You are currently viewing Защо свалените килограми се връщат толкова лесно?

Защо свалените килограми се връщат толкова лесно?

Често казвам, че свалянето на излишни килограми е по-лесната част. Проучванията показват, че много малка част от отслабналите са запазили резултата си след 1 година. А голяма част от тях губят и връщат тегло отново и отново – така наречения „йо-йо ефект“. Каква е причината?


Според мен има 3 основни причини това да се случва, затова ще разгледам всяка от тях поотделно.

ПРИЧИНА #1

ТВЪРДЕ АГРЕСИВЕН КАЛОРИЕН ДЕФИЦИТ

Всеки иска да отслабне бързо. Затова колкото и разумните специалисти да говорим против диети от типа „5 кг за седмица„, „10 кг за месец“ и подобни, те са и ще бъдат много популярни сред масите, които са недостатъчно запознати с материята.

Единственият начин да се отслабне много за кратък период от време е с режим с твърде малко калории (агресивен калориен дефицит). По този начин обаче се губи доста мускулна маса и метаболизма се „забавя“. А крайният резултат (ако се стигне изобщо до него), дори не е задоволителен, тъй като се постига т. нар. skinnyfat физика – малки, меки и отпуснати мускули при все още твърде висок процент телесни мазнини. А човекът, подложил се на подобна „диета“ е твърде изтощен и прегладнял, поради което е напълно невъзможно да контролира апетита си поне за няколко седмици. Достатъчно време, за да върне сваленото тегло.

Трябва да сте наясно, че думите „бързо“ и „трайно и качествено“ е невъзможно да съществуват в едно изречение по отношение на отслабването. Затова, ако отслабвате твърде бързо, не се радвайте а мислете в перспектива и увеличете храната. Нормалният калориен дефицит е с до около 500 ккал на ден, при което се отслабва с около 0.5 кг седмично.

ПРИЧИНА #2

РЕЖИМЪТ, С КОЙТО ОТСЛАБВАТЕ НЕ ВОДИ ДО СЪЗДАВАНЕ НА ТРАЙНИ НАВИЦИ

Ако правиш това, което винаги си правил, ще имаш това, което винаги си имал. Ако след прекратяване на диетата се върнете към навиците си отпреди нея (довели до наднормено тегло), то със сигурност няма да запазите резултата и ще върнете свалените килограми. А за да не се връщате към старите си навици са нужни основно следните неща…

Преди всичко трябва още преди започване на режима да сте наясно, че за да запазите резултата ще трябва да съумеете да си изградите нови, по-добри навици за след това. Обикновено диетата се възприема като нещо, което има начало и край. Да, стриктната може да има начало и край. Но след нея не само може, а и трябва да хапвате малко повече. Може и да си позволявате от време на време и по малко „забранени“ храни. Може и да се случи за един-два дни в месеца да прекалите с храната. Но за да поддържате теглото си винаги ще трябва да се храните по-осъзнато и правилно, за да не се върнете към старите си, не толкова добри навици.

Освен това режимът, който следвате трябва да бъде достатъчно балансиран и здравословен, за да служи за добра основа, която да ползвате за изграждане на добри навици след него. Няма как диета само на зелева супа и кисело мляко или плодове например да служи за създаване на положителни трайни навици, тъй като това са нездравословни режими за следване в дългосрочен план.

Не маловажно е също режимът да включва предимно храни, които обичате, тъй като не е възможно да си изградите навици да консумирате неща, които са ви неприятни.

ПРИЧИНА #3

ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНО ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Няма как да ядете повече без да пълнеете, ако изразходвате твърде малко.

Изследвания демонстрират, че високата физическа активност помага за запазване на сваленото тегло. Според това проучване хора, които изразходват 1000 калории на седмица чрез физическа активност връщат повечето килограми, а тези които изразходват 2500 запазват по-голямата част от резултата. До подобен извод се стига и в това изследване.

Увеличената физическа активност не се свежда само до фитнес или практикуване на някакъв спорт. Всичко, което е различно от седене или лежане се брои и е от полза – повече ходене пеша, качване по стълбите вместо ползване на асансьора, физически игри и други.

Много е важно да се отбележи също, че повечето движение помага не само за отслабването и запазването на резултата, а за цялостното здравословно състояние. Създадени ни сме, за да се движим и обездвижването е един от най-големите проблеми на съвременния човек.

Ако ви е омръзнало от краткосрочни диети с нетрайни резултати и желаете разумен подход в отслабването може да се свържете с мен чрез формата за контакт.

This Post Has 3 Comments

 1. Боряна

  Привет,

  Какво е мнението Ви за водната аеробика/аква спининга, по-специално при хора с повече излишни килограми (разбира се комбинирани с хранителен режим)? Срещам много противоречива информация за това колко калории на час се изразходват с тях, Вие имате ли информация по въпроса?
  В статията също споменавате ходенето, според Вас то може ли да бъде добър вариант за движение при цел сваляне на повече мазнини?

  Благодаря предварително и поздрави 🙂

 2. Боряна, принципно изразходените калории при физическа активност са правопропорционални на нейната трудност – колкото е по-трудно, толкова повече калории изразходва.

  Ходенето винаги е добро допълнение 🙂

 3. Stoqn

  Каквото и да си говорим всичко се свежда до калориите!
  Въпреки всички диетични стратегии и визическу натоварвания, контрола на теглото все още се свежда до калориите, които приемате, спрямо тези, които изгаряте.
  Също така са важни и ежедневните ни движения и действия. Някои хора отиват на фитнес за 1ч. и след това си „почиват“ на дивана с прием на много калории, е това води до напълняване 🙂
  Размерите на порциите ви влияят върху това колко калории получавате. Двойното количество храна означава два пъти броя на калориите.

  Често се подценява колко ядете, особено ако вечеряте навън. Контролът на порциите е добър начин за контрол на калориите.

Вашият коментар