You are currently viewing Осем масови заблуди за храненето

Осем масови заблуди за храненето

Обикновено когато клиент дойде при мен, той е с някакви знания и очаквания за това, което ще му кажа и предложа. Затова често казвам да забрави това, което знае и смята за вярно и правилно. Има толкова много масови заблуди по отношение на храненето, че да ни са завие свят. Ето моят топ 8…

Заблуда #1

Задължително е да се закусва

От малки ни повтарят „яж, за да пораснеш„, че без закуска не може и това е най-важното хранене за деня. Тази заблуда се подкрепя и от поговорки като „Закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк„.

Да, закуската може да е много важна за малките деца, за да пораснат. Или е разумно да закусиш като крал, ако цял ден ще работиш на полето, а не в офис.

За едни е по-добре да закусват, за други да пропускат, а за трети е без значение и въпрос на личен избор. Но не мога да се съглася, че е задължително всички да закусват. Най-важно е какво и колко ядеш, а не кога и как го разпределяш (не че последното е без никакво значение, но зависи от човека и казуса). И за да не бъда разбран погрешно, че пропагандирам не закусването ще кажа, че аз лично не пропускам закуската, просто защото винаги съм гладен сутрин (а най-естественото нещо е да ядеш, когато си гладен 🙂 ). Както и по-голямата част от хората, с които работя имат закуска в менюто (която обаче не е нужно да е „кралска“). Но има и такива, които се чувстват по-добре без да се хранят сутрин.

Заблуда #2

Скъпо е да се храниш здравословно

Не спазвам режим, защото не мога да си го позволя“ е оправдание основно от хора, чиято (погрешна) представа за здравословно хранене включва пазаруване на скъпи „био“ храни от магазини за „здравословно“ хранене и меню с екзотични (скъпи) храни. Както и от такива, които ежедневно си купуват цигари и „джънк“ за стойността на дневно меню…

Ако прочетете статията ми „Основи на здравословното хранене“ ще научите, че тялото не борави с храни, а само с техните съставки – протеин (аминокиселини), мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, фибри и нЕкои други. Не вика „ура, аминокиселини от киноа“ и „бляк, аминокиселини от боб„.

Има много храни, които са богати на хранителни вещества и не са толкова скъпи. Повече съвети как да се храните пълноценно и по-евтино може да прочетете в статията „Хранене по време на криза“.

Заблуда #3

Има храни, от които се пълнее/ слабее

1„Тестено, сладко, пържено, газирано… От това се пълнее, нали?“. И защото всеки „знае“ какво да не яде също често задаван въпрос е: „Кажи какво да ям, за да отслабна?“.

Няма храни, от които конкретно да се пълнее/ отслабва. Има храни, които са калорични, но не засищат много и с тях е много по-лесно да консумираш твърде много калории. Както и такива, които засищат повече при по-малко калории. А в крайна сметка, ако качваш/ сваляш тегло, то калориите, които консумираш за даден период от време са повече/ по-малко от тези, които изразходваш за същия период. Защото нищо не стои над закона за енергийния баланс.

Заблуда #4

Има храни ускоряващи метаболизма

„Ок, няма храни, от които се отслабва, но има такива, които ускоряват метаболизма, нали…?!“

Напишете „храни ускоряващи метаболизма“ в търсачката и ще бъдете заляни от предложения за храни, които ще „буустнат“ метаболизма ви, което се счита за „Светият граал“ на отслабването. Сред топ предложенията са зелен чай и люти чушки…

Според рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо контролирано изследване от 2009-та година (линк), ефекта на 500 мг екстракт от зелен чай не различава статистически значимо спрямо плацебо групата. Доста по-вероятен начин да отслабнете от зелен чай е, ако ходите да го берете 🙂

Няма научни доказателства, че каквато и да е храна сама по себе си „ускорява“ метаболизма в дългосрочен план.

Заблуда #5

Честото хранене стимулира метаболизма

Окей, до преди години и аз вярвах в това, просто звучи много логично… Но винаги признавам грешките си. А това, че нещо звучи логично не го прави автоматично вярно, както и обратното.

Днес имаме една камара проучвания, които доказват, че ако консумираната храна е една и съща, то по отношение на метаболизма няма значение дали ще е разделена на 3 или 5-6 пъти. Което и не означава, че няма абсолютно никакво значение колко често се храним, но ако има, то не е свързано с метаболизма.

Заблуда #6

Има полезни и вредни храни

Тук има много малка доза истина, но нещата са доста далеч от черни и бели и не стоят така, както много „специалисти“ ги представят. „Вредно“ е твърде силна дума, която употребена за храна прави асоциацията, че ако ядете храната Х това директно ви вреди на здравето по някакъв начин. Или консумирате „полезната“ храна Y и веднага сте в по-добро здраве.

Истината е, че има храни, които са по-бедни на хранителни вещества и такива, които са по-богати. Ако ядете повече/ основно от първите, то може да влошите здравословното си състояние по два начина: 1) като по този начин създадете хранителни дефицити (на протеини/ аминокиселини, витамини, минерали, незаменими мастни киселини); 2) ако следствие на това качите твърде много излишни мазнини, тъй като само по себе си наднорменото тегло влошава маркерите за здравословно състояние. Но да се твърди, че дадена храна е „вредна“ не е правилно, защото ако консумацията на храни, набедени за „вредни“ е в количества, които не водят до напълняване и възникване на хранителни дефицити, то тези храни не могат да ви навредят (както винаги – дозата прави отровата)… Стига да нямате хранителни алергии/ непоносимости, но това е друга тема… И обратното – няма храна, която директно да подобрява здравословното състояние. Дори по закон храни е забранено да имат здравни претенции. Затова може да говорим само за по-здравословен или не толкова здравословен начин на хранене. А не за конкретни храни, извадени от контекста на цялостния режим.

Заблуда #7

Не трябва да ядете след Х часа вечерта

Не трябва да ядете нищо след 18:00“ – каза „гуруто“. Да, 18:00 е най-използваният час, след който ви е забранено да ядете, ако искате да отслабнете. Все едно това е магически час, след който идва феята на калориите и умножава всичко изядено по 10 😀 .

Не толкова приказните и логични обяснения са, че: 1) вечер и през нощта метаболизма се забавял и 2) тъй като не сме физически активни, консумираната вечер храна няма да „изгори“ за енергия, а ще се отложи като мазнини. Но колкото и да са логични, тези доводи имат следните проблеми…

Първо, метаболизма не се забавя докато спим. Да, тъй като не се движим изразходваме по-малко енергия, но базовия метаболизъм (REE или BMR) си е горе-долу същия. Което на пръв поглед подсилва втория довод (нали не се движим и изразходваме по-малко). Но „превръщането“ на храната в телесни мазнини и качването на мазнини може да са съвсем различни неща. Телата ни постоянно складират и отдават мазнини. Това дали трупаме килца зависи от съотношението между двете за даден период от време. В крайна сметка, стига късното хранене да се вписва в калорийния ви прием, то по никакъв начин няма да афектира теглото. Има предостатъчно изследвания, които го потвърждават.

Заблуда #8

Има един най-добър начин на хранене

Стигат да отговарят на целите и определени базови изисквания за балансирано хранене, много режими могат да бъдат еднакво добри. Няма един най-добър начин на хранене за всички и може да има много повече от един правилен за всеки. А най-добрият от тях е този, който може да следвате.

This Post Has 4 Comments

 1. боян

  Браво!
  Нека най-накрая стане ясно, че „здравословно“ не е равно на нискокалорично. Нито висококалоричните храни са вредни, по принцип. Количеството определя приетите калории, а те водят до калориен излишък или калориен дефицит.

 2. Васил

  И аз подкрепям!
  Много си точен и според мен,верен.
  Занимавам се с търговия и постоянно гледам калориите на т.н. “ здравословни “ и „био “ продукти .Мойто неангажиращо мнение става въпрос за сериозен бизнес и пари,за заблудени сравнително имащи дами и господа ( умни в нещо,защото пари не се правят без акъл)но неискащи да проумеят други малки истинки.
  Благодаря ,че пишеш,аз те чета

 3. Иван Славов

  Привет , според тук написаното , трябва да има корекции в книгата ви „Храната като източник на енергия“ , ако вече няма такива.Поздрави!

 4. Да, така е, затова отдавна не я предлагам, докато не я обновя, съобразно актуалните познания относно храненето 🙂

Вашият коментар