You are currently viewing Разбиване на митове 1.0

Разбиване на митове 1.0

Митове и легенди съпътстват нашето ежедневие постоянно във всяка сфера на живота. Ние живеем с тях, приемайки ги за чиста монета, без дори да се усъмним в истинността им. Явно е вярно, че ако една лъжа се повтори 100 пъти става истина. Чули сте го от съседа, от роднина, от оня с големите мускули и за вас вече е вярно. Оттам вие предавате нататък и ефектът на доминото е задействан.

При фитнеса и храненето митовете също изобилстват. Те са толкова много, че едва ли бих могъл да ги изброя всичките, но мога поне да ви запозная с най-разпространените от тях.

МИТ #1

СИЛОВИТЕ ТРЕНИРОВКИ ПРАВЯТ ЖЕНИТЕ ГРУБИ И МУСКУЛЕСТИ

Един от най-разпространените митове сред жените. За много от тях той служи като оправдание да не вдигат тежести или да не тренират въобще. Голяма вина за този мит имат снимките професионални бодибилдерки, които внушават, че ако една жена тренира силово, ще заприлича на тях.

Мили дами, дори и при най-добро желание от ваша страна не може даже да се доближите до физиката на тези атлетки, така както не бихте могли да скочите 209 см, като Стефка Костадинова. Професионалните спортисти са се отдали само и единствено на спорта, имат подходящата за целта генетика, почти целогодишно са на строг режим и не на последно място ползват нужните за целта медикаменти.

Въпреки че физиологията на мускулите и при мъжете и при жените е еднаква, жените просто генетично имат по-малко мускулна маса, а възможността за хипертрофирането й (без анаболни стероиди) е ограничен до определена степен.

Всички мои клиентки тренират с относително големи тежести и никоя от тях досега не е станала груба и мускулеста. Това, което може да ви се случи тренирайки с тежести е да направите изваяни и секси мускули и да стопите повече подкожна мазнина, като и двете (най-вече последното) зависи и от начина на хранене.

МИТ #2

ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАТ КОРЕННО РАЗЛИЧНО ОТ МЪЖЕТЕ

Няма такова нещо като „женски” и „мъжки” упражнения. Има различни тренировки спрямо поставените цели, тренировъчно ниво и моментно физическо състояние. Ако искате да повишите силата, да качите мускулна маса или да развиете издръжливост, то трябва да тренирате по подходящата за целта и индивидуалните ви особености методика, независимо дали сте мъж или жена.

Ако приемем, че масово жените търсят „стягане“ и отслабване, то първото всъщност в „превод“ означава да се покачи мускулната маса, а второто зависи от калорийния дефицит, който много по-лесно се създава като тренирате с тежести, като и ако имате повече мускули. Доколко всъщност жените трябва да тренират различно съм обяснил тук.

Този мит обикновено върви ръка за ръка заедно с мит #1.

МИТ #3

ГОЛЯМ БРОЙ ПОВТОРЕНИЯ С ЛЕКА ТЕЖЕСТ ИЗГАРЯТ МАЗНИНИ И ПРАВЯТ МУСКУЛИТЕ РЕЛЕФНИ

Още един голям мит. Навремето, една стара генерация културисти опитвали преди наближаващо състезание да правят по много повторения – 50, 100 дори и по 200 в серия, с идеята че така мускулите им ще станат максимално релефни и изчистени, докато са на диета. Логиката им се базирала на факта, че при такъв обем на тренировката ще постигнат много голям енергоразход, който ще им помогне да се отърват максимално от излишните мазнини. Резултата бил точно обратен на очаквания – малки, меки и отпуснати мускули, на фона на непокътнатата подкожна мазнина. Защо се е получава така? При тези повторения тежестта е толкова лека, че за изпълнение на упражненията участват една много нищожна част от мускулните влакна. Стимулацията върху мускулите, която ги предпазва от усилено разграждане липсва и те хипотрофират, като по този начин се забавя и метаболизмът.

Какво да се направи? Ако целта ви е мускулен релеф и изчистване на подкожните мазнини е допустимо едно леко увеличение на повторенията, до 50% спрямо тези, с които тренирате обикновено. Това е с цел да намалите стойността на абсолютните тежести, с които тренирате, за да се предпазите от травми, тъй като тренирате при калориен дефицит.

МИТ #4

АКО ИСКАТЕ ПЛОЧКИ НА КОРЕМА ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ МНОГО КОРЕМНИ ПРЕСИ ВСЕКИ ДЕН

За да се сдобиете с изваяна коремна преса са необходими 2 условия: коремните ви мускули да пораснат и да изчистите излишните мазнини.

Първо, коремните преси изобщо не са ефективен начин за изгаряне на мазнините около талията, за целта ви трябва подходящ хранителен и тренировъчен план. И второ, така само ще претренирате коремната мускулатура и няма да и дадете шанс да се развие. Впрочем голяма част от тези, които правят най-много коремни преси, са с най-лоша средна секция.

МИТ # 5

МОЖЕ ДА ЯДЕТЕ КАКВОТО И КОЛКОТО СИ ПОИСКАТЕ, АКО ТРЕНИРАТЕ ВСЕКИ ДЕН

Хората, които обичат да хапват повечко, използват този мит като оправдание, за да се тъпчат с любимите си храни. Чрез редовни качествени тренировки ще изразходвате доста повече калории и така донякъде ще можете да си позволявате повече „забранени” храни, но също така много лесно можете да приемете твърде много калории. Т.е. трудно можете да компенсирате липсата на адекватен режим на хранене (най-вече спрямо енергийните си нужди) с повече тренировки, като така съществува риск и да се претоварите. Просто адски лесно могат да се погълнат 500-1000 и повече допълнителни калории, но доста трудно е да се изразходят.

МИТ # 6

МАШИНИТЕ СА ПО-БЕЗОПАСНИ ОТ СВОБОДНИТЕ ТЕЖЕСТИ

Всяко едно упражнение, изпълнено неправилно е потенциално опасно. Машините ви дават измамната сигурност, че стабилизират движението и ви позволяват да тренирате с тежести над възможностите ви. И тъй като всяка машина ви вкарва в собствената си траектория на движение, която може да не отговаря на вашата биомеханична, това може да доведе натоварване на ставите и меките тъкани, което е предпоставка за контузии. Не казвам да не тренирате на машини или само със свободни тежести, а да се отнасяте към всички упражнения с еднакво уважение и да ги изпълнявате с правилна техника и оптимална тежест. При добра техника, свободните тежести не са по-опасни.

МИТ # 7

СИЛОВАТА ТРЕНИРОВКА Е ОПАСНА

Докато по-младите нямат много хабер за здравето си, то след 30-те някои хора стават доста чувствителни на тема контузии. Това е причината тяхната тренировка повече да прилича на след операционна рехабилитация, отколкото на фитнес тренировка. Размахват розовите гири и обясняват, че тренират само за тонус. Няма да го получат, защото дори и тренировката за „тонус“ трябва да е определен праг на интензивност, за да даде очаквания резултат.

Силовата тренировка е опасна само ако не се тренира по правилна методика и/или упражненията не се изпълняват с правилна техника. Даже напротив, тренировката с тежести изгражда тялото ви по-силно, като по този начин ви предпазва от травми.

Заглавието на статията предполага към отворен финал и формирането на цяла поредица, свързана с фитнес митовете, защото те са наистина много. Предлагам ви да коментирате това което чувате из фитнес залите и заедно да оформим Разбиване на митове 2.0. А дотогава – пазете се от митове!

This Post Has 7 Comments

 1. Yankova

  Поздравления, статията е доста добра и полезна. Одавна съм разбрала, че разлика в тренировките между мъжете и жените няма, за плочките на корема от значение е хранителния режим и кардиото.
  В началото когато започнах да тренирам правех много грешки една от тях е че стоях по 1,5 до 2 часа в залата. Сега стоя само по час. Научих доста за една година откакто започнах да тренирам, но знам че има и още какво да науча, но хубавите неща стават бавно. В залата, в която ходя инструктурите не са толкова добри и не мисля че съм получила това от което имам нужда и затова се уча сама.
  Затова искам да кажа на всички, които тепърва започват да се занимават, че е много важно да се потърси мнение на професионалист, но истински, а не от тези псевдо дето ти дават готови програмки свалени от интернет.

 2. Любомир Иванов

  Благодаря Ви за оценката Yankova 🙂 Ще се радвам, ако споделите съмнителни мнения, които чувате във фитнес залата, за да може да ги коментираме. А защо не направо да се заформи и втората част на статията.

 3. Иво

  Друг широко разпространен мит е че взимането на добавки може да компенсира недостатъчното хранене.
  Основен пропуск е и че почти всички трениращи в зала не водят дневник на тежестите и повторенията с които тренират – така няма как да се отчита дали има прогрес или не.

 4. Любомир Иванов

  Иво те затова и се наричат хранителни ДОбавки, а не хранителни заместители 😉 Действат само когато храненето и тренировката са на ниво. А колкото до дневника – в моите програми винаги има графа за тежестите, която изисквам да се попълва от трениращия и да се нанасят промените.

 5. Yankova

  Ето още някои митове за който съм чела и чувала във фитнеса:
  1. Колкото повече човек се поти докато тренира, толкова повече телесна мазнина гори.
  2. Най добрият начин за изгаряне на мазнините се явява кардио тренировката със средна интензивност.
  3. Кардио тренировките повдигат метаболизма за постоянно. Метаболизмът се повдига само по време на и малко след кардио тренировката.

 6. Любомир Иванов

  Явно вече се заформя втора част на статията 😀 А за кардиото със средна интензивност: http://lubomirivanov.com/656

 7. Иван

  Ххахахаха , много добра статия , смях се много :))))))))

Вашият коментар