You are currently viewing Бодибилдингът може да излекува диабет тип 2

Бодибилдингът може да излекува диабет тип 2

Диабет тип 2 (ДТ2) е състояние на хронична хипергликемия (почти постоянно висока кръвна захар), която е резултат от нарушения в инсулиновата чувствителност, инсулиновата секреция, β-клетъчна дисфункция и инсулинова резистентност. Няколко клинични фактора и фактора на начина на живот, като затлъстяване и ниска физическа физическа активност, се считат за основни причини за възникването и прогресирането на ДТ2.

ДТ2 е сред първите 10 причини за смърт в световен мащаб, а много хора смятат, че това е необратимо състояние. Защо тогава казвам, че бодибилдингът може да бъде ефективното „лекарство“?…

НАУКАТА ЗА ЕФЕКТА НА УПРАЖНЕНИЯТА И КАЛОРИЙНАТА РЕСТРИКЦИЯ ВЪРХУ ДТ2

Редица систематични ревюта и мета-анализи отчитат значително подобрение в гликемичния контрол и основни маркери, свързани с ДТ2 (като гликирания хемоглобин), следствие на редовните физически упражнения [1, 2, 3, 4]. Превес имат силовите пред аеробните упражнения, но е най-добре когато бъдат комбинирани.

Освен това съществува обратно-пропорционална зависимост между нивото на физическа активност и риска от развитие на ДТ2 [5]. Почти невъзможно редовно спортуващи хора, с относително добре развита мускулатура, здравословен процент телесни мазнини и без генетично заложени проблеми да развият заболяването.

По отношение на храненето най-важна е калорийната рестрикция. Според научните данни, при хора с диабет тип 2 гликираният хемоглобин (HbA1C) намалява с 0.1 процентни пункта за всеки 1 кг свалено телесно тегло [6].

Окей, дотук говорим за подобряване на състоянието т.е. здравословните маркери, но възможно ли е пълно излекуване? Ако под „излекуване“ се има предвид редуциране на кръвната глюкоза до нормални нива, то според проучване, публикувано миналата година, отговорът е положителен [7]. Да, съчетани са тренировки 5 пъти седмично с доста ниско-калорично хранене (400-800 калории на ден), но резултатът е налице само за 8 седмици. Но на база на практиката си с клиенти мога да твърдя, че е възможно и с не толкова агресивен калориен дефицит, просто ще е необходимо повече време. Това мое мнение мога да подкрепя и с подобни на долното изследване (в случая става въпрос за жена, която е тренирала силово 3 пъти седмично, аеробните тренировки са били общо ~140 минути седмично, а дневното меню – с около 1200 калории):

Изследване на клиент

ЗАЩО ТОЧНО БОДИБИЛДИНГ?

Ясно – за да се преборим с ДТ2 трябва да тренираме, да изградим малко мускули и да понижим телесните мазнини до здравословен процент. Но защо защо казвам именно бодибилдинг и не е ли той нездравословен?

Нездравословен е само бодибилдингът с употребата на допинг и донякъде натуралния бодибилдинг през последните седмици от подготовка за състезание, поради твърде ниските нива на телесни мазнини.

Целта на натуралния и любителски бодибилдинг е да изгражда балансирана мускулна маса и поддържа здравословно нисък процент телесни мазнини чрез комбинация между силови тренировки, аеробни тренировки и правилно хранене. В този смисъл той е един от най-здравословните и безопасни форми на спортуване, която може да се практикува дори до пределна възраст. А няма друг спорт, който да е толкова свързан с храненето и да се обръща такова внимание в „кухнята“. Затова за мен „бодибилдинг“ е дума обединяваща тренировките и здравословното хранене.

Освен това страдащите от ДТ2 обичайно имат не малко наднормени килограми, а доста от тях са от средна възраст нагоре. Тези фактори правят много спортове и натоварвания рискови за тяхното здравословно състояние (може да претоварят сърцето, ставите и други). Както отличава бодибилдинг тренировките по отношение на тези усложняващи фактори?

За разлика от много други спортове, бодибилдинг тренировките могат да бъдат изключително индивидуално съобразени с двигателна култура, наднормени килограми, съпътстващи здравословни проблеми и фитнес нивото на всеки човек, така че да бъдат едновременно ефективни и безопасни. Тук няма задължителни упражнения и ако нещо е противопоказно за здравето на сърцето или ставите, като упражнение или натоварване, може да бъде избегнато. Това е валидно, както за силовите, така и за аеробните упражнения, които както разбрахме – най-добре е да бъдат комбинирани.

Вашият коментар