъж като се приспособиш, апетитът за такива изчезва. Другото е, че се появяват условия за ketoacidosis, с което много лекари обичат да спекулират – но ако си здрав и не се напиваш като мотика, няма да се получи.

  ВБ-НВД е глупаво, да :silly:

 21. Petar

  1 грам мазнина 1 грам въглехидрати 3 грама белтъци на килограм от теглото ми. На 1 ядене или за цял ден ?

 22. Иво Лазов

  Поздрави за статията!
  Имам 1 въпрос към Любомир Иванов.
  :На ниско въглехидратна диета съм от 5 дена.Храня се по 7 пъти на ден,като 1 хранене: 50гр. овесени ядки и две цели яйца
  2хранене:350гр. извара.3-то хранене:50гр. белен слънчоглед;4-Риба тон 130гр.;5-350гр извара;6-130гр риба тон;7-извара 350гр.Този хранителен режим ми дава-229.97гр. протеин;65.5гр. въглехидрати; 56.58гр.мазнини;1691ккал на ден!
  На 23г. съм ,ръст 173см. тежа 75кг.Искам да изгоря подкожните мазнини!4 дена работя 4 дена почивам,като работата ми е по 12 часа с умерено физическо натоварване.Тренирам 4 пъти в седмицата и 4 пъти в седмицата карам колело по 1 час на ден(истинско колело,не във фитнеса)
  Знам,че режимът не е особенно разнообразен,но ми е по-лесно да го спазвам,защото всичките храни ги купувам и ги консумирам,без готвене.С изключение на яйцата-варя ги за 10 мин. Мисля да спазвам режима 21 дена и след това да премина на РБД с положителен калориен баланс с цел покачване на мускулна маса!
  Въпросът ми е ще имам ли успех с тази диета -НДВ и греша ли някъде?Най -общо казано?! :))
  Мога да вкарам и месо,но то ще е от типа на шунка или пуешко пушено месо,защото се купува и се яде….Просто нямам време и да готвя….
  Благодаря предварително,ако ми отговорите! :))

 23. @Иво, индивидуални режими в полето за коментар не се разискват, но няколко основни възможни грешки:

  1. Възможно е да не усвояваш всичките белтъчини от 350 гр. извара наведнъж, която е бърз протеин; няма логика да имаш хранения с малко белтъчини и такива с прекалено много).
  2. Храненията са непълноценни – нямат енергиен източник, зеленчуци, имаш 1 хранене с непълноценен белтък (хранене 3).
  3. Слънчогледа и жълтъците набавят твърде много омега-6 мастни киселини, възможна е появата на възпаления, нарушения в имунната система и лошо възстановяване от тренировките. Имаш недостиг на омега-3 мастни киселини.
  4. Максимално допустимото количество консерва риба тон е 2-3 консерви седмично, заради съдържанието на живак.
  5. При това физическо натоварване калориите, които приемаш са твърде малко (като за жена).
  6. 21 дни е малко за режим.
  7. Има и още много…

  Дали щеимаш успех – няма как да предполагам.

 24. Иво Лазов

  Благодаря за отговора!Ще променя режима,но първо ще прочета повечко за храненето,преди да го направя!
  Изварата не е ли бавен протеин(казеинов)?
  Поздрави!

 25. В магазините основно се предлага суроватъчна извара. Ще е бавен протеин ако е млечна, каквато не съм срещал (не казвам, че няма).

 26. Иво Лазов

  Ясно,благодаря!

 27. Стеф

  Здрасти, хареса ми статията и имам няколко въпроса:166 см съм висока и тежа 51-52 кг, така да се изразя имам малко мазнинки да стопя и то на корема и малко на дупето. Та, подходяща ли е НВД диета?Спортувам вкъщи със силови и аеробни тренировки. Трябва ли да спазвам някакъв определен режим с ограничени въглехидрати и мазнини или просто да спра тестено, сладко, пържено и газирано?

 28. Меги

  Здрасти,аз съм висока 156см и тежа 58кг.Тренирам всеки ден два пъти в седмицата в фитнеса а през останалото време в къщи(веларгометър по 40 мин. Коремни преси,лицеви опори и гирички).Храненето ми се изразява главно в прием на плодове,зеленчуци ,кисело и прясно мляко,както и пилешко месо. Искам да питам дали НВД е подходяща за мен с цел свалянето на 5-6кг и колко време трябва да я спазвам.Чела съм че когато пазиш диета с ниско съдържание на въглехидрати трябва поне веднъж в седмицата да си позволяваш да ядеш някакъв въглехидрат.Аз обикновено хапвам по един банан или малко ориз след тренировка. И понеже съм студентка искам да знам дали диетата ще навреди на съсредоточеността ми в часовете и подготовката за изпитите. Мерси предварително:-)

 29. борислав

  Темата е стара, но актуална!
  Имам само един въпрос.
  Колко мазнини трябва да приема човек при вм нвд, ако човекът е 90кг и иска да изчисти още.Белтъците и въглена са ясни?

  Сатав дума за човек ,който спортува и има доста натрупана мускулатура.
  Накратко, какво трябва да е съотношението
  Б %
  В %
  М %

 30. При ВМ НВД съотношението белтъчини:мазнини:въглехидрати следва да е 25-30%:50-55%:15-20%. При тежки тренировки и по-обемна мускулатура белтъчините може да се увеличат още малко. Ако човек желае да изчисти мазнини важен е отрицателния калориен баланс. Според процента мазнини и нуждата от сваляне може да се даде малък (около 10%) до сравнително голям дефицит (около 25%).

 31. борислав

  Благодаря много за отговора!
  От няколко месеца съм на НВД и нещо зациклих на тея 91-92кг.Даже направих и следното:бях само на много белтъци от рода на В 100г Б 300г и мазнини 35г.Така съм от доста време и даже качвах кила и задържах вода.Не е нужно да казвам,че се чувствах като парцал.Общо взето тъпчех на едно място.
  от седмица се граня по тази ВМ НВД и постигам супер резултати!Преди да я почна, бях станал 95кг, а сега съм под 90кг!Чувствам се идеално.Имам много сила и то став дума за максимум.Забелязвам също ,че съм изчистил и около корема,станал съм доста повече венозен.като цяло резултатите са на лице.
  За инфо, сега съм на това съотношение и съм прерфектен!
  В 17г
  Б 160г
  М 170г
  Това са около 2200калории.Съчетани с 6 тренировки седмично и малко кардио.
  Храните, които ям са:
  цели яйца по 10-15 дневно
  масло
  печен св. черен дроб и сърца.
  сирене и извара
  вече и сланина
  домати и краставици.

 32. Както казах – калориите са над всичко! Когато са твърде много, няма как да се постигне редукция на тегло, каквото и да е разпределението на макронутриентите. Когато са твърде малко – тялото реагира негативно и метаболизма се забавя.

 33. Ангел

  Здравейте, искам да задам един може би леко нахален въпрос, но просто ориентировъчно ако мога да попитам в един хранителен режим (без значение с каква цел, просто като елементи) от Пилешко, яйца, извара, сирене,риба, варива, овес, ориз, картофи, ленено семе, фъстъци,бадеми, зеленчуци и плодове има ли някакво липсващо звено ( недостиг на някой елемент). Благодаря !

 34. На пръв поглед нищо не липсва, но от значение са и консумираните количества.

 35. Жеко

  Аз не мисля, че сирената, дори и пълномаслените са източник на бавноусвояеми белтъчини. А, Любо ?

 36. Жеко

  Може би изключение прави само и единствено ПРЯСНОТО сирене ???

 37. Казеинът е основният белтъчен източник в млечните продукти и единственият в сиренето и кашкавала. Казеинът е най-бавноусвояемия протеин (доказано с научни изследвания).

 38. Жеко

  Така е, да, но нали за направата на сирене и кашкавал се използват сирищни ензими. Та, въпросните ензими не раздробяват ли казеина до аминокиселини и/или пептиди? Аз мисля, че едно напълно узряло пълномаслено сирене (подсирено с ренин например) не е източник на бавноусвояеми белтъчини.
  Киселото мляко, прясното мляко, сухото мляко, казеина като добавка и прясното сирене виж за тях нищо не казвам.

 39. Жеко

  А напълно узрялото обезмаслено сирене пък за мене е ултра-бърз протеин, сигурно по бързо усвоим от суроватъчния протеин и обезмаслената суроватъчната извара. Основавам се по причините на вече разградения казеин, както казах по-горе в другия коментар

 40. Сирищните ензими предизвикват коагулация (пресичане) на казеина в прясното мляко (благодарение на това се превръща в сирене), а не ензимна хидролиза на пептидните връзки. Да, така казеинът става по-лесно усвоим, но не го прави по-бърз протеин от суроватката, обезмаслената суроватъчна извара и белтъците например.

  П.С. Отклонихме се много от темата

 41. Мария

  Изчислих си, че трябва да приемам по около 80г. въглехидрати на ден. Трябва ли в тях да си смятам и въглехидратите от зеленчуците, защото съм чела, че някои не го правят. Благодаря предварително!

 42. Ако консумацията на въглехидрати е по-висока като цяло и не се консумират много зеленчуци, може и да не се смятат. В случая може да се смятат само въглехидратите от кореноплодните (моркови, цвекло, ряпа, естествено картофи и др.) и доматите (като плод), тъй като имат малко повече въглехидрати. Останалите може да не се смятат.

 43. Виктория

  Моля кажете ми точен начин по който да изчисля по колко грама въглехидрати, белтъчини и мазнини да консумирам при този режим на хранене. Благодаря!

 44. Ива

  Здравей Любо!
  Страхотна статия, както винаги. Пише ти едно момиче което за около година с правилно хранене и редовни тренировки успя да свали 13 кг, като ми остават още около 5. Стегнах се, доста намаляха и мерките, сега целта ми е да се доизчистя за да могат да видят и другите мускулите,за които толкова се трудих. Целта ми е атлетично и хармонично развито тяло^^
  Смятам да започна ВМ-НВХ диета, съчетана с кардио на гладно сутрин, и силова тренировка следобяд(като имам почивки през ден). Защо точно тази – прочетох на доста места, че е най-ефективна за сваляне на излишните мазнини и успоредно с това изграждане на мускулна маса. Освен това включва храни, които обожавам :biggrin:
  Реших да си разпределя въглехидратите, мазнините и протеините по следния начин – 20%:50%:30% Чудя се дали процентите са уместни?
  Използвах калкулатор на калории и си изготвих примерно меню за един ден:
  Закуска:
  2 варени яйца, 100гр свинско филе, краставица 100гр.
  Предиобяд:
  Кофичка кисело мляко 400гр, банан 175гр
  Обяд:
  Варена леща 50гр, пилешко филе 150гр, домати 100гр, краставици 100гр
  Следобяд:
  2 варени яйца, маслини 155гр
  –СИЛОВА ТРЕНИРОВКА–
  Следтренировъчно хранене:
  Пилешко филе 150гр, домати 100гр
  Вечеря:
  Сирене 150гр
  Всичко това ми носи около 1920кал. Висока съм 183см, тежа 74кг. на 20г.
  Искам да те питам дали това меню е добро, или трябва да намаля хранат? Много ще съм ти благодарна ако ми отговориш и се извинявам за огромния пост.

 45. Ива, процентите са уместни, но мога да ги кажа относно количествата – те са индивидуални.

 46. Лъчо

  Браво Любо, много добра тема 🙂

 47. Миро

  Лазар Ангелов? Генетика, нули въглехидрати,препарати(стероиди)?.Със сигурност не е на ВВД.Няма начин. Вземам него за пример,защото е от България,израстнал в еднакви условия със същата вода и храна.Уникален и знам,че едва ли ще го коментираш,но как е възможно? Ако той постига това с ВМНВД няма причина и всички други да не опитаме.Поне това.Успех!

 48. Миро

  Извинявам се,че отново пиша,но пропуснах да кажа,че съм човек като него е на фотосесии и реклами през цялата година.Винаги чист и винаги с достатъчно размери.Във всяко интервю споменава,че е на ниски въглехидрати.Пресмятал съм калориите му и се чудя как си набавя(за неговото тяло-минимум 4500-5000 калории,а може и доста повече) от диета с ниски въглехидрати и не особено много мазнини.Доста е неетично май да пиша за това.Съжалявам!Не го публикувай,ако е лошо. Просто или е генетичен мутант или знае повече от доста други за храненето и суплементите.Търся отговори и само ти ми остана като вариант.

 49. Няма да го коментирам. Възможно е да е само генетика или плюс стероиди (без да отричаме труда и режима). Този въпрос трябва да се зададе на Лазар. А ако той постига всичко това с ВМНВД – не е задължително това да работи при всички (по-скоро е малко вероятно).

 50. Миро

  Любо, при НВД(Anabolic diet- Dr. Pasquale) с какви добавки мога да подобря инсулиновата чувствителност(да го манипулираме изкуствено)? В конкретната диета има пояснения,но предпочитам и твоето мнение. Благодаря!Извинявам се,ако не съм задал въпроса правилно!

 51. Много добавки могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност. На първо място е важно да сме сигурни, че нямаме недостиг на есенциални съставки, като витамини, минерали и незаменими мастни киселини, защото това има връзка и с инсулиновата чувствителност. Голяма част от хората имат дефицит на вит. D, магнезий и цинк, омега-3 (дефицит или дисбаланс спрямо омега-6). Затова първите 3 добавки ще бъдат вит. D, ZMA и Omega-3 (от рибено масло). След това може да се включат различни неща като: вит. А, ресвератрол, алфа-липоева киселина, канела, хром и др. Кое как ще се отрази е индивидуално. По-нататък ще пусна статия, в която ще ги разгледам подробно.

 52. Ж. Попов

  Здравей, Любо. Интересна статия, а твоите познания си личи, че са задълбочени. Оставам с впечатлението, че ти не си нито привърженик нито противник на нвд, а заемаш позицията, че всичко е строго индивидуално и доста комплексно.
  В конкретиката на моя проблем, а именно много трудното покачване на теглото, бих искал да те попитам няколко неща:
  НВД приложима ли е за хора като мен? Винаги и навсякъде се говори колко ефикасна е нвд при сваляне на излишните мазнини. Самият ти казваш, че ако не са достатъчно калориите, метаболизмът се намалява. На теория нвд дали би работил по-добре при хора с бърз метаболизъм, отколкото ако прилагат диета, която е с превес на въглехидратите. Логиката е, че ако хората с бърз метаболизъм могат да се справят лесно с въглехидратите, то ще им бъде и по-лесно и бързо да разграждат и мазнините (естествено не чак толкова бързо). От друга страна, метаболизмът ще се забави именно защото организмът няма да има „лукса“ да ползва бързото гориво въглехидрат. Има ли логика в тези мои мисли или нвд не е за хора, които много трудно покачват тегло?
  Другото, което ми е интересно да разбера е: вярно ли е, че когато се смесват храни богати на въглехидрати и на протеини, то протеина не се усвоява добре, тъй като въглехидрата се разгражда много по-бързо и придвижвайки се надолу в храносмилателната система „повлича“ и все още недобре разградената храна, която е богата на протеин (например ако ядем картофи със свинско)?
  Защитниците на нвд отричат дори и ориза, но пък аз веднага се сещам за китайците и японците и изобщо азиатците- все пак народи с хилядолетна традиция, които са „открили топлата вода“ в много области. Предполагам например, че монасите в Шао лин също се хранят с ориз, а е видна невероятна им физическа кондиция. И в този ред на мисли още повече се обърквам относно концепцията на нвд 🙂

 53. Ще отговоря кратко и ясно – при хора, които са с бърз метаболизъм, трудно качват тегло и не качват лесно мазнини е по-подходящо хранене с повече въглехидрати 🙂

 54. Галя Теб

  След прием на антидепресанти напълнях с 20 кг.,не че и друг път не съм напълнявала,но този път не мога да ги сваля по никакъв начин..Докато преди АД СВАЛЯХ ЛЕСНО .Имам диагноза -Латентен хипотиреоидизъм със съмнения за Хашимото-непотвърдени.Не пия предписаният ми Лтироксин-25 мг.,поради страх от прием на синтетични лекарства.На 59 години съм и тежа 87 кг.,при височина 160 см.Като ученичка съм тренирала и затова килограмите не ми личат,но ми тежат и искам много да ги сваля.Разбирам,че се храня емоционално,особенно с конфитюрите ..Не обичам тестените изделия ,но сладката са ми слабост ..Много ви моля,посъветвайте ме,дали е подходящо за мене НВ ВМ хранене нямам диабет ,но инсулиновата резистентност ми е на границата ..Висок общ холестерол-7.2,нормален липиден профил …Обичам мазно месо,а също кис.мляко .Харесвам съветите ви към питащите и за това искам да знам вашето мнение преди да започна това хранане!

 55. Галя, стига да го приложите разумно, да можете да го следвате постоянно и да се чувствате добре, ВМ-НВД хранене е добра опция при инсулинова резистентност. Разбира се, трябва да има и калориен дефицит, за да свалите тегло.

Вашият коментар