You are currently viewing Дюнерът може да не е „мръсно“ хранене

Дюнерът може да не е „мръсно“ хранене

„Дюнер“ за много хора е „мръсна“ дума, когато става въпрос за здравословно и/ или диетично хранене. Но ако си го приготвите у дома, може да бъде и здравословен, и диетичен, и засищащ. Смея да го твърдя, тъй като приготвям сравнително често за вечеря за цялото семейство.

Ще разгледам първо кои са съставките в дюнера, спечелили му славата на „мръсно“ хранене и с какви доста по-нискокалорични и здравословни алтернативи може да ги замените.

КАКВО ПРАВИ ДЮНЕРА „МРЪСНО“ ХРАНЕНЕ

Три основно са нещата в дюнера, които го правят високо калорична и не толкова здравословна храна: мазното месо, пържените картофки и калоричния сос (обичайно с основна съставка майонеза).

Питката и още по-малко зеленчуците (малки количества домат, краставица, зеле и други) са проблем.

КАК АЗ ПРИГОТВЯМ ДОМАШНИ ДЮНЕРИ?

На първо място замествам проблемните съставки.

Месото е пилешко филе от гърди, печено на скара или фурна.

Картофите са „пържени“ с горещ въздух без мазнина (или с много малко) в уред, наречен „air fryer“.

Сосът приготвям от обезмаслено кисело мляко, сол и чесън на прах (който обича, може да добави и люто) – направо (почти) без калории за порция.

За питка ползвам тънък Арменски хляб Лаваш (40 или 50 г за 1 брой), който е около 50% въглехидрати и около 10% протеини.

Освен това, не че има нещо лошо в доматите и краставиците, но не са много богати на микроелементи. Затова за да подсиля съдържанието на витамини и минерали добавям и бейби спанак.

Ако желаете още по-ниско калоричен вариант може да махнете картофките и да добавите повече и други зеленчуци. Аз за моите нискокалорични варианти добавям и айсберг.

В най-нискокалоричния вариант с Лаваш от 40 г, около 100 г пилешко филе (теглено сурово), супена лъжица от соса с кисело мляко, без картофки и много айсберг и спанак ще получите следните стойности на макронутриентите:

  • Протеин: около 25 г
  • Мазнини: около 1 г
  • Въглехидрати: 25
  • Калории: около 110

Сами виждате колко малко калории са това. Вече въпрос на нужди и избор е как и с колко да увеличите калориите. Може да изядете повече на брой (ако не искате да увеличавате протеина, разпределете место), да добавите картофки (ще трябва да намалите зеленчуците, за да има място) или нещо допълнително по избор в дюнера или отделно. Аз бих посъветвал да се добавят малко мазнини, тъй като са в минимално количество – зехтин в соса, авокадо, маслинова паста, песто или каквото обичате.

ДАЛИ Е ВКУСНО КАТО ДЮНЕРА ОТ ПАЗАРА?

Всичко е въпрос на вкус. Лично за мен е достатъчно вкусно, но е показателно че и на децата ми също много им допада (щом дете яде нещо, значи не е гадно 🙂 ). Освен това мога да го консумирам сравнително често, без да се отразява негативно на визията и здравето ми.

Опитайте и споделете впечатления.

This Post Has One Comment

  1. Ясен

    Дори може да увеличим още повече протеина като чесновия сос го направим от скир. А като говорим за микроелементи истинския домашен български чесън е много по-добър от този на прах 🙂

Вашият коментар