You are currently viewing Детокс диетите – нищо повече от маркетинг

Детокс диетите – нищо повече от маркетинг

(Прочети като статия или изгледай като видео в края)

Детокс диетите (и добавките) са изключително популярен сред хората начин да „прочистят“ тялото си от натрупани токсини, да подобрят здравословното си състояние и да смъкнат няколко килца. А след като нещо е много популярно следва да е вярно, нали…?! Ама той и Дядо Коледа е много популярен, Торбалан също 🙂 Популярността не е критерий за достоверност. Затова нека да разберем с реална информация, факти и научни доказателства

КАКВО ТОЧНО ОЗНАЧАВА ДЕТОКС?

Нека първо се запознаем с термина. Детокс е съкратено от „детоксикация“ и е реален събирателен термин за медицински процедури, които се извършват в болнично заведение при животозастрашаващи отравяния (с алкохол, лекарства, тежки метали, наркотици и други).

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ДЕТОКС ДИЕТИТЕ?

Обичайно това са краткосрочни (от няколко дни до 2-3 седмици), доста ниско-калорични и силно ограничаващи откъм хранително разнообразие диети, за които се твърди, че „чистят“ тялото от натрупани токсини и „топят“ скоростно излишните килограми. Обикновено включват голямо количество плодове и зеленчуци (за сметка на други храни), смутита, както някои екзотични и не толкова популярни от т.нар. „суперхрани“ (като например чиа, годжи бери и подобни). Често са включени и хранителни добавки/ специални чайове за засилване на ефекта, в повечето случаи продавани от продаващия/ препоръчващия режима.

Основната теория, около която се обединяват повечето детокс диети е, че тялото ни постоянно натрупва токсини от храната, водата и околната среда, от които се чувстваме без енергия, разболяваме се и пълнеем, и които периодично трябва да бъдат „чистени“. Въпреки че никой не казва точно кои са тези токсини, кой токсин за какви симптоми е отговорен и по какви механизми детокс диетите (и добавките) ни отървават от тях.

Следват резонните въпроси: 1) акумулират ли телата ни токсини? 2) ако е така, нужно ли е да спазваме някакви специфични режими (и/ или да приемаме добавки), за да се справим?

МОЖЕ ЛИ ТЯЛОТО НИ ДА АКУМУЛИРА ТОКСИНИ И КАК СЕ СПРАВЯ С ТЯХ?

Краткият отговор е „да“. Както всяко друго животно, телата ни могат да натрупват токсини (процес, известен като биоакумулация) от храна, вода и околната среда, като например тежки метали и устойчиви органични замърсители.

Сега следва по-дългият и правилен отговор…

Телата ни са ежедневно изложени на повече или по-малко различни токсини, поради което имат много ефективни механизми за премахването и неутрализирането им. Основно черният дроб, бъбреците, лимфната система и кожата вършат доста добре тази работа и осъществяват реална физиологична детоксикация постоянно.

Тук много от „промоутърите“ на детокс диетите се съгласяват, но описват черния дроб като филтър на автомобил, в които се натрупват токсините и който периодично трябва да бъде „чистен“. Това твърдение показва единствено невежество и непознаване на човешката физиология.

Първо, черният дроб не неутрализира токсините филтрирайки ги, а обезвреждайки ги чрез биохимични реакции, които след това да бъдат елиминирани от бъбреците или жлъчката. Второ, черният дроб е самопречистващ се. Токсини не се натрупват в него и стига да нямате заболяване, при нормален начин на живот и околна среда той се справя без проблеми.

КАКВО Е МНЕНИЕТО НА НАУКАТА ЗА ДЕТОКС ДИЕТИТЕ?

Ревю на наличната научна литература, публикувано през 2015 година [1], отбелязва че няма рандомизирани контролирани проучвания с хора, които да обследват ефективността и безопасността на комерсиалните детокс диети.

Според Националния център за допълнително интегративно здраве на САЩ, проучвания на детокс диети при хора са твърде малко, а наличните са такива са с лошо качество и малко участници [2].

Освен това предупреждават за безопасността им и възможни негативни странични ефекти при детокс продукти и диети, тъй като:

– вече са били предприемани законови действия срещу компании, продаващи детокс продукти с нелегални и потенциално вредни съставки или предявяващи фалшиви претенции, че е възможно да лекуват сериозни заболявания. Шестдесет годишна жена получава отказ на черния дроб след 14 дневна консумация на чай за детокс на същия [3]. В чая са открити 6 съставки с хепатотоксичен ефект.

– някои „детокс“ сокове не са пастьоризирани или третирани по друг начин срещу патогенни бактерии, които може да причинят сериозни заболявания.

– някои от препоръчваните сокове/ смутита при детокс диетите са естествено богати на оксалати (като например спанак и цвекло). „Наливането“ с такива сокове може да причини бъбречни проблеми, като има описан и такъв случай [4]. Тук е мястото да припомня, че нещо полезно може да стане вредно в по-големи количества.

– режими, които крайно ограничават калориите и видовете храна (като детокс диетите), обичайно не водят до трайна загуба на тегло (предпоставка за „йо-йо“ ефект) и не осигуряват в достатъчни количества всички хранителни вещества, от които се нуждаете (може да създадат/ задълбочат хранителни дефицити).

– някои ползват детокс диети за третиране на сериозни заболявания (като диабет например), което може да е крайно опасно.

– пиенето на големи количества вода и билков чай без приемане на храна за поредни дни (което се препоръчва при някои „пречистващи“ диети) може да доведе до опасен електролитен дисбаланс.

БЪРЗА ВМЕТКА ЗА „ДЕТОКС“ ДОБАВКИТЕ

Темата е основно за детокс диетите, но тъй като в голяма част от случаите вървят ръка за ръка с някоя я добавка, я чайче, не мога да ги подмина.

Някои добавки/ билки е възможно да подпомагат процесите на детоксикация на тялото, но това при здрав човек е напълно безсмислено и без реална практическа полза. При реална нужда (каквато повечето хора нямат) е редно да се случи след медицински изследвания и да бъдат предписани/ препоръчани от компетентно медицинско лице.

ЗАЩО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ ПО-ДОБРЕ ПО ВРЕМЕ/ СЛЕД ДЕТОКС ДИЕТА?

„Стига глупости! Аз правя детокс и се чувствам много по-добре!“

Много трудно се убеждава човек в противното, когато той е „усетил“, че нещо работи…

Да, ако до „вчера“ си се хранил цялостно нездравословно и от „утре“ спреш всичкия „джънк“ и започнеш да пиеш повече вода/ чай (която е била в дефицит) и да консумираш повече пресни плодове и зеленчуци, нормално е да се почувстваш по-добре. Както ако дам на клошара на ъгъла два кренвирша и филия хляб – ще се почувства много добре, защото не е ял от два дни. След това да обявя, че кренвирши с хляб е най-добрата диета.

БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ И ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ВМЕСТО ДЕТОКС ДИЕТА

need-to-detoxВсичко написано не означава, че не е възможно да помагаме на тялото си да се самодетоксикира (или по-скоро да направим така, че да не му пречим). Балансираното разнообразно хранене (а не само огромни количества зарзават и чай), което осигурява всички есенциални хранителни вещества в достатъчни количества през по-голямата част от времето, достатъчно движение и по-малко вредни навици (като тютюнопушене, консумация на алкохол и други) е напълно достатъчно, за да нямате нужда от друг детокс.

В повечето случаи детокс диетите са ненужни и безсмислени, но безобидни. Но да ги правите няколко пъти годишно, а през останалото време да сте на „вие“ със здравословното, е като да се опитвате да ремонтирате срутваща се къща с тиксо… Създавате си илюзорната погрешна представа, че правите нещо положително и не вземате правилни навременни мерки (като изграждане на здравословни навици), докато всичко не се срути…

Вашият коментар