You are currently viewing За човешкото тяло резервни части няма

За човешкото тяло резервни части няма

…Това беше заглавието на интервюто, което дадох за списание „Мускули и фитнес” в началото на тази година, отпечатано за февруарския им брой. Не го избрах случайно…

Това е част от моето послание към всички фитнес любители – да тренират умно и да се пазят от контузии. Защото травмата е като неканените гости – идва ненадейно и не знаеш кога ще си тръгне. А спортът трябва преди всичко да дарява здраве и да задоволява физическата потребност на организма ни от дозирано натоварване. Особено когато е в сферата на любителските занимания, защото за никого не е тайна, че на професионално ниво ежедневните максимални натоварвания рано или късно си взимат своето. Но това е цена, която всички останали не бива да плащат.

Изграждането на желаната визия не трябва да е за сметка на здравословното ви състояние. За съжаление обаче, реалността е друга и нещата не стоят по този начин. Това, което наблюдавам по фитнес залите е повече от стряскащо. Като оставим настрана факта, че се тренира без ясна цел или конкретна методика, копират се сляпо програмите на професионалистите или се следват съветите на съседа по лежанка, най-фрапираща е техниката на изпълнение на упражненията. Прегърбени тела, некоординирани движения и упражнения, които виждам за пръв път в живота си за част от картинката, която изпълва пейзажа. Всичко това произлиза от прекомерните тежести и разсъжденията „да покажа на другите колко съм як” и „големите тежести правят големите мускули”. Докато първото може да се приравни към перченето и избиването на комплекси, то във второто има доза истина, но само с допълнението: „големите тежести правят големите мускули, но само при правилна техника на изпълнение, иначе правят контузии”.

Интересен е факта, че всичко казано дотук се отнася за болшинството от мъжете, отколкото за жените. Процентно нежният пол тренира много по-правилно. Това се дължи на няколко фактора:

 • Жените не се стремят да направят големи „баници”, което автоматично по пътя на тяхната асоциация, че тежести е равно на мускули редуцира последните. Въпреки че това е една друга грешка, която ще засегна, определено им помага да тренират с по-правилна техника и да се пазят от контузии.
 • Жените не се срамуват да питат, когато не знаят, егото на мъжете не им позволява. Това се доказва от факта, че от услугите на треньори и инструктори се възползват повече жени.
 • Философията „аз разбирам от всичко, един фитнес няма да ми се опре” е валидна повече за мъжете.

Кои са негативните страни на несъобразените тежести? Рискът от контузии се увеличава многократно. Веднъж възникнала травмата, освен че ви връща много назад в спортното ви развитие, в зависимост от характерът й може да засегне и трудово-социалният ви живот. Ако стане хронична може да я лекувате с години. Най-упорити са травмите в коленете, кръста и рамената. По ирония на съдбата това са травмите, които се получават често във фитнес залите.

Ефектът от тренировката намалява многократно. Тук може би ще има възражения, как след като се вдига по-голяма тежест ефекта ще е по малък? Много просто, за да повдигнете тежест, която надвишава реалните ви моментни възможности създавате инерционни моменти и включвате други мускулни групи, различни от целевите, увеличавате натоварването върху стави, връзки и сухожилия. Това намалява в пъти работата, която тренираните мускули извършват, респективно и ефекта.

Как да се предпазим от травми? На първо място винаги загрявайте. На първото упражнение направете повече загряващи и вработващи серии. Мислете за тялото си като за автомобил, не можете да потеглите на пета скорост. Правете и стречинг. Стречингът ви помага да поддържате мускулите си по-еластични, което намалява риска от разкъсвания. Правете лек стречинг след основната загрявка за мускулите, които ще тренирате и по-интензивен в края на тренировката – това подобрява и възстановяването. Никога не разтягайте не загрети мускули!

Редуцирайте тежестите до такива, които можете да контролирате. Ако не можете да задържите дадена тежест във всеки един момент от движението поне за секунда, тя е прекалено голяма за вас. Трябва да усещате натоварването от тежестта само и единствено в мускулите си.

Преразгледайте техниката си на изпълнение. Тук ще е по-трудно да се справите сами. Ако имате съмнения, че не изпълнявате правилно някои упражнения, помолете инструктора на залата да ви покаже или се обърнете към лицензиран персонален треньор, ако положението е по-сериозно. Може би имате нужда от няколко персонални занимания. Мислете на тях като на инвестиция – в здравето и спортните ви резултати. Ако сега започвате с фитнес заниманията ще е много по-лесно да заучите правилната техника, отколкото ако сте я заучили грешно.

Не разчитайте на философията, че на вас не може да се случи. Никой не е застрахован от травми, но всеки може да намали рисковете до минимум. Защото не спортът ви травмира, а вашето пренебрежително отношение към него. Бъдете информирани и винаги една крачка пред другите поне що се отнася до вашето тяло, защото за него резервни части няма!

This Post Has 7 Comments

 1. Caspera

  Много добра статия евала за мисленето ти и устема кам помагане на хората в спорта 🙂

 2. Любомир Иванов

  Мерси. Интересните статии тепърва предстоят 🙂

 3. Yokosan

  prisyedinqvam se kym izkazvaneto na Caspera! 🙂

 4. Динко Динев

  100% истина в думите ти от 2009- та. От тогава насам си написал страхотни статии.

 5. ivo

  Искам да те попитам,мога ли да тренирам с тежко краката,защото имам скъсана кръстна връзка на коляното от 2 години. В момента ги тренирам до колкото тежко мога да вдигна,разбира се под пълен контрол. За сега нямам болка и се чуствам даже по-добре като тренирам

 6. Тежко е много относително понятие…най-важното е тежестта да е под постоянен контрол т.е. по-бавен темп на изпълнение.

 7. ivo

  Именно това правя и аз, пълен контрол на движение и бавно темпо

Вашият коментар